6 τρόφιμα που οι ασθματικοί πρέπει να αποφεύγουν με κάθε κόστος

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί να συμβάλει στην ευεξία των ασθενών με άσθμα.
6 τρόφιμα που οι ασθματικοί πρέπει να αποφεύγουν με κάθε κόστος
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Υπάρχουν αρκετές τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι ασθματικοί για να μην βλάψουν την υγεία τους και να μην μειώσουν την ευεξία τους. Ως βοήθημα, θα τα εξετάσουμε εν συντομία παρακάτω.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κατάλογος των τροφίμων που θα συζητήσουμε είναι μια κατευθυντήρια γραμμή και όχι κάποιος κανόνας. Επομένως, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως υποκατάστατο όσων υποδείξει ο γιατρός.

Τα άτομα που πάσχουν από άσθμα πρέπει να ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες φροντίδας, αλλά και αρκετές ειδικές οδηγίες. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, οι ενδείξεις μπορεί να διαφέρουν από τη μία περίπτωση στην άλλη, καθώς δεν είναι όλοι οι ασθενείς ίδιοι.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι ασθματικοί

Αν και η διατροφή δεν είναι ο μόνος τρόπος ελέγχου του άσθματος, είναι σαφές ότι η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των ασθματικών ασθενών. Υπό αυτή την έννοια, έχει παρατηρηθεί ότι με τον περιορισμό της πρόσληψης ορισμένων τροφών και με την τήρηση της σωστής διατροφής, είναι δυνατόν να αναπνέουν καλύτερα, να ελαχιστοποιούνται τα συμπτώματα και να αυξάνεται (και να διατηρείται) η ευεξία.

Ας δούμε ποιες τροφές πρέπει γενικά να αποφεύγουν οι ασθματικοί. Προσέξτε!

Κορεσμένα λιπαρά

6 τρόφιμα που οι ασθματικοί πρέπει να αποφεύγουν με κάθε κόστος

Οι πηγές κορεσμένων λιπαρών βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουν οι ασθματικοί. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, αυξάνουν τα συμπτώματα του άσθματος. Αυτό οφείλεται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που “δέχεται” αυτές τις ουσίες.

Τα κορεσμένα λίπη υπάρχουν επίσης στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, στα αρτοσκευάσματα, στο κόκκινο κρέας και στα τηγανητά, καθώς και σε πολλά βιομηχανικά είδη διατροφής.

Αντ’ αυτού, μπορείτε να επιλέξετε άλλους τύπους λιπαρών. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας και διατροφής λένε ότι είναι σκόπιμο να καταναλώνετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια, στο λιναρόσπορο και τα καρύδια και σε άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως το στήθος κοτόπουλου.

Όταν ψωνίζετε, βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα δεν περιέχουν κορεσμένα λίπη. Επίσης, επιλέξτε το υγιεινό μαγείρεμα, όπως το μαγείρεμα στον ατμό, το ψήσιμο ή το ψήσιμο στη σχάρα.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι ασθματικοί: Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και καλό είναι να μετριάζετε την κατανάλωσή τους για να αποφύγετε την πρόκληση συμπτωμάτων άσθματος. Δεν χρειάζεται να τα στερηθείτε εντελώς. Απλώς καταναλώνετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με σύνεση: επιλέξτε αποβουτυρωμένα προϊόντα και δοκιμάστε να τα αντικαθιστάτε κατά διαστήματα.

Έχετε δοκιμάσει, για παράδειγμα, γάλα αμυγδάλου ή τυρί πατάτας; Οι άνθρωποι συχνά καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς να το συνειδητοποιούν, καθώς υπάρχουν σε διάφορες συνταγές και καθημερινά τρόφιμα. Για παράδειγμα σε κρεμώδεις σούπες, γεμιστά ζυμαρικά, παγωτό, λάτε, μιλκσέικ, βούτυρο κ.ά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η σύσταση και η υφή των γαλακτοκομικών επιδεινώνει την παραγωγή βλέννας και έτσι αυξάνει τη συμφόρηση. Αυτό μας δυσκολεύει την αναπνοή σε ένα επεισόδιο άσθματος.

Κόκκινο κρέας

Και πάλι πρέπει να μιλήσουμε για τα κορεσμένα λίπη, επειδή το κρέας τα περιέχει σε μεγάλες ποσότητες. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως το αρνίσιο κρέας, το οποίο είναι πιο άπαχο, η αλήθεια είναι ότι το μοσχαρίσιο ή το χοιρινό κρέας επιδεινώνουν τα συμπτώματα του άσθματος.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition, όσοι τρώνε πολύ κόκκινο κρέας έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα. Επομένως, καλό θα ήταν να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωσή τους (σε μία φορά την εβδομάδα, για παράδειγμα) και να απολαμβάνετε συχνότερα κοτόπουλο, γαλοπούλα και ψάρι.

Εσπεριδοειδή και ντομάτες

An array of citruses.

Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν οι ασθματικοί είναι τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες. Ενώ περιέχουν θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες που είναι ευεργετικά για την υγεία, έχουν επίσης κάποια συστατικά που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε ορισμένους ασθματικούς.

Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να τα καταναλώνετε από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά τουλάχιστον προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωσή τους. Βέβαια, για να μάθετε λεπτομερώς τι πρέπει να κάνετε ως προς αυτό, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αλμυρές τροφές

Η περίσσεια νατρίου στον οργανισμό προκαλεί προβλήματα στα νεφρά, παχυσαρκία και οίδημα στα πόδια. Μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους ασθματικούς ασθενείς. Αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και πυροδοτεί συμπτώματα άσθματος.

Σύμφωνα τους συγγραφείς Mickleborough και Fogarty, η υιοθέτηση μιας δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο για μια περίοδο 2 έως 5 εβδομάδων μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων και να μειώσει τη βρογχική αντιδραστικότητα σε ασθενείς με άσθμα.

Χρησιμοποιείτε πολύ λίγο αλάτι στα πιάτα σας, αποφύγετε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι σούπες σε κονσέρβα ή ο στιγμιαίος πουρές πατάτας, τα τσιπς και, γενικά, τα σνακ. Μην παίρνετε την αλατιέρα στο τραπέζι και διαβάστε πολύ καλά τις συσκευασίες όσων αγοράζετε στην αγορά γιατί έχουν “κρυμμένο νάτριο” (ακόμα και τα γλυκά έχουν αλάτι).

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ακάρεα και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι ασθματικοί: Τρανς λιπαρά

Γνωστά και ως στερεά λίπη, παρασκευάζονται χάρη σε μια διαδικασία όπου προστίθεται υδρογόνο σε φυτικά έλαια.

Δεν είναι καθόλου υγιεινά και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή διαβήτη, καθώς και επιδεινώνουν τα συμπτώματα των ασθματικών. Αποφύγετε όλα τα προϊόντα που περιέχουν τρανς λιπαρά. Σε αυτά περιλαμβάνονται η μαργαρίνη, τα τηγανητά φαγητά εστιατορίων  και τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια. Αυτά τα λίπη υπάρχουν επίσης σε βιομηχανικά μπισκότα και γλυκά, κέικ και ζύμες ζαχαροπλαστικής.

Αντ’ αυτού επιλέξτε τρόφιμα που έχουν “καλά λίπη”, όπως ελαιόλαδο και λάδι κανόλα (βιολογικό), λιναρόσπορο και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα μειώσετε το άσθμα, αλλά θα αποφύγετε και πολλές άλλες ασθένειες.

Τρόφιμα με θειώδη

Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος όταν τρώνε προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία με θειώδη (ένα είδος συντηρητικού που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα) σε μεγάλες ποσότητες. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να αποφεύγετε ή να μετριάζετε την πρόσληψη:

 • Αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά.
 • Συσκευασμένες πατάτες.
 • Κρασί και μπύρα.
 • Εμφιαλωμένος χυμός λάιμ και λεμονιού.
 • Νωπές και κατεψυγμένες γαρίδες.
 • Τρόφιμα τουρσί

Μαγνήσιο κατά του άσθματος

6 τρόφιμα που οι ασθματικοί πρέπει να αποφεύγουν με κάθε κόστος

Στη διατροφή των ασθματικών δεν πρέπει να λείπουν οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών  και να προάγει την υγεία του αναπνευστικού συστήματος, σε γενικές γραμμές. Το μαγνήσιο είναι αντιφλεγμονώδες και βρογχοδιασταλτικό.

Μπορεί να βρεθεί σε διάφορες τροφές, όπως βρώμη, φύτρα σιταριού, έλαιο νυχτολούλουδου, ξηρούς καρπούς (φιστίκια, καρύδια), σπόρους, όσπρια και φυσικά σε διάφορα φρούτα και λαχανικά.

Ερωτήσεις; Συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δώσετε στο σώμα σας όλα όσα χρειάζεται για να παραμείνει υγιές σε βάθος χρόνου. Επομένως, θα πρέπει όχι μόνο να προσπαθείτε να διατηρείτε μια διατροφή σύμφωνα με τις ατομικές σας ανάγκες, αλλά και να γνωρίζετε τι πρέπει να αποφεύγετε, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας, ώστε να μην επηρεάζεται η ευεξία σας.

Να θυμάστε ότι, σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες σχετικά με το πώς να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, σύμφωνα με τις ανάγκες σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας και ακολουθήστε τις συστάσεις του. Επιπλέον, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Wang, J., & Liu, A. H. (2011). Food allergies and asthma. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1097/ACI.0b013e3283464c8e
 • Varraso, R. (2012). Nutrition and asthma. Current Allergy and Asthma Reports. https://doi.org/10.1007/s11882-012-0253-8
 • Rosenkranz R. R, Rosenkranz S. K, Neessen K. Dietary factors associated with  lifetime asthma or hayfever diagnosis in Australian middle-aged and older adults: a cross-sectional study. Nutritional Journal. 2012. 11 (84).
 • Remig, V., Franklin, B., Margolis, S., Kostas, G., Nece, T., & Street, J. C. (2010). Trans Fats in America: A Review of Their Use, Consumption, Health Implications, and Regulation. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.12.024
 • Patel B. D, Welch A. A, et al. Dietary antioxidants and asthma in adults. Thorax. Mayo 2006. 61 (5): 388-393.
 • Mickleborough T. D, Fogarty A. Dietary sodium intake and asthma: an epidemiological and clinical review. International Journal of Clinical Practice. Diciembre 2006. 60 (12): 1616-24.
 • Mayo Clinic. Asthma diet: does what you eat make a difference? Junio 2022.
 • Landon R. A, Young E. A. Role of magnesium in regulation of lung function. Journal of the American Dietetic Association. Junio 1993. 93 (6): 674-7.
 • Centros para el Control y Prevención de Enfermedades. Asma. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Septiembre 2019.
 • Asthma and Allergy Foundation of America. Foods can affect asthma. Agosto 2018.
 • American Lung Association (ALA). Asthma and Nutrition. Julio 2018.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.