Υψηλά επίπεδα μονοκυττάρων στο αίμα: Συμπτώματα και θεραπείες

Παρότι οι λοιμώξεις είναι η πιο κοινή αιτία για τα υψηλά επίπεδα μονοκυττάρων στο αίμα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και εξαιτίας μιας καρκινογενούς ή φλεγμονώδους διεργασίας.
Υψηλά επίπεδα μονοκυττάρων στο αίμα: Συμπτώματα και θεραπείες
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας εξηγήσουμε γιατί μπορεί να έχετε υψηλά επίπεδα μονοκυττάρων στο αίμα.

Το αίμα μας περιέχει πολλά περισσότερα κύτταρα και ουσίες από αυτά που γνωρίζουν τυπικά οι άνθρωποι. Ένα τέτοιο καλό παράδειγμα είναι τα μονοκύτταρα. Τα μονοκύτταρα είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα.

Ο μυελός των οστών παράγει μονοκύτταρα, τα οποία φτάνουν σε διάφορους ιστούς μέσω του αίματος. Όταν φτάνουν τους ιστούς γίνονται μακροφάγα και εκτελούν την αμυντική τους λειτουργία. Είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση ορισμένων αποβλήτων και επικίνδυνων στοιχείων από το σώμα. Επιπλέον, δρουν σαν φλεγμονώδεις διεργασίες.

Γενικά, τα μονοκύτταρα αποτελούν το 4-8% των συνολικών κυττάρων στο αίμα. Ωστόσο, η συγκέντρωσή τους εξαρτάται από την ηλικία, τυχόν λοιμώξεις, ή την ύπαρξη άλλων ενεργών φλεγμονωδών διεργασιών.

Τα υψηλά ποσοστά τους είναι ένας σημαντικός παράγοντας τον οποίο θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σε μια εξέταση αίματος ή όταν θέλετε να μάθετε την κατάσταση του ανοσοποιητικού ενός ατόμου.

Γιατί αυξάνονται τα επίπεδα μονοκυττάρων στο αίμα;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα μονοκύτταρα είναι κύτταρα τα οποία ανήκουν στο ανοσοποιητικό σύστημα. Παίζουν ρόλο κλειδί στις φλεγμονώδεις και λοιμώδεις διεργασίες. Οι επαγγελματίες υγείας θεωρούν υψηλά τα επίπεδά τους όταν ξεπερνούν το 8% του συνόλου των κυττάρων στο αίμα.

Τα υψηλά επίπεδα μονοκυττάρων στο αίμα δεν προκαλούν συμπτώματα. Όμως, αυτό που εκδηλώνεται συνήθως είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια της κατάστασης που προκαλεί την αύξησή τους. Εν ολίγοις, μπορούμε να πούμε ότι οι πιο συχνές αιτίες είναι:

  • Λοιμώξεις. Η αλήθεια είναι ότι οι λοιμώξεις είναι η πιο συχνή αιτία, ακόμη και αν είναι προσωρινές.
  • Αυτοάνοσα και φλεγμονώδη νοσήματα. Από αυτά το πιο συχνό είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
  • Αιματολογικές διαταραχές.
  • Καρκινογόνες διεργασίες, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα.
Γιατρός κρατά φιαλίδιο με αίμα
Οι εξετάσεις αίματος επιτρέπουν στους επαγγελματίες υγείας να μάθουν τον αριθμό των λευκών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.

Υψηλά επίπεδα μονοκυττάρων λόγω λοίμωξης

Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία. Τα επίπεδα μονοκυττάρων αυξάνονται εξαιτίας μιας απλής λοίμωξης, όπως ένα κρυολόγημα, ή μια χρόνια λοίμωξη όπως η φυματίωσηΌμως, οι εξετάσεις αίματος που δείχνουν υψηλά επίπεδα μονοκυττάρων δεν είναι συγκεκριμένες.

Φλεγμονές

Αυτά τα κύτταρα ίσως είναι ένδειξη μιας φλεγμονής στο σώμα. Αυτό ισχύει στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή που επηρεάζει τις αρθρώσεις και προκαλεί πόνο και απώλεια κίνησης.

Νεοπλάσματα αίματος

Τα κύτταρα του αίματος ίσως βιώσουν νεοπλαστικές διεργασίες. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικοί τύποι κυττάρων μπορούν να μεγαλώσουν ανεξέλεγκτα και να αυξηθεί η συγκέντρωσή τους. Έτσι, ίσως προκαλέσουν αύξηση των μονοκυττάρων στο αίμα.

Απεικόνιση λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων

Πώς ανιχνεύουν οι γιατροί τα υψηλά επίπεδα μονοκυττάρων στο αίμα;

Αιματολογικές εξετάσεις που περιέχουν μια γενική αίματος δείχνουν τα κύτταρα που βρίσκονται στο αίμα. Πρόκειται για μια απλή και αποτελεσματική μέθοδο για την ανίχνευση αυτής της κατάστασης. Όμως, όπως αναφέραμε παραπάνω, ορισμένα δεδομένα είναι μη συγκεκριμένα και θα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος.

Ανάλογα με τον αριθμό των μονοκυττάρων, είναι πιθανότερο να οφείλονται σε μια διεργασία. Παραδείγματος χάρη, αν τα επίπεδα είναι ελάχιστα υψηλότερα, ίσως οφείλονται σε μια ήπια λοίμωξη. Από την άλλη, αν είναι υπερβολικά υψηλά, ίσως δείχνουν λευχαιμία.

Ο γιατρός θα πρέπει να αναλύσει τη συγκέντρωση των μονοκυττάρων. Αν κριθεί απαραίτητο, θα ζητηθούν και άλλες εξετάσεις για να βρεθεί η λοίμωξη ή η φλεγμονώδης διεργασία, αν υπάρχουν. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει αν ο ασθενής έχει και άλλα συμπτώματα.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τα υψηλά επίπεδα μονοκυττάρων. Αντιθέτως, η θεραπεία επικεντρώνεται στην υποβόσκουσα αιτία. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η άσκηση μπορεί να είναι ένας τρόπος βελτίωσης του αριθμού των μονοκυττάρων. Ο λόγος είναι πως η άσκηση βοηθά στην εξομάλυνση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και δρα σαν ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες.

Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα υψηλά επίπεδα μονοκυττάρων αποτελούν ένα μη συγκεκριμένο σημάδι. Θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό για να λάβετε διάγνωση. Επιπλέον, τις περισσότερες φορές, πρόκειται για συνέπεια μιας ήπιας, προσωρινής λοίμωξης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.