Βρωμιούχο ιπρατρόπιο: Χαρακτηριστικά

Οι γιατροί γράφουν συνήθως το βρωμιούχο ιπρατρόπιο ως θεραπεία για τον αναστρέψιμο βρογχόσπασμο (άσθμα) που σχετίζεται με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Βρωμιούχο ιπρατρόπιο: Χαρακτηριστικά

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το βρωμιούχο ιπρατρόπιο είναι μια δραστική ουσία η οποία ανήκει στην κατηγορία φαρμάκων με την ονομασία εισπνεόμενα αντιχολινεργικά βρογχοδιασταλτικάΑυτά χαλαρώνουν τους μυς των βρόγχων και διευκολύνουν τη διέλευση του αέρα, ενώ βοηθούν το άτομο να αναπνεύσει φυσιολογικά ξανά.

Οι γιατροί γράφουν το φάρμακο για την αντιμετώπιση των βρογχόσπασμων που σχετίζονται με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Όταν χρησιμοποιείται με τα εισπνεόμενα φάρμακα β2 αγωνιστών οι γιατροί συνήθως τα γράφουν και για την αντιμετώπιση του οξέος και χρόνιου άσθματος.

Πώς λειτουργεί;

Άτομο κρατά εισπνευστήρα

Το βρωμιούχο ιπρατρόπιο είναι ένας ανταγωνιστής των υποδοχέων μουσκαρινικής ακετυλοχολίνης. Δρα πάνω στους βρογχικούς υποδοχείς, τόσο όταν χορηγείται ενδοφλεβίως όσο και όταν εισπνέεται. Όμως, δεν προκαλεί ταχυκαρδία. Επιπλέον, αντιστρέφει τη βρογχοσυστολή που προκαλείται από διάφορους εισπνεόμενους χολινεργικούς αγωνιστές.

Βρωμιούχο ιπρατρόπιο – Συνιστώμενες δόσεις

Η δόση θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε ασθενή και μπορούν να επαναλάβουν τη χορήγηση πολλών δόσεων έως ότου σταθεροποιηθούν. Όμως, μόνο ένας γιατρός θα μπορέσει να καθορίσει τα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στις δόσεις.

Δε θα πρέπει να ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε θεραπείες οξέων κρίσεων ή συντήρησης. Πιθανόν να υπάρξει ένας συνδυασμός βρωμιούχου ιπρατροπίου με β2 αδρενεργικούς αγωνιστές βραχείας δράσης σε ορισμένους θαλάμου νεφελοποίησης.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το διάλυμα το συντομότερο δυνατόν αφότου το ανακατέψετε και να πετάξετε ό,τι απομείνει. Επίσης, υπάρχουν διάφοροι τύποι νεφελοποιητών στην αγορά από τους οποίους μπορείτε να χορηγήσετε το φάρμακο.

Αντενδείξεις και προφυλάξεις

Γυναίκα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει εισπνευστήρα

Το βρωμιούχο ιπρατρόπιο δε συστήνεται αν είστε αλλεργικοί σε αυτό ή σε παρόμοιες ουσίες, όπως στην ατροπίνη και τα παράγωγά της. Επίσης, δε θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε σε περιπτώσεις οξύ βήχα, συριγμού, και επεισοδίων βρογχόσπασμων τα οποία απαιτούν άμεση απόκριση.

Θα πρέπει να προσέχετε με τους αντιχολινεργικούς παράγοντες σε ασθενείς με γλαύκωμα κλειστής γωνίας, υπερπλασία του προστάτη, ή απόφραξης ουροδόχου κύστης. Επιπλέον, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα ασθενείς με κυστική ίνωση, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης διαταραχών γαστρεντερικής κινητικότητας.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, υπήρξαν αντιδράσεις υπερευαισθησίας αμέσως μετά τη χορήγηση βρωμιούχου ιπρατροπίου. Αυτές οι αντιδράσεις εκδηλώνονται με τη μορφή κυψελών, αγγειοοιδήματος, εξανθημάτων, βρογχόσπασμων, στοματικού οιδήματος, και αναφυλαξίας.

Η λανθασμένη χρήση των σπρέι βρωμιούχου ιπρατροπίου μπορεί να προκαλέσει τη διείσδυσή του στα μάτια και να οδηγήσει σε οφθαλμικές επιπλοκές όπως:

 • Μυδρίαση
 • Αυξημένη ενδοφθαλμιακή πίεση
 • Γλαύκωμα κλειστής γωνίας
 • Πόνο στα μάτια ή δυσφορία
 • Θολή όραση

Πώς να χρησιμοποιείτε τον εισπνευστήρα βρωμιούχου ιπρατροπίου;

Θα πρέπει να μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά αυτό το φάρμακο αν πρέπει να υποβληθείτε σε θεραπεία. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφύγετε τον ψεκασμό των ματιών σας.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε:

 • Αφαιρέστε το προστατευτικό καπάκι.
 • Πάρτε μια βαθειά ανάσα.
 • Πιέστε σταθερά το στόμιο του εισπνευστήρα στα χείλη σας.
 • Εισπνεύστε όσο πιο δυνατά μπορείτε και, ταυτόχρονα, πιέστε τη βάση του δοχείου ώστε να απελευθερωθεί το σπρέι του διαλύματος ώστε να το εισπνεύσετε.
 • Κρατήστε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα, έπειτα αφαιρέστε το στόμιο και απελευθερώστε σιγά-σιγά τον αέρα.
 • Τέλος, επανατοποθετήστε το προστατευτικό καπάκι.

Η αλληλεπίδρασή του με άλλα φάρμακα

Βρωμιούχο ιπρατρόπιο: Χαρακτηριστικά

Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που δείχνουν ότι η συγχορήγηση βρωμιούχου ιπρατροπίου με β-αδρενεργικά και παράγωγα ξανθίνης ίσως ενισχύσουν τη βρογχοδιασταλτική δράση.

Παρόλα αυτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο μαζί με άλλα τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Ο κίνδυνος οξέος γλαυκώματος σε ασθενείς με ιστορικό γλαυκώματος κλειστής γωνίας ίσως αυξηθεί με τη συγχορήγηση νεφελοποιημένου βρωμιούχου ιπρατροπίου και β2-ανδρενεργικών αγωνιστών.

Βρωμιούχο ιπρατρόπιο – Παρενέργειες

Όπως με όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες. Όμως, αυτές δεν εμφανίζονται σε όλους. Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι:

 • Πονοκέφαλος
 • Ζάλη
 • Βήχας και ερεθισμός στον λαιμό
 • Ναυτία
 • Ξηροστομία
 • Διαταραχές γαστρεντερικής κινητικότητας

Ομοίως, μπορούν να εμφανιστούν και άλλες, σπάνιες, παρενέργειες όπως υπερευαισθησία, σοβαρή αλλεργική αντίδραση, θολή όραση, μυδρίαση, αυξημένη εσωτερική βλάβη των ματιών, κόκκινα μάτια και πόνος.

Βρωμιούχο ιπρατρόπιο – Συμπέρασμα

Είτε από μόνο του, είτε με τον συνδυασμό κάποιου β-αδρενεργικού, το βρωμιούχο ιπρατρόπιο έχει μια θεραπευτική δράση στην αντιμετώπιση των βρογχόσπασμων. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που σχετίζονται με ιογενή βρογχιολίτιδα και βρογχοπνευμονική δυσπλασία σε μωρά και νεαρά παιδιά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • López, V. P., & Carreras Farmacéuticas Atención Primaria Puertollano Alcázar de San Juan, M. M. (2004). Bromuro De Tiotropio. Sescam. https://doi.org/R03BB04

 • Benito Fernández, J., Mintegui Raso, S., Sánchez Echaniz, J., Vázquez Ronco, M. A., & Pijoan Zubizarreta, J. I. (2000). Eficacia de la administración precoz de bromuro de ipratropio nebulizado en niños con crisis asmática. Anales Espanoles de Pediatria. https://doi.org/10.1016/s1695-4033(00)77446-7

 • Mallol, J., Aguirre, V., Simonds, S., & Cortes, F. (1995). Características diferenciales de inhaladores de dosis medida: número total de inhalaciones y masa liberada. Rev. Chil. Enferm. Respir.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.