Μύθοι για τις δίαιτες που μειώνουν τη χοληστερίνη

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε μερικούς από τους μύθους σχετικά με τις δίαιτες που μειώνουν τη χοληστερίνη. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!
Μύθοι για τις δίαιτες που μειώνουν τη χοληστερίνη
Marta Guzmán

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Marta Guzmán.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Σήμερα, η υψηλή χοληστερίνη γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στην κοινωνία μας. Αυτός είναι ο λόγος που έχουν προκύψει τόσοι μύθοι σχετικά με τον τρόπο μείωσής της. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με τις δίαιτες που μειώνουν τη χοληστερίνη.

Κοινοί μύθοι για τις δίαιτες που μειώνουν τη χοληστερίνη

Για να μάθετε πώς προκύπτουν αυτοί οι μύθοι, πρώτα, είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε τι είναι η υψηλή χοληστερίνη και πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία.

Τι είναι η υψηλή χοληστερόλη ή αλλιώς χοληστερίνη;

Η υπερχοληστερολαιμία είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς διευκολύνει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.

Η αύξηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) διευκολύνει τα μόρια που τη μεταφέρουν στο αίμα να εισέλθουν στα αγγειακά τοιχώματα των αρτηριών. Εκεί, οξειδώνονται, προκαλώντας μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα.

Ωστόσο, η χοληστερόλη είναι μόνο ένας δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου. Εκτός από την παρακολούθηση της «καλής χοληστερόλης» και της «κακής χοληστερόλης», οι γιατροί πρέπει επίσης να αναλύουν φλεγμονώδεις δείκτες και εάν αυτά τα μόρια χοληστερόλης είναι μεγάλα ή μικρά.

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: Μείωση των τριγλυκεριδίων με δίαιτα εφτά ημερών

φραγμένη αρτηρία

Πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά;

Πιθανώς έχετε ακούσει τον μύθο ότι πρέπει να ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Εάν η χοληστερόλη μεταφέρεται από λιπίδια, φαίνεται λογικό ότι εάν μειώσετε το λίπος στη διατροφή σας, θα μειώσετε επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης σας, ειδικά τα κορεσμένα λίπη.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δεν το επιβεβαιώνουν, επειδή φαίνεται ότι τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν την HDL ή «καλή» χοληστερόλη, περισσότερο από την LDL ή την «κακή» χοληστερόλη. Επιπλέον, οι ειδικοί ανακάλυψαν επίσης ότι τα κορεσμένα λίπη δεν επιδεινώνουν τις καρδιακές παθήσεις. Συχνά, οι άνθρωποι αντικαθιστούν τα κορεσμένα λίπη με εκλεπτυσμένους κόκκους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακριβές. Επομένως, η διατροφή σας πρέπει να είναι υγιεινή, με επαρκή ποσότητα λιπών.

Οι καλύτεροι τύποι λιπών βρίσκονται σε:

  • Λιπαρά ψάρια
  • Ξηροί καρποί
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αβοκάντο

Μύθοι για δίαιτες που μειώνουν τη χοληστερίνη: Η κατανάλωση χοληστερόλης αυξάνει τη χοληστερόλη;

Αυτός ο μύθος βρίσκει τις ρίζες του στα αυγά, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι, δεδομένου ότι τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη, η κατανάλωση πάρα πολλών αυγών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, η συχνή κατανάλωση αυγών σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη, όπως δείχνει αυτή η μελέτη.

Οι περισσότερες μελέτες δεν βρίσκουν σχέση μεταξύ της πρόσληψης χοληστερόλης και της χοληστερόλης στο αίμα. Το σώμα σας διαθέτει ένα σύστημα ρύθμισης της χοληστερόλης που προσαρμόζει τη σύνθεση της χοληστερόλης για να παράγει αυτό που χρειάζεται. Όσο περισσότερο την συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας, τόσο λιγότερο παράγει και το αντίστροφο.

Υψηλή χοληστερίνη

Πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα λαχανικά και λιγότερο ζωικό λίπος;

Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τύπο λίπους που περιέχει κάθε τρόφιμο.

Τα φυτικά λίπη, όπως το φοινικέλαιο, που περιέχονται κυρίως σε αρτοσκευάσματα και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Επίσης, τα εξαιρετικά εξευγενισμένα σπορέλαια που περιέχουν πολλά ωμέγα-6 μπορεί να είναι φλεγμονώδη. Τα τρανς λιπαρά, που υπάρχουν επίσης σε υπερμεταποιημένα τρόφιμα, είναι πιο επιβλαβή από τα ζωικά λίπη.

Έτσι, θα πρέπει να επιλέξετε μαργαρίνη αντί για βούτυρο; Όχι απαραίτητα, καθώς η μαργαρίνη περιέχει συνήθως αυτόν τον τύπο υδρογονωμένου λίπους. Ωστόσο, το βούτυρο περιέχει κορεσμένα λίπη.

Όσον αφορά στα λίπη των ζώων, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα λίπη στα ψάρια (πολυακόρεστα) είναι καλύτερα από τα λίπη στο κρέας (κορεσμένα), ειδικά εάν υποβάλλονται σε επεξεργασία.

Διατροφικές συστάσεις για τη μείωση της χοληστερόλης

  • Πρώτον, ο τύπος λιπών που πρέπει κυρίως να καταναλώνετε είναι από ξηρούς καρπούς και σπόρους, ψάρια (ειδικά λιπαρά ψάρια) και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Επίσης, θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη λίπους από επεξεργασμένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Μειώστε την κατανάλωση αρτοσκευασμάτων και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν τρανσ ή υδρογονωμένα λίπη, εξευγενισμένο αλεύρι, εξευγενισμένα έλαια και πολλή ζάχαρη, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
  • Τέλος, αυξήστε την κατανάλωση διαλυτών ινών. Αυτό συμβαίνει επειδή αποτρέπει την εντερική απορρόφηση χοληστερόλης και λίπους. Μπορείτε να τις βρείτε σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και όσπρια.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hartley A., Haskard D., Khamis R., Oxidized LDL and anti oxidized LDL antibodies in atherosclerosis – novel insights and future directions in diagnosis and therapy. Trends Cardiovasc Med, 2019. 29 (1): 22-26.
  • Siri Tarino PW., Sun Q., Hu F., Krauss RM., Meta analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr, 2010. 91 (3): 535-546.
  • Mayurasakorn K. ,Srisura W., Sitphahul P., Hongto P., High density lipoprotein cholesterol changes after continuous egg consumption in healthy adults. J Med Assoc Thai, 2008. 91 (3): 400-7.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.