Οφθαλμικοί σπίλοι: Είναι επικίνδυνες οι φακίδες των ματιών;

Όπως και με το δέρμα μας, τα μάτια μας μπορούν επίσης να έχουν κηλίδες, ελιές, ακόμη και φακίδες. Αυτά είναι επιστημονικά γνωστά ως οφθαλμικοί σπίλοι. Είναι συνήθως φυσιολογικοί τις περισσότερες φορές, αλλά πρέπει να τους παρακολουθείτε.
Οφθαλμικοί σπίλοι: Είναι επικίνδυνες οι φακίδες των ματιών;
Maria Marin Garcia

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Maria Marin Garcia.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Οι οφθαλμικοί σπίλοι είναι γνωστοί κυρίως ως φακίδες ματιών. Αυτά τα στίγματα σχηματίζονται στο εσωτερικό του ματιού και το σχήμα και το χρώμα τους είναι παρόμοια με αυτά που έχουμε στο δέρμα.

Είναι μια καλοήθης κατάσταση που εμφανίζεται στο 6% των ανθρώπων με λευκό δέρμα, μεταξύ των οποίων είναι πιο συχνή. Επιπλέον, είναι επίσης συχνότερη στα νεογέννητα και στα άτομα κάτω των 20 ετών. Ωστόσο, ο κίνδυνος κακοήθους μετασχηματισμού είναι χαμηλός, λιγότερο από 1%.

Χωρίς αμφιβολία, αυτά τα σημάδια μπορεί να σας οδηγήσουν να πιστεύετε ότι είναι κακοήθη. Έτσι, σήμερα θα εξηγήσουμε τι πρέπει να γνωρίζετε για τους οφθαλμικούς σπίλους και τις πιθανές επιπλοκές τους.

Τι είναι οι οφθαλμικοί σπίλοι;

Ο οφθαλμικός σπίλος είναι ένας καλοήθης χρωματισμένος όγκος που μερικές φορές εμφανίζεται στο μάτι. Επιπλέον, σχηματίζεται στο μπροστινό μέρος του ματιού – στο λευκό μέρος σε ένα στρώμα που ονομάζεται επιπεφυκότα.

Οφθαλμικοί σπίλοι σχηματίζονται από μια ανώμαλη και μη ομοιόμορφη ομαδοποίηση κυττάρων που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Τα μελανοκύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή χρωστικής που ονομάζεται μελανίνη, η οποία δίνει χρώμα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια.

Όσον αφορά το σχήμα τους, μπορούν να είναι επίπεδα ή ελαφρώς ανυψωμένα. Η εμφάνιση είναι πολύ παρόμοια με αυτή μιας ελιάς στο δέρμα και είναι συνήθως μια συγγενής κατάσταση – δηλαδή, είτε γεννηθήκαμε μαζί της είτε εμφανίζεται κατά την εφηβεία μας.

Αυτά τα σημάδια παράγονται επίσης από υπερβολική έκθεση σε ηλιακό φως χωρίς προστασία. Για αυτόν τον λόγο, είναι πιο συχνές σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

κοντινό ματιού
Οι οφθαλμικοί σπίλοι είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις και δεν προκαλούν ανησυχία.

Οφθαλμικοί σπίλοι: Συμπτώματα

Γενικά, οι οφθαλμικοί σπίλοι είναι ασυμπτωματικοί. Ίσως τους παρατηρήσετε μετά από έναν τραυματισμό ή από ένα ελαφρύ αίσθημα ερεθισμού. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι η παρουσία ενός μικρού σκοτεινού σημείου μέσα στο μάτι δεν σημαίνει ότι υπάρχει μια ασθένεια πίσω από αυτό.

Όπως και με τις ελιές, οι οφθαλμικοί σπίλοι σπάνια οδηγούν σε συμπτώματα ή επιπλοκές. Ως επί το πλείστον, είναι απλώς ένα προσωπικό σημάδι. Είναι το ίδιο με κάθε άλλη φακίδα που μπορεί να έχετε στο δέρμα σας.

Οι άνθρωποι συχνά τους συγχέουν με χρωματιστούς σχηματισμούς που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι φυσιολογικά μέρη του βολβού. Αυτό συμβαίνει επειδή το στρώμα που καλύπτει το μάτι μπορεί να είναι πολύ λεπτό και η φυσιολογική ανατομία, διαφανής.

Σε αντίθεση με τα καφέ σημεία, οι οφθαλμικοί σπίλοι έχουν καλά καθορισμένα όρια, επίπεδα, συμπαγή και ακόμη και είναι αισθητοί στην αφή. Δηλαδή, οι οφθαλμικοί σπίλοι δεν είναι προσκολλημένοι στα εσωτερικά στρώματα του ματιού.

Πότε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία

Το 1% των οφθαλμικών σπίλων μπορεί να παρουσιάσει μεταλλάξεις στα μελανοκύτταρά τους, μετατρέποντάς τους σε μελανώματα με την πάροδο του χρόνου. Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ικανότητα εξάπλωσης.

Μπορεί να είναι πολύ αργά για να δράσουμε ενόψει της κακής παρακολούθησης ενός συγκεκριμένου τραυματισμού. Επομένως, η παρακολούθηση και η επίβλεψή τους είναι σημαντικές, τόσο στο δέρμα όσο και στα μάτια. Επομένως, συμβουλευτείτε το γιατρό σας παρουσία ενός οφθαλμικού σπίλου όταν:

 • Αυξάνει σε μέγεθος
 • Αλλάζει στην εμφάνιση
 • Βρίσκεται σε ασυνήθιστη τοποθεσία
 • Αλλάζει γρήγορα

Σημάδια ότι οι οφθαλμικοί σπίλοι είναι κακοήθεις

εξέταση ματιών
Μια οφθαλμολογική διαβούλευση την κατάλληλη στιγμή θα εξαλείψει τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να έχετε σχετικά με ένα σημάδια στα μάτια

Σε γενικές γραμμές, ένας οφθαλμικός σπίλος δεν είναι κακοήθης, αλλά ίσως θελήσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ανωμαλίες. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας καλοήθης σπίλος θα μπορούσε σίγουρα να γίνει κακοήθης. Έτσι, αυτά είναι τα πιο κοινά συμπτώματα:

 • Μια αλλαγή στο χρώμα της ίριδας. Οι καλοήθεις σπίλοι είναι συνήθως καφέ έως γκριζοπράσινοι, οπότε ένα κίτρινο χρώμα δεν είναι φυσιολογικό
 • Μια αλλοιωμένη όραση, διπλή ή θολή
 • Ερυθρότητα
 • Πόνος και κνησμός
 • Αλλαγές στο σχήμα, την υφή, το ύψος ή την ακαμψία
 • Η εμφάνισή του στην ενηλικίωση
 • Ένα υγρό απόσπασμα από το βολβό του ματιού

Πώς να αντιμετωπίσετε τις φακίδες των ματιών

Ευτυχώς, οι περισσότεροι σπίλοι δεν χρειάζονται θεραπεία, καθώς δεν επηρεάζουν την όραση ούτε είναι προβληματικοί για την υγεία. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα εάν ο σπίλος είναι καλοήθης. Τουλάχιστον σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Αλλά εάν το σημάδι αλλάξει και εξελιχθεί σε κακοήθη μελάνωμα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση εφόσον το επιτρέπει η τοποθεσία και το μέγεθος. Επιπλέον, η ακτινοθεραπεία είναι ένα κοινό μέρος αυτής της θεραπείας.

Τέλος, ο οφθαλμικός σπίλος συνήθως δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε αυτά και τα χαρακτηριστικά του και να τα διατηρούμε υπό έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε πότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση αλλαγής.

Ελπίζουμε να απολαύσατε αυτό το άρθρο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.