Μπορεί το ταλκ να προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών;

24 Δεκεμβρίου 2018
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι λόγω ορισμένων συστατικών του, η υπερβολική χρήση των προϊόντων με ταλκ μπορεί να συνδεθεί με τον καρκίνο των ωοθηκών,

Πιθανότατα, όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή ταλκ ή κάποιο άλλο προϊόν που να το περιέχει σαν συστατικό. Το ταλκ χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως αλλά κυρίως σε καλλυντικά, πούδρες προσώπου και σε προϊόντα περιποίησης βρεφών. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι λόγω ορισμένων συστατικών του, η υπερβολική χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί να συνδεθεί με τον καρκίνο των ωοθηκών, όπως αναφέρει ο Α. Wehner σε σχετικό άρθρο του.

Τι είναι το ταλκ;

Το ταλκ αποτελείται κατά κύριο λόγο από τάλκη ή από πυριτικό μαγνήσιο. Αυτό προκύπτει από την ανάμειξη του πυριτίου με το μαγνήσιο, το οξυγόνο και το υδρογόνο. Στη φυσική του μορφή, το ταλκ περιέχει μια τοξική ουσία που είναι κυρίως γνωστή με την ονομασία αμίαντος.  Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες ο αμίαντος μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, από το 1970  στην Αμερική, θεσπίστηκαν κανόνες για τη μη χρήση αμιάντου στο ταλκ.

Στις μέρες μας, το ταλκ χρησιμοποιείται κυρίως ως βασικό συστατικό στα καλλυντικά προϊόντα.  Επίσης και για άλλα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά για χρήση κυρίως από τις γυναίκες. Βασικός στόχος του είναι να απορροφά την υπερβολική λιπαρότητα ή υγρασία διατηρώντας το δέρμα στεγνό, προλαμβάνοντας το σχηματισμό εξανθημάτων. Γι΄αυτό το λόγο, πολλές γυναίκες το χρησιμοποιούν σαν προϊόν γυναικείας υγιεινής. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι διατηρεί την ευαίσθητη περιοχή στεγνή και χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Για τις διάφορες χρήσεις του ταλκ και τις συνέπειες για την υγεία γράφει ο D. Sinniah σε μελέτη του που δημοσιεύτηκε στο Ιnternational e-Journal of Science, Medicine & Education

Δείτε επίσης: Πρώιμα σημάδια του καρκίνου που το 90% των ανθρώπων αγνοούν

Μπορεί το ταλκ να προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών;

Η σχέση του ταλκ με τον καρκίνο των ωοθηκών

Ωστόσο, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προειδοποιεί ότι σύμφωνα με διάφορες μελέτες θα μπορούσε να υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης ταλκ στην περιοχή των γεννητικών οργάνων με με τον καρκίνο των ωοθηκών. Όλες οι μελέτες συμφώνησαν ότι το ταλκ στη συγκεκριμένη περιοχή, έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά του στη μήτρα, στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες.  Έτσι προκαλούνται φλεγμονές στα εσωτερικά όργανα ενώ παράλληλα δημιουργείται  ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Η χρήση ταλκ ως προϊόντος περιποίησης και καθαρισμού βρεφών μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής καθώς τα σωματίδια της τάλκης που μεταφέρονται μέσω του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος μπορούν να παραμείνουν αποθηκευμένα στις ωοθήκες για πολλά χρόνια, προκαλώντας πιθανότατα σοβαρές ασθένειες κατά την εφηβική ηλικία.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 1971, έδειξε ότι τα σωματίδια της τάλκης ανιχνεύονταν στο 75% των όγκων που ερευνήθηκαν. Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη σε 8 χώρες από 19 διαφορετικούς ερευνητές, έδειξε κάτι το χαρακτηριστικό. Οι γυναίκες που εφαρμόζουν προϊόντα με ταλκ στην ευαίσθητη περιοχή παρουσιάζουν 30% με 60% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει αποστείλει αρκετές προειδοποιήσεις για τη σχέση μεταξύ του καρκίνου των ωοθηκών και του ταλκ. Εν τούτοις η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν προχώρησε στην απόσυρση των προϊόντων που έχουν ως βάση το ταλκ. Επίσης, δεν ανάγκασε τους κατασκευαστές να προσθέτουν μια ετικέτα που να περιγράφει ξεκάθαρα τους κινδύνους της μακροχρόνιας χρήσης αυτών των προϊόντων και ιδίως στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Διαβάστε το άρθρο: Εμβόλιο κατά των καρκινικών όγκων: επιστημονικές εξελίξεις

Προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση ταλκ

Σχέση του ταλκ με τον καρκίνο των ωοθηκών

Εν τούτοις, μετά την προβολή των αποτελεσμάτων των πολυάριθμων μελετών που έχουν διεξαχθεί σε όλο τον κόσμο σχετικά με τα ταλκ, αρκετές υπηρεσίες υγείας καθώς και μερικές εμπορικές ονομασίες του ταλκ αποφάσισαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με τη σωστή χρήση αυτών των προϊόντων.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν συνιστά πλέον την μωρουδιακή πούδρα σαν μέσο θεραπείας και πρόληψης των εξανθημάτων από τις πάνες. Αυτή η απόφαση ελήφθη εφόσον ανακαλύφτηκε ότι το ταλκ μπορεί να φθείρει τους πνεύμονες ενός βρέφους και να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Το ταλκ της Johnson & Johnson περιέχει μια ετικέτα, με την οποία προτείνει το προϊόν να χρησιμοποιείται μόνο για εξωτερική χρήση. Αναφέρει επίσης ότι πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του πάνω σε δέρμα με εκδορές. Και επιπλέον να αποφεύγεται η επαφή του με τα μάτια και τη μύτη καθώς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Συνασπισμός για την Πρόληψη του Καρκίνου στην Αμερική έχει κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση. Τα προϊόντα που περιέχουν ταλκ θα πρέπει να φέρουν μια προειδοποιητική ετικέτα. Αυτή θα να αναφέρει ξεκάθαρα τη σχέση του ταλκ με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου των ωοθηκών. Για παράδειγμα: «Η τακτική χρήση του ταλκ σε γυναικεία γεννητικά όργανα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών».

  • Wehner, A. P. (1994). Biological effects of cosmetic talc. Food and Chemical Toxicology.https://doi.org/10.1016/0278-6915(94)90135-X 
  • Sinniah, D. (2011). Industry and Cosmetic Uses of Talc with their Implication on Health. International E-Journal of Science, Medicine & Education.