Τύποι γλαυκώματος: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι γλαυκώματος, αλλά όλοι τους προκαλούν βλάβη στην όραση. Αν δεν την αντιμετωπίσετε, η πάθηση μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση. Θα σας πούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτή την ασθένεια στο σημερινό μας άρθρο.
Τύποι γλαυκώματος: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 05 Μαρτίου, 2021

Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια των ματιών και υπάρχουν διαφορετικοί τύποι γλαυκώματος. Παρότι συνήθως σχετίζεται με την υπέρταση του ματιού, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και τύποι που επηρεάζουν το μάτι με κανονική πίεση.

Ωστόσο, όλοι οι τύποι γλαυκώματος είναι χρόνιοι και εκφυλιστικοί. Αυτό σημαίνει ότι εξελίσσονται αν δεν αντιμετωπιστούν, και θα προκαλέσουν ζημιά στο οπτικό νεύρο. Το χειρότερο αποτέλεσμα είναι η τύφλωση εξαιτίας της καταστροφής του συστήματος που λαμβάνει τις εικόνες και στέλνει τις πληροφορίες στον εγκέφαλο.

Διάγνωση γλαυκώματος

Ένα από τα προβλήματα στην έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος είναι πως δεν έχει προφανή σημάδια νωρίς. Ένα άτομο μπορεί να περάσει χρόνια αναπτύσσοντας οφθαλμική υπέρταση χωρίς να το γνωρίζει.

Για να επιβεβαιώσετε την πάθηση θα πρέπει να μετρήσετε την ενδοφθαλμιακή πίεση. Αυτή η διαδικασία εκτελείται από οφθαλμίατρο με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Παρότι θα εκτελέσει μια μέτρηση όταν υπάρχουν συμπτώματα, ίσως το κάνει σαν ρουτίνα σε ασθενείς που βρίσκονται σε ομάδες επικινδυνότητας χωρίς να έχουν την πάθηση όμως ακόμη.

Τύποι γλαυκώματος – Παράγοντες επικινδυνότητας

Υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο ν’ αναπτύξουν οποιονδήποτε τύπο γλαυκώματος. Σε αυτούς τους ασθενείς, είναι σημαντικό να προσέχετε τα αρχικά σημάδια, καθώς και να λαμβάνετε μετρήσεις της ενδοφθαλμιακής πίεσης.

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι πως ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Ο κίνδυνος αυξάνεται σταδιακά για τους ενήλικες άνω των 40 ετών.

Επίσης, το οικογενειακό ιστορικό παίζει ρόλο. Αν ο ένας γονέας είχε γλαύκωμα οποιουδήποτε τύπου, είναι πολύ πιθανό να το εμφανίσουν και τα παιδιά. Όμως, αυτό δε θα γίνει στην παιδική ηλικία.

Ο συσχετισμός με άλλες οφθαλμικές ασθένειες είναι επίσης σημαντικός. Η μυωπία είναι παράγοντας επικινδυνότητας για το γλαύκωμα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μύωπες έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες ν’ αυξηθεί η ενδοφθαλμιακή τους πίεση σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Μάτι με γλαύκωμα
Ο κίνδυνος γλαυκώματος αυξάνεται με την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι γλαυκώματος

Όπως αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Ματιών, υπάρχουν 4 συχνοί τύποι γλαυκώματος. Κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με το πώς εμποδίζεται η αποστράγγιση του υγρού από το μάτι και από το πότε εμφανίζονται.

Γλαύκωμα ανοικτής γωνίας

Είναι ο πιο συχνός τύπος γλαυκώματος παγκοσμίως. Σε αυτόν εμποδίζονται τα μικρά ανοίγματα που χρησιμοποιεί το μάτι για να απομακρύνει το εσωτερικό υγρό. Έπειτα, επειδή συσσωρεύεται το υγρό, αυξάνεται η ενδοφθαλμιακή πίεση.

Η πρόοδός του είναι πολύ αργή, χρόνια, και εκφυλιστική. Οι ασθενείς το ανακαλύπτουν αργά συνήθως, αφότου έχει γίνει ζημιά. Λόγω αυτού, αποκαλείται συχνά σιωπηλή τύφλωση.

Η θεραπεία περιλαμβάνει από φάρμακα μέχρι χειρουργείο. Επίσης, υπάρχουν αρκετές χειρουργικές επιλογές από τις οποίες μπορεί να διαλέξει ο οφθαλμίατρος.

Γλαύκωμα κλειστής γωνίας

Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας είναι λιγότερο συχνό από το ανοικτής. Επιπλέον, έχει την τάση να εμφανίζει πιο οξέα και παρατηρήσιμα συμπτώματα.

Το όνομα κλειστή γωνία αναφέρεται στη μέτρηση που εκτελούν οι οφθαλμίατροι στη γωνία που σχηματίζεται μεταξύ του κερατοειδούς και της ίριδας. Σε αυτή την περίπτωση, η τιμή της είναι μικρότερη από τη φυσιολογική και είναι αυτή η ανατομία που εμποδίζει τη φυσιολογική αποστράγγιση του υγρού από το μάτι.

Η ιατρική περίθαλψη αυτής πρέπει να είναι άμεση. Εδώ υπάρχει μικρότερος χρόνος αντίδρασης σε σχέση με το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας και οι επιπτώσεις μπορούν να είναι πιο σοβαρές αν δε δράσετε γρήγορα.

Γλαύκωμα κανονικής έντασης

Αυτός είναι ο πιο σπάνιος τύπος. Όταν ο οφθαλμίατρος μετρά την ενδοφθαλμιακή πίεση του ασθενή, αυτή είναι φυσιολογική ή ακόμη και μικρότερη.

Όμως η ζημιά στο οπτικό νεύρο και ο εκφυλισμός του είναι εκεί, όπως σε άλλους τύπους. Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν την αιτία γι’ αυτόν τον τύπο γλαυκώματος, και η θεραπεία είναι δύσκολη.

Οφθαλμίατρος εξετάζει γυναίκα
Η μέτρηση της πίεσης του ματιού είναι η μέθοδος διάγνωσης του γλαυκώματος.

Συγγενές γλαύκωμα

Ο συγγενής τύπος της ασθένειας υπάρχει επειδή το μωρό γεννιέται με μια ανωμαλία στη γωνία της ίριδας και του κερατοειδούς, κάτι που αποτρέπει τη φυσιολογική ανάπτυξη των καναλιών αποστράγγισης του ενδοφθαλμιακού υγρού. Έτσι, από την έναρξη της ζωής του, το μάτι έχει αυξημένη εσωτερική πίεση.

Η λύση σήμερα είναι η έγκαιρη χειρουργική επέμβαση σε μικρή ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε ν’ αποφύγετε τις σοβαρές επιπλοκές.

Όλοι οι τύποι γλαυκώματος είναι σοβαροί

Παρότι υπάρχει μια ποικιλία τύπων, είναι όλοι τους σοβαροί. Αν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα απώλειας όρασης, δε θα πρέπει ν’ αναβάλλεται τον οφθαλμολογικό έλεγχο.

Ο επαγγελματίας θα μετρήσει την ενδοφθαλμιακή πίεση και θα εκτελέσει τις κατάλληλες διαδικασίες για ν’ αξιολογήσει τη ζωτικότητα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και του οπτικού νεύρου. Αν ανιχνεύσει κάποια αλλαγή, ίσως μπορέσει να συστήσει μια θεραπεία και, αν κριθεί απαραίτητο, μια χειρουργική επέμβαση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Anderson RL, de Los Angeles Ramos Cadena M, Schuman JS. Glaucoma Diagnosis: from the Artisanal to the Defined. Ophthalmol Glaucoma. 2018;1(1):3-14. doi:10.1016/j.ogla.2018.06.002
  • Gálvez-Rosas, Arturo, et al. “Asociación de los factores de riesgo con glaucoma primario de ángulo abierto en mayores de 40 años.” Gaceta Médica de México 154.1 (2018): 42-46.
  • Rey-Rodríguez, Diana V., Cristina Álvarez-Peregrina, and José Moreno-Montoya. “Prevalencia y factores asociados a miopía en jóvenes.” Revista Mexicana de Oftalmología 91.5 (2017): 223-228.
  • Weinreb, Robert N., et al. “Primary open-angle glaucoma.” Nature Reviews Disease Primers 2.1 (2016): 1-19.
  • Wiggs, Janey L., and Louis R. Pasquale. “Genetics of glaucoma.” Human molecular genetics 26.R1 (2017): R21-R27.
  • Trivli A, Koliarakis I, Terzidou C, et al. Normal-tension glaucoma: Pathogenesis and genetics. Exp Ther Med. 2019;17(1):563-574. doi:10.3892/etm.2018.7011
  • McMonnies, Charles W. “Glaucoma history and risk factors.” Journal of optometry 10.2 (2017): 71-78.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.