Γλυκίνη: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη

Η γλυκίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που παρέχει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό. Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται; Σε ποιες τροφές περιέχεται; Μάθετε στο άρθρο!
Γλυκίνη: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η γλυκίνη είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται από το σώμα μας για τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Υπάρχει σε τροφές όπως τα ψάρια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, γι’ αυτό είναι ωφέλιμο να περιλαμβάνεται στη διατροφή σε συχνή βάση.

Μάλιστα, η πρόσληψή της σε επαρκείς ποσότητες σχετίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αποκατάσταση σωματικών τραυματισμών και χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθολογιών. Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό; Ακολουθούν τα κύρια οφέλη και οι πηγές της.

Γλυκίνη και οστεοαρθρίτιδα

Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να σχολιάσουμε το ρόλο της γλυκίνης στην οστεοαρθρίτιδα. Μιλάμε για μια συχνή παθολογία, η οποία προσβάλλει σχεδόν τον μισό πληθυσμό άνω των 65 ετών. Προκαλεί εκφύλιση και πόνο στις αρθρώσεις.

Είναι συνήθως χρόνια και αντιμετωπίζεται με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα από το στόμα. Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά έχουν αρκετές βλαβερές παρενέργειες, οπότε είναι αρκετά θετικό να μειωθεί η χρήση τους.

Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι η συμπληρωματική χορήγηση γλυκίνης βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου αυτής και, παρεμπιπτόντως, συμβάλλει στη μείωση της εξέλιξής της. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Ethnopharmacology το επιβεβαιώνει αυτό.

Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες για το θέμα αυτό έχουν διεξαχθεί σε ζώα. Για το λόγο αυτό, δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τον άνθρωπο. Επομένως, απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Ομοίως, η βελτιστοποίηση άλλων πτυχών της διατροφής θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον επιτυχή έλεγχο της εξέλιξης της νόσου. Δεν είναι μόνο η συνολική πρόσληψη πρωτεϊνών και κολλαγόνου που έχει σημασία, αλλά και η κάλυψη των απαιτήσεων σε βασικά μέταλλα σε καθημερινή βάση.

Επιπλέον, η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας θα κάνει τη διαφορά. Η άσκηση μυϊκής δύναμης θα μειώσει τη συμπτωματολογία του προβλήματος.

A man with joint pain.
Η βέλτιστη πρόσληψη γλυκίνης έχει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Ύπνος

Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν επίσης τη χρήση γλυκίνης για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Είναι σημαντικό να κοιμάστε επαρκή αριθμό ωρών, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν σωστά οι διαδικασίες επιδιόρθωσης που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στον οργανισμό.

Ειδικότερα, η γλυκίνη θα διευκολύνει την επίτευξη βαθύ ύπνου, καθώς εξασφαλίζει ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι σωστή για αυτό. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pharmacological Sciences, η πρόσληψη αυτού του αμινοξέος είναι αποτελεσματική προκειμένου να επιτευχθεί ένας πιο ξεκούραστος ύπνος.

Μπορεί μάλιστα να έχει συνεργιστική δράση με άλλα συμπληρώματα, όπως η μελατονίνη και η τρυπτοφάνη. Και τα δύο βελτιώνουν τη λειτουργία των κιρκάδιων ρυθμών, γεγονός που επιτρέπει τον βέλτιστο έλεγχο των φάσεων ύπνου και εγρήγορσης.

Ακόμα κι έτσι, θα είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε μια σειρά καλών συνηθειών που σχετίζονται με τον ύπνο. Για παράδειγμα, δεν είναι σκόπιμο να εκτίθεστε σε οθόνες ή σε στοιχεία που εκπέμπουν μπλε φως λίγο πριν πάτε για ύπνο.

Διαφορετικά, η σύνθεση της ενδογενούς μελατονίνης θα μειωθεί, γεγονός που θα μπορούσε να δυσχεράνει τον ύπνο ή να προκαλέσει διακοπές στην ανάπαυση. Το να πηγαίνετε νωρίς για ύπνο θα είναι επίσης ένας καθοριστικός παράγοντας.

Ένα άλλο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γλυκίνης έχει να κάνει με το ρόλο της στη διέγερση της σύνθεσης του κολλαγόνου, της πιο άφθονης πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Amino Acids ασχολείται με το θέμα αυτό.

Το στοιχείο αυτό είναι υπεύθυνο για την παροχή συσταλτικότητας και ελαστικότητας στους μύες, εξασφαλίζοντας έτσι ότι μπορούν να επιτελούν τις λειτουργίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν η παροχή αυτού του αμινοξέος είναι επαρκής, θα διεγείρει τις διαδικασίες αποκατάστασης των μυών, τόσο λόγω προσπάθειας όσο και λόγω τραυματισμού.

Για το σκοπό αυτό, θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας να εξασφαλίζεται η ημερήσια απαίτηση σε βιταμίνη C, ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στη σύνθεση πρωτεϊνών.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκίνη

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η γλυκίνη δεν είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να το συνθέσει μόνος του, ακόμη και αν δεν περιλαμβάνεται στη διατροφή σε επαρκείς ποσότητες.

Ωστόσο, ορισμένες τροφές αποτελούν σημαντική πηγή γλυκίνης. Η εξασφάλιση της παρουσίας της στη διατροφή σε τακτική βάση θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση της υγείας.

Σε γενικές γραμμές, το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας περιέχουν καλή ποσότητα γλυκίνης, όπως και τα τρόφιμα από πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στο πλαίσιο των εδώδιμων τροφίμων φυτικής προέλευσης θα ήταν απαραίτητο να γίνει ειδική αναφορά στις ακόλουθες επιλογές:

  • Τεύτλα
  • Καρότο
  • Όσπρια
  • Μανιτάρια
  • Ολόκληρα δημητριακά
  • Ξηροί καρποί
Foods rich in glycine.
Τα όσπρια αποτελούν μια ενδιαφέρουσα πηγή γλυκίνης. Επιπλέον, παρέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά ευεργετικά για την υγεία.

Συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα γλυκίνης

Πρέπει τώρα να μιλήσουμε για τις κατάλληλες δόσεις που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά. Καλό είναι να λαμβάνετε τουλάχιστον 15 γραμμάρια αυτού του στοιχείου την ημέρα. Ωστόσο, ο οργανισμός είναι σε θέση να παράγει μόνος του περίπου 3 γραμμάρια από άλλα αμινοξέα.

Σε περίπτωση έλλειψης, μπορεί κανείς να καταφύγει σε συμπληρώματα αυτού του στοιχείου. Ακόμα κι έτσι, δεν είναι μια συχνή κατάσταση.

Όσον αφορά τη μέγιστη συνιστώμενη δόση, αυτή είναι περίπου 60 γραμμάρια την ημέρα. Εάν ξεπεραστεί αυτή η ποσότητα, θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ορισμένες μεταβολές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που δεν ενδείκνυται.

Γλυκίνη, ένα πολύ σημαντικό αμινοξύ

Όπως αναφέραμε, η γλυκίνη είναι ένα αμινοξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα. Βρίσκεται σε διάφορες τροφές ζωικής προέλευσης και ο οργανισμός μπορεί να συνθέσει μια ορισμένη ποσότητα από αυτό. Ως εκ τούτου, είναι σπάνιο να παρουσιάσει κανείς ανεπάρκεια. Ωστόσο, είναι δυνατόν να αντλήσουμε οφέλη από τη συμπλήρωσή της.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί ότι όταν ο στόχος είναι να διατηρήσουμε μεσοπρόθεσμα μια καλή κατάσταση υγείας, δεν αρκεί μόνο η καλή διατροφή. Θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι θα υιοθετήσετε μια σειρά από καλές συνήθειες στο σύνολό τους.

Μεταξύ αυτών, είναι η ανάγκη να ασκείτε σωματική άσκηση σε τακτική βάση. Πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην άσκηση δύναμης, καθώς αυτή διατηρεί την ομοιόσταση στο σώμα και μειώνει τις εσωτερικές φλεγμονές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Tu, Y., Wang, K., Liang, Y., Jia, X., Wang, L., Wan, J. B., Han, J., & He, C. (2019). Glycine tabacina ethanol extract ameliorates collagen-induced arthritis in rats via inhibiting pro-inflammatory cytokines and oxidation. Journal of ethnopharmacology237, 20–27. https://doi.org/10.1016/j.jep.2019.03.035
  • Bannai, M., & Kawai, N. (2012). New therapeutic strategy for amino acid medicine: glycine improves the quality of sleep. Journal of pharmacological sciences118(2), 145–148. https://doi.org/10.1254/jphs.11r04fm
  • Adeva-Andany, M., Souto-Adeva, G., Ameneiros-Rodríguez, E., Fernández-Fernández, C., Donapetry-García, C., & Domínguez-Montero, A. (2018). Insulin resistance and glycine metabolism in humans. Amino acids50(1), 11–27. https://doi.org/10.1007/s00726-017-2508-0

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.