5 τροφές πλούσιες σε αργινίνη που πρέπει να τρώτε

Θα σας πούμε ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη αυτού του αμινοξέος για την υγεία σας.
5 τροφές πλούσιες σε αργινίνη που πρέπει να τρώτε
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αργινίνη είναι συνήθως ευεργετικές για τη βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος. Μιλάμε για ένα αμινοξύ που μπορεί να διεγείρει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο προκαλεί αγγειοδιαστολή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και να κάνει την καρδιά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να τονίσουμε ότι, για να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή, είναι σημαντικό να επιτύχουμε ενεργειακή ποικιλία και ισορροπία. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσετε στην πρόληψη επιβλαβών αλλαγών στη σύνθεση του σώματος που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στα επίπεδα της εσωτερικής φλεγμονής. Με αυτόν τον τρόπο, η ομοιόσταση διατηρείται με την πάροδο των ετών.

Τροφές πλούσιες σε αργινίνη

Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε ορισμένες τροφές πλούσιες σε αργινίνη. Ωστόσο, για να βιώσετε όφελος από αυτή την ένωση σε αθλητικό πλαίσιο, θα πρέπει να την συμπεριλάβετε σε μορφή συμπληρώματος. Η ποσότητα που βρίσκεται στα τρόφιμα δεν θα είναι αρκετή. Ωστόσο, είναι αρκετή για να βιώσετε οφέλη για την υγεία.

Σαρδέλες

Some sardines.
Οι σαρδέλες είναι μια νόστιμη πηγή αργινίνης. Συμπεριλάβετε τις στη διατροφή σας!

Οι σαρδέλες είναι μια καλή πηγή αργινίνης. Επιπλέον, περιέχουν σημαντική δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα στοιχεία αυτά έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων φλεγμονής, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη της ανάπτυξης πολλών χρόνιων και σύνθετων παθολογιών. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί μια καλή ισορροπία μεταξύ ωμέγα 3 και ωμέγα 6 για να βιώσετε τα μεγαλύτερα οφέλη.

Αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί είναι τρόφιμα που χαρακτηρίζονται από υψηλή διατροφική πυκνότητα. Διαθέτουν πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα σε σημαντικές ποσότητες. Περιέχουν επίσης διάφορα μέταλλα ιδιαίτερης σημασίας και, φυσικά, αργινίνη.

Μεταξύ των μετάλλων που υπάρχουν στα αμύγδαλα, θα ξεχωρίζαμε το σελήνιο, μια ένωση με υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Αυτό είναι θετικό για το καρδιαγγειακό σύστημα, μαζί με την προαναφερθείσα αργινίνη. Μέσω των αντιοξειδωτικών διεργασιών, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης σύνθετων στεφανιαίων παθολογιών. Αυτό υποδεικνύεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Pharmacology.

Σόγια

Η σόγια είναι μια άλλη καλή πηγή αργινίνης. Παρέχει επίσης φλαβονοειδή, τα οποία είναι ιδιαίτερα καλά για την υγεία των γυναικών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Medicinal Chemistry, είναι σε θέση να μειώσουν τις φλεγμονώδεις καταστάσεις, βοηθώντας στη διατήρηση της εσωτερικής ομοιόστασης.

Ωστόσο, έχει υπάρξει μεγάλη διαμάχη σχετικά με την κατανάλωση σόγιας στους άνδρες. Για χρόνια, υποστηριζόταν ότι αυτή η τροφή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταστολέας των επιπέδων τεστοστερόνης, κάτι που θα ήταν πραγματικά κακό για την υγεία των ανδρών. Ωστόσο, η τρέχουσα επιστημονική βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι δεν είναι πολύ προβληματική, αρκεί να καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες.

Φακές

Δεν μπορούμε να αναφέρουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη χωρίς να συμπεριλάβουμε στη λίστα κάποια όσπρια. Πάνω απ’ όλα, οι φακές ξεχωρίζουν καθώς παρέχουν μια σημαντική δόση, έως και 2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφής. Αυτά τα τρόφιμα είναι κατάλληλα για να εισαχθούν στο πλαίσιο σχεδόν κάθε υγιεινής διατροφής. Περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ανόργανων συστατικών.

Some lentils.
Οι φακές παρέχουν αργινίνη, καθώς και πρωτεΐνες, ανόργανα συστατικά και φυτικές ίνες.

Στην πραγματικότητα, οι ίδιες οι φυτικές ίνες κάνουν τη διαφορά όσον αφορά τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το στοιχείο αυτό αυξάνει τον όγκο του κοπράνων, επιτρέποντας μεγαλύτερη διέγερση των μηχανοϋποδοχέων. Από αυτό το σημείο και μετά, η δυσκοιλιότητα γίνεται λιγότερο συχνή. Ταυτόχρονα, μέρος των ίδιων των φυτικών ινών ζυμώνεται στον πεπτικό σωλήνα, αποτελώντας ενεργειακό υπόστρωμα για τα βακτήρια που ζουν εκεί.

Αυγά, από τις τροφές που είναι πλούσιες σε αργινίνη

Για να κλείσουμε τη λίστα, θα μιλήσουμε για τα αυγά. Περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και πρωτεΐνες. Αποτελούν πηγή θρεπτικών συστατικών υψηλής ποιότητας και είναι καλό να υπάρχουν στη διατροφή σε τακτική βάση. Για χρόνια, θεωρούνταν ότι η συχνή κατανάλωσή τους θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά αυτή η θεωρία σήμερα έχει απορριφθεί. Στην πραγματικότητα, σε καμία περίπτωση τα προϊόντα αυτά δεν συνδέονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε αργινίνη

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να παρέχουν καλές ποσότητες αργινίνης. Αυτή η ένωση θα βοηθήσει στη βελτίωση της αγγειοδιαστολής, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Μπορεί μάλιστα να προκαλέσει ορισμένες συνέργειες με άλλες φυσικές ενώσεις, όπως τα νιτρικά άλατα. Αυτά υπάρχουν κυρίως στα τεύτλα και χρησιμοποιούνται επίσης στο πλαίσιο του αθλητισμού ως εργογόνο βοήθημα.

Τέλος, να θυμάστε ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα λήψης ενός συμπληρώματος αργινίνης για την επίτευξη ενός ανώτερου αποτελέσματος. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν μιλάμε για υψηλές επιδόσεις στην άσκηση.

Σε αυτού του είδους τις καταστάσεις, είναι πραγματικά σημαντικό να μεγιστοποιηθεί η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς, οπότε η αγγειοδιασταλτική δράση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ωστόσο, πριν από τη λήψη του, είναι πάντα καλό να συμβουλεύεστε έναν ειδικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
  • Xia, N., Daiber, A., Förstermann, U., & Li, H. (2017). Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. British journal of pharmacology174(12), 1633–1646. https://doi.org/10.1111/bph.13492
  • Wen, K., Fang, X., Yang, J., Yao, Y., Nandakumar, K. S., Salem, M. L., & Cheng, K. (2021). Recent Research on Flavonoids and their Biomedical Applications. Current medicinal chemistry28(5), 1042–1066. https://doi.org/10.2174/0929867327666200713184138

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.