6 λάθη που επηρεάζουν την απόδοση των φαρμάκων

Η υγεία μας δεν είναι παιχνίδι, για αυτό θα πρέπει ν' ακολουθούμε τις φαρμακευτικές αγωγές κατά γράμμα και δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να παίρνουμε φάρμακα μόνοι μας.
6 λάθη που επηρεάζουν την απόδοση των φαρμάκων
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ορισμένες φορές, παίρνουμε φάρμακα και τα αποτελέσματά τους δεν είναι αυτά που περιμέναμε. Αν σας έχει συμβεί αυτό και διερωτάστε γιατί, τότε σημειώστε τα λάθη που επηρεάζουν την απόδοση των φαρμάκων.

Γενικά, όταν είμαστε άρρωστοι, πιστεύουμε στη θαυματουργή δύναμη των φαρμάκων. Ωστόσο, ορισμένες φορές τα αποτελέσματα των φαρμάκων δεν είναι αυτά τα οποία ελπίζαμε. Όμως, η αλήθεια είναι ότι δε μπορούμε να γιατρευτούμε από τα χάπια όσο γρήγορα θα θέλαμε και, πολλές φορές, αυτό συμβαίνει εξαιτίας των δικών μας λαθών.

Κρατήστε σημειώσεις καθώς οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την απόδοση των φαρμάκων έχουν ήδη ανακαλυφθεί.

1. Προσέξτε τι πίνετε όταν παίρνετε τα φάρμακά σας

λάθη που επηρεάζουν την απόδοση των φαρμάκων - γάλα

Δεν μπορείτε να παίρνετε φάρμακα με οποιοδήποτε ρόφημα. Κάποιες φορές, κάνουμε το λάθος να παίρνουμε κάποια φάρμακα με οποιοδήποτε ποτό έχουμε στο χέρι μας. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως ορισμένα ροφήματα μπορούν να μειώσουν δραστικά την απόδοση των φαρμάκων

Για παράδειγμα, ο καφές και η Coca Cola προκαλούν τη γρήγορη διάσπαση του φαρμάκου. Επίσης δεν συνιστάται το τσάι, καθώς επιβραδύνει την απορρόφηση των φαρμάκων.

Τα φάρμακα δεν θα πρέπει ν’ ανακατεύονται με γάλα. Αυτό το γαλακτοκομικό προϊόν αποδυναμώνει την δράση του φαρμάκου. Επίσης θα σας συμβουλεύαμε ν’ αποφύγετε και τον χυμό πορτοκαλιού.

Γι’ αυτό λοιπόν εάν το προϊόν δεν υποδεικνύει το αντίθετο, το καλύτερο είναι να παίρνουμε τα φάρμακα με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Δείτε το άρθρο: Τα 5 καλύτερα φυτικά προϊόντα γάλακτος

2. Ανακατεύοντάς τα με τις λάθος τροφές

Επίσης δεν είναι καλή ιδέα να παίρνουμε ορισμένα φάρμακα με συγκεκριμένες τροφές. Παραδείγματος χάρη, δεν θα πρέπει να παίρνετε κάποια χάπια κατά τη διάρκεια γευμάτων. Θα πρέπει ειδικότερα να προσέχετε να μην τα ανακατεύετε με τροφές πλούσιες σε ίνες.

Ο λόγος είναι ότι αυτή η ομάδα τροφίμων μπορεί να εξουδετερώσει μέρος των συστατικών τα οποία είναι βοηθητικά για το σώμα σας. Ανάμεσα σε αυτές τροφές βρίσκονται: η βρώμη, το κουνουπίδι, τα μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η κολοκύθα, τα όσπρια, τα μανιτάρια και όσα φαγητά παρασκευάζονται με σιτάλευρο.

Επίσης, αρκετά συχνά όταν παίρνετε φάρμακα θα πρέπει ν’ ακολουθείτε ειδική διατροφή. Έτσι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι ν’ ακολουθείτε τις οδηγίες.

Ίσως σας ενδιαφέρει το άρθρο: 4 πρωινά με βρώμη για επιτάχυνση του μεταβολισμού

3. Δεν τηρείτε το πρόγραμμα της φαρμακευτικής αγωγής

λάθη που επηρεάζουν την απόδοση των φαρμάκων - πρόγραμμα

Επίσης σημαντικό είναι να τηρείτε το πρόγραμμα με το οποίο θα πρέπει να παίρνετε τα φάρμακά σας. Θα πρέπει να το ακολουθείτε κατά γράμμα, ειδικά αν παίρνετε αντιβιοτικά.

Να θυμάστε ότι για να είναι αποτελεσματικά, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείτε τη σωστή συγκέντρωση φαρμάκων στο σώμα σας. Αν δε το κάνετε αυτό δε θα πάρετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αν δεν έχετε και την καλύτερη μνήμη, τότε σημειώστε το κάπου.

4. Αν μπερδεύετε τα χάπια επηρεάζεται η απόδοση των φαρμάκων

Αν σας έχουν γράψει διάφορες φαρμακευτικές αγωγές ταυτόχρονα αλλά δεν είστε σίγουροι εάν μπορείτε να τις πάρετε μαζί, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τις παίρνετε με διαλείμματα μεταξύ τους. Η διαφορά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μισή ώρα μεταξύ των χαπιών.

5. Μη σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα στη μέση της αγωγής

λάθη που επηρεάζουν την απόδοση των φαρμάκων - συνέπεια

Ακόμη και αν πιστεύετε ότι καλυτερέψατε, το σωστότερο είναι να συνεχίσετε να παίρνετε την αγωγή μέχρι τέλους. Συχνά εγκαταλείπουμε τη φαρμακευτική αγωγή μόνοι μας, αλλά αυτό είναι ένα τρομερό λάθος το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα μας κάνει να αρρωστήσουμε ξανά.

Έτσι λοιπόν, ακόμη και αν νιώθετε καλύτερα, συνεχίστε να παίρνετε την αγωγή για όσο σας έχουν υποδείξει. Με αυτόν τον τρόπο, θα απαλλαγείτε από τα συμπτώματά σας και θα βεβαιωθείτε ότι δεν θα αρρωστήσετε ξανά.

6. Μην παίρνετε φάρμακα μόνοι σας

Αν επισκεφτείτε τον γιατρό και σας πει ότι χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή, πάρτε τη και ακολουθήστε τα βήματα που σας έχει δώσει. Υπάρχουν ομοιοπαθητικές λύσεις οι οποίες δεν είναι πάντα αποτελεσματικές ή δεν δίνουν τα αποτελέσματα που ελπίζουμε.

Αν σας έγραψε ο γιατρός κάποιο φάρμακο, θα πρέπει να το πάρετε και να μην δοκιμάσετε να το αντικαταστήσετε μόνοι σας με κάποιο εναλλακτικό προϊόν ή με ένα προϊόν ομοιοπαθητικής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.