Δημιουργικός οραματισμός: Τι είναι;

Ο δημιουργικός οραματισμός είναι μια γνωστική τεχνική που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ποικίλων ζητημάτων. Παρακάτω θα δείξουμε σε τι συνίσταται αυτή η άσκηση και πώς να τη χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε τις επιθυμίες και τους στόχους μας.
Δημιουργικός οραματισμός: Τι είναι;

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 15 Μαρτίου, 2023

Ο δημιουργικός οραματισμός είναι μια γνωστική διαδικασία που περιλαμβάνει τη δημιουργία θετικών και ευχάριστων εικόνων στο μυαλό. Έχει χρησιμοποιηθεί στην ψυχολογική θεραπεία για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων, όπως το άγχος και το στρες. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της προσωπικής ανάπτυξης, της αυτοεκτίμησης, της αυτοπεποίθησης και της θετικής στάσης.

Ανάλογα με τον στόχο που πρέπει να επιτευχθεί με τον δημιουργικό οραματισμό, η διαδικασία ποικίλλει. Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στη δημιουργία νοητικών εικόνων για την επίτευξη προσωπικών στόχων και επιθυμιών. Θα περιγράψουμε λεπτομερώς σε τι συνίσταται και πώς να τον εκτελέσετε σωστά.

Σε τι συνίσταται ο δημιουργικός οραματισμός;

Ο δημιουργικός οραματισμός είναι μια γνωστική τεχνική που χρησιμοποιεί τη φαντασία του ατόμου για να αναδημιουργήσει αυτό που επιθυμεί στη ζωή του. Σε αυτή την περίπτωση, ο στόχος είναι η επίτευξη των επιθυμιών και των στόχων μας.

Μπορεί να έχετε πραγματοποιήσει αυτή την άσκηση ασυνείδητα. Είναι όμως πολύ πιθανό να εστιάζετε στις ελλείψεις, τους περιορισμούς ή τις δυσκολίες μιας συγκεκριμένης κατάστασης, γεγονός που παρεμποδίζει τη διαδικασία. Επίσης, για να λειτουργήσει η τεχνική, είναι σημαντικό να την κάνετε με συνέπεια και μεθοδικότητα.

Σε γενικές γραμμές, ο δημιουργικός οραματισμός περιλαμβάνει τη χρήση της φαντασίας μας για να δημιουργήσουμε μια σαφή αναπαράσταση κάποιου πράγματος που θέλουμε να επιτύχουμε. Στη συνέχεια συνεχίζουμε να εστιάζουμε συνεχώς σε αυτή την ιδέα, εικόνα ή συναίσθημα, μεταδίδοντας θετική ενέργεια σε αυτό μέχρι να γίνει αντικειμενική πραγματικότητα.

Μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα είναι να φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε ένα νέο σπίτι, με μια δουλειά που μας κάνει ευτυχισμένους, να διατηρούμε μια υγιή σχέση ή απλά να βλέπουμε τον εαυτό μας γαλήνιο, ευτυχισμένο και γεμάτο αγάπη.

Βήματα για τον δημιουργικό οραματισμό

Ο δημιουργικός οραματισμός είναι μια δραστηριότητα τόσο απλή όσο και η ονειροπόληση. Έχει όμως τις πολυπλοκότητές του, καθώς προϋποθέτει δέσμευση, επιμονή και την ικανότητα για θετική αυτο-υποβολή. Δείτε πώς μπορείτε να τον εξασκήσετε με επιτυχία.

Δημιουργικός οραματισμός: Τι είναι;
Ο καθορισμός στόχων είναι το πρώτο βήμα. Αλλά στη συνέχεια πρέπει να είστε σταθεροί με τον οραματισμό.

1. Δημιουργικός οραματισμός: Καθορίστε τον στόχο σας

Πρωτίστως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι θέλετε να επιτύχετε. Η επιθυμία αυτή μπορεί να αφορά οποιονδήποτε τομέα της ζωής, όπως μια δουλειά, ένα σπίτι, μια σχέση, μια αλλαγή στην προσωπικότητά σας, μεγαλύτερη ευημερία, μια καλύτερη ψυχική κατάσταση, να είστε πιο υγιείς ή σε καλύτερη φυσική κατάσταση.

Είναι επίσης σημαντικό οι στόχοι που θέτετε για τον εαυτό σας να είναι ρεαλιστικοί και να εξαρτώνται από εσάς. Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα να αφιερώνετε την ενέργεια και το χρόνο σας στο να φαντάζεστε ότι έχετε κερδίσει το λαχείο- αυτή η επιθυμία δεν είναι λογική και δεν είναι στο χέρι σας.

2. Δημιουργήστε μια ξεκάθαρη εικόνα

Αφού ορίσετε τι θέλετε να πετύχετε, δημιουργήστε μια αναπαράσταση ή νοητική εικόνα του αντικειμένου ή της κατάστασης όπως ακριβώς την θέλετε. Θα πρέπει να το σκέφτεστε σε ενεστώτα χρόνο, σαν να υπάρχει ήδη. Επίσης, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Με ποιον είστε μαζί; Πώς είναι ο χώρος γύρω σας; Τι συναισθήματα νιώθετε;

Πριν κάνετε τον οραματισμό, ιδανικά θα πρέπει να εγκατασταθείτε σε ένα ήσυχο μέρος και να είστε χαλαροί. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές που ανακουφίζουν την ένταση στο σώμα σας. Στη συνέχεια, κλείστε τα μάτια σας, αναπνεύστε βαθιά, δημιουργήστε τη νοητική εικόνα και συγκεντρωθείτε σε όλα όσα δημιουργεί η φαντασία σας.

3. Εξασκηθείτε καθημερινά

Το θέμα δεν είναι να κάνετε την άσκηση μια φορά και τέλος. Για να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε, είναι σημαντικό να πηγαίνετε συχνά στον οραματισμό, γιατί αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συνηθίσει το μυαλό σας να κινείται εκεί. Τούτου λεχθέντος, καλό είναι να κάνετε αυτή την πρακτική τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, μεταξύ 10 και 15 λεπτών.

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια ανέμελη και γαλήνια προσέγγιση. Δηλαδή, μην αισθάνεστε υπερβολικά πιεσμένοι για την επίτευξη του στόχου ή μην αφιερώνετε περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται.

4. Μεταδώστε θετική ενέργεια

Στον οραματισμό, σκεφτείτε το στόχο σας με θετικό και ενθαρρυντικό τρόπο. Για να το κάνετε αυτό, φανταστείτε τον εαυτό σας να τον επιτυγχάνει ή να λαμβάνει αυτό που θέλετε. Συνοδεύστε το με θετικές επιβεβαιώσεις:

  • “Είμαι ικανός να επιτύχω αυτό που έχω θέσει ως στόχο”.
  • “Γίνομαι όλο και καλύτερος σε αυτό που κάνω”.
  • Και, “Είμαι συγκεντρωμένος και έχω το χρόνο να το πετύχω”.

Ενώ κάνετε αυτές τις επιβεβαιώσεις, απαλλαγείτε από οποιεσδήποτε αμφιβολίες ή ενδοιασμούς που μπορεί να εμφανιστούν εκείνη τη στιγμή. Αποκτήστε τη συνήθεια να καλλιεργείτε την αίσθηση ότι αυτό που θέλετε είναι πραγματικό και εφικτό. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να αντικαταστήσετε τις αρνητικές ιδέες με θετικές, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τις στάσεις και τις συμπεριφορές.

Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία μέχρι να επιτύχετε το στόχο σας ή μέχρι να σταματήσετε να τον επιθυμείτε. Έχετε κατά νου ότι οι στόχοι μπορεί να αλλάξουν πριν τους πετύχετε, γι’ αυτό μην προσπαθείτε να τους παρατείνετε περισσότερο από όσο πρέπει.

Συμβουλές για αποτελεσματικό δημιουργικό οραματισμό

Αρχικά, επιλέξτε στόχους που πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να επιτύχετε στο άμεσο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα έχετε πολλές αρνητικές αντιστάσεις και θα μπορέσετε να ενισχύσετε την αίσθηση της επιτυχίας σας κατά τη διαδικασία εκμάθησης της τεχνικής. Αργότερα, όταν θα έχετε περισσότερη εξάσκηση, μπορείτε να θέσετε πιο σύνθετους και δύσκολους στόχους.

Επικεντρωθείτε σε αυτές τις συβουλές για να ενισχύσετε τη ρουτίνα του θετικού οραματισμού σας:

  • Συμπεριφερθείτε σαν να έχετε ήδη πετύχει το στόχο: Εκτός από την άσκηση οραματισμού, μπορείτε να ξεγελάσετε το μυαλό σας εκτελώντας συμπεριφορές ή μικρές χειρονομίες σαν να έχετε ήδη επιτύχει αυτό που θέλετε. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για μια δουλειά, μπορείτε να αρχίσετε να σηκώνεστε κάθε μέρα την ώρα που θα σηκωνόσασταν αν είχατε αυτή τη δουλειά ή να ντύνεστε σαν να πηγαίνατε εκεί.
  • Επικεντρωθείτε μόνο σε εσάς: Είναι φυσιολογικό να θέλουμε να παρεμβαίνουμε στους στόχους των άλλων, ιδίως των αγαπημένων μας προσώπων. Αλλά αυτή η τεχνική είναι αποτελεσματική μόνο για να δουλέψετε πάνω στους δικούς σας στόχους, οι οποίοι είναι αρκετοί. Αν καταφέρετε να είστε ευτυχισμένοι, βοηθάτε τους γύρω σας.
  • Να είστε σταθεροί: Το κλειδί της επιτυχίας είναι να είστε σταθεροί σε αυτό που προτείνετε, παρά τις δυσκολίες. Μπορεί να συναντήσετε εμπόδια που σας κάνουν να πιστεύετε ότι απομακρύνεστε από τον στόχο σας. Σε αυτή την περίπτωση, αντιμετωπίστε τα και δείξτε ότι είστε πάνω από αυτά.
  • Διατηρήστε ανοιχτό μυαλό: αυτό είναι απαραίτητο για να μπορείτε να προσαρμόζεστε και να διαχειρίζεστε τις αλλαγές της ζωής. Είναι επίσης θεμελιώδες για να εντοπίζετε τις ευκαιρίες με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Δημιουργικός οραματισμός: Τι είναι;
Ο σαφής καθορισμός των στόχων είναι απαραίτητος για τον θετικό οραματισμό. Αυτό θα τον κάνει πιο συγκεκριμένο.

Θεραπευτική εφαρμογή του δημιουργικού οραματισμού

Η αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνικής στη θεραπεία ορισμένων καταστάσεων, όπως το άγχος, έχει αποδειχθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι θεραπευτές τον συμπεριλαμβάνουν στις παρεμβάσεις τους. Στην ψυχολογική θεραπεία, η τεχνική αυτή παρέχει στον ασθενή τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει δυσκολίες ή προβλήματα της καθημερινής ζωής. Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία καθοδηγείται από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος βοηθά το άτομο να αντικαταστήσει τις εικόνες ή τις σκέψεις εκείνες που διαιωνίζουν την τρέχουσα κατάστασή του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.