Σημάδια της λευχαιμίας που συχνά αγνοούνται

Αν και μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορούν επίσης να οφείλονται σε λιγότερο σοβαρές παθήσεις, αν ανησυχείτε, θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό γιατρό για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και, σε περίπτωση λευχαιμίας, να λάβετε μια έγκαιρη διάγνωση.
Σημάδια της λευχαιμίας που συχνά αγνοούνται

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιούνιος, 2019

Ξέρετε ποια είναι τα σημάδια της λευχαιμίας; Η λευχαιμία αναφέρεται στον καρκίνο που προσβάλλει τους αιμοποιητικούς ιστούς του σώματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια επηρεάζονται άμεσα, καθώς ο συγκεκριμένος καρκίνος χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή υγιών λευκών αιμοσφαιρίων.

Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν σημαντικό μέρος των μηχανισμών άμυνας του σώματος. Αναπτύσσονται και διαιρούνται σύμφωνα με τις ανάγκες του σώματος.

Ωστόσο στους ασθενείς με λευχαιμία παρουσιάζεται μη φυσιολογική παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων από τον μυελό των οστών, τα οποία δεν καταφέρνουν να προστατέψουν το σώμα επειδή είναι ελαττωματικά.

Καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, παρουσιάζονται επιπλοκές στην παραγωγή άλλων κυττάρων του αίματος, όπως στα ερυθρά αιμοσφαίρια ή στα αιμοπετάλια.

Σε αυτήν τη φάση η αναιμία και οι αιμορραγίες γίνονται σοβαρές. Επιπλέον αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα της λευχαιμίας ή τα συγχέουν με άλλες παθήσεις, έτσι είναι δύσκολο να γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να σας παρουσιάσουμε μια πλήρη λίστα με δέκα κλινικά σημάδια της λευχαιμίας που δεν θα πρέπει να αγνοείτε.

Μπορείτε να βρείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα από τον Δρ. Φάουσελ εδώ.

1. Μωβ ή κόκκινα στίγματα στο δέρμα

Σημάδια της λευχαιμίας και πετέχειες

Τα κοκκινωπά ή μωβ στίγματα στο δέρμα, γνωστά στον ιατρικό κόσμο ως πετέχειες, συνήθως παρουσιάζονται ανά συστάδες στο στήθος, στην πλάτη ή στους βραχίονες.

Εμφανίζονται όταν το αίμα πήζει και δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει κανονικά. Οι άνθρωποι συχνά τα συγχέουν με δερματικά εξανθήματα.

2. Πόνος στα οστά ή στις αρθρώσεις

Υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις. Ωστόσο στην περίπτωση της λευχαιμίας ο πόνος οφείλεται στη συσσώρευση ελαττωματικών λευκών αιμοσφαιρίων.

Οι ασθενείς αισθάνονται οξύ ή αμβλύ πόνο, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρό ανάλογα με την πάσχουσα περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα για τους πόνους στα οστά!

3. Πονοκέφαλος

Σημάδια της λευχαιμίας και πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα σημάδια της λευχαιμίας που αγνοούνται συχνότερα. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του σε περιπτώσεις οξείας λευχαιμίας, ενώ συχνά είναι σοβαρός και έχει μεγάλη διάρκεια.

4. Πρησμένοι αδένες, από τα σημάδια της λευχαιμίας

Όταν η λευχαιμία επηρεάζει την παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, η ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στις λοιμώξεις μειώνεται.

Η κατάσταση αυτή επιδρά στις φλεγμονώδεις διαδικασίες και οδηγεί σε πρησμένους αδένες και λεμφαδένες, ή σε μικρά ανώδυνα εξογκώματα που έχουν μπλε ή μωβ χρώμα.

5. Αδυναμία και κόπωση

Σημάδια της λευχαιμίας και κόπωση

Η λευχαιμία δεν είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στον νου όταν αισθανόμαστε αδύναμοι ή κουρασμένοι. Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό δεν πρέπει να αγνοείται, επειδή αποτελεί ένα από τα σημάδια της λευχαιμίας.

Η μείωση των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα αναιμία και χρόνια κόπωση.

6. Ασυνήθιστη αιμορραγία

Όλα τα είδη ασυνήθιστης και ανεξήγητης αιμορραγίας μπορεί να αποτελούν ξεκάθαρο σημάδι λευχαιμίας. Ο μικρότερος αριθμός αιμοπεταλίων επηρεάζει την ικανότητα του αίματος να πήζει, κάτι που αυξάνει την τάση για αιμορραγίες.

7. Πυρετός και συχνές λοιμώξεις

γυναίκα με πυρετό

Όλα τα είδη λευχαιμίας μειώνουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τους παθογόνους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με λευχαιμία αντιμετωπίζουν συνεχή επεισόδια πυρετού και αναπνευστικών λοιμώξεων όπως η γρίπη.

Ο κύριος λόγος είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα του αίματος εμποδίζουν τα λευκά αιμοσφαίρια από το να καταπολεμήσουν τους ιούς και τα βακτήρια.

8. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις καρκίνου, οι ασθενείς με λευχαιμία μπορεί να χάσουν βάρος σε ανησυχητικό βαθμό και χωρίς εμφανή λόγο.

Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να αποτελεί παρενέργεια της υπερβολικής κόπωσης και της απώλειας όρεξης που ίσως αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 5 σπάνια σημάδια του καρκίνου του μαστού.

 

9. Δύσπνοια, από τα σημάδια της λευχαιμίας

γυναίκα με δύσπνοια

Το λαχάνιασμα ή η δύσπνοια είναι αποτέλεσμα της μειωμένης οξυγόνωσης των κυττάρων λόγω των προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος.

Μερικοί άνθρωποι λαχανιάζουν, ενώ άλλοι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν αναπνέουν όσο βαθιά θα μπορούσαν.

10. Πόνος ή πρήξιμο στην κοιλιά, από τα σημάδια της λευχαιμίας

Όταν η λευχαιμία εξελιχθεί, μπορεί να προκαλέσει οίδημα στο συκώτι ή στη σπλήνα, με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενο πόνο στην κοιλιά ή αίσθηση φουσκώματος στην περιοχή κάτω από τον θωρακικό κλωβό.

Επίσης μερικοί ασθενείς μπορεί να αισθάνονται έναν ελαφρύ πόνο στη μέση ή να παρουσιάζουν ναυτία, εμετούς και μεταβολές στην εντερική δραστηριότητα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση του συγκεκριμένου καρκίνου.

Επομένως θα πρέπει πραγματικά να βρίσκεστε σε εγρήγορση για τα παραπάνω σημάδια της λευχαιμίας, ακόμα και αν τελικά αυτά οφείλονται σε κάποιο λιγότερο σοβαρό πρόβλημα.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
8 κοινά συμπτώματα του καρκίνου που οι άνθρωποι αγνοούν
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
8 κοινά συμπτώματα του καρκίνου που οι άνθρωποι αγνοούν

Διαβάστε 8 κοινά συμπτώματα του καρκίνου που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν. Μπορεί το σώμα σας να σας προειδοποιεί και οφείλετε να το ''ακούσετε...