Πώς να αποτρέψετε την βακτηριακή αντίσταση

Η βακτηριακή αντίσταση αυξάνεται με αρκετά γρήγορο ρυθμό. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αναποτελεσματική πρόληψη των λοιμώξεων και στην ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών.
Πώς να αποτρέψετε την βακτηριακή αντίσταση

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η βακτηριακή αντίσταση είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά προβλήματα στον κόσμο σήμερα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι λοιμώξεις γίνονται όλο και πιο ανθεκτικές στη θεραπεία με αντιβιοτικά με αρκετά γρήγορο ρυθμό.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτού του είδους η αντίσταση αυξάνεται εκθετικά. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή χρήση αντιβιοτικών, τα οποία συχνά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν υπερβολικά. Φτάσαμε σε ένα σημείο στο οποίο πολλές θεραπείες κατά των βακτηρίων δεν είναι πλέον αποτελεσματικές.

Αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη καθώς γινόμαστε όλο και πιο ανυπεράσπιστοι απέναντι σε διάφορες μολυσματικές ασθένειες. Επιπλέον, απαιτούμε ατομικές, συλλογικές και κυβερνητικές ενέργειες για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα.

Τι είναι η βακτηριακή αντίσταση;

Είναι ο μηχανισμός με τον οποίο τα βακτήρια μειώνουν τη δράση των επιτιθέμενων παραγόντων. Είναι μια διαδικασία φυσικής επιλογής και γενετικής προσαρμογής με την οποία αυτοί οι μικροοργανισμοί αντιμετωπίζουν ορισμένα φάρμακα.

Επιπλέον, η βακτηριακή αντίσταση εμφανίζεται όταν η συγκέντρωση ενός αντιβακτηριακού είναι τέσσερις φορές χαμηλότερη από την Ελάχιστη Ανασταλτική Συγκέντρωση (MIC). Με άλλα λόγια, όταν το βακτήριο έχει τετραπλάσια αύξηση της ικανότητάς του να εξουδετερώνει τον εισβολέα.

Επί του παρόντος, η ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται νέοι ανθεκτικοί οργανισμοί είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα με την οποία διατίθενται νέα αντιβιοτικά. Έχουμε, λοιπόν, ένα έλλειμμα που συνεχίζει να αυξάνεται και μας αφήνει σε μια συμβιβαστική κατάσταση μπροστά σε μολυσματικές ασθένειες.

Δύο πιάτα petri.
Είναι δυνατή η αξιολόγηση της αντιμικροβιακής αντοχής μέσω εργαστηριακών καλλιεργειών.

Τύποι και μηχανισμοί βακτηριακής αντοχής

Υπάρχουν δύο τύποι βακτηριακής αντοχής. Το ένα είναι φυσικό. Ως εκ τούτου, είναι μέρος της ίδιας της φύσης των βακτηρίων. Το άλλο συμβαίνει όταν λαμβάνουν χώρα γενετικές μεταλλάξεις που απωθούν τις αντιβιοτικές ουσίες. Τέτοιες μεταλλάξεις περνούν σε άλλα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων άλλων ειδών.

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί αντοχής στα βακτήρια:

 • Η πρώτη είναι η ενεργός αποβολή των βακτηρίων, η οποία λειτουργεί ως ένα είδος αντλίας εκτίναξης.
 • Ο δεύτερος μηχανισμός είναι η μείωση της διαπερατότητας του βακτηριακού τοιχώματος (η αύξηση των φραγμών πρόσβασης για το βακτήριο, για παράδειγμα).
 • Ο τρίτος μηχανισμός είναι η παραγωγή ενζύμων που καθιστούν το αντιβιοτικό ανενεργό. Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλουν τη φυσιολογική δράση του φαρμάκου και το καθιστούν αναποτελεσματικό.

Στρατηγικές για την πρόληψη από τη βακτηριακή αντίσταση

Η πρώτη στρατηγική για την πρόληψη της αντίστασης στα βακτήρια είναι η πρόληψη λοιμώξεων. Κάποιος μπορεί να το επιτύχει μέσω απλών ενεργειών όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, το σωστό μαγείρεμα των τροφίμων, την αποφυγή επαφής με μολυσμένα άτομα, το ασφαλές σεξ και την ενημέρωση για τα εμβόλια.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να σημειωθεί η σημασία της σωστής υγιεινής κατά το μαγείρεμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει πέντε βασικά στοιχεία για να γίνει αυτό :

 1. Κρατήστε τους χώρους και τα στοιχεία της κουζίνας καθαρά.
 2. Διαχωρίστε τα ωμά τρόφιμα από τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
 3. Να προσπαθείτε για την ασφάλεια των τροφίμων κατά το μαγείρεμα.
 4. Διατηρήστε τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία.
 5. Χρησιμοποιήστε καθαρό νερό και μη μολυσμένες πρώτες ύλες.

Ομοίως, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να λαμβάνουν αντιβιοτικά μόνο όταν συνταγογραφούνται από γιατρό και να μην αυτοθεραπεύονται. Πρέπει επίσης να ακολουθούν τις οδηγίες του επαγγελματία σχετικά με τα προγράμματα και τις δόσεις.

Δεν είναι σκόπιμο να διακόψετε τη θεραπεία ακόμη και αν αισθάνεστε καλύτερα. Υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν πιο ανθεκτικά βακτήρια εάν δεν πάρετε τη συνταγογραφούμενη ποσότητα φαρμάκων.

Ένα άτομο που πλένει τα χέρια του.
Το πλύσιμο των χεριών είναι μια απλή και πολύ αποτελεσματική στρατηγική κατά της βακτηριακής αντοχής.

Άλλα μέτρα ελέγχου

Οι εργαζόμενοι στη γεωργία πρέπει να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά σε ζώα μόνο υπό την αυστηρή επίβλεψη κτηνιάτρου. Αυτό συμβαίνει επειδή η ακατάλληλη χρήση αυτών των φαρμάκων στη γεωργία ή την κτηνοτροφία είναι μία από τις κύριες αιτίες αντοχής στα βακτήρια. Εξαπλώνοται στο περιβάλλον και στους ανθρώπους μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Το υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει επίσης να λάβει μέτρα ακραίου ελέγχου ως προς αυτό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γιατροί συνταγογραφούν το 50% των αντιβιοτικών για ιογενείς ασθένειες, παρά το γεγονός ότι δεν πρέπει. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να συνταγογραφούν αντιβιοτικά μόνο εάν υπάρχει βεβαιότητα ότι αυτά είναι απολύτως απαραίτητα.

Οι κυβερνητικές αρχές και τα ανεξάρτητα ιδρύματα θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για ένα ξέσπασμα λοίμωξης και να καθορίσουν αν είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά το συντομότερο δυνατό. Είναι επίσης σημαντικό για αυτούς να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν τους πολίτες τους σχετικά με τον καλύτερο τρόπο πρόληψης μολυσματικών ασθενειών.

Είναι απαραίτητο οι ερευνητές και η φαρμακοβιομηχανία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ενταθούν οι μελέτες σε αυτό το θέμα. Όλος ο κόσμος πρέπει να υποστηρίξει την έρευνα σχετικά με αυτό, καθώς μεγάλο μέρος της ευημερίας και του μέλλοντός μας εξαρτάται από αυτήν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alós JI. Resistencia bacteriana a los antibióticos: una crisis global [Antibiotic resistance: A global crisis]. Enferm Infecc Microbiol Clin. 2015 Dec;33(10):692-9.
 • Wencewicz TA. Crossroads of Antibiotic Resistance and Biosynthesis. J Mol Biol. 2019 Aug 23;431(18):3370-3399.
 • Davies J, Davies D. Origins and evolution of antibiotic resistance. Microbiol Mol Biol Rev. 2010 Sep;74(3):417-33.
 • Huemer M, Mairpady Shambat S, Brugger SD, Zinkernagel AS. Antibiotic resistance and persistence-Implications for human health and treatment perspectives. EMBO Rep. 2020 Dec 3;21(12):e51034.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.