12 σχεδόν άγνωστα οφέλη των λεμονιών

τις μέρες μας πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν όξινες τροφές και σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η κατανάλωση λεμονιών για την αντιμετώπιση της οξύτητας.
12 σχεδόν άγνωστα οφέλη των λεμονιών

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

12 σχεδόν άγνωστα οφέλη των λεμονιών. Τα λεμόνια είναι όξινα φρούτα και τα βρίσκουμε σε σχεδόν κάθε νοικοκυριό παγκοσμίως. Αυτό το εσπεριδοειδές φρούτο έχει μια ξεχωριστή γεύση και μπορεί να προστεθεί σε πολλά φαγητά και ροφήματα ενώ παράλληλα είναι φορτωμένο με θρεπτικά οφέλη που το καθιστούν ιδανικό για την υγεία.

Τα λεμόνια είναι περισσότερο γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σύμπλεγμα Β βιταμινών, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων στην ιατρική και υπάρχουν πρόσφατες μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη τους. Παρακάτω, θα μιλήσουμε για 12 οφέλη των λεμονιών τα οποία μπορεί να μην γνωρίζετε!

Μια από τις βασικές ιδιότητες των λεμονιών είναι η ικανότητά τους να αλκαλοποιούν το σώμα και να ρυθμίζουν τα επίπεδα pH. Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν όξινες τροφές και σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η κατανάλωση λεμονιών για την αντιμετώπιση της οξύτητας. Γνωρίζετε τις ιδιότητες που διαθέτει αυτό το κίτρινο εσπεριδοειδές φρούτο;

Ποια είναι τα οφέλη των λεμονιών;

Είναι διουρητικά

οφέλη των λεμονιών

Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, το λεμόνι είναι διουρητική τροφή που προωθεί την εξάλειψη των υγρών και των τοξικών ουσιών που βρίσκονται στο σώμα. Χάρη στην ιδιότητά του, συνιστάται ιδιαίτερα για τον καθαρισμό του σώματος και για την πρόληψη πολλών ασθενειών.

Καθαρίζει το αίμα

Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στον καθαρισμό των αρτηριών και καθαρίζουν το αίμα. Με αυτό το τρόπο, το λεμόνι διευκολύνει το σώμα να αποβάλει τις άχρηστες ουσίες που έχουν συσσωρευτεί στο αίμα και προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα προβλήματα του κυκλοφορικού. Θεραπεύει επίσης ασθένειες όπως είναι η χολέρα και η ελονοσία. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο των Δρ. Bedmar εδώ.

Ρίχνει τον πυρετό

Πίνοντας ζεστό νερό με λεμόνι θα μπορέσετε να ελέγξετε τους πυρετούς που οφείλονται σε κρυολογήματα ή σε κάποια γρίπη. Αυτή η θεραπεία βοηθά στην αύξηση της άμυνας του οργανισμού και μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος επειδή αυξάνει την εφίδρωση.

Καταπολεμά την υψηλή πίεση του αίματος, από τα οφέλη των λεμονιών

οφέλη των λεμονιών

Όσοι πάσχουν από υψηλή πίεση του αίματος και πίνουν συχνά ζεστό νερό με λεμόνι έχουν καταφέρει να περιορίσουν σημαντικά αυτό το πρόβλημα. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε κάλιο το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και μειώνει την πίεση του αίματος.

Θεραπεύει τις λοιμώξεις του λαιμού

Τα λεμόνια είναι γνωστά για την αντιβιοτική και αντιική τους δράση που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων. Για τις λοιμώξεις του λαιμού, τα λεμόνια θεωρούνται μια καλή θεραπεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι να φτιάξετε ένα τσάι με χυμό λεμόνι και ζεστό νερό και να το πιείτε. Ο δεύτερος είναι να στύψετε ένα λεμόνι και να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε γαργάρες. Αυτή η θεραπεία θα πρέπει να εφαρμόζεται αρκετές φορές την ημέρα για την αποτελεσματική καταπολέμηση της λοίμωξης. 

Αναπνευστικά προβλήματα

Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και στις αντιβιοτικές και αντιικές τους ιδιότητες, τα λεμόνια είναι επίσης ένας από τους καλύτερους συμμάχους της υγείας του αναπνευστικού σας συστήματος. Αυτό το φρούτο μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των αεραγωγών και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία ασθενειών όπως το άσθμα, βρογχίτιδα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

οφέλη των λεμονιών

Τα λεμόνια περιέχουν βιταμίνη C και άλλα βασικά αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος. Αποτελούν επίσης έναν εξαιρετικό τρόπο πρόληψης της πρόωρης γήρανσης.

Προβλήματα στομάχου

Τα λεμόνια βοηθούν στη ρύθμιση του pH του σώματος το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στην καταπολέμηση διαφόρων προβλημάτων στομάχου, όπως:

 • Πρήξιμο
 • Δυσκοιλιότητα
 • Δυσπεψία
 • Παράσιτα
 • Ναυτία
 • Οξύτητα

Απώλεια βάρους, από τα οφέλη των λεμονιών

οφέλη των λεμονιών

Όσοι υιοθετούν υγιεινές συνήθειες για να αδυνατίσουν θα πρέπει να συμπεριλάβουν και μερικά λεμόνια στη διατροφή τους. Αυτό το φρούτο συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους, εξαλείφει τις τοξίνες από το σώμα και προσφέρει αίσθημα κορεσμού. Σας προτείνουμε να πίνετε ζεστό νερό με λεμόνι με άδειο στομάχι.

Οδοντιατρική φροντίδα

Ο χυμός λεμόνι μπορεί να μειώσει τον πόνο των γομφίων όταν εφαρμόζεται απευθείας πάνω στη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι χρήσιμο και για το μάτωμα των ούλων και ιδανικό για τη λεύκανση των δοντιών και για την καταπολέμηση της δυσάρεστης αναπνοής.

Υγιές δέρμα

Η καθημερινή κατανάλωση λεμονιών συμβάλλει για ένα υγιές, νεανικό και πιο λαμπερό δέρμα. Ο χυμός λεμόνι μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά για τη θεραπεία λοιμώξεων του δέρματος, της ακμής, του υπερβολικού λίπους, των ουλών και των κηλίδων γήρανσης. Θα πρέπει να το εφαρμόζετε το βράδυ καθώς η έκθεση στον ήλιο μπορεί να σας αποφέρει ακριβώς τα αντίστροφα αποτελέσματα.

Λαμπερά μαλλιά, από τα οφέλη των λεμονιών

οφέλη των λεμονιών

Το λεμόνι είναι ιδανικό για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας. Ο χυμός λεμόνι βοηθά στον καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής και προλαμβάνει την πιτυρίδα. Λειτουργεί ως φυσικός καθαριστικός παράγοντας, βελτιώνει την υφή των μαλλιών και τα διατηρεί λαμπερά. • Sir Elkhatim, K. A., Elagib, R., & Hassan, A. B. (2018). Content of phenolic compounds and vitamin C and antioxidant activity in wasted parts of Sudanese citrus fruits. Food science & nutrition, 6(5), 1214-1219. doi:10.1002/fsn3.660
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6060895/
 • Kato, Y., Domoto, T., Hiramitsu, M., Katagiri, T., Sato, K., Miyake, Y., Aoi, S., Ishihara, K., Ikeda, H., Umei, N., Takigawa, A., … Harada, T. (2014). Effect on blood pressure of daily lemon ingestion and walking. Journal of nutrition and metabolism, 2014, 912684.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/
 • Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in beta-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue. Fukuchi Y, Hiramitsu M, Okada M, Hayashi S, Nabeno Y, Osawa T, Naito M.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19015756
 • Erratum, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 88, Issue 2, 1 August 2008, Pages 480, https://doi.org/10.1093/ajcn/88.2.480a
 • Kurl, S., Tuomainen, T. P., Laukkanen, J. A., Nyssonen, K., Lakka, R., Sivenius, J., & Salonen, J. T. (2002, June). Plasma vitamin c modifies the association between hypertension and risk of stroke. Stroke, 33(6), 1568-1573
  stroke.ahajournals.org/content/33/6/1568.long
 • Oussama, Abdelkhalek, Touhami, Mohamed y Mbarki, Mohamed. (2005). Estudio in vitro e in vivo del efecto del jugo de limón en la litogénesis urinaria. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa) , 58 (10), 1087-1092. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142005001000019&lng=es&tlng=en.
 • Sarfaraz, S., Sarwar, G., Fatima, W., Ramzan, S., Amjad, R., Tareen, R., & Irfan, S. (2015). Evaluation of diuretic potential of lemon juice and reconstituted lemon drink. WJPR, 4, 254-259. https://wjpr.net/download/article/1435646501.pdf

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.