Ανακαλύψτε πώς το μάτι καθαρίζεται από μόνο του

Μια νέα μελέτη σχετικά με τη λειτουργία των ματιών ανακάλυψε πρόσφατα πώς το μάτι καθαρίζεται. Αυτό το σύστημα είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για την εξάλειψη τοξικών ουσιών. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για αυτό.
Ανακαλύψτε πώς το μάτι καθαρίζεται από μόνο του
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Μέσα από πειράματα σε ποντίκια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς το μάτι καθαρίζεται χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αφαίρεσης τοξινών. Αυτό που αποκάλυψε αυτή η έρευνα είναι ότι αυτός ο αυτοκαθαριζόμενος μηχανισμός είναι παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο.

Ομοίως, άλλα όργανα έχουν επίσης τεχνικές για την εξάλειψη των τοξινών και την προστασία τους. Ο εγκέφαλος είναι ένας από τους πιο γνωστούς. Στην πραγματικότητα, η έρευνα σχετικά με αυτό παρέχει ελπίδα για τη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Το περιοδικό Science Translational Medicine δημοσίευσε ένα νέο άρθρο σχετικά με το μάτι. Σε αυτό, οι συγγραφείς εξηγούν ότι το να ξέρουν πώς το μάτι καθαρίζεται είναι ένα ακόμη βήμα στην κατανόηση του γλαυκώματος. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά το γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Η νέα μελέτη για το πώς το μάτι καθαρίζεται

Η έρευνα που αναφέραμε παραπάνω πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια λόγω της ομοιότητας της οφθαλμικής δομής τους. Οι επιστήμονες τους εισήγαγαν με ένεση μια ουσία για να την εντοπίσουν και να ανακαλύψουν πώς το μάτι την ξεφορτώθηκε.

Έτσι, ανακάλυψαν την ύπαρξη μιας εναλλακτικής οδού από τις παραδοσιακές αποχετεύσεις. Δηλαδή, γνωρίζουμε ήδη ότι το μάτι χρησιμοποιεί το λεμφικό σύστημα, όπως και πολλά άλλα όργανα, για να εξαλείψει τα απόβλητα. Ωστόσο, αυτός είναι ένας διαφορετικός μηχανισμός.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πώς οι αμυλοειδείς ουσίες έφυγαν από το μάτι μέσω ενός εσωτερικού καναλιού που ονομάζεται AQP4 (aquaporin-4). Αυτό το aquaporin είναι το ίδιο που άλλοι ερευνητές ανακάλυψαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο πριν από λίγο καιρό.

Εκτός από την παρατήρηση του τρόπου καθαρισμού του ματιού, οι ερευνητές έκαναν διάφορα τεστ στα οποία μπόρεσαν να ελέγξουν εάν η αποστράγγιση αυξήθηκε ή μειώθηκε. Πραγματοποίησαν διάφορες δοκιμές, μερικές αφορούσαν την άμεση έκθεση στο φως στους αμφιβληστροειδείς, ενώ άλλοι είχαν να κάνουν με την ατροπίνη.

Τέλος, συνέκριναν τα φυσιολογικά μάτια και τα μάτια με το γλαύκωμα. Αυτό που βρήκαν ήταν μια άμεση εφαρμογή αυτής της ανακάλυψης, καθώς τα ποντίκια με γλαύκωμα έδειξαν αλλοίωση στο αποχετευτικό τους σύστημα.

χέρι στο μάτι
Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια των ματιών που δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί έγκαιρα.

Τι συμβαίνει με το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Κάποιος μπορεί να μετρήσει αυτήν την πίεση και αυτή η μέτρηση αποδίδει μια συμβατική τιμή στη δύναμη που ασκείται από το υδατοειδές υγρό του βολβού του ματιού.

Υπό κανονικές συνθήκες, το υδατοειδές υγρό μέσα στο μάτι κυκλοφορεί μέχρι να στραγγίσει και να φύγει από το τροχιακό σύστημα. Αυτή η ροή είναι σταθερή και διασφαλίζει ότι το υγρό είναι απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες που διαφορετικά θα καταστρέψουν την όραση.

Όταν, για κάποιο λόγο, δεν υπάρχει σωστή αποστράγγιση του υγρού, συσσωρεύεται και αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση. Επίσης, μπορεί να παράγει περισσότερα από όσα μπορεί να αποστραγγίσει το σύστημα, και έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Ένα άτομο με γλαύκωμα σταδιακά αισθάνεται πώς η όρασή του γίνεται λιγότερο οξεία. Έτσι, συμβουλεύονται έναν οφθαλμίατρο, ο οποίος μετρά την ενδοφθάλμια πίεση, κάνει μια διάγνωση και εξηγεί τις θεραπευτικές επιλογές που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε το γλαύκωμα μόνο διαβάζοντας την επιστημονική μελέτη που συζητάμε εδώ για το πώς καθαρίζεται το μάτι. Η έγκαιρη ανίχνευση αστοχίας αποστράγγισης μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του υδατοειδές υγρού.

Το σύστημα καθαρισμού του εγκεφάλου

Δείτε ακόμα: 5 θεραπείες για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
Όταν ένας γιατρός διαγνώσει το γλαύκωμα εξηγεί επίσης τις διάφορες θεραπευτικές επιλογές με τις οποίες μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αυτή η νέα ανακάλυψη συνδέεται με το σύστημα καθαρισμού του εγκεφάλου που μια ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πριν από χρόνια. Το γλυφατικό σύστημα ονομάζεται έτσι επειδή λειτουργεί σαν λέμφη αλλά διαμεσολαβείται από γλοιακά κύτταρα του νευρικού συστήματος.

Το παραδοσιακό λεμφικό σύστημα που καθαρίζει τα όργανα υπάρχει στον εγκέφαλο, αλλά και στο μάτι, αλλά απομακρύνει αργά τις τοξίνες. Αυτά τα λεμφικά συστήματα είναι ταχύτερα και πιο εξειδικευμένα. Γι ‘αυτό ασχολούνται με συγκεκριμένες τοξίνες.

Το μάτι και ο εγκέφαλος υποτίθεται ότι έχουν λεμφικά συστήματα επειδή είναι όργανα υψηλού μεταβολισμού. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρά τους λειτουργούν με υψηλή ταχύτητα και ως εκ τούτου παράγουν πολλά απόβλητα που δεν θα συσσωρεύονταν διαφορετικά.

Στην περίπτωση του εγκεφάλου, το σύστημα ρυθμίζεται από τον παλμό και τον καρδιακό ρυθμό, καθώς και από τον ύπνο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ορισμένες κινήσεις συστολής και επέκτασης του εγκεφαλικού ιστού αρχίζουν να καθαρίζουν και να απομακρύνουν τα απόβλητα.

Ο αντίκτυπος της γνώσης για το πώς το μάτι καθαρίζεται

Οι προαναφερθέντες ερευνητές έχουν συνδέσει την ανακάλυψή τους με τη νόσο του γλαυκώματος. Η μελλοντική έρευνα είναι απαραίτητη για να συνεχίσουμε, αλλά είναι μια πολλά υποσχόμενη έρευνα να γνωρίζουμε πώς καθαρίζεται το μάτι.

Στην πραγματικότητα, θα μπορέσουν να έχουν κάποια λύση πριν το γλαύκωμα αρχίσει να βλάπτει την όραση εάν ήταν δυνατόν να εντοπιστούν νωρίς τα λεμφικά συστήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή θα σώσει εκατομμύρια ανθρώπους με αυτήν την ασθένεια καθώς θα μπορούν να έχουν μια έγκαιρη διάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Wang, Xiaowei, et al. “An ocular glymphatic clearance system removes β-amyloid from the rodent eye.” Science Translational Medicine 12.536 (2020).
  • Plog, Benjamin A., and Maiken Nedergaard. “The glymphatic system in central nervous system health and disease: past, present, and future.” Annual Review of Pathology: Mechanisms of Disease 13 (2018): 379-394.
  • Iliff, Jeffrey J., et al. “A paravascular pathway facilitates CSF flow through the brain parenchyma and the clearance of interstitial solutes, including amyloid β.” Science translational medicine 4.147 (2012): 147ra111-147ra111.
  • Martínez-Tapia, Ricardo Jesús, et al. “Una nueva vía de drenaje cerebral: el sistema glinfático. Revisión histórica y conceptual.” Revista Mexicana de Neurociencia 19.1 (2018): 104-116.
  • Wostyn, Peter, et al. “Evidence for the existence of a communication between the eye and the brain?.” Acta neurochirurgica 159.8 (2017): 1413-1414.
  • Torres, Marcelino Río. “Glaucoma: pasado y presente.” Revista Cubana de Oftalmología 30.4 (2018).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.