Μπορεί το ταλκ να προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών;

· 18 Ιανουαρίου 2016

Πιθανότατα, όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή ταλκ, επίσης γνωστό και ως μωρουδιακή πούδρα, ή κάποιο άλλο προϊόν που να το περιέχει σαν συστατικό. Το ταλκ χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως αλλά κυρίως σε καλλυντικά, πούδρες προσώπου και σε προϊόντα περιποίησης βρεφών. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι λόγω ορισμένων συστατικών του, η υπερβολική χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί να συνδεθεί με τον καρκίνο των ωοθηκών.

Τι είναι το ταλκ;

Το ταλκ αποτελείται κατά κύριο λόγο από τάλκη ή από πυριτικό μαγνήσιο, το οποίο προκύπτει από την ανάμειξη του πυριτίου με το μαγνήσιο, το οξυγόνο και το υδρογόνο. Στη φυσική του μορφή, το ταλκ περιέχει μια τοξική ουσία που είναι κυρίως γνωστή με την ονομασία αμίαντος και σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, από το 1970  στην Αμερική, θεσπίστηκαν κανόνες για τη μη χρήση αμιάντου στο ταλκ.

Στις μέρες μας, το ταλκ χρησιμοποιείται κυρίως ως βασικό συστατικό στα καλλυντικά προϊόντα όπως επίσης και για άλλα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά για χρήση κυρίως από τις γυναίκες. Βασικός στόχος του είναι να απορροφά την υπερβολική λιπαρότητα ή υγρασία διατηρώντας το δέρμα στεγνό, προλαμβάνοντας το σχηματισμό εξανθημάτων. Γι΄αυτό το λόγο, πολλές γυναίκες το χρησιμοποιούν σαν προϊόν γυναικείας υγιεινής καθώς διατηρεί την ευαίσθητη περιοχή στεγνή και χωρίς δυσάρεστες οσμές.

euaisthiti periochi

Ωστόσο, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προειδοποιεί ότι σύμφωνα με διάφορες μελέτες θα μπορούσε να υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης ταλκ στην περιοχή των γεννητικών οργάνων με την ανάπτυξη του καρκίνου των ωοθηκών. Όλες οι μελέτες συμφώνησαν στο ότι η εφαρμογή ταλκ στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά του στη μήτρα, στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες, προκαλώντας φλεγμονές στα εσωτερικά όργανα ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Η χρήση ταλκ ως προϊόντος περιποίησης και καθαρισμού βρεφών μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής καθώς τα σωματίδια της τάλκης που μεταφέρονται μέσω του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος μπορούν να παραμείνουν αποθηκευμένα στις ωοθήκες για πολλά χρόνια, προκαλώντας πιθανότατα σοβαρές ασθένειες κατά την εφηβική ηλικία.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 1971, έδειξε ότι τα σωματίδια της τάλκης ανιχνεύονταν στο 75% των όγκων που ερευνήθηκαν. Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη σε 8 χώρες από 19 διαφορετικούς ερευνητές, έδειξε ότι οι γυναίκες που εφαρμόζουν προϊόντα με ταλκ στην ευαίσθητη περιοχή παρουσιάζουν 30% με 60% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών.

Παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει αποστείλει αρκετές προειδοποιήσεις για τη σχέση μεταξύ του καρκίνου των ωοθηκών και του ταλκ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν προχώρησε στην απόσυρση από την αγορά των προϊόντων που χρησιμοποιούν ως βάση τους το ταλκ, ούτε ανάγκασε τους κατασκευαστές να προσθέτουν μια ετικέτα που να περιγράφει ξεκάθαρα τους κινδύνους της μακροχρόνιας χρήσης αυτών των προϊόντων και ιδίως στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση ταλκ

chrisi talk se vrephi

 Εν τούτοις, μετά την προβολή των αποτελεσμάτων των πολυάριθμων μελετών που έχουν διεξαχθεί σε όλο τον κόσμο σχετικά με τα ταλκ, αρκετές υπηρεσίες υγείας καθώς και μερικές εμπορικές ονομασίες του ταλκ αποφάσισαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με τη σωστή χρήση αυτών των προϊόντων.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν συστήνει πλέον τη χρήση της μωρουδιακής πούδρας σαν μέσο θεραπείας και πρόληψης των εξανθημάτων από τις πάνες. Αυτή η απόφαση ελήφθη εφόσον ανακαλύφτηκε ότι το ταλκ μπορεί να φθείρει τους πνεύμονες ενός βρέφους και να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Το ταλκ με την εμπορική επωνυμία Johnson & Johnson περιέχει μια ετικέτα, με την οποία προτείνει το προϊόν να χρησιμοποιείται μόνο για εξωτερική χρήση και ότι πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του πάνω σε δέρμα με εκδορές ή η επαφή του με τα μάτια και τη μύτη καθώς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Συνασπισμός για την Πρόληψη του Καρκίνου στην Αμερική πρότεινε το εξής: τα προϊόντα που περιέχουν ταλκ θα πρέπει να φέρουν μια προειδοποιητική ετικέτα που να αναφέρει ξεκάθαρα τη σχέση του ταλκ με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου των ωοθηκών όπως η ακόλουθη: «Η τακτική χρήση του ταλκ σε γυναικεία γεννητικά όργανα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.»