Μια εξέταση αίματος για διάγνωση της κατάθλιψης

Η δυνατότητα διάγνωσης της κατάθλιψης με μια εξέταση αίματος θα οδηγήσει στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο πολλοί βλέπουν αυτήν την ψυχική ασθένεια.
Μια εξέταση αίματος για διάγνωση της κατάθλιψης

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μια εξέταση αίματος για διάγνωση της κατάθλιψης: “Δεν ξέρω τι μου συμβαίνει. Δεν έχω κέφι για τίποτα. Θέλω απλώς να είμαι μόνος/η. Τι μου συμβαίνει; Μερικές φορές φαίνεται ότι θα ξανασταθώ στα πόδια μου, όμως άλλες φορές… ακόμα και ένα ντους χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια”.

Οι παραπάνω δηλώσεις, καθώς και η δήλωση “κανένας δεν με καταλαβαίνει”, είναι πολύ χαρακτηριστικές των ανθρώπων με κατάθλιψη.

Αισθάνονται ότι δεν έχουν τρόπο να δείξουν τι τους συμβαίνει και βιώνουν ένα βαθύ αίσθημα μοναξιάς που ενισχύεται όταν κάποιος λέει την περίφημη φράση, “πώς θα τα πας καλύτερα αν δεν καταβάλλεις κάποια προσπάθεια;”.

Ίσως αυτή να είναι και μία από τις πιο οδυνηρές σκέψεις. Οι άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες και ψυχικές διαταραχές αισθάνονται παρεξηγημένοι.

Στην περίπτωση των καταθλιπτικών διαταραχών, η κοινή πεποίθηση είναι ότι όσοι υποφέρουν από αυτές είναι αδύναμοι ή δειλοί. Ωστόσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο βαθμός του πόνου που αισθάνονται είναι μετά βίας υποφερτός από ένα πολύ δυνατό άτομο.

Πρέπει να θέλετε να ζήσετε για να συνεχίσετε, παρά το γεγονός ότι αισθάνεστε αποσυνδεδεμένοι από τον κόσμο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της δύναμης της θέλησης από αυτή.

Ο λόγος για τον οποίο δίνεται αυτή η ερμηνεία είναι επειδή θεωρούμε ότι μπορούμε να μετρήσουμε ή να δούμε μια ασθένεια. Γι’αυτό οι ασθένειες που δεν μεταφράζονται σε αριθμούς συχνά υποτιμούνται.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ικανότητα διάγνωσης της κατάθλιψης με μια εξέταση αίματος ανακουφίζει όσους πάσχουν από αυτή. Επιτέλους θα μπορούν να αποδείξουν ότι η ταλαιπωρία τους είναι πραγματική και δεν οφείλεται σε κάποιο ελάττωμα ή αδυναμία του χαρακτήρα τους.

Μπορεί να διαγνωστεί η κατάθλιψη με μια εξέταση αίματος;

Σκεφτική γυναίκα- εξέταση αίματος

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη διαταραχή συνδέεται με τη σεροτονίνη. Πρόκειται για την ουσία που ευθύνεται για την παραγωγή θετικών συναισθημάτων και ιδεών.

Επομένως, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ουσίας.Έτσι οι επιστήμονες αυτοί άρχισαν να εργάζονται με βάση αυτήν την υπόθεση.

Ο Lukas Pezawas, διευθυντής της μελέτης, λέει ότι ανακαλύφθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας παράγεται σεροτονίνη στο αίμα.

Η πρωτεΐνη SERT, που βρίσκεται στη μεμβράνη των εγκεφαλικών κυττάρων, επιτρέπει τη μεταφορά της σεροτονίνης. Η βασική ανακάλυψη είναι ότι βρέθηκε πως η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι επίσης παρούσα σε άλλα όργανα.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το έντερο και το αίμα.

Επιπλέον η πρωτεΐνη αυτή λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί στον εγκέφαλο. Χάρη σε αυτό, μπορούμε να συμπεράνουμε την ύπαρξη ενός πολύ ευρύτερου “δικτύου της κατάθλιψης” από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.

Εγκέφαλος- εξέταση αίματος

Συνεπώς η ποσότητα της σεροτονίνης στα αιμοπετάλια δείχνει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο. Βέβαια, τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος αντιπαραβάλλονται με απεικονιστικά τεστ, όπως η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού.

Η επανάσταση πλησιάζει μέρα με τη μέρα

Το δίκτυο της κατάθλιψης είναι κάτι που ονομάζεται “δίκτυο σε αυτόματη λειτουργία”. Ονομάζεται έτσι επειδή, όταν ασχολείται με πολύπλοκες ιδέες, απενεργοποιείται.

Όταν όμως ο εγκέφαλος ξεκουράζεται, ενεργοποιείται. Περισσότερα για την κατάθλιψη διαβάστε εδώ.

Κατά την καταθλιπτική διαδικασία σταματάει να λειτουργεί σωστά, έτσι αρχίζουν να εμφανίζονται αυτόματα αρνητικές σκέψεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, μια εξέταση αίματος σύντομα θα αρκεί για τη διάγνωση της κατάθλιψης.

Σκεφτικός άνδρας- εξέταση αίματος

Αυτό θα δώσει αξιοπιστία στους ασθενείς. Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη δεν θα αμφισβητηθούν ποτέ ξανά και δεν θα χρειάζεται να υπομένουν κριτική σχετικά με την ασθένειά τους και να κατηγορούνται για αδύναμο ή εύθραυστο χαρακτήρα, ή για το ότι δεν ξέρουν να αντιμετωπίζουν τη ζωή.

Πολλοί ασθενείς παραπονιούνται ότι οι γύρω τους πιστεύουν πως έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο με τη θέλησή τους ή επειδή δεν καταβάλλουν προσπάθειες.

Από αυτήν την άποψη, οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορούν να αποδείξουν την πραγματικότητα της δυσφορίας τους με μια εξέταση αίματος.

Ωστόσο θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στη σημασία της υποστήριξης των ασθενών με ψυχικές διαταραχές από την οικογένεια.

Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη, η αυτοεκτίμησή του μειώνεται. Έτσι, αν οι συγγενείς και οι φίλοι του μοιάζουν να μην κατανοούν την ασθένειά του, το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Αυτό είναι παρόμοιο με το στρίψιμο ενός σπασμένου βραχίονα. Ο πόνος και ο τραυματισμός χειροτερεύουν. Σε κανέναν δεν αξίζει κάτι τέτοιο.

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.