Ενδυνάμωση των βρόγχων και καθαρισμός

Γνωρίζατε ότι το θυμάρι μπορεί να εξαφανίσει τα βακτήρια από τους αεραγωγούς; Πίνοντας δυο φορές την ημέρα ένα τσάι βοτάνων, μπορούμε να μειώσουμε τη φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων και να καθαρίσουμε τους πνεύμονες.
Ενδυνάμωση των βρόγχων και καθαρισμός

Τελευταία ενημέρωση: 11 Ιουλίου, 2019

Οι βρόγχοι είναι οι σημαντικοί σωλήνες που συνδέουν την τραχεία με τους πνεύμονες. Αυτοί μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα μας και γι’ αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντικοί και πρέπει να τους διατηρούμε υγιείς και σε καλή κατάσταση. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε πώς μπορείτε να προβείτε σε ένα καθαρισμό και στην ενδυνάμωση των βρόγχων με θεραπευτικά βότανα.

Η σημασία των βρόγχων

Ενδυνάμωση των βρόγχων - Επεξήγηση βρόγχων

Οι βρόγχοι φτάνουν στους πνεύμονες και επεκτείνονται στο εσωτερικό τους. Με αυτό τον τρόπο επεκτείνονται στους λοβιακούς βρόγχους μέχρι που φτάνουν στα μικρά βρογχιόλια. Χάρη σε αυτούς μπορούμε να παίρνουμε οξυγόνο και αέρα, ρυθμίζοντας τη σωστή υγεία του αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να μας δώσει τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να εκτελούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες ώστε να λειτουργούμε φυσιολογικά χωρίς να κουραζόμαστε.

Αλλά ορισμένες φορές, μπορεί να αντιμετωπίσουμε βήχα και κόπωση, φλεγμονή ή βλέννα και στη χειρότερη περίπτωση άσθμα. Όλα αυτά επιδεινώνονται αν υποφέρουμε από αλλεργίες. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές ασθένειες που σχετίζονται με τους βρόγχους μας και συνεπώς είναι άκρως απαραίτητο να τους φροντίζουμε και να γνωρίζουμε τι είδους οδηγίες πρέπει να ακολουθήσουμε για να τους διατηρούμε σε καλή κατάσταση. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε ποια βότανα μπορούν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των βρόγχων.

Θεραπευτικά βότανα για τον καθαρισμό και την ενδυνάμωση των βρόγχων

1. Κατανάλωση πιπερόριζας για ενδυνάμωση των βρόγχων

Ενδυνάμωση των βρόγχων - Έγχυμα τζίντζερ με λεμόνι

Η πιπερόριζα είναι μια θεραπευτική ρίζα που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Έχει πολλαπλές ιδιότητες και καλό είναι να πίνουμε πάντα μια κούπα την ημέρα. Ξέρετε με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει η πιπερόριζα τους πνεύμονές σας; Χάρη σε μια ένωση που ονομάζεται 6-ζιγγίβερη μπορούμε να ενισχύσουμε την υγεία των πνευμόνων μας αλλά βοηθά και στην ενδυνάμωση των βρόγχων. Μας επιτρέπει να αποβάλουμε το φλέγμα, τη βλέννα, τις τοξίνες και πολλά είδη αλλεργιογόνων. Μπορείτε να πίνετε δυο κούπες την ημέρα, ειδικά μετά τα γεύματα. Θα δείτε πόσο καλά θα σας κάνει να αισθανθείτε.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: Φρούτα για την απομάκρυνση των τοξινών

2. Έγχυμα με θυμάρι

Ενδυνάμωση των βρόγχων - Φλιτζάνι με έγχυμα θυμαριού

Έχετε δοκιμάσει ποτέ έγχυμα με θυμάρι; Είναι γευστικότατο και χωνευτικό. Επιπλέον, είναι βασικό για την υγεία και την ενδυνάμωση των βρόγχων και των πνευμόνων μας. Το μυστικό βρίσκεται στη δραστική ουσία ενός φυτού που ονομάζεται θυμόλη. Χάρη σε αυτό το φυτό μπορούμε να καθαρίσουμε τους πνεύμονές μας, να μειώσουμε τη φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του είναι ότι βοηθά στην εξάλειψη των βακτηρίων που βρίσκονται στους αεραγωγούς. Πίνετε δυο εγχύματα με θυμάρι την ημέρα. Ένα το πρωί κι ένα μετά το βραδινό σας γεύμα. Σύμφωνα με τη μελέτη του Δρ. Oliviero M και την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ είναι πολύ αποτελεσματικό σε χρόνιες ασθένειες των πνευμόνων.

3. Αμερικανική λεύκα για ενδυνάμωση των βρόγχων

Τσαγιέρα και φλιτζάνι με έγχυμα Αμερικανικής λεύκας

Μην ανησυχείτε, μπορείτε να βρείτε αμερικανική λεύκα πολύ εύκολα στα καταστήματα με φυτικά προϊόντα. Είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία πνευμονικών και βρογχικών προβλημάτων. Είναι εξαιρετικό και πολύ θεραπευτικό. Μια από τις βασικές του λειτουργίες είναι ο καθαρισμός της βλέννας από τους πνεύμονες και η μείωση φλεγμονών του ερεθισμένου ιστού. Παράλληλα, βελτιώνει την άμυνα του ανοσοποιητικού αλλά και ολόκληρου του αναπνευστικού μας συστήματος. Αναμφίβολα, αποτελεί ένα από τα πιο συνιστώμενα βότανα και χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων για όλες τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Χρησιμεύει επίσης και ως κατάπλασμα.

4. Εκχύλισμα δεντρολίβανου

Ενδυνάμωση των βρόγχων - Δοχείο με έγχυμα δενδρολίβανου

Έχει σχεδόν τις ίδιες ιδιότητες με το δεντρολίβανο αλλά τα δραστικά του συστατικά μειώνουν τη φλεγμονή σε μεγαλύτερο και ισχυρότερο βαθμό και γι’ αυτό το λόγο σας συστήνουμε να πίνετε ένα έγχυμα την ημέρα, ακριβώς μετά το μεσημεριανό σας γεύμα. Είναι επίσης ένα πολύ χωνευτικό έγχυμα, μια απλή θεραπεία που χρησιμοποιείται στις μέρες μας για την αντιμετώπιση της γρίπης ή όταν αισθανόμαστε ότι οι πνεύμονές μας είναι βουλωμένοι από τη βλέννα. Να θυμάστε ότι πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά και μην ξεχνάτε να πίνετε μια κούπα με έγχυμα δεντρολίβανου την ημέρα. Επίσης, σας προτείνουμε να κάνετε εντριβές με το λάδι του. Καταπραΰνει, αναζωογονεί και δρα σαν ένα καλό αποχρεμπτικό. Μην διστάσετε να το δοκιμάσετε.

5. Βότανο Φλόμος ή Βερμπάσκο

Κανάτα με έγχυμα βερμπάσκο

Δεν είναι τόσο γνωστό αλλά οι ιδιότητές του είναι επίσης πολύ ισχυρές. Γνωρίζετε ποια είναι η βασική αρετή αυτού του φυτού; Ανακουφίζει από το βήχα και καθαρίζει τους αεραγωγούς για να αναπνέουμε καλύτερα. Είναι πολύ αποτελεσματικό και θα το βρείτε σε καταστήματα τροφίμων σε διάφορες μορφές. Σε σακουλάκια έτοιμα για έγχυμα ή σε κάψουλες. Αν τείνετε περισσότερο προς τις κάψουλες τότε να θυμάστε ότι η συνιστώμενη δόση είναι 200 mg, δυο φορές την ημέρα. Αν το πιείτε περισσότερο από 10 μέρες, θα δείτε άμεσα αποτελέσματα. Είναι πολύ ευεργετικό.

6. Έγχυμα με γλυκάνισο και γλυκόριζα

Εγχυμα με γλυκάνισο και γλυκόριζα

Έχει μια παράξενη, ευχάριστη και ιδιόμορφη γεύση. Αν αναμίξετε σπόρους γλυκάνισου με γλυκόριζα θα ανακαλύψετε ότι είναι περισσότερο από ιδανικό για τη μείωση της βλέννας στους πνεύμονες, εξαιρετικό για τη θεραπεία του βήχα και του άσθματος. Μειώνει τη φλεγμονή στους αεραγωγούς και χαλαρώνει τη φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων όπως φαίνεται και στην έρευνα του Δρ. Kang P που διεξήχθη πάνω σε ποντίκια. Είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία που μπορούν να την ακολουθήσουν τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά.

Μην διστάσετε να το δοκιμάσετε. Να πίνετε δυο κούπες την ημέρα. Μια το πρωί και μια το βράδυ. Να θυμάστε ότι όλα αυτά τα υλικά μπορείτε να τα βρείτε πολύ εύκολα σε καταστήματα φυτικών προϊόντων και φυσικά, είναι ξεκάθαρο ότι οι κατάλληλες καθημερινές συνήθειες είναι τόσο σημαντικές για την υγεία των πνευμόνων και των βρόγχων μας. Σταματήστε το κάπνισμα, να πίνετε άφθονα υγρά, να ασκείστε και να αποφεύγετε τις ιδιαίτερα μολυσμένες περιοχές της πόλης σας. Να προσέχετε και να μην ξεχνάτε να πίνετε καθημερινά ένα από τα εγχύματα που αναφέραμε παραπάνω.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Burdett, E., & Mitchell, V. (2011). Anatomy of the larynx, trachea and bronchi. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2011.05.002
  • Podlogar, J. A., & Verspohl, E. J. (2012). Antiinflammatory effects of ginger and some of its components in human bronchial epithelial (BEAS-2B) cells. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.3558
  • Kemmerich, B. (2007). Evaluation of Efficacy and Tolerability of a Fixed Combination of Dry Extracts of Thyme Herb and Primrose Root in Adults Suffering from Acute Bronchitis with Productive Cough. Arzneimittelforschung. https://doi.org/10.1055/s-0031-1296656
  • Watts, C., & rousseau, B. (2012). Slippery Elm, its Biochemistry, and use as a Complementary and
  • Alternative Treatment for Laryngeal Irritation. Journal of Investigational Biochemistry. https://doi.org/10.5455/jib.20120417052415
  • Genena, A. K., Hense, H., Smânia Junior, A., & Souza, S. M. de. (2008). Rosemary (Rosmarinus officinalis): a study of the composition, antioxidant and antimicrobial activities of extracts obtained with supercritical carbon dioxide. Ciência e Tecnologia de Alimentos. https://doi.org/10.1590/S0101-20612008000200030
  • Ministerio de Salud de Argentina. (2015). Bronquitis.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.