4 αποτελεσματικές θεραπείες για τον κολπικό κνησμό

8 Φεβρουαρίου 2019
Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν την ταλαιπωρία του κολπικού κνησμού τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Κνησμός των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Θα σας δείξουμε μερικούς τρόπους για να τον αντιμετωπίσετε.

4 αποτελεσματικές θεραπείες για τον κολπικό κνησμό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πάντοτε θα είναι δυσάρεστα για τις γυναίκες, από την εμμηνόρροια έως τις πολλές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του κόλπου. Ο κολπικός κνησμός εντάσσεται, φυσικά, σε αυτόν τον κατάλογο. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για τον κολπικό κνησμό, οι οποίες αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα δυσάρεστα συμπτώματά του.

Ξέρετε τι τον προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά;

Τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της κάθε γυναίκα θα έρθει αντιμέτωπη με ένα από αυτά τα προβλήματα. Σε ό,τι αφορά τον κολπικό κνησμό, μπορεί το θέμα να γίνει λίγο περίπλοκο γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στο αποτέλεσμα αυτό, αλλά και να προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί περαιτέρω το πρόβλημα.

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να καθορίσουμε με σαφήνεια τι προκαλεί τη φαγούρα στον κόλπο και ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που την πυροδοτούν. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό αποτελεσματικά εάν το αντιμετωπίζετε στην παρούσα φάση ή τύχει να το αναπτύξετε στο μέλλον.

Η κολπική φαγούρα είναι μια από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να απασχολήσουν τακτικά μια γυναίκα. Κνησμός ή ερεθισμός στη ζώνη γύρω από τον κόλπο μπορεί να προκληθεί από βακτηρίδια ή μυκητιακές λοιμώξεις, εμμηνόπαυση, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες ή χημικά με ερεθιστική δράση. Γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να οριοθετηθεί εξαρχής ο παράγοντας που δημιουργεί τον κολπικό κνησμό, ώστε πέρα από το σύμπτωμα να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και η τυχόν υποκείμενη νόσος.

Εκτός από τον κνησμό του κόλπου, μερικές γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν ερυθρότητα, οίδημα και δυσάρεστες οσμές. Για να αποφευχθεί αυτό, οι γυναίκες πρέπει να διατηρούν την κατάλληλη υγιεινή της περιοχής και να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή. Εντωμεταξύ, υπάρχουν τέσσερις αποτελεσματικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος ή στον μετριασμό του.

Σας συστήνουμε να τις δοκιμάσετε και να επιλέξετε την καταλληλότερη για εσάς.

Τέσσερις θεραπείες για τον κολπικό κνησμό

1. Χρησιμοποιήστε μέλι

αποτελεσματικές θεραπείες για τον κολπικό κνησμό
Το μέλι περιέχει μια ποικιλία θεραπευτικών ιδιοτήτων. Όταν ο κνησμός προκαλεί καψίματα και φαγούρα, πρέπει να γνωρίζετε ότι το μέλι είναι χρήσιμο για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων και την καταπολέμηση λοιμώξεων εάν οφείλεται σε βακτηριακούς παράγοντες.

Τι πρέπει να κάνετε:

 • Απλώστε ένα λεπτό στρώμα μελιού (20 γρ.-30 γρ.) στον κόλπο.
 • Στη συνέχεια, αφήστε το για περίπου 30 λεπτά (αφήνοντας την περιοχή ακάλυπτη).
 • Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, ξεπλύνετε με άφθονο ζεστό νερό μέχρι να φύγει εντελώς το μέλι.
 • Επιδιώξτε να επαναλάβετε τη διαδικασία τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.

Μάθετε ακόμα: Φυσικές θεραπείες για τις ντροπιαστικές οσμές του κόλπου

2. Κάντε το βορικό οξύ σύμμαχό σας

αποτελεσματικές θεραπείες για τον κολπικό κνησμό
Το βορικό οξύ έχει αντισηπτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που παρέχουν ανακούφιση από τον κολπικό κνησμό, το κάψιμο και παρόμοια άλλα συμπτώματα. Είναι επίσης εύκολο να βρεθεί καθώς και οικονομικό στη χρήση του, ενώ ενδείκνυται για όλες εκείνες τις φορές που δεν είστε βέβαιοι ότι όλα λειτουργούν σωστά στην ευαίσθητη περιοχή σας.

Πώς μπορείτε να το προετοιμάσετε:

 • Προσθέστε μια μικρή ποσότητα βορικού οξέος -μεταξύ 3 και 4 κουταλάκια του γλυκού- αραιωμένη σε μισό φλιτζάνι νερό.
 • Ανακατέψτε τα συστατικά καλά ώστε το μείγμα να είναι ομοιογενές.
 • Στη συνέχεια, εφαρμόστε το στην πάσχουσα περιοχή χρησιμοποιώντας λίγο βαμβάκι ή οποιοδήποτε άλλο αντισηπτικό είδος.
 • Αφήστε το διάλυμα για ένα με δύο λεπτά.
 • Επαναλάβετε τη διαδικασία τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για 2 εβδομάδες.

3. Φύλλα δεντρολίβανου, από τις θεραπείες για τον κολπικό κνησμό

αποτελεσματικές θεραπείες για τον κολπικό κνησμό
Μπορεί να ακούγεται παράδοξη ως λύση, αν τη δοκιμάσετε, όμως, θα εκπλαγείτε. Τα φύλλα δεντρολίβανου είναι γνωστό ότι σταματούν την ανάπτυξη των βακτηρίων στο δέρμα. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε ένα αντιβακτηριακό διάλυμα που θα μας ανακουφίσει επίσης από τη φαγούρα.

Πώς μπορείτε να το προετοιμάσετε:

 • Σε μια κατσαρόλα, βράστε 3 ή 4 φλιτζάνια νερό.
 • Αμέσως μετά, προσθέστε τα φύλλα δεντρολίβανου.
 • Περιμένετε να κρυώσει λίγο και εφαρμόσετε στην προσβεβλημένη περιοχή.
 • Αφήστε την περιοχή να στεγνώσει τελείως.
 • Επαναλάβετε τη διαδικασία 2 φορές την ημέρα για 1 εβδομάδα.

Μάθετε ακόμα: 6 συμβουλές για ανακούφιση από τις μυκητιακές λοιμώξεις του κόλπου

4. Εάν έχετε φαγούρα, το σκόρδο είναι η λύση σας

αποτελεσματικές θεραπείες για τον κολπικό κνησμό
Η αλισίνη που βρίσκεται στο σκόρδο διαθέτει αντιβακτηριακές και αντιβιοτικές ιδιότητες που σκοτώνουν τους ζυμομύκητες που προκαλούν φαγούρα και άλλα προβλήματα. Τρώγοντας 3 σκελίδες σκόρδο την ημέρα θα τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα βοηθήσετε το σώμα σας να καταπολεμήσει τις μολύνσεις.

Πρέπει να θυμάστε ότι το σκόρδο διαθέτει χαρακτηριστικά ιδανικά για να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την καούρα, τον κνησμό και τον ερεθισμό στην περιοχή του κόλπου μετά από κάθε είδους μόλυνση. Μην έχετε κανέναν ενδοιασμό για τη χρησιμοποίησή του.

Πώς μπορείτε να το προετοιμάσετε:

 • Θα χρειαστείτε τέσσερις αποφλοιωμένες σκελίδες σκόρδου και 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
 • Αφού συγκεντρώσετε όλα τα συστατικά, θα τα ανακατέψετε και θα αφήσετε το μείγμα να καθίσει για περίπου 30 λεπτά.
 • Εφαρμόστε το διάλυμα στον κόλπο, μόνο στα εξωτερικά μέρη, για 10 λεπτά. Θυμηθείτε ότι είναι μόνο για τοπική χρήση.
 • Όταν περάσει ο χρόνος, ξεπλύνετε με άφθονο ζεστό νερό και βεβαιωθείτε ότι η περιοχή είναι εντελώς στεγνή (χρησιμοποιήστε σαπούνι για την ευαίσθητη περιοχή, προκειμένου να εξαλείψετε τη μυρωδιά του σκόρδου).
 • Επαναλάβετε τη διαδικασία 2 φορές την ημέρα για 1 εβδομάδα.
 • The effectiveness of processed grapefruit-seed extract as an antibacterial agent: II. Mechanism of action and in vitro toxicity. Heggers JP, Cottingham J, Gusman J, Reagor L, McCoy L, Carino E, Cox R, Zhao JG. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12165191
 • Radha, M. H., & Laxmipriya, N. P. (2014). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of traditional and complementary medicine, 5(1), 21-6. doi:10.1016/j.jtcme.2014.10.006 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488101/
 • Msoffe, P. L., & Mbilu, Z. M. (2009). The efficacy of crude extract of Aloe secundiflora on Candida albicans. African journal of traditional, complementary, and alternative medicines : AJTCAM, 6(4), 592-5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2816467/