Τι θα πρέπει να τρώτε αν έχετε κίρρωση ήπατος

Η κίρρωση είναι μια ανίατη ασθένεια. Επομένως, η γνώση της διατροφής που πρέπει να ακολουθηθεί και ποιες πτυχές πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι απαραίτητες. Μάθετε περισσότερα διαβάζοντας αυτό το άρθρο!
Τι θα πρέπει να τρώτε αν έχετε κίρρωση ήπατος
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουν άτομα με κίρρωση εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου που βιώνουν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχει θεραπεία, ο καθορισμός μακροπρόθεσμων στόχων αποτελεί προτεραιότητα, καθώς πρέπει να διατηρηθούν για χρόνια. Τι πρέπει, λοιπόν, να τρώτε αν έχετε κίρρωση ήπατος;

Αυτή η παθολογία είναι το τελικό αποτέλεσμα της χρόνιας ηπατικής βλάβης. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας, περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από αυτήν. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτή η κατάσταση προκαλεί 26.000 θανάτους το χρόνο περίπου.

Έχετε κίρρωση ήπατος, τι ακριβώς είναι;

Η κίρρωση είναι μια χρόνια κατάσταση στην οποία τα κύτταρα πεθαίνουν σε ορισμένες περιοχές του ήπατος, με αποτέλεσμα την ίνωση (ένα είδος ουλής). Έτσι, τα οζίδια αντικαθιστούν τον ιστό του ήπατος, γεγονός που οδηγεί σε αλλοίωση της αρχιτεκτονικής και της λειτουργικότητας του οργάνου.

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, μία από τις κύριες αιτίες αυτής της παθολογίας είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Δεύτερον, έχουμε απόφραξη της χολής, χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και άλλες ηπατικές παθήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε τις διάφορες αιτίες του, για παράδειγμα, οι αλκοολικοί δεν θα είχαν την ίδια διατροφή με άλλους ασθενείς.

Τα στάδια της νόσου

Υπάρχουν δύο βασικά στάδια σχετικά με αυτήν την κατάσταση. Η αρχική είναι γνωστή ως αντισταθμισμένη κίρρωση. Στη συνέχεια, χωρίς καμία θεραπεία ή προσέγγιση, εμφανίζεται προχωρημένη ή αντιρροπούμενη κίρρωση, δηλαδή όταν η καταστροφή των κυττάρων διατηρείται με την πάροδο του χρόνου. Η διατροφή πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηρή στο τελευταίο στάδιο, αφού εκεί προκύπτουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ικτερός. Αυτό είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και των βλεννογόνων λόγω της αύξησης της χολερυθρίνης.
 • Ασκίτες. Αυτή είναι η συσσώρευση υγρού στην κοιλιακή χώρα λόγω αλλαγών στην εσωτερική πίεση των αιμοφόρων αγγείων.
 • Εγκεφαλοπάθεια. Αυτό προκαλεί διανοητική σύγχυση αφού υπάρχουν τοξικές ουσίες στον εγκέφαλο.
 • Πεπτικές αιμορραγίες.

Επικράτηση υποσιτισμού

Ο υποσιτισμός είναι ένα πολύ κοινό σημάδι σε αυτούς τους ασθενείς. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι έως και το 25% των αντισταθμισμένων κηροτροφών και το 80% των προχωρημένων ασθενών υποφέρουν από αυτό. Σε γενικές γραμμές, υπάρχει απώλεια μυϊκής μάζας (μεγαλύτερη στους άνδρες) και του λιπώδους ιστού.

Στους αλκοολικούς, ο υποσιτισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος. Από τη μία πλευρά, έχουμε τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηπατικής νόσου. Ωστόσο, πρέπει να προσθέσουμε την έλλειψη ποικιλίας στα τρόφιμα που καταναλώνονται λόγω των κακών συνηθειών του εθισμού.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Θεραπεύστε το λιπώδες ήπαρ ξεκινώντας με το πρωινό

Τρόφιμα που πρέπει να τρώτε αν έχετε κίρρωση ήπατος

Γενικά, οι ασθενείς οδηγούνται στη διάγνωση της κίρρωσης όταν η ασθένεια έχει ήδη προχωρήσει. Για το λόγο αυτό, ο κύριος διατροφικός στόχος είναι να παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αποφευχθούν ελλείψεις. Επιπλέον, τα άτομα που έχουν αυτήν την ασθένεια πρέπει να ακολουθούν μια ηπατοπροστατευτική δίαιτα ανά πάσα στιγμή.

Έτσι, το κομμάτι της μελέτης Διατροφική φροντίδα για ασθενείς με κίρρωση του ήπατος δείχνει ότι όσοι έχουν αντισταθμίσει την κίρρωση και είναι σταθεροί τείνουν να έχουν αρκετά φυσιολογικές απαιτήσεις. Επομένως, η διατροφή πρέπει να παρέχει όλες τις ομάδες τροφίμων και να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία Πεπτικής Παθολογίας, πρέπει να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

Λευκά και κόκκινα κρέατα (είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στις επιλογές χαμηλών λιπαρών)

συκώτι σε απεικόνιση

Με τον ίδιο τρόπο, κάθε συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να υποβληθεί σε διεξοδική αξιολόγηση. Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα δείχνει ότι, για να αποφευχθούν ελλείψεις, η πρόσληψη πρωτεΐνης πρέπει να καλύπτει από 1 έως 1,5 γραμμάρια ανά χιλιόγραμμο βάρους. Ομοίως, οι ειδικοί προτείνουν να έχετε 5 ελαφριά γεύματα την ημέρα.

Επιπλέον, όλες οι τοξικές ουσίες (συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, φυσικά) πρέπει να εξαλειφθούν πλήρως από τη διατροφή. Στην πραγματικότητα, όταν η κατάχρηση αλκοόλ είναι η αιτία αυτής της παθολογίας, η εξάλειψή της επιβραδύνει την πρόοδο και βελτιώνει την πρόγνωση με αξιοσημείωτο τρόπο.

Διαβάστε επίσης: 8 συμπτώματα όταν το ήπαρ είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες

Τι να τρώτε όταν υπάρχουν ρητά συμπτώματα της νόσου

Οι προαναφερθείσες επιπλοκές εμφανίζονται στην αντιρροπούμενη φάση. Σε αυτήν, τα τρόφιμα που πρέπει να τρώνε άτομα με κίρρωση είναι μειωμένα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Farmacia Profesional, η διατροφή πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα εξής:

 • Περιορισμός της πρόσληψης υγρών σε 1,2 λίτρα την ημέρα.
 • Περιορισμός της πρόσληψης νατρίου επειδή ευνοεί τη συσσώρευση υγρών και επιδεινώνει τον ασκίτη.
 • Μείωση της κατανάλωσης πρωτεϊνών για να μην υπερφορτωθεί το συκώτι, που είναι ο κύριος ιστός που είναι υπεύθυνος για τη μεταβολισμό τους.

Ο περιορισμός πρωτεϊνών μπορεί να είναι από 0,5 γραμμάρια ανά χιλιόγραμμο βάρους σε ασθενείς με εγκεφαλοπάθεια. Στη συνέχεια, μπορούν σταδιακά να αυξήσουν την τιμή μέχρι να φτάσουν σε κανονικό επίπεδο. Εάν ο ασθενής αποφασίσει να λάβει αυτό το μέτρο, όσο κι αν είναι ελάχιστο, είναι απαραίτητο να καταναλώνουν συμπληρώματα με αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας για να αποφευχθούν περαιτέρω βλάβες.

Επίσης, μπορεί να ληφθεί υπόψη η εισαγωγή συμπλοκών βιταμινών – οι βιταμίνες Β και Κ είναι ιδιαίτερα απαραίτητες. Το πρώτο αποτρέπει την εξέλιξη των νευροπαθειών και το δεύτερο μειώνει τα αιμορραγικά επεισόδια που προκύπτουν από την αποτυχία πήξης.

συκώτι λυπημένο

Η επιλογή μεταμόσχευσης ήπατος

Οι ασθενείς με προχωρημένη νόσο μπορούν να θεωρήσουν τη μεταμόσχευση ήπατος ως επιλογή θεραπείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η χειρουργική επέμβαση ενέχει μεγάλους κινδύνους και ότι δεν είναι πραγματικά η οριστική λύση, λαμβάνοντας υπόψη πόσο έντονη είναι η μετεγχειρητική φροντίδα.

Ομοίως, όσοι φτάνουν σε αυτό το στάδιο πρέπει να πάρουν φάρμακα για να αποτρέψουν το σώμα τους να απορρίψει το νέο όργανο. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις, πολλά από αυτά είναι ηπατικά.

Τρόφιμα που πρέπει να τρώτε αν έχετε κίρρωση ήπατος: πράγματα που πρέπει να θυμάστε

Ανεξάρτητα από το εάν η κίρρωση είναι σταθερή ή ασταθής, η δραστηριότητα του ήπατος είναι πάντα ανεπαρκής, γεγονός που προκαλεί τη συσσώρευση τοξικών ουσιών στο σώμα. Επομένως, για να αποφύγετε κάθε είδους επιπλοκές, είναι ζωτικής σημασίας να είστε αυστηροί με τη διατροφή ανά πάσα στιγμή.

Το ιδανικό θα ήταν να διατηρήσετε τους ελέγχους και εξετάσεις με έναν γιατρό και έναν διατροφολόγο για να αξιολογήσετε τη γενική κατάσταση και να λάβετε την καταλληλότερη διατροφή. Ομοίως, η χρήση φαρμάκων θα είναι απαραίτητη, καθώς η πολυπλοκότητα της διαταραχής είναι αρκετά μεγάλη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Aceves-Martins, M. (2014). Cuidado nutricional de pacientes con cirrosis hepática. Nutrición Hospitalaria29(2), 246-258.
 • Kalaitzakis, E., Simrén, M., Olsson, R., Henfridsson, P., Hugosson, I., Bengtsson, M., & Björnsson, E. (2006). Gastrointestinal symptoms in patients with liver cirrhosis: associations with nutritional status and health-related quality of life. Scandinavian journal of gastroenterology41(12), 1464-1472.
 • Román Abal, E. M., & de Patología, A. E. D. E. (2007). Guía de cuidados para pacientes con cirrosis hepática y sus familiares.
 • Buey, L. G., Mateos, F. G., & Moreno-Otero, R. (2012). Cirrosis hepática. Medicine-Programa de formación médica continuada acreditado11(11), 625-633.
 • Gaviria, Mónica Marcela, Gonzalo Correa Arango, and María Cristina Navas. “Alcohol, cirrosis y predisposición genética.” Revista Colombiana de Gastroenterología 31.1 (2016): 27-35.
 • Fernández, Marlen Ivón Castellanos. “Nutrición y cirrosis hepática.” Acta Médica de Cuba 11.1 (2003).
 • Mesejo, A., M. Juan, and A. Serrano. “Cirrosis y encefalopatía hepáticas: consecuencias clínico-metabólicas y soporte nutricional.” Nutrición Hospitalaria 23 (2008): 8-18.
 • Ruiz-Margáin, A., et al. “Manejo dietético y suplementación con aminoácidos de cadena ramificada en cirrosis hepática.” Revista de Gastroenterología de México 83.4 (2018): 424-433.
 • Vilas-Rivas, María José, et al. “Recomendaciones al alta para pacientes diagnosticados de cirrosis.” ICUE. Investigación y CUidados de Enfermería 2.2 (2017): 45-49.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.