Οι διαφορές μεταξύ βίγκαν, χορτοφάγων και ημι-χορτοφάγων

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βασίζουν τη διατροφή τους σε φυτικά τρόφιμα. Ξέρετε τη διαφορά μεταξύ βίγκαν, χορτοφάγων και ήμι-χορτοφάγων;
Οι διαφορές μεταξύ βίγκαν, χορτοφάγων και ημι-χορτοφάγων
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Μπορεί να έχετε ακούσει για τη διατροφή των βίγκαν, των  χορτοφάγων και ημι-χορτοφάγων και ίσως να μην καταλαβαίνετε πραγματικά τι σημαίνει. Όλοι φαίνεται να καταναλώνουν φυτικά τρόφιμα, οπότε ποια είναι η διαφορά; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν προτεραιότητα σε αυτό το είδος διατροφικής προτίμησης. Πολλοί άνθρωποι το υιοθετούν λόγω του σεβασμού των ζώων ή λόγω κάποιου άλλου περιβαλλοντικού προβληματισμού. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα.

Η διαφορά μεταξύ βίγκαν, χορτοφάγων και ημι-χορτοφάγων

Αυτά τα είδη διατροφής έχουν πολλούς οπαδούς για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Υπάρχουν διακριτικά χαρακτηριστικά με τα οποία περιγράφονται οι πρακτικές κατανάλωσης και ζωής κάθε ομάδας. Ας μάθουμε τι συμβαίνει.

Βίγκαν

Αυτοί οι άνθρωποι βασίζουν τη διατροφή τους αποκλειστικά σε φρούτα και λαχανικά. Δηλαδή, δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και παράγωγά τους, αυγά ή μέλι. Ωστόσο, ο όρος «βίγκαν» υπερβαίνει αυτή τη συνθήκη και στην πραγματικότητα αναφέρεται σε έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει έναν συγκεκριμένο τρόπο διατροφής.

Προκύπτει από τον ηθικό συλλογισμό ότι όλα τα είδη είναι ίδια. Έτσι, οι βίγκαν απορρίπτουν την κακοποίηση και εκμετάλλευση των ζώων και δεν χρησιμοποιούν προϊόντα που είναι είτε ζωικά παράγωγα είτε κατασκευάζονται από εταιρείες που πειραματίζονται με ζώα.

Είναι επίσης εναντίον άλλων μορφών εκμετάλλευσης ζώων, όπως ζωολογικοί κήποι, ιπποδρομίες, τσίρκο και ροντέο, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, γνωρίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργούν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Σε σχέση με αυτό, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κτηνοτροφία εκμεταλλεύεται επίσης τους φυσικούς πόρους μαζικά, ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάνει όξινα τα εδάφη και συσσωρεύει υπερβολικά απόβλητα σε ποτάμια και θάλασσες.

τουρλού λαχανικών
Οι δίαιτες για βίγκαν αποκλείουν εντελώς ζωικά προϊόντα.

Χορτοφάγοι

Αυτό το είδος διατροφής βασίζεται σε φυτικά τρόφιμα, αλλά περιλαμβάνει επίσης γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και μέλι. Από αυτή την άποψη, τα κρέατα και τα παράγωγά τους είναι τα μόνα που αποκλείονται εντελώς.

Σύμφωνα με το Sociedad Argentina de Nutrition, ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικές υποομάδες σε αυτήν την ομάδα. Η πιο γνωστή είναι η ωο-λακτο-χορτοφαγία, αν και υπάρχει επίσης η ωο-χορτοφαγία που αποκλείει το γάλα και τα παράγωγά του. Επιπλέον, υπάρχει λακτο-χορτοφαγία και οι άνθρωποι που την τηρούν παραλείπουν τα αυγά.

Μερικοί άνθρωποι υιοθετούν τη χορτοφαγία ως τρόπο ζωής και μερικοί από αυτούς μπορεί να το κάνουν επειδή φιλοδοξούν να ζουν χωρίς όλα τα ζωικά προϊόντα. Κάποιος μπορεί να πει ότι αυτή είναι μια μάλλον απαραίτητη μετάβαση για να φτάσουμε στο βίγκαν.

Flexitarian ή ημι-χορτοφάγοι

Αυτό το στυλ διατροφής αφορά την ευελιξία. Στην πραγματικότητα, αυτή η ομάδα περιλαμβάνει όλους εκείνους τους ανθρώπους που, γενικά, ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή, αλλά μερικές φορές συμφωνούν να τρώνε κρέας.

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει εκείνους που δεν τρώνε πάντα κρέας ή που προτιμούν έναν τύπο αυτού από έναν άλλο. Συνήθως είναι επίσης το πρώτο βήμα για όσους προσπαθούν να υιοθετήσουν μια χορτοφαγική διατροφή.

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτός ο τρόπος ζωής έχει κερδίσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είστε ημι-χορτοφάγοι χωρίς καν να το γνωρίζετε. Ας σημειώσουμε ότι αυτός ο τρόπος ζωής δεν θεωρεί ότι η κατανάλωση ζώων είναι παράβαση και, επομένως, δεν οδηγεί σε ενοχή.

Είναι ασφαλείς αυτές οι προτιμήσεις διατροφής;

Πριν από χρόνια, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι δίαιτες που δεν περιείχαν ζωικά προϊόντα δεν είχαν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και μια σωστά σχεδιασμένη βίγκαν δίαιτα στερείται βιταμίνης Β12.

Η βιταμίνη Β12 είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης μικροοργανισμών που κατοικούν στα έντερα των ζώων. Γι ‘αυτό το λόγο οι μόνες πηγές τροφίμων που την περιέχουν είναι το κρέας, τα αυγά, το γάλα και τα παράγωγά του. Οι ημερήσιες ποσότητες που προτείνουν οι επαγγελματίες δεν πληρούνται σε χορτοφαγικές και ημι-χορτοφαγικές δίαιτες, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι σε αυτήν την ομάδα τρώνε μερικές φορές ζωικά προϊόντα.

Κατά συνέπεια, η παρατεταμένη ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης θα μπορούσε να προκαλέσει αναιμία, ελαττώματα στο νευρικό σύστημα, καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου, απώλεια μνήμης και άλλες επιπλοκές σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συστήνουν συμπληρώματα για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τυχόν επιπλοκές.

βίγκαν μπέργκερ
Αυτός ο τύπος διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης Β12, την οποία μπορεί κανείς να λάβει από τεχνητά συμπληρώματα.

Η διαφορά μεταξύ βίγκαν, χορτοφάγων και ημι-χορτοφάγων

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτά τα είδη διατροφής είναι αρκετά διαφορετικά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο φιλελευθερισμός είναι η αρχή ενός τρόπου ζωής που μπορεί να εξελιχθεί σε χορτοφαγία και, στη συνέχεια, σε βίγκαν, αν θέλετε. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να παραλείψει αυτά τα βήματα και να πάει απευθείας εκεί.

Τέλος, όποια και αν είναι η διατροφή σας, πρέπει να την σχεδιάσετε προσεκτικά, για να διασφαλίσετε ότι είναι καλά ισορροπημένη και ότι θα λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Διαφορετικά, θα οδηγήσει σε μελλοντικές ελλείψεις και προβλήματα υγείας. Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας για συμβουλές.

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • García-Maldonado, E., Gallego-Narbón, A., & Vaquero, M. (2019). ¿ Son las dietas vegetarianas nutricionalmente adecuadas? Una revisión de la evidencia científica. Nutrición Hospitalaria36(4), 950-961.
  • Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición44(3), 218-225.
  • Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science360(6392), 987-992.
  • Farran, A., Illan, M., & Padró, L. (2015). Dieta vegetariana y otras dietas alternativas. Pediatría Integral. 5th ed. Sociedad Española de Pediatría Extrahospitalaria y Atención Primaria (SEPEAP), 313-23.
  • Gallo, D., Manuzza, M., Echegaray, N., Montero, J., Munner, M., Rovirosa, A., … & Murray, R. S. (2015). Grupo de trabajo alimentos de la sociedad argentina de nutrición-Alimentación Vegetariana. Available on: http://www. sanutricion. org. ar/files/upload/files/Alimentacion_Vegetariana_Revision_final. pdf. Consulted on1(06).
  • FAO. Capítulo 11. Vitaminas. Disponible en: http://www.fao.org/3/w0073s/w0073s0f.htm#:~:text=La%20vitamina%20B12%20es,Se%20mide%20en%20microgramos.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.