13 τσάγια βοτάνων για τις κράμπες περιόδου

Χάρη στις ιδιότητές τους, αυτά τα αφεψήματα μπορούν να μας βοηθήσουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου. Μάθετε περισσότερα παρακάτω!
13 τσάγια βοτάνων για τις κράμπες περιόδου
Cesar Paul González

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον βιολόγο Cesar Paul González.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κράμπες περιόδου είναι η κύρια αιτία γυναικολογικής νοσηρότητας στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η κλινική ονομασία με την οποία είναι γνωστές είναι δυσμηνόρροια και δυστυχώς πρόκειται για ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Ευτυχώς, υπάρχουν εγχύσεις για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των εμμηνορροϊκών κραμπών που μπορούν να φανούν χρήσιμες.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση υποφέρουν από αυτή την επιπλοκή και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ έντονη. Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος: με τη βοήθεια φαρμακολογικών θεραπειών και με σπιτικές θεραπείες. Σήμερα εστιάζουμε στο τελευταίο, καθώς συγκεντρώνουμε τα καλύτερα αφεψήματα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των εμμηνορροϊκών κραμπών.

Τι είναι οι κράμπες περιόδου; Τι είναι η δυσμηνόρροια;

Οι κολικοί της περιόδου ή η δυσμηνόρροια εμφανίζονται κυρίως στις έφηβες, συνήθως ένα ή δύο χρόνια μετά την πρώτη έμμηνο ρύση (εμμηναρχή), όταν ο ορμονικός κύκλος της ωοθυλακιορρηξίας έχει ήδη εδραιωθεί. Πρόκειται για πόνο στην περιοχή της κοιλιάς με μεταβλητή ένταση και διάρκεια.

Προκαλείται από τη σύσπαση των μυών της μήτρας πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Οι κράμπες αυτές συνήθως εξαφανίζονται μετά τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα της περιόδου.

Οφείλονται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου απελευθερώνεται μια ουσία που ονομάζεται προσταγλανδίνη, η οποία προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα. Οι συσπάσεις αυτές βοηθούν στην αποβολή του αποσαθρωμένου ιστού της μήτρας.

Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες υποφέρουν από τόσο έντονες συσπάσεις που συμπιέζουν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τη μήτρα , προκαλώντας προσωρινή ισχαιμία (στηθάγχη της μήτρας).

13 τσάγια βοτάνων για τις κράμπες περιόδου
Δυσμηνόρροια είναι όταν μια γυναίκα υποφέρει από επώδυνη έμμηνο ρύση.

Πώς ταξινομούνται οι κράμπες περιόδου;

Πριν μιλήσουμε για εγχύσεις για την πρόληψη ή τη θεραπεία των εμμηνορροϊκών κραμπών, είναι απαραίτητο να τις ταξινομήσουμε. Υπάρχουν δύο τύποι εμμηνορροϊκών κραμπών: η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια.

1. Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια

Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια είναι όταν οι εμμηνορροϊκές κράμπες προκύπτουν χωρίς καμία γυναικολογική νόσο και εμφανίζονται από την πρώτη έμμηνο ρύση. Μερικές φορές εμφανίζεται λόγω ορμονικών αλλαγών ή πρώιμης εμμηναρχής και δεν οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη σωματική πάθηση.

2. Δευτεροπαθής δυσμηνόρροια

Η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια μπορεί να προκληθεί από γυναικολογικές παθήσεις, όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα, λοιμώξεις, ή απλούστερα θέματα όπως το άγχος ή η κακή διατροφή.

Ο πόνος εμφανίζεται μετά την πρώτη έμμηνο ρύση. Εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες μετά την ηλικία των 20 ή 30 ετών.

Ποιες είναι οι αιτίες των εμμηνορροϊκών κραμπών;

Μεταξύ των παραγόντων που προκαλούν κράμπες κατά την έμμηνο ρύση, μπορούμε να διακρίνουμε αυτούς της πρωτοπαθούς και της δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας.

13 τσάγια βοτάνων για τις κράμπες περιόδου
Πρόκειται για μια συνηθισμένη κατάσταση που οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αιτίες ή παράγοντες της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας

Ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία. Υπό αυτή την έννοια, οι κράμπες είναι πιο συχνές πριν από την ηλικία των 20 ετών και βελτιώνονται καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι
 • Οικογενειακό ιστορικό δυσμηνόρροιας
 • Η γυναίκα δεν έχει αποκτήσει ποτέ παιδιά
 • Εμμηναρχή (πρώτη έμμηνος ρύση) πριν από την ηλικία των 12 ετών
 • Έντονη έμμηνος ρύση ή έμμηνος ρύση που διαρκεί αρκετές ημέρες.

Αιτίες ή παράγοντες κινδύνου για δευτεροπαθή δυσμηνόρροια

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια οφείλεται κυρίως σε μια αναγνωρίσιμη παθολογική κατάσταση. Επισημαίνουμε τις εξής:

 • Χρήση ενδομήτριου σπειράματος
 • Ενδομητρίωση
 • Ινομυώματα της μήτρας
 • Στένωση του τραχηλικού σωλήνα (άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας τόσο μικρό που εμποδίζει την εκροή της εμμηνορροϊκής ροής)
 • Ορισμένες ανατομικές ανωμαλίες, όπως η δίκερη μήτρα
 • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και άλλες μολυσματικές ασθένειες
 • Κύστεις των ωοθηκών

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Φυσικές θεραπείες για τις κράμπες περιόδου

Εκτός από τον πόνο στο στομάχι, ποια είναι τα συμπτώματα των εμμηνορροϊκών κραμπών;

Οι εμμηνορροϊκές κράμπες αρχίζουν πριν από την έμμηνο ρύση, συνήθως μειώνονται προοδευτικά μέσα σε 72 ώρες. Η έντασή τους μπορεί να ποικίλλει κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος και τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανίζονται κατά διαστήματα:

 • Ζάλη
 • Διάρροια
 • Ναυτία
 • Κόπωση
 • Πονοκέφαλοι
 • Κράμπες στα πόδια
 • Πόνος στην πλάτη (που μπορεί να επεκταθεί στο κάτω μέρος της πλάτης, στα νεφρά ή στα κάτω άκρα).

Η δυσμηνόρροια από μόνη της δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγείας, αν και σε ορισμένες γυναίκες οι κράμπες είναι τόσο έντονες που επηρεάζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Γενικά, η δυσμηνόρροια βελτιώνεται καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, λόγω των προοδευτικών αλλαγών που υφίσταται το σώμα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εγχύσεις που βοηθούν. Αυτά τα φυσικά σκευάσματα όχι μόνο βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο, αλλά βελτιώνουν και όλα τα άλλα συναφή συμπτώματα.

Ποια είναι η πιο συνιστώμενη θεραπεία;

Η θεραπεία των εμμηνορροϊκών κράμπες συνίσταται στη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εφαρμόζονται καλές συνήθειες στον τρόπο ζωής, όπως η διατήρηση καλής ενυδάτωσης και διατροφής, η τακτική σωματική άσκηση και η αποφυγή κατανάλωσης ουσιών που μπορεί να προάγουν τη δυσφορία, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ.

13 εγχύματα για τις κράμπες περιόδου

Ορισμένες σπιτικές θεραπείες προλαμβάνουν ή αντιμετωπίζουν τις εμμηνορροϊκές κράμπες και τα εγχύματα που θα συζητήσουμε παρακάτω βοηθούν επίσης στην ανακούφιση του πόνου. Κατ’ αρχήν, χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην πρόσληψη υγρών και στη διατήρηση της καλής ενυδάτωσης. Ωστόσο, δεν θα αντικαταστήσουν σε καμία περίπτωση τη φαρμακολογική θεραπεία που συνταγογραφείται από τον ειδικό.

1. Το χαμομήλι, ο καλύτερος σύμμαχος για τις κράμπες περιόδου

13 τσάγια βοτάνων για τις κράμπες περιόδου
Το χαμομήλι χρησιμοποιείται ως έγχυμα για να συμπληρώσει τις θεραπείες.

Τα αφεψήματα χαμομηλιού είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα για την ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου, επειδή έχει πολλαπλές ιδιότητες. Καταπραΰνει, χαλαρώνει, μειώνει τις φλεγμονές, αλλά και βοηθάει στον νυχτερινό ύπνο, γεγονός που το καθιστά πολύ ευεργετικό.

Οι επιδράσεις αυτού του φυτού είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Ορισμένες μελέτες τονίζουν ότι το χαμομήλι είναι καλύτερο από τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου της περιόδου σε εφήβους με πρωτοπαθή δυσμηνόρροια.

Συστατικά

 • 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα χαμομηλιού (10 γρ.)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Παρασκεύασμα

 • Προσθέστε ένα φλιτζάνι νερό σε μια κατσαρόλα και αφήστε το να πάρει βράση.
 • Προσθέστε τα αποξηραμένα φύλλα χαμομηλιού και αφήστε τα να εμποτιστούν για 10 λεπτά.
 • Σβήστε τη φωτιά, σουρώστε και καταναλώστε.
 • Μπορείτε να το γλυκάνετε ανάλογα με τη γεύση, κατά προτίμηση με μέλι.

2. Τζίντζερ

Η ρίζα τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει τις εμμηνορροϊκές κράμπες επειδή έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες. Δηλαδή, βοηθά στη μείωση των μυϊκών συσπάσεων και βελτιώνει ή ρυθμίζει τη ροή της εμμήνου ρύσεως.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pain Medicine κατέδειξε την αποτελεσματικότητα του τζίντζερ στη θεραπεία της δυσμηνόρροιας. Η δημοσίευση ανέφερε ότι η κατανάλωση τζίντζερ σε σκόνη κατά τις πρώτες ημέρες του εμμηνορροϊκού κύκλου βοηθά στη μείωση του πόνου.

Συστατικά

 • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ (10 γρ.)
 • 1 ξυλάκι κανέλας
 • Χυμός ½ λεμονιού
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Παρασκεύασμα

 • Προσθέστε το τριμμένο τζίντζερ και την κανέλα στο νερό και αφήστε το να πάρει βράση.
 • Αφήστε το να εμποτιστεί για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
 • Σβήστε τη φωτιά και προσθέστε το χυμό λεμονιού στο ζεστό νερό.
 • Αφαιρέστε το τριμμένο τζίντζερ και το ξυλάκι κανέλας και σερβίρετε σε ένα φλιτζάνι.
 • Καλό είναι να μην το πίνετε πολύ ζεστό. Μπορείτε να καταναλώνετε έως και 3 φλιτζάνια από αυτό το τσάι την ημέρα.

Δείτε και αυτό το άρθρο: Αυξήστε τη γονιμότητά σας

3. Έγχυμα ρίγανης

Σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία, το έγχυμα ρίγανης μπορεί να ανακουφίσει τους κοιλιακούς σπασμούς και τις κράμπες της περιόδου, καθώς και τη ναυτία που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν προτιμάτε, μπορείτε να συνδυάσετε το έγχυμα ρίγανης με χαμομήλι για να ενισχύσετε τα ηρεμιστικά αποτελέσματα.

Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση του εγχύματος ρίγανης για την ανακούφιση της δυσμηνόρροιας, το αιθέριο έλαιο του φυτού μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Μια μελέτη του Journal of Obstetics and Gynaelogy Research διαπίστωσε ότι τα μασάζ με αιθέριο έλαιο λεβάντας, ρίγανης και φασκόμηλου μειώνουν τον πόνο της περιόδου.

Συστατικά

 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)
 • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη (5 γρ)
 • Μέλι (ανάλογα με τη γεύση)

Παρασκευή

 • Ζεστάνετε το νερό σε μια κατσαρόλα και, όταν αρχίσει να βράζει, προσθέστε τη ρίγανη και αφήστε το στη φωτιά για τρία λεπτά.
 • Σβήνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και την αφήνετε να σταθεί για άλλα 3 λεπτά.
 • Σουρώστε και γλυκάνετε ανάλογα με τη γεύση ή πιείτε το σκέτο.

4. Έγχυμα φασκόμηλου

τσάι
Αυτό το έγχυμα παρασκευάζεται εύκολα.

Λόγω της διουρητικής του δράσης, το φασκόμηλο αποτρέπει την κατακράτηση υγρών και την εμφάνιση συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως η ευερεθιστότητα και οι πονοκέφαλοι. Εξαιτίας αυτού, είναι ένα από τα καλύτερα αφεψήματα για την αντιμετώπιση των εμμηνορροϊκών κράμπων. Συνιστάται να λαμβάνετε ένα φλιτζάνι από αυτό το έγχυμα κάθε μέρα πριν από την έμμηνο ρύση.

Οι ιδιότητες του φασκόμηλου του επιτρέπουν να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση. Αν και το έγχυμα δεν έχει ακόμη μελετηθεί, το αιθέριο έλαιο του Salvia sclarea L. μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αρωματοθεραπεία κατά της δυσμηνόρροιας. Μελέτες δείχνουν ότι αναστέλλει τη συγκέντρωση της μήτρας που δημιουργείται από την ωκυτοκίνη και πιστεύεται ότι το έγχυμα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Συστατικά

 • 1 κουταλιά της σούπας ολόκληρα ή θρυμματισμένα φύλλα φασκόμηλου (10 γρ)
 • 4 φλιτζάνια νερό (1 λίτρο)

Παρασκεύασμα

 • Ζεστάνετε το νερό και, όταν πάρει βράση, προσθέστε τα φύλλα.
 • Αφήστε το να βράσει για 10 έως 12 λεπτά.
 • Μετά, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να σταθεί.
 • Σουρώστε και καταναλώστε.
 • Μπορείτε να προσθέσετε γλυκαντικές ουσίες όπως μέλι, αν αισθάνεστε ότι η γεύση είναι πολύ πικρή.

5. Έγχυμα νυχτολούλουδου

Το νυχτολούλουδο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα που εμφανίζονται με την εμμηνόπαυση. Συνιστάται επίσης για τη χαλάρωση της μήτρας, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδωλό τρόπο για την αποφυγή ανεπιθύμητων αντιδράσεων.

Οι εμμηνορροϊκές κράμπες μπορεί επίσης να εμφανιστούν ως μέρος του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Από αυτή την άποψη, το νυχτολούλουδο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων του σύμφωνα με διάφορες μελέτες. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες.

Συστατικά

 • 4 φλιτζάνια νερό (1 λίτρο)
 • 1 κουταλιά της σούπας φύλλα νυχτολούλουδου (10 γρ)
 • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (5 γρ)

Παρασκεύασμα

 • Ζεστάνετε το νερό με τα φύλλα νυχτολούλουδου.
 • Σκεπάστε το και αφήστε το να σταθεί για περίπου 5 λεπτά.
 • Σουρώστε, γλυκάνετε με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και καταναλώστε.

6. Κανέλα

Το έγχυμα κανέλας παρέχει πολύ ευεργετικά καταπραϋντικά αποτελέσματα για την ανακούφιση από τις εμμηνορροϊκές κράμπες. Λειτουργεί επίσης ως αντιπηκτικό, αποτρέποντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ωφελώντας έτσι τη ροή της εμμηνορρυσιακής ροής.

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of International Medical Research έδειξε ότι η κανέλα είναι σε θέση να μειώσει την ένταση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας. Επιπλέον, η κατανάλωση αφεψημάτων κανέλας όχι μόνο βοηθά στην ανακούφιση των εμμηνορροϊκών κραμπών, αλλά και στη μείωση της διάρκειας του συμπτώματος.

Συστατικά

 • 2 ξυλαράκια κανέλας
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Παρασκευή

 • Ζεστάνετε το νερό και, όταν πάρει βράση, προσθέστε τα δύο ξυλάκια κανέλας και βράστε τα για 2 λεπτά.
 • Σβήστε τη φωτιά, σκεπάστε το και αφήστε το να σταθεί για 5 λεπτά.
 • Σουρώστε και καταναλώστε.

7. Μαϊντανός

τσάι μαϊντανού
Ο μαϊντανός έχει πολλές φαρμακευτικές χρήσεις.

Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο μαϊντανός περιέχει συστατικά με σημαντικά οφέλη για την υγεία, θεωρείται ότι τα αφεψήματα μπορεί να είναι χρήσιμα για τις κράμπες περιόδου

Συστατικά

 • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα μαϊντανού (20 γρ)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)
 • Προαιρετικά: μέλι και χυμός λεμονιού

Παρασκευή

 • Τοποθετήστε φρέσκο μαϊντανό σε ένα φλιτζάνι και προσθέστε βραστό νερό.
 • Αφήστε τον να μουλιάσει για περίπου πέντε λεπτά.
 • Σουρώστε το και είναι έτοιμο να το πιείτε.
 • Είναι πολύ αποτελεσματικό να το καταναλώνετε τρεις φορές την ημέρα κατά τις δύο πρώτες ημέρες της περιόδου σας.

8. Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ένα φυτό που έχει αναλγητικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες όταν προσπαθείτε να ανακουφίσετε τις ήπιες εμμηνορροϊκές κράμπες. Επιπλέον, καθώς έχει υπέροχο άρωμα, ανακουφίζει το άτομο όταν το πίνει.

Συστατικά

 • 1 κουταλιά της σούπας φύλλα βασιλικού (10 γρ)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Παρασκεύασμα

 • Βράστε το νερό με τα φύλλα βασιλικού
 • Αφήστε το να μείνει για περίπου δύο λεπτά και καταναλώστε το.
 • Μπορείτε να πίνετε τσάι βασιλικού κάθε δύο ώρες για να προσπαθήσετε να ανακουφιστείτε από τις κράμπες.

9. Μάραθος, άλλος ένας καλός σύμμαχος για τις κράμπες περιόδου

λαχανικά
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του είναι πολύ χρήσιμες.

Με το μάραθο μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ένα έγχυμα και να ανακουφίσετε αυτές τις ενοχλητικές κράμπες χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients έδειξε ότι ο μάραθος έχει παρόμοιες ιδιότητες με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση του πόνου. Υπό αυτή την έννοια, η καταπραϋντική του δράση για την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια έχει επαρκή επιστημονική υποστήριξη.

Συστατικά

 • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι μάραθου (5 γρ)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Παρασκευή

 • Προσθέστε τους σπόρους μάραθου στο νερό και βράστε το μείγμα για 5 λεπτά.
 • Αφαιρέστε από τη φωτιά, στραγγίστε και καταναλώστε.
 • Όσο πιο ζεστό το πίνετε, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Αν το πίνετε για τρεις ημέρες πριν από την άφιξη της περιόδου σας, δεν θα υποφέρετε από κράμπες.

10. Σπόροι κόλιανδρου

Ο σπόρος του κόλιανδρου έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθά στην ενυδάτωση του σώματός σας και γενικά στην ανακούφιση από τις ενοχλήσεις της περιόδου.

Συστατικά

 • 2 ή 3 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κόλιανδρου (10 ή 15 γρ).
 • 2 φλιτζάνια νερό (500 ml).

Παρασκεύασμα

 • Βράστε το νερό μαζί με τους σπόρους κόλιανδρου για 5 λεπτά.
 • Αφήστε το έγχυμα να δράσει για 4 λεπτά και καταναλώστε το.
 • Μπορείτε να πίνετε 2 φλιτζάνια τσάι την ημέρα.

11. Δενδρολίβανο

Rosemary for cramps.
Το έγχυμα από δενδρολίβανο όχι μόνο βοηθά στις κράμπες της περιόδου, αλλά είναι και πλούσια πηγή σιδήρου.

Λόγω των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων, το δενδρολίβανο είναι καλό για τη ρύθμιση της περιόδου. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι κάψουλες δενδρολίβανου μειώνουν την εμμηνορροϊκή αιμορραγία και την πρωτοπαθή δυσμηνόρροια. Ωστόσο, η επίδραση του αφεψήματος δεν έχει ακόμη μελετηθεί διεξοδικά.

Συστατικά

 • 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο (5 ή 10 γρ)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Παρασκεύασμα

 • Ζεστάνετε το νερό και, όταν αρχίσει να βράζει, προσθέστε το δεντρολίβανο.
 • Αφήστε το έγχυμα να βράσει για 3 λεπτά.
 • Στη συνέχεια, σβήστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να σταθεί για 8 λεπτά.
 • Σουρώστε και γλυκάνετε ανάλογα με τη γεύση.
 • Μπορείτε να πίνετε δύο έως τρία φλιτζάνια έγχυμα δεντρολίβανου την ημέρα.

12. Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι γνωστή για τις αναλγητικές και αντισπασμωδικές ιδιότητές της, γεγονός που την καθιστά ένα από τα καλύτερα αφεψήματα για την αντιμετώπιση των εμμηνορροϊκών κραμπών. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη στο Journal of Family Medicine and Primary Care έδειξε ότι το φυτό αυτό είναι σε θέση να μειώσει την εμμηνορροϊκή αιμορραγία και έχει αναλγητικά αποτελέσματα στη δυσμηνόρροια.

Συστατικά

 • 1 κουταλιά της σούπας ρίζα βαλεριάνας (10 γρ)
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Παρασκεύασμα

 • Βάλτε το νερό στη φωτιά και, πριν πάρει βράση, προσθέστε τη ρίζα βαλεριάνας.
 • Σκεπάστε το και αφήστε το να σταθεί για 5 λεπτά.
 • Τέλος, σουρώστε και πιείτε το τσάι.
 • Προσθέστε μέλι είτε ζάχαρη.

13. Τσάι αστεροειδούς γλυκάνισου

Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι πολύ χρήσιμος για την ανακούφιση από τον πόνο στην κοιλιά κατά την έμμηνο ρύση και τη χαλάρωση του οργανισμού. Τα αφεψήματα γλυκάνισου έχουν αναλγητικές και ηρεμιστικές ιδιότητες που μειώνουν τις κοιλιακές ενοχλήσεις, όπως οι κράμπες. Συνιστάται να καταναλώνεται 2 έως 3 φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Συστατικά

 • 2 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

Παρασκεύασμα

 • Βράστε το νερό και προσθέστε τον αστεροειδή γλυκάνισο όταν βράσει.
 • Μειώστε τη φωτιά και αφήστε το να βράσει για 4 έως 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
 • Αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάστε το και αφήστε το να σταθεί για 2 έως 3 λεπτά.
 • Σουρώστε το έγχυμα και απολαύστε ένα ευχάριστο τσάι.
 • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αρωματικά φαρμακευτικά βότανα της επιλογής σας, όπως χαμομήλι.

Τι άλλο πρέπει να έχετε υπόψη σας για να ανακουφιστείτε από τις κράμπες της περιόδου;

Όπως βλέπετε, υπάρχουν αρκετές επιλογές για να παραμείνετε καλά ενυδατωμένες και ταυτόχρονα να ανακουφιστείτε από τις κράμπες. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κανένα από αυτά τα αφεψήματα ως τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης του πόνου, ειδικά αν αισθάνεστε άσχημα ή να χειροτερεύετε.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνετε όταν αισθάνεστε άσχημα και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alimoradi, Z., Jafari, E., Abdi, F., & MGriffiths, M. D. (2023). Therapeutic applications of lemon balm (Melissa officinalis) for obstetrics and gynecological health issues: A systematic review. Journal of Herbal Medicine, 42, 100751. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S221080332300129X
 • Antonescu Mintas, A. I., Miere Groza, F., Fritea, L., Ganea, M., Zdrinca, M., Dobjanschi, L., Antonescu, A., Vicas, S. I., Bodog, F., Sindhu, R. K., & Cavalu, S. (2021). Perspectives on the Combined Effects of Ocimum basilicum and Trifolium pratense Extracts in Terms of Phytochemical Profile and Pharmacological Effects. Plants10(7), 1390. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8309466/
 • Aragón Muñiz, K. K., & Pulla Ortega, M. K. (2022). Estudio bibliográfico de la actividad antiespasmódica en origanum vulgare (orégano) y ruta graveolens (ruda) usado en mujeres durante la menstruación (tesis de grado, Universidad de Guayaquil). Repositorio Institucional UG. http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/61383
 • Bernardi, M., Lazzeri, L., Perelli, F., Reis, F. M., & Petraglia, F. (2017). Dysmenorrhea and related disorders. F1000Research6, 1645. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5585876/
 • Crasta, S., Fernandes, P., & Paul, S. (2019). Ginger Tea on Dysmenorrhoea Among Nursing Students. Journal of Health and Allied Sciences, 9(2), 64-75. https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0039-1700705
 • Damayanti, A., Widiawati, I., & Nurchasanah, Y. (2022). The effect of peppermint tea on the severity of dysmenorrhea. Proceeding of The 4th International Conference on Interprofessional Health Collaboration and Community Empowerment, 3(2). https://conference.juriskes.com/index.php/IC/article/view/226
 • Garjonyte, R., Budiene, J., Labanauskas, L., & Judzentiene, A. (2022). In Vitro Antioxidant and Prooxidant Activities of Red Raspberry (Rubus idaeus L.) Stem Extracts. Molecules27(13), 4073. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9268408/
 • Gomathy, N., Dhanasekar, K. R., Trayambak, D., & Amirtha, R. (2019). Supportive therapy for dysmenorrhea: Time to look beyond mefenamic acid in primary care. Journal of Family Medicine and Primary Care8(11), 3487-3491. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6881953/
 • Kalvandi, R., Alimohammadi, S., Pashmakian, Z., & Rajabi, M. (2014). The Effects of Medicinal Plants of Melissa officinalis and Salvia officinalis on Primary Dysmenorrhea. Avicenna Journal of Clinical Medicine, 21(2), 105-111. https://sjh.umsha.ac.ir/browse.php?a_id=89&sid=1&slc_lang=en
 • Kural, M., Noor, N. N., Pandit, D., Joshi, T., & Patil, A. (2015). Menstrual characteristics and prevalence of dysmenorrhea in college going girls. Journal of Family Medicine and Primary Care4(3), 426–431. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4535108/
 • Mahboubi, M., & Mahboubi, M. (2021). Pimpinella anisum and female disorders: A review. Phytomedicine Plus: International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology1(3), 100063. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667031321000452
 • Mohamed, A. S., Elkholey, G., Ramadan, S., El-Hakam, E. A. (2018). Comparison of Effectiveness of Fennel versus Vitamin (E) on Primary Dysmenorrhea among Benha University Nursing Students. Menoufia Nursing Journal, 3(1), 29-46. https://journals.ekb.eg/article_121861.html
 • Nagy, H., & Khan, M. A. B. (12 de noviembre de 2023). Dysmenorrhea. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560834/
 • Niazi, A., & Moradi, M. (2021). The Effect of Chamomile on Pain and Menstrual Bleeding in Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review. International Journal of Community Based Nursing and Midwifery9(3), 174–186. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8242407/
 • Punoševac, M., Radović, J., Leković, A., & Kundaković-Vasović, T. (2021). A review of botanical characteristics, chemical composition, pharmacological activity and use of parsley. Archives of Pharmacy, 71(3). https://aseestant.ceon.rs/index.php/arhfarm/article/view/31544
 • Swathi, S., Ranjini Murthy, P., Shravya, C. N., Vinaya Kumar, T., Prajwal, H. M., Balakrishna, R., Lakshmeesha, Nitesh, M. K., Vineetha, A. N., & Amshuman, R. Y. (2023). Efficacy of ginger tea and cinnamon tea on primary dysmenorrhea among young adults: A comparative study. Indian Journal of Integrative Medicine, 3(4), 107-112. https://mansapublishers.com/index.php/ijim/article/view/4362
 • Tahoonian-Golkhatmy, F., Abedian, Z., Emami, S. A., & Esmaily, H. (2019). Comparison of Rosemary and Mefenamic Acid Capsules on Menstrual Bleeding and Primary Dysmenorrhea: A Clinical Trial. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research24(4), 301–305. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31333746/
 • Wal, P., Gupta, D., Wal, A., Pandey, S, S., & Krishnan, K. (2024). A Wholistic Approach to Non-Pharmacological Intervention for Primary Dysmenorrhea. Current Women’s Health Reviews, 20(1), 21-34. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cwhr/2024/00000020/00000001/art00005
 • Xu, Y., Yang, Q., & Wang, X. (2020). Efficacy of herbal medicine (cinnamon/fennel/ginger) for primary dysmenorrhea: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The Journal of International Medical Research48(6), 300060520936179. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32603204/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.