Τι είναι τα άκαμπτα πρότυπα;

Οι άνθρωποι με άκαμπτα πρότυπα βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολη την αλλαγή. Τείνουν να είναι πολύ αυστηροί και άκαμπτοι στη συμπεριφορά τους.
Τι είναι τα άκαμπτα πρότυπα;
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Απριλίου, 2023

Συχνά διατηρούμε ιδέες, πεποιθήσεις, ακόμη και κανόνες, επειδή μας παρέχουν ένα πλαίσιο ασφάλειας και μας ηρεμούν. Ωστόσο, αυτό το σύνολο μπορεί να γίνει άκαμπτο και στεγανό. Έτσι, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άκαμπτα πρότυπα.

Αυτά τα πρότυπα, τα οποία φαίνεται να τηρούνται, ακόμη και με κόστος την ευημερία μας, μπορούν να μας βλάψουν. Ας ρίξουµε µια πιο προσεκτική µατιά.

Η σχηµατοθεραπεία ως πλαίσιο

Ο Jeffrey E. Young, στη θεραπεία σχήματος, αναφέρει ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας έναν τρόπο ερμηνείας του κόσμου και εξήγησης της πραγματικότητας. Τα σχήματα είναι τρόποι σκέψης για τον εαυτό μας και τους άλλους.

Αποτελούνται από αναμνήσεις, συναισθήματα και σωματικές αισθήσεις. Επαναλαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Ωστόσο, μερικές φορές μετατρέπονται σε δυσπροσαρμοστικά πρώιμα σχήματα (EPD), τα οποία είναι δυσλειτουργικά για το άτομο. Τα σχήματα αυτά προκύπτουν ως απάντηση σε ανεκπλήρωτες συναισθηματικές ανάγκες, οι οποίες σχετίζονται με την ασφαλή προσκόλληση, την αυτονομία, την ελευθερία έκφρασης, τον αυθορμητισμό και τα όρια.

Ο Young αξιώνει την ύπαρξη 18 σχημάτων, τα οποία κατανέμονται σε 5 κατηγορίες. Εντός αυτών των κατηγοριών, υπάρχει η υπερεπιφυλακτικότητα και η αναστολή, στις οποίες εντοπίζονται τα ακόλουθα δυσλειτουργικά σχήματα:

 • Αρνητικότητα και απαισιοδοξία.
 • Συναισθηματική αναστολή.
 • Άκαμπτα πρότυπα.
People with inflexible standards find change extremely difficult
Οι τρόποι με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο διαμορφώνουν τα νοητικά μας σχήματα.

Τι είναι τα άκαμπτα πρότυπα;

Τα άκαμπτα πρότυπα είναι άκαμπτη συμπεριφορά που ανταποκρίνεται σε αυστηρές εσωτερικές νόρμες. Συχνά συνεπάγονται τη θυσία της ευημερίας και της ευτυχίας μόνο και μόνο για χάρη της τήρησής τους.

Επιπλέον, οι άνθρωποι με άκαμπτα πρότυπα είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να ενσωματώσουν μια άποψη διαφορετική από τη δική τους. Ειδικά όταν αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα δικά τους πρότυπα.

Όλοι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αλλάξουν σε ορισμένα θέματα. Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα όταν γινόμαστε εντελώς άκαμπτοι στη σκέψη μας. Αυτό παρατείνει τη δυσκολία στην εξεύρεση λύσης σε ένα πρόβλημα.

Φυσικά, στην ίδια κατάσταση, δύο άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικά σχήματα. Η επίλυση εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, που περιλαμβάνουν την ιδιοσυγκρασία και τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις τελειομανίας ή ΙΨΔ (ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή), επικρατεί αυτό το άκαμπτο γνωστικό στυλ.

Χαρακτηριστικά των ανθρώπων με άκαμπτα πρότυπα

Μεταξύ των κύριων χαρακτηριστικών των ανθρώπων με άκαμπτα πρότυπα είναι τα εξής:

 • Διαθέτουν χαμηλή ανοχή στην απογοήτευση.
 • Έχουν τάση για έντονη αυτοκριτική.
 • Υπάρχει υπερβολική συμμόρφωση με τους κανόνες.
 • Υπάρχει προσανατολισμός στην απόκρυψη συναισθημάτων και αισθημάτων.
 • Ανταποκρίνονται σε απαιτητικά πρότυπα. Κυβερνώνται από την αίσθηση του καθήκοντος.
 • Είναι κλειστοί, δυσκολεύονται να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στις περιστάσεις. Γενικά, τείνουν να παραμένουν στη ζώνη άνεσής τους.

Ορισμένες επιστημονικές μελέτες και διατριβές έχουν προσπαθήσει να διαπιστώσουν την πιθανή σχέση μεταξύ των δυσλειτουργικών σχημάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία (συμπεριλαμβανομένων των άκαμπτων προτύπων) με τις τρέχουσες και μελλοντικές συμπεριφορές. Έτσι, μια έρευνα στο Περού υποστηρίζει ότι η επιθετικότητα είναι συχνότερη μεταξύ των νέων με δυσλειτουργικά σχήματα. Στην ίδια χώρα, στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, τα άκαμπτα πρότυπα βρέθηκαν να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα: 66,4%.

Οι συνέπειες των άκαμπτων προτύπων

Για να κατανοήσουμε πώς τα άκαμπτα πρότυπα επηρεάζουν τη ζωή ενός ατόμου, ας δούμε ένα παράδειγμα.

Κάποιος που βίωσε ορισμένες οικονομικές και υλικές στερήσεις κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας αισθάνεται καθησυχασμένος να αποταμιεύει και να έχει χρήματα σε απόθεμα, καθώς βιώνει την αίσθηση ότι ελέγχει το μέλλον του. Ωστόσο, το άτομο αυτό δεν είναι σε θέση να απολαύσει άλλα πλεονεκτήματα που του προσφέρουν τα χρήματα, όπως μια εκδρομή αναψυχής, τον προγραμματισμό διακοπών ή την ανακαίνιση του σπιτιού του. Το πρότυπό του είναι άκαμπτο και διέπεται από μία και μόνη πεποίθηση: την απόκτηση χρημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, στερεί τον εαυτό του από το να απολαμβάνει εμπειρίες και επιστρέφει κατά κάποιο τρόπο στην αρχική κατάσταση: στερείται λόγω της ακαμψίας του.

Η κύρια συνέπεια της ύπαρξης άκαμπτων προτύπων είναι ότι χάνονται ευκαιρίες, τόσο επαγγελματικές όσο και οικονομικές.

Εφόσον είναι τόσο δύσκολο να καινοτομήσει και να σκεφτεί “έξω από το κουτί”, η δημιουργικότητα υποφέρει.

Μερικές φορές, τα άτομα με αυτά τα σχήματα αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο άκαμπτος και αυστηρός τρόπος ύπαρξης και σκέψης τους εμποδίζει να αναλάβουν την ευθύνη να αλλάξουν κάποια πράγματα ή να αποδεχτούν άλλα.

Είναι επίσης αλήθεια ότι τους είναι δύσκολο να χαλαρώσουν. Είναι πολύ επικριτικοί, οπότε είναι επίσης πρόβλημα να συνδεθούν με την απόλαυση των παρόντων καταστάσεων.

Τα ψυχικά σχήματα είναι ικανά να αλλάξουν και τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Σε γυναίκες με άκαμπτα πρότυπα διαπιστώθηκε αύξηση της ποσότητας της ορμόνης κορτιζόλης στο αίμα. Η αύξηση αυτή μπορεί να έχει διάφορες συνέπειες για την υγεία, καθώς η αυξημένη κορτιζόλη σχετίζεται με διαταραχές του ύπνου, αυξημένο κίνδυνο άνοιας στη γήρανση, παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη.

A woman with inflexible standards
Η επιδίωξη της ανέφικτης τελειότητας εμποδίζει την απόλαυση των στιγμών και τη χαλάρωση.

Η αμφισβήτηση της νόρμας μπορεί να βοηθήσει να κάνουμε τις αντιδράσεις μας πιο ευέλικτες

Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε θα πρέπει να ακολουθούν μια τάση προς την ισορροπία, προς αυτό που συμβαίνει στη μέση και όχι στα άκρα. Η ακαμψία είναι συχνά η αιτία της αδυναμίας μας να βρούμε διέξοδο στα προβλήματα. Έτσι, επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά τις ίδιες δυσλειτουργικές λύσεις.

Αντίθετα, η ευελιξία μας επιτρέπει να προσαρμοζόμαστε σε νέες καταστάσεις και να απομακρυνόμαστε από τις εντολές. Καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να δοκιμάσουμε άλλες στρατηγικές.

Αντιμέτωποι με τέτοια ερμητικά στυλ σκέψης, θα είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε αμφισβητώντας αυτές τις ψευδοαλήθειες, αυτές τις εσωτερικές εντολές που εμποδίζουν την αλλαγή. Η γνωστική θεραπεία και η θεραπεία σχημάτων μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Caputto, Ileana, Cordero, Soledad, Keegan, Eduardo, & Arana, Fernán. (2015). PERFECCIONISMO Y ESQUEMAS DESADAPTATIVOS TEMPRANOS: UN ESTUDIO CON ESTUDIANTES UNIVERSITARIOS. Ciencias Psicológicas, 9(2), 245-257. Recuperado en 30 de diciembre de 2021, de http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-42212015000300003&lng=es&tlng=es.
 • Ghisio, M. S., Ludtke, L., & Seixas, C. E. (2016). Análise comparativa entre a Terapia Cognitivo-Comportamental e a Terapia do Esquema. Revista Brasileira de Psicoterapia18(3), 17-31.
 • Gomez Chagua, Y. (2020). Relación entre esquemas desadaptativos tempranos y dimensiones de dependencia emocional en adolescentes de quinto año de secundaria.
 • Osorio, L. P. C., & Calvet, M. M. (2019). Esquemas maladaptativos tempranos y agresividad en estudiantes de secundaria de Lima Metropolitana. Persona, (022 (2)), 45-66.
 • Ouanes, S., & Popp, J. (2019). High cortisol and the risk of dementia and Alzheimer’s disease: a review of the literature. Frontiers in aging neuroscience11, 43.
 • van Rossum, E. F. (2017). Obesity and cortisol: new perspectives on an old theme. Obesity25(3), 500.
 • Young, J. & Klosko, J. (2007). Terapia de esquemas. En J.M. Oldham, A.E. Skodol & D.S. Bender (Eds), Tratado de los trastornos de la personalidad (pp. 289-308). Barcelona: Elsevier Masson.
 • Zapata Yance, L. F., Parra De La Rosa, K., Barrios, D., & Rojas Santiago, M. (2016). Efecto de la Violencia y Esquemas Cognitivos en el Cortisol de Mujeres Violentadas por sus Parejas. Universitas Psychologica15(SPE5), 1-10.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.