Η δραστική ουσία ριφαμπικίνη και η φυματίωση

Η ριφαμπικίνη είναι ένα αποτελεσματικό αντιβιοτικό χάρη στην ικανότητά της να αναστέλλει τη σύνθεση RNA στα βακτηριακά κύτταρα. Αυτό γίνεται εμποδίζοντας τη δράση πολυμεράσης του RNA, ένα ένζυμο το οποίο εξαρτάται από το DNA. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο! 
Η δραστική ουσία ριφαμπικίνη και η φυματίωση

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η δραστική ουσία ριφαμπικίνη είναι ένα αντιβιοτικό φάρμακο που ανήκει στην οικογένεια της ριφαμπικίνης. Είναι ένα ημισυνθετικό σύμπλεγμα και η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση της φυματίωσης. Μείνετε μαζί μας και ανακαλύψτε τι συνδέει τη ριφαμπικίνη με τη φυματίωση.

Το φάρμακο αυτό δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μονοθεραπεία: με άλλα λόγια, η ριφαμπικίνη δε θα πρέπει να είναι το μόνο φάρμακο που θα λαμβάνει κάποιος/α ασθενής για τη φυματίωση. Αυτό θα συνέβαλε στην ανάπτυξη βακτηρίων με αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Γι’ αυτό, οι γιατροί χορηγούν το φάρμακο μαζί με άλλα. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα γι’ αυτή τη θεραπεία!

Η δραστική ουρία ριφαμπικίνη έχει και άλλες χρήσεις, όπως την αντιμετώπιση του βακτηρίου Neisseria meningitides σε ασθενείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Επιπλέον, η ριφαμπικίνη είναι αποτελεσματική στην προληπτική αντιμετώπιση της αιμόφιλου ινφλουέντζας  τύπου Β και την αντιμετώπιση της λέπρας.

Η ιστορία της ριφαμπικίνης

Ψηφιακή απεικόνιση βακτηρίων

Αυτό το αντιβιοτικό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά τη δεκαετία του ’60. Οι επιστήμονες απέκτησαν πρώτα τη ριφαμπίνη Β, ένα μεταβολιτή της ριφαμπίνης. Έπειτα προσπάθησαν να κάνουν μια σειρά δομικών μεταβολών στο μόριο ώστε να αυξηθεί η αντιβιοτική ισχύς του, ενώ ταυτόχρονα μείωναν τη γρήγορη εξουδετέρωσή του από τη χολή. Στο τέλος, ήταν σε θέση να συνθέσουν τη ριφαμπικίνη.

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε στην αγορά, θεωρείται η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της φυματίωσης. Όμως, τα βακτήρια απέκτησαν ανθεκτικότητα στη ριφαμπίνη και αυτό ανάγκασε τους γιατρούς να χορηγούν και άλλα φάρμακα μαζί με αυτή, όπως ισονιαζίδη και αιθαμβουτόλη.

Ωστόσο, η ανακάλυψη της ριφαμπίνης ήταν αδιαμφισβήτητα μια επανάσταση στον τομέα της υγείας. Μάθετε περισσότερα γι’ αυτό το φάρμακο παρακάτω!

Τι είναι η φυματίωση;

Η φυματίωση είναι μια ασθένεια που προέρχεται από μια βακτηριακή μόλυνσηειδικότερα από το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτός ο μικροοργανισμός επηρεάζει τους πνεύμονες.

Επιπλέον, όσοι υποφέρουν από την ασθένεια μπορούν να τη μεταδώσουν μέσω του αέρα όταν βήχουν ή φτερνίζονται. Δυστυχώς, και μόνο η εισπνοή των αποβαλλόμενων σωματιδίων είναι αρκετή για να μολυνθείτε.

Παρόλα αυτά, η φυματίωση μπορεί να αποτραπεί και σήμερα οι γιατροί είναι σε θέση να θεραπεύσουν τους/ις ασθενείς. Συγκεκριμένα, από το 2000, έχουν θεραπευτεί πάνω από 49 εκατομμύρια ασθενείς χάρη στις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας της μοντέρνας ιατρικής.

Όσο για τα σημάδια και τα συμπτώματα της ασθένειας, αυτά εξαρτώνται από την περιοχή στην οποία πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια. Φυσιολογικά, όπως προαναφέραμε, η φυματίωση επηρεάζει συνήθως τους πνεύμονες και προκαλεί τα εξής συμπτώματα:

Πώς λειτουργεί η δραστική ουσία ριφαμπικίνη;

Βακτήρια σε δίσκο προς εξέταση

Η ριφαμπικίνη οφείλει την αντιβιοτική της δράση στην ικανότητά της να αναστέλλει τη σύνθεση RNA στα βακτηριακά κύτταρα. Αυτό γίνεται εμποδίζοντας τη δράση πολυμεράσης του RNA, ένα ένζυμο το οποίο εξαρτάται από το DNA. Η ριφαμπικίνη δε δένεται με τα κύτταρα πολυμεράσης ή τα ευκαριωτικά κύτταρα, όπως αυτά που έχουν οι άνθρωποι, και έτσι δεν επηρεάζει τη σύνθεση του ανθρώπινου RNA.

Από την άλλη, πρόκειται για φάρμακο βακτηριοστατικό ή βακτηριοκτόνο, ανάλογα με τη δόση. Σε μικρές δόσεις, είναι βακτηριοστατικό: εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριακών κυττάρων. Σε μεγαλύτερες δόσεις, έχει βακτηριοκτόνα δράση, με άλλα λόγια, σκοτώνει τα βακτήρια.

Ποια είναι η σωστή δόση;

Η δόση διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Η συνιστώμενη δόση σε ενήλικους ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό HIVδεν ξεπερνά τα 600 mg την ημέρα, τα οποία χορηγούνται δια στόματος και ενδοφλεβίως. Αν ο/η ασθενής έχει μολυνθεί από τον ιό HIV, η δόση θα είναι 10 mg/kg, δια στόματος και ενδοφλεβίως.

Για τα παιδιά χωρίς HIV η δόση είναι 10-20 mg/kg την ημέρα, με τη μέγιστη δόση να μην ξεπερνά τα 600 mg. Όμως, συνδυάζεται πάντα με άλλους παράγοντες κατά της φυματίωσης. Αν το παιδί έχει HIV, η δόση είναι η ίδια.

Οι ασθενείς λαμβάνουν το φάρμακο μία φορά την ημέρα για δύο μήνες μαζί με άλλα φάρμακα για τη φυματίωση. Έπειτα, θα πρέπει να λαμβάνουν ισονιαζίδη και ριφαμπίνη στην ίδια δόση, μια φορά την ημέρα ή 2 με 3 φορές την εβδομάδα για τους επόμενους 4 μήνες.

Δραστική ουσία ριφαμπικίνη – Συμπέρασμα

Η ριφαμπικίνη είναι ένα αντιβιοτικό το οποίο χρησιμοποιείται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της φυματίωσης, πάντα σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Ο συνδυασμός είναι απαραίτητος ώστε να μην αναπτύξουν αντίσταση στο φάρμακο τα βακτήρια.

Μπορείτε να ρωτήσετε τον/ην γιατρό ή τον/ην φαρμακοποιό σας για οποιαδήποτε απορία αναφορικά με το φάρμακο. Θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που σας δίνουν οι γιατροί. Η κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Godel, A., & Marchou, B. (2007). Rifampicina. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/s1636-5410(07)70644-x
  • Souza, M. V. N. (2005). Rifampicina,um importante fármaco no combate à tuberculose. Revista Brasileira de Farmácia.
  • Sosa, M., Széliga, M. E., Fernández, A., & Bregni, C. (2005). Rifampicina y biodisponibilidad en productos combinados. Ars Pharmaceutica.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.