Οφθαλμικές ημικρανίες: Πώς μπορούν να σας επηρεάσουν;

Οι οφθαλμικές ημικρανίες είναι ένας κλινικός τύπος ημικρανίας όπου υπάρχουν προβλήματα όρασης. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς μπορείτε να τις αναγνωρίσετε. Επίσης, θα σας δείξουμε πώς να τις αποτρέψετε και να τις αντιμετωπίσετε.
Οφθαλμικές ημικρανίες: Πώς μπορούν να σας επηρεάσουν;

Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιανουαρίου, 2021

Οι οφθαλμικές ημικρανίες είναι ένας κλινικός τύπος ημικρανιών. Συνήθως, διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα και μπορεί να συνοδεύονται ή να μην συνοδεύονται από πονοκέφαλο. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς μπορείτε να τις αναγνωρίσετε και τι μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε και να τις αποτρέψετε. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε!

Τι είναι οι οφθαλμικές ημικρανίες;

Οι οφθαλμικές ημικρανίες αναφέρονται σε μια κατάσταση που εκδηλώνεται με μια προσωρινή και ανώδυνη οπτική διαταραχή. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να συμβεί στο ένα μάτι ή και στα δύο. Οι ημικρανίες είναι έντονοι σοβαροί πονοκέφαλοι που συμβαίνουν από ξαφνική διαταραχή της εγκεφαλικής ροής του αίματος.

Επειδή αυτό επηρεάζει ολόκληρο τον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάσει διαφορετικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της όρασης. Γενικά, αυτή η διαταραχή βελτιώνεται σε λιγότερο από μία ώρα. Ενώ τα συμπτώματά τις μπορεί να είναι ανησυχητικά, είναι σχεδόν πάντα μια καλοήθης διαδικασία.

πόνος στο μάτι

Τι προκαλεί οφθαλμικές ημικρανίες;

Οι οφθαλμικές ημικρανίες μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν γενετική βάση. Δηλαδή, ένα μέρος αυτής της κατάστασης κληρονομείται.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι:

  • Στρες
  • Η έλλειψη ύπνου
  • Ορισμένα ελαφριά ερεθίσματα
  • Η πρόσληψη ορισμένων τροφίμων, για παράδειγμα, σοκολάτα, καφές, αλκοόλ, παγωμένο τυρί και πολλά άλλα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ημικρανίες.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτός ο τύπος ημικρανίας έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως η επιληψία, ο λύκος ή ορισμένοι τύποι αναιμίας.

Συμπτώματα οφθαλμικών ημικρανιών

Οι οφθαλμικές ημικρανίες μπορούν να επηρεάσουν το ένα ή και τα δύο μάτια. Ο Δρ. Jerry Swanson, πιστοποιημένος νευρολόγος στην κλινική Mayo, εξηγεί ότι τα οπτικά συμπτώματα δεν διαρκούν πολύ.

Ωστόσο, μπορούν προσωρινά να παρεμβαίνουν σε δραστηριότητες όπως ανάγνωση ή οδήγηση. Επιπλέον, θα μπορούσατε να βιώσετε:

  • Τυφλά σημεία, ειδικά στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Το μέγεθός τους μπορεί να ποικίλει και μπορεί να επηρεάσουν ολόκληρη την όρασή σας. Μπορούν να εμφανιστούν στο ένα ή και στα δύο μάτια.
  • Να βλέπετε αστραφτερά φώτα ή αστέρια.
  • Διπλή όραση.
  • Αυξημένη ευαισθησία στο φως ή σε μερικούς ήχους.

Επιπλέον, αυτά τα οπτικά συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από ναυτία, έμετο ή πονοκεφάλους. Αυτοί οι πονοκέφαλοι συνήθως επηρεάζουν μόνο τη μία πλευρά, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στα μάτια. Βελτιώνονται με ξεκούραση σε ήσυχα, σκοτεινά μέρη.

πονοκέφαλος σε γυναίκα

Θεραπεία και πρόληψη

Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν οφθαλμικές ημικρανίες πιθανότατα τις έχουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, θα υπάρξουν στιγμές που είναι πιο έντονες από άλλες, λόγω διαφορετικών παραγόντων. Από την άλλη πλευρά, μερικές φορές είναι λιγότερο έντονες.

Επομένως, είναι σημαντικό για όλους να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματά τους, τη συχνότητα και τα μέτρα που μπορούν να λάβουν για τον έλεγχο της κρίσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οφθαλμικές ημικρανίες εξαφανίζονται μόνες τους σε περίπου μία ώρα.

Όταν οι οφθαλμικές ημικρανίες με οπτικά συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και το άτομο κάνει εργασίες που μπορεί να είναι επικίνδυνες, είναι σημαντικό να σταματήσετε και να ξεκουραστείτε μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.

Μετά τα πρώτα επεισόδια, είναι πάντα καλύτερο να πάτε στο γιατρό για μια πλήρη εξέταση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποκλείσουν ορισμένες από τις ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν αυτόν τον τύπο ημικρανίας.

Ο γιατρός θα αποφασίσει εάν είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε μια θεραπεία. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη συχνότητα των ημικρανιών. Επίσης, η θεραπεία μπορεί να βασίζεται σε αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια ημικρανιών.

Επιπλέον, υπάρχουν προληπτικές θεραπείες. Παρόλα αυτά, το καλύτερο είναι για κάθε άτομο να μελετήσει την περίπτωσή του και να γνωρίζει ποια είναι τα αίτιά της, ώστε να μπορούν να τις αποφύγουν. Για παράδειγμα, οι ενεργοποιητές μπορεί να είναι ορισμένα τρόφιμα ή κάποιες δραστηριότητες. Η καλή ανάπαυση και η διαχείριση του άγχους θα βοηθήσουν πάντα στον έλεγχο των ημικρανιών περισσότερο.

Συνοψίζοντας

Οι οφθαλμικές ημικρανίες μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε. Εάν έχετε πολλές, είναι καλύτερο να πάτε στο γιατρό για να ελέγξετε ότι όλα είναι καλά.

Για τον έλεγχο και την πρόληψή τους, βεβαιωθείτε ότι ξέρετε πώς να αναγνωρίσετε αυτές τις ημικρανίες, για να προσπαθήσετε να εντοπίσετε τι τις προκαλεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.