Σκούρα ή θολά ούρα: 11 πιθανές αιτίες και η θεραπεία τους

Η παρουσία σκούρων ή θολών ούρων μπορεί να έχει πολλαπλές αιτίες. Η ύπαρξη ορισμένων εξ αυτών σημαίνει ότι το σύμπτωμα δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.
Σκούρα ή θολά ούρα: 11 πιθανές αιτίες και η θεραπεία τους
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Αυγούστου, 2022

Τα ούρα είναι ένα υγρό που παράγεται από τη διήθηση του αίματος στο επίπεδο των νεφρών. Διαφοροποιήσεις στα χαρακτηριστικά του, όπως το χρώμα, η οσμή ή η ποσότητα, μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία κάποιας νόσου. Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σε τέτοιου είδους αλλαγές, ειδικά αν τα ούρα γίνονται σκούρα ή θολά.

Το φυσιολογικό χρώμα των ούρων μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ ενός ανοιχτού κίτρινου και ενός διαφανούς τόνου όπως το νερό. Αυτή η απόχρωση οφείλεται στην παρουσία μιας χρωστικής ουσίας που ονομάζεται ουροχρώμιο και στη συγκέντρωσή της.

Τα ούρα μπορεί να γίνουν σκούρα λόγω πολλών παραγόντων, με την αφυδάτωση και την κατανάλωση τροφής να είναι οι πιο συχνές αιτίες. Ωστόσο, ορισμένες πιο ευαίσθητες καταστάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν τέτοιες αλλαγές.

1. Σκούρα ή θολά ούρα λόγω αφυδάτωσης

Η αφυδάτωση είναι μία από τις κύριες αιτίες των σκούρων ή θολών ούρων. Πρόκειται για μια οργανική αλλοίωση που εμφανίζεται όταν ο οργανισμός χάνει περισσότερο νερό από ό,τι προσλαμβάνει.

Εάν υπάρχει κατάσταση αφυδάτωσης, τα νεφρά θα απορροφήσουν μεγαλύτερη ποσότητα νερού για να εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα ούρα που παράγονται να είναι πιο συμπυκνωμένα και επομένως λίγο πιο θολά.

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αφυδάτωση λόγω της κατανομής του νερού στο σώμα τους. Εκτός από τα σκούρα ούρα, η σοβαρή αφυδάτωση προκαλεί και άλλα συμπτώματα:

 • Κόπωση
 • Ξηρά μάτια
 • Ξηρό στόμα
 • Σύγχυση και ζάλη
 • Αίσθημα έντονης δίψας
 • Κακή παραγωγή ούρων

Θεραπεία

Ευτυχώς, η θεραπεία της αφυδάτωσης είναι πολύ απλή και συνίσταται στην αύξηση της πρόσληψης νερού. Η κατανάλωση φρούτων, όπως το καρπούζι, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάκτηση των επιπέδων του ζωτικού υγρού.

Υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις αφυδάτωσης στις οποίες οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να ανεχθούν την από του στόματος πρόσληψη υγρών. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η νοσηλεία σε νοσοκομείο και θα πρέπει να ξεκινήσει η ενδοφλέβια ενυδάτωση μέχρι να βελτιωθεί η γενική κατάσταση.

2. Διατροφή

Μια άλλη συχνή αιτία των σκούρων ή θολών ούρων είναι η πρόσληψη ορισμένων τροφών. Τα παντζάρια, τα καρότα, τα μούρα και τα φασόλια περιέχουν χρωστικές ουσίες που μεταβάλλουν το χρώμα των ούρων χωρίς να υπάρχει κάποια υποκείμενη πάθηση.

Η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης D και φωσφόρου μεταβάλλει επίσης το χρώμα των ούρων, με αποτέλεσμα να γίνονται ελαφρώς πιο θολά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεφρά φιλτράρουν την περίσσεια αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών.

Θεραπεία

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μεταβολή του χρώματος των ούρων είναι παροδική, οπότε αρκεί να περιμένετε μερικές ώρες για να ανακτήσουν το συνηθισμένο τους τόνο. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το σκούρο χρώμα των ούρων σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην καταναλώνετε τις τροφές που αναφέρονται και να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φώσφορο.

Remolachas cambian el color de la orina.
Τα παντζάρια έχουν την ικανότητα να τροποποιούν το χρώμα των ούρων και των κοπράνων.

3. Συγκράτηση της επιθυμίας για ούρηση

Η συγκράτηση της επιθυμίας για ούρηση μπορεί να είναι μια άλλη αιτία σκούρων ούρων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ουσίες που αποβάλλονται μέσω των ούρων συσσωρεύονται στην ουροδόχο κύστη, μεταβάλλοντας το χρώμα του υγρού.

Σαν να μην έφτανε αυτό, πρόκειται για έναν από τους προδιαθεσικούς παράγοντες για διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, όπως λοιμώξεις, ακράτεια και πέτρες στα νεφρά. Υπό αυτή την έννοια, πρόκειται για μια κακή συνήθεια που πρέπει να εξαλειφθεί.

Θεραπεία

Όπως και με τη διατροφή, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Το καλύτερο είναι να ουρείτε όποτε έχετε όρεξη, ακόμη και αν η κύστη σας δεν είναι εντελώς γεμάτη.

4. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος συμβαίνουν όταν παθογόνοι μικροοργανισμοί κατοικούν και πολλαπλασιάζονται στο ουροποιητικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The American Journal of Obstetrics and Gynecology. αναφέρει ότι είναι οι συχνότερες περιπατητικές λοιμώξεις, αν και η διάγνωσή τους είναι περίπλοκη.

Μία από τις κύριες κλινικές εκδηλώσεις των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος είναι η παρουσία σκούρων, δύσοσμων ούρων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αίμα, πύον ή λευκά αιμοσφαίρια.

Άλλα κοινά συμπτώματα αυτής της πάθησης περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Αφρώδη ούρα
 • Δυσκολία στην ούρηση
 • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
 • Πυρετός σε σοβαρές περιπτώσεις
 • Συχνή ανάγκη για επίσκεψη στην τουαλέτα
 • Πόνος στη λεκάνη, στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στο κάτω μέρος της πλάτης

Θεραπεία και θολά ούρα

Τα άτομα με συμπτώματα ουρολοίμωξης θα πρέπει να απευθύνονται το συντομότερο δυνατό σε ειδικό για διάγνωση. Μπορεί να παραγγελθούν πολλαπλές εξετάσεις, ακόμη και καλλιέργεια ούρων, για να προσδιοριστεί ο αιτιολογικός παράγοντας.

Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ανταποκρίνονται καλά σε θεραπεία με αντιβιοτικά από το στόμα. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις στις οποίες θα χρειαστούν ενδοφλέβια φάρμακα πριν από την έναρξη θεραπείας από το στόμα.

5. Αίμα στα ούρα

Η παρουσία αίματος στα ούρα μπορεί να προκαλέσει κοκκινωπή ή καστανή απόχρωση στα ούρα. Η ένταση του χρωματισμού θα εξαρτηθεί από την ποσότητα του αίματος που υπάρχει στο υγρό.

Τα αίτια του αίματος στα ούρα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά, από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή πέτρες στα νεφρά μέχρι ορισμένους τύπους καρκίνου και τη χρήση φαρμάκων όπως η βαρφαρίνη. Μπορεί επίσης να υπάρχει κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, λόγω της ανάμειξης του κολπικού αίματος με τα ούρα.

Θεραπεία

Πρόκειται για μια μάλλον ευαίσθητη κατάσταση που δικαιολογεί την άμεση συμβουλή γιατρού. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την αιτία που προκαλεί την αλλοίωση. Ως εκ τούτου, ο επαγγελματίας θα πραγματοποιήσει πολλαπλές εξετάσεις και θα αναζητήσει άλλα πρόσθετα συμπτώματα.

Οι λοιμώξεις αντιμετωπίζονται συνήθως με αντιβιοτικά, ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα. Από την άλλη πλευρά, οι πέτρες στα νεφρά και ο καρκίνος απαιτούν μια πιο σύνθετη θεραπεία.

6. Πέτρες στα νεφρά: μια αιτία για τα θολά ούρα

Οι πέτρες στα νεφρά, γνωστές και ως πέτρες της ουροδόχου κύστης, είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει 8 στους 1.000 ενήλικες, σύμφωνα με ορισμένες στατιστικές. Οι πέτρες αναπτύσσονται από τη συσσώρευση πολλαπλών μετάλλων στα νεφρά.

Τα ούρα μπορεί να γίνουν σκούρα ή θολά επειδή οι πέτρες μετακινούνται, δημιουργώντας εσωτερικές αιμορραγικές βλάβες. Επιπλέον, προδιαθέτουν το άτομο σε άλλες λοιμώξεις, οπότε είναι δυνατόν να βρεθεί πύον στα ούρα.

Οι κλινικές εκδηλώσεις μπορεί να είναι πολύ εμφανείς σε σοβαρές περιπτώσεις και χαρακτηρίζονται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης που ακτινοβολεί στη βουβωνική χώρα, την κοιλιά ή τα γεννητικά όργανα
 • Πυρετός και ρίγη
 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Άσχημη οσμή ούρων
 • Ναυτία

Θεραπεία

Οι μικροί λίθοι συνήθως περνούν από μόνοι τους χωρίς ιδιαίτερη ενόχληση. Η χρήση αναλγητικών θα μειώσει τον πόνο και θα μειώσει τη δυσφορία. Από την άλλη πλευρά, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλες τεχνικές όταν οι πέτρες έχουν σημαντικό μέγεθος.

Μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπείες είναι η θεραπεία με κρουστικά κύματα προκειμένου να μειωθεί το μέγεθος της πέτρας και να προωθηθεί η έξοδός της. Σε περίπτωση που αυτό δεν αποδώσει, θα χρειαστεί χειρουργική εξαγωγή.

7. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) και θολά ούρα

Ορισμένες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια, μπορούν επίσης να προκαλέσουν σκούρα ή θολά ούρα ως μέρος των συμπτωμάτων τους. Η αλλαγή του χρώματος οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία μπορεί να βρίσκονται στο υγρό και να αλλοιώνουν τη σύστασή του.

Ένα από τα κύρια συμπτώματα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων είναι μια ασυνήθιστη έκκριση από το πέος ή τον κόλπο. Το έκκριμα μπορεί να είναι λευκό ή διαυγές, ανάλογα με την περίπτωση.

Άλλες κλινικές εκδηλώσεις αυτών των λοιμώξεων είναι οι ακόλουθες:

 • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
 • Ανεξήγητος πόνος στα γεννητικά όργανα
 • Δυσφορία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
 • Δερματικά εξανθήματα στην ευαίσθητη περιοχή
 • Κνησμός και τσούξιμο στα γεννητικά όργανα και τη λεκάνη
 • Διευρυμένοι λεμφαδένες στην πύελο

Θεραπεία

Τόσο τα χλαμύδια όσο και η γονόρροια ανταποκρίνονται πολύ καλά στην αντιβιοτική θεραπεία. Ωστόσο, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από την υποκείμενη νόσο.

8. Νοσήματα των νεφρών

Πολλές από τις παθήσεις που επηρεάζουν τους νεφρούς είναι ικανές να παράγουν σκούρα ούρα. Αυτό συμβαίνει επειδή, καθώς είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή αυτού του άχρηστου υγρού, μια μεταβολή στη λειτουργία τους θα έχει επιπτώσεις στην απέκκριση.

Η σπειραματονεφρίτιδα, το νεφρωσικό σύνδρομο και η διαβητική νεφροπάθεια είναι μερικές από τις νεφρικές παθήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αυτό το σύμπτωμα. Οι κλινικές εκδηλώσεις που συνοδεύουν αυτές τις παθολογικές καταστάσεις μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές, ωστόσο, στο πλαίσιο των κοινών συμπτωμάτων ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

 • Έντονη δίψα
 • Απώλεια βάρους
 • Δυσφορία κατά την ούρηση
 • Συχνές λοιμώξεις
 • Άσχημη μυρωδιά ή αφρώδη ούρα
 • Πόνος στην πλάτη
 • Μειωμένη παραγωγή ούρων

Θεραπεία

Εάν υποψιάζεστε μια νεφρική πάθηση, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό.

Μόνο ένας ειδικός θα μπορέσει να διαγνώσει την πάθηση που προκαλεί την αλλοίωση και να ξεκινήσει την κατάλληλη θεραπεία. Διαφορετικά, είναι πιθανό η νεφρική λειτουργία να επιδεινωθεί μέχρι μη αναστρέψιμης βλάβης.

Τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν εξαρτώνται από την πάθηση. Ωστόσο, οι κύριες φαρμακευτικές επιλογές περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, διουρητικά και κορτιοειδή. Θα χρειαστεί επίσης να ελεγχθεί μια συστηματική νόσος , όπως ο διαβήτης ή ο λύκος, εάν υπάρχει.

9. Ηπατικά προβλήματα και θολά ούρα

Μια άλλη πιθανή αιτία των σκούρων ή θολών ούρων είναι τα προβλήματα του ήπατος και των χοληφόρων. Ορισμένες ασθένειες, όπως η κίρρωση ή η ηπατίτιδα, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του οργάνου, με αποτέλεσμα να μην μεταβολίζει σωστά τη χολερυθρίνη.

Υπό αυτή την έννοια, η χολερυθρίνη θα διαρρεύσει μέσω των νεφρών, δίνοντας ένα σκούρο ή μαύρο χρώμα στα ούρα. Τα συμπτώματα της ηπατικής νόσου είναι ποικίλα, ωστόσο, ορισμένα από αυτά είναι τα ακόλουθα:

 • Λευκά κόπρανα
 • Πυρετός σε οξείες λοιμώξεις
 • Παρουσία λίπους στα κόπρανα
 • Κοιλιακή διάταση και δυσφορία
 • Ίκτερος ή κιτρίνισμα του δέρματος και των βλεννογόνων
 • Πόνος στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς
 • Απώλεια βάρους εάν πρόκειται για χρόνια νόσο

Θεραπεία

Όπως και με τα προβλήματα των νεφρών, η θεραπεία εξαρτάται από την πάθηση που υφίσταται. Υπό αυτή την έννοια, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό σε περίπτωση που έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που μόλις περιγράψαμε.

Dark urine can be a sign of many illnesses
Η ηπατίτιδα μεταβάλλει τη μεταβολική λειτουργία του ήπατος, γεγονός που αυξάνει τη διέλευση συζευγμένης χολερυθρίνης στα ούρα, με αποτέλεσμα να αλλάζει το χρώμα των ούρων.

10. Κολποκολπίτιδα

Η κολποκολπίτιδα είναι ένα από τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, και μπορεί να είναι η αιτία των σκούρων ούρων. Πρόκειται για φλεγμονή του αιδοίου ή του κόλπου που οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη, αν και οι ιοί και οι μύκητες είναι επίσης μερικές φορές αιτιολογικοί παράγοντες.

Όπως και με πολλές άλλες λοιμώξεις, τα σκούρα ούρα μπορεί να οφείλονται στην παρουσία λευκών αιμοσφαιρίων για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Ορισμένα από τα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Ανώμαλες κολπικές εκκρίσεις
 • Κνησμός γύρω από το αιδοίο
 • Κολπικές εκκρίσεις με άσχημη οσμή
 • Πόνος κατά την ούρηση

Θεραπεία

Η θεραπεία της αιδοιοκολπίτιδας εξαρτάται από το αν πρόκειται για βακτηριακή, μυκητιακή ή ιογενή λοίμωξη. Υπό αυτή την έννοια, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά ή αντιιικά φάρμακα σε κάθε περίπτωση.

Η κατάσταση μπορεί επίσης να οφείλεται στην έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες, όπως σαπούνια ή μαλακτικά. Δεδομένης της τελευταίας περίπτωσης, είναι καλύτερο να αποφεύγεται η επαφή με τους παράγοντες που την προκαλούν.

11. Προστατίτιδα

Η προστατίτιδα δεν είναι τίποτε άλλο από τη φλεγμονή του προστάτη και η τελευταία από τις αιτίες των σκούρων ούρων μας. Συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία που σκουραίνει το χρώμα των ούρων.

Οι κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Κάψιμο κατά την ούρηση
 • Κοιλιακός πόνος
 • Πόνος κατά την εκσπερμάτιση
 • Συχνή ανάγκη για ούρηση
 • Δυσφορία στην κάτω πύελο

Θεραπεία για τα σκούρα ή θολά ούρα

Οι περισσότερες περιπτώσεις προστατίτιδας τείνουν να βελτιώνονται χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να είναι απαραίτητη για τις λοιμώξεις, καθώς και η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε χρόνιες μορφές.

Σκούρα ή θολά ούρα: Ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο

Υπάρχουν πολλαπλές αιτίες που δημιουργούν την εμφάνιση σκούρων ούρων. Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι καλοήθεις και εξαφανίζονται από μόνες τους. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές καταστάσεις πίσω από το σύμπτωμα, γι’ αυτό συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε έναν ειδικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.