Είναι καλή ιδέα ο καθαρισμός του εντέρου;

Μια υγιεινή και ποικίλη διατροφή, με άφθονα φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και νερό, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε το έντερο να παραμείνει ισχυρό και καθαρό.
Είναι καλή ιδέα ο καθαρισμός του εντέρου;
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το έντερο είναι το όργανο που είναι υπεύθυνο για την εξαγωγή των θρεπτικών συστατικών και του νερού που προσλαμβάνονται από τις τροφές και αργότερα απορροφώνται από τον οργανισμό. Χωρίζεται στο λεπτό έντερο, το οποίο έχει μήκος πέντε έως επτά μέτρα, και στο παχύ έντερο, το οποίο έχει μήκος περίπου ενάμισι μέτρο. Τελικά, πώς γίνεται ο καθαρισμός του εντέρου;

Η τροφή απορροφάται κυρίως μέσω του τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Το παχύ έντερο έχει τη λειτουργία της επαναρρόφησης του προσλαμβανόμενου νερού. Παράλληλα, συμπιέζει τα υπολείμματα της τροφής που δεν χρειάζεται το άτομο. Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζονται τα κόπρανα, τα οποία τελικά αποβάλλονται από τον πρωκτό.

Όταν αυτή η διαδικασία δεν γίνεται σωστά, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει δυσκοιλιότητα, ερεθισμό στο έντερο ή φλεγμονή. Είναι όμως καλή ιδέα ο καθαρισμός του εντέρου;

Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για μερικούς φυσικούς τρόπους ώστε να βοηθήσετε στην πρόληψη ή την καταπολέμηση των παθήσεων του εντέρου. Συγκεκριμένα, θα εμβαθύνουμε στην έννοια της “υδροθεραπείας του παχέος εντέρου”, μιας νέας τεχνικής που ισχυρίζεται ότι καθαρίζει αποτελεσματικά το έντερο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα σκόπιμο να συμβουλεύεστε έναν γιατρό αν υποφέρετε από οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ο πόνος γίνεται οξύς ή μακροχρόνιος. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.

Πρέπει να καθαρίσω το έντερό μου;

limpiar intestino

Υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι τα απόβλητα μπορεί να συσσωρευτούν στο παχύ έντερο κατά τη διαδικασία με την οποία η προσλαμβανόμενη τροφή διασχίζει το έντερο για να φτάσει στον πρωκτό. Εάν δεν αποβληθεί, αυτά τα απόβλητα μπορούν να εμποδίσουν τη διέλευση και να προκαλέσουν συσσώρευση τοξινών που ερεθίζουν, οδηγούν σε φλεγμονή και συμφορούν το παχύ έντερο.

Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, η νέα τεχνική που ονομάζεται “υδροθεραπεία παχέος εντέρου” ή “καθαρισμός παχέος εντέρου” έχει γίνει αρκετά δημοφιλής. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να αποβάλει τα απόβλητα που συσσωρεύονται στο παχύ έντερο, από τις τοξίνες μέχρι τα βακτήρια και ορισμένα παράσιτα. Ως εκ τούτου, πρόκειται για ένα είδος αποτοξίνωσης. Κάποιοι υποστηρίζουν επίσης ότι έτσι η δυσκοιλιότητα μπορεί να αποφευχθεί και ότι μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την κατάσταση του δέρματος.

Τι λέει ο Dr. Rodrigo Valderrama

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Dr. Rodrigo Valderrama, γαστρεντερολόγος στην Clínica Alemana, σε γενικές γραμμές, ο καθαρισμός του παχέος εντέρου κάθε τόσο για “αποτοξίνωση” δεν είναι μια πρακτική που δικαιολογείται επιστημονικά, σύμφωνα με ιατρικά κριτήρια.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στην κοιλιά

Σύμφωνα με τα λόγια του, “η ιδέα ότι αυτή η συσσώρευση είναι τοξική για τον οργανισμό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από αυτό το θέμα. Η αλήθεια είναι ότι η παραγωγή κοπράνων είναι μια φυσιολογική και πολύ σύνθετη φυσιολογική πράξη. Κατά τη διαδικασία αυτή απορροφώνται νερό και βιταμίνες που είναι πολύ σημαντικές για την υγεία μας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ακόμη και πολλοί νευρολογικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στον έλεγχο των κινήσεων του εντέρου, τους οποίους δεν κατανοούμε ακόμη αρκετά.”

Ο καθαρισμός του παχέος εντέρου χρησιμοποιείται ως προετοιμασία πριν από τη διενέργεια ορισμένων ιατρικών διαδικασιών, όπως η κολονοσκόπηση. Ο καθαρισμός, όταν γίνεται για αποτοξίνωση, δεν είναι χρήσιμος και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Το ίδιο το πεπτικό σύστημα και το έντερο απομακρύνουν τα άχρηστα υλικά και τα βακτήρια από το σώμα, οπότε δεν χρειάζεται εξωτερικός παράγοντας.

Καθαρισμός του εντέρου με φυσικό τρόπο;

Cleanse the bowel

Όπως έχετε ήδη δει, το σώμα είναι σοφό και διαθέτει ήδη τους δικούς του μηχανισμούς άμυνας και φροντίδας. Έτσι, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε το σώμα να εκτελεί σωστά τις λειτουργίες του. Πώς; Φροντίζοντας τον εαυτό μας και διατηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Είναι απαραίτητο να έχουμε μια ποικίλη διατροφή για να λειτουργεί σωστά το σώμα. Κάθε τρόφιμο έχει τις δικές του ιδιότητες και συνδυάζοντας τα όλα ο οργανισμός λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Ειδικότερα, αξίζει να αναφέρουμε τη σημασία των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών, τα οποία είναι τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά.

  • Η μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών για να πάρετε ενέργεια και να βοηθήσετε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να βρεθεί στα φρούτα. Επιπλέον, τα φρούτα διαθέτουν επίσης αντιοξειδωτικά.
  • Ομοίως, τα λαχανικά περιέχουν μέταλλα που διατηρούν την ισορροπία του οργανισμού. Επιπλέον, έχουν επίσης μια καλή ποσότητα φυτικών ινών. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε κάλιο και βοηθούν στην εξάλειψη της κατακράτησης υγρών, η οποία συνήθως συμβαίνει όταν καταναλώνουμε πολλές τροφές πλούσιες σε νάτριο.
  • Από την άλλη πλευρά, τα δημητριακά μας παρέχουν φυτικές ίνες, βοηθούν στην ενίσχυση του σιδήρου στο αίμα και αυξάνουν την περισταλτική κίνηση του εντέρου.

Πίνετε πάντα άφθονο νερό για να καθαρίσετε το έντερο με φυσικό τρόπο

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το νερό είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία του εντέρου και ολόκληρου του οργανισμού γενικότερα. Με το νερό ο οργανισμός ενυδατώνεται σωστά, ρυθμίζεται η θερμοκρασία του και αυτό βοηθά επίσης στην προώθηση του καθαρισμού του σώματος.

Όπως βλέπετε, η φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος δεν απαιτεί καμία μαγική τεχνική ή λήψη συμπληρωμάτων ή παράξενων τροφών. Απλώς πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις ρουτίνες σας και να τρώτε μόνο τις σωστές τροφές στις σωστές ποσότητες. Πρέπει επίσης να πίνετε άφθονο νερό! Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρήσετε το σώμα σας υγιές και το έντερό σας καθαρό.

Αν αρχίσετε να αισθάνεστε περίεργα συμπτώματα ή να νιώθετε πόνο, είναι σημαντικό να πάτε στο γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Healthline.com Small intestine [Online] Available at: www.healthline.com/human-body-maps/small-intestine
  • Palacios Gil-Antuñano N, Montalvo Zenarruzabeitia Z, Ribas Camacho AM. Alimentación, nutrición e hidratación en el deporte. Servicio de Medicina, Endocrinología y Nutrición. Centro de Medicina del Deporte. Consejo Superior de Deportes.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.