Βίγκαν έφηβοι: Το νέο τρεντ που κερδίζει πολλούς οπαδούς

Είναι δύσκολο να είστε βίγκαν έφηβοι. Ωστόσο, αυτό το είδος διατροφής μπορεί να προσφέρει ενδιαφέροντα οφέλη αρκεί να το σχεδιάσετε σωστά.
Βίγκαν έφηβοι: Το νέο τρεντ που κερδίζει πολλούς οπαδούς

Τελευταία ενημέρωση: 29 Δεκεμβρίου, 2020

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αν είστε βίγκαν έφηβοι. Αυτό συμβαίνει επειδή μια δίαιτα που βασίζεται αποκλειστικά σε φυτά μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας και να διατηρήσει το βέλτιστο βάρος σας. Ωστόσο, αυτή η διατροφή έχει ορισμένες επιπτώσεις που εξακολουθούν να είναι αμφιλεγόμενες. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να οδηγήσει σε έλλειμμα ορισμένων θρεπτικών συστατικών εάν δεν το προγραμματίσετε σωστά.

Λοιπόν, τι πρέπει να ξέρετε για τους βίγαν;

Τι σημαίνει να είστε χορτοφάγοι ή βίγκαν;

Λόγω ενός μεγάλου αριθμού άρθρων στα μέσα ενημέρωσης (όπως επίσης και πολλές επαγγελματικές διασκέψεις σχετικά με το θέμα), φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότεροι βίγκαν έφηβοι από ποτέ. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές αντιπαραθέσεις σχετικά με αυτήν τη διατροφή, εκτός από τις διαφωνίες μεταξύ γονέων και παιδιών.

Ο R. González Leal, μέλος της Υπηρεσίας Ενδοκρινολογίας στο Νοσοκομείο Infantil Universitario Niño Jesús στη Μαδρίτη, παρέχει έναν βασικό ορισμό των διαφορών μεταξύ του βιγκανισμού και της χορτοφαγίας:

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι δίαιτας για χορτοφάγους είναι οι βίγκαν δίαιτες, στις οποίες ένα άτομο δεν τρώει τίποτα που προέρχεται από ένα ζώο και οι «χορτοφαγικές δίαιτες», που εξαιρούν τα κρέατα, αλλά εξακολουθούν να περιλαμβάνουν αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δείτε ακόμα: Διατροφή flexitarian: Ανακαλύψτε όλα της τα οφέλη!

βίγκαν διατροφή

Στα παρασκήνια: Γιατί υπάρχει προτίμηση σε μια βίγκαν δίαιτα;

Συνολικά, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για την επιλογή μιας χορτοφαγικής διατροφής είναι τα θέματα υγείας, η ανησυχία για το περιβάλλον και παράγοντες που σχετίζονται με την καλή διαβίωση των ζώων.

Επίσης, ορισμένοι χορτοφάγοι αναφέρουν οικονομικούς λόγους, ηθικούς προβληματισμούς που σχετίζονται με την παγκόσμια πείνα και θρησκευτικές πεποιθήσεις ως λόγους για να ακολουθήσουν ένα μοντέλο βίγκαν διατροφής. Πολλοί υιοθέτησαν αυτήν τη διατροφική συνήθεια από την παιδική τους ηλικία εάν μεγάλωσαν σε οικογένειες χορτοφάγων.

Οι βίγκαν έφηβοι: Μια ανησυχητική, επικίνδυνη και αυξανόμενη πραγματικότητα

Η υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πρόσληψης ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Ωστόσο, μπορείτε να αποφύγετε τις ελλείψεις ακολουθώντας μια καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους για να αποκτήσετε επαρκή διατροφή.

Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι, όσον αφορά τη χορτοφαγία, δύο πληθυσμοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι ή κινδυνεύουν.

 • Η πρώτη ομάδα είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, που εξακολουθούν να αναπτύσσονται και χρειάζονται όλα τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να πάρουν. Αυτό περιλαμβάνει τα αμινοξέα, ειδικότερα.
 • Η δεύτερη ομάδα είναι οι γυναίκες επειδή χρειάζονται περισσότερο σίδηρο. Αυτό το ορυκτό υπάρχει φυσικά στα όσπρια και στα φυτικά τρόφιμα. Ωστόσο, η βιοδιαθεσιμότητά του είναι μικρότερη από ό, τι στο κρέας.

Τα λαχανικά και τα όσπρια περιέχουν άφθονο σίδηρο, αλλά το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να το αφομοιώσει με τον ίδιο τρόπο που εξομοιώνει τον σίδηρο ζωικής προέλευσης.

Δείτε ακόμα: Ωμοφαγική διατροφή: Τα οφέλη και τα ρίσκα της

χορτοφαγικο μπολ

Βίγκαν έφηβοι: Υπάρχουν οφέλη για την υγεία;

Ενώ υπάρχουν κάποια οφέλη σε αυτά τα διατροφικά πρότυπα, δεν πρέπει να αγνοείτε την ύπαρξη ορισμένων αμφιλεγόμενων στοιχείων που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία σας.

Από αυτήν την άποψη, ακολουθούν ορισμένα πρόσθετα δεδομένα:

 • Όταν σχεδιάζονται σωστά, οι χορτοφαγικές δίαιτες συχνά συνδέονται με διάφορα οφέλη για την υγεία.
 • Ενώ η ζωική πρωτεΐνη περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ορισμένες φυτικές πρωτεΐνες είναι ανεπαρκείς (περιοριστικές). Για παράδειγμα, τα δημητριακά έχουν λυσίνη ως το περιοριστικό αμινοξύ, ενώ τα όσπρια περιέχουν περιοριστική μεθειονίνη και θρεονίνη.
 • Το στάδιο της εφηβείας είναι το πιο συχνό για την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών.

Συμπέρασμα

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ έχει μια ισχυρή άποψη σχετικά με τα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν ακολουθείτε μια χορτοφαγική διατροφή. Πρέπει να:

 • Τρώτε διαφορετικούς τύπους τροφίμων, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσθέστε γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά εάν το επιτρέπει η διατροφή σας.
 • Επιλέξτε ενισχυμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά, ψωμί, σόγια και γάλα αμυγδάλου και φυσικό χυμό φρούτων για να αποκτήσετε μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
 • Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και νάτριο (αλάτι).
 • Συμπεριλάβετε τουλάχιστον μία πηγή πρωτεΐνης σε όλα τα γεύματά σας.
 • Πάρετε συμπληρώματα εάν η διατροφή σας δεν έχει συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα.
 • Λάβετε υπόψη ότι η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την πρόληψη της αναιμίας. Τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε Β12.
 • Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες διατροφής σε συσκευασίες τροφίμων, καθώς απαριθμούν τα συστατικά και τη διατροφική περιεκτικότητα του προϊόντος.

Τέλος, συνεργαστείτε με έναν διατροφολόγο για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε κατά την υιοθέτηση περιορισμένης διατροφής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Temas de revisión. “Alimentación vegetariana en adolescentes: pros y contras”. ADOLESCERE • Revista de Formación Continuada de la Sociedad Española de Medicina de la Adolescencia • Volumen V • Septiembre 2017 • Nº 3.
 • Biblioteca Nacional de Medicina de los EE.UU.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.