7 εκπληκτικά οφέλη που έχουν τα κρύα μπάνια το πρωί

Αν δεν έχουμε συνηθίσει να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό, μπορούμε να κάνουμε τη θερμοκρασία πιο κρύα λίγο-λίγο, σταδιακά, και να προσπαθούμε να τελειώνουμε πάντοτε τα μπάνια μας με κρύο νερό.
7 εκπληκτικά οφέλη που έχουν τα κρύα μπάνια το πρωί
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Elena Martínez Blasco

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Τα κρύα μπάνια δεν είναι πολύ ελκυστικά για αρκετό κόσμο. Έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και μόνο η σκέψη τους μας κάνει ν’ ανατριχιάζουμε και να μην ενδιαφερόμαστε καθόλου.

Αν όμως, ξέραμε για τα τεράστια οφέλη που προσφέρουν τα κρύα μπάνια στην υγεία μας, ίσως να δοκιμάζαμε αυτή την απλή και οικονομική, σπιτική θεραπεία.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε σήμερα 7 θετικές επιδράσεις που θα βιώσετε όταν κάνετε κρύα μπάνια το πρωί. Επιπλέον, μάθετε πώς να το κάνετε σωστά.

Οι επιδράσεις του κρύου νερού

Όταν χτυπά οποιοδήποτε μέρος του σώματος το κρύο νερό, προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, ενεργοποιώντας εκ νέου την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα.

Με αυτόν τον τρόπο, καθαρίζουν τα όργανα και εξουδετερώνονται οι ακαθαρσίες από το αίμα διαμέσου των πόρων του δέρματος.

7 υγιεινά οφέλη

1. Τα κρύα μπάνια επιταχύνουν τον μεταβολισμό

κρύα μπάνια

Με τα κρύα μπάνια, μπορούμε να ρίξουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας, το οποίο με τη σειρά του κάνει το σώμα μας να χρησιμοποιήσει παραπάνω ενέργεια για να την ελέγξει. Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να επιταχύνουμε τον μεταβολισμό μας και να κάψουμε περισσότερες θερμίδες.

Το παραπάνω μπορεί να βοηθήσει πολύ τους ανθρώπους με αργό μεταβολισμό, όπως επίσης και άτομα με υποθυρεοειδισμό.

2. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος

Όταν επιταχύνεται ο μεταβολισμός μας, το σώμα μας ενεργοποιεί μια φυσική λειτουργία για την εξισορρόπηση της θερμοκρασίας λόγω εξωτερικών αλλαγών.

Είναι μια πολύ υγιεινή συνήθεια, καθώς έχουμε ήδη συνηθίσει πολύ στη συνεχή τεχνική θερμοκρασία (κλιματιστικά, θερμάστρες, κ.λπ.).

3. Εξουδετερώνει τα υγρά

πόδια και κρύα μπάνια

Η επίδραση που έχει το κρύο νερό στα αιμοφόρα αγγεία ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και τη λεμφική αποστράγγιση του σώματος. Έχει θετική επίδραση πάνω της, ενώ διευκολύνει την εξουδετέρωση υγρών.

Αυτή η ιδιότητα ωφελεί τα άτομα που υποφέρουν από πρήξιμο ή αίσθημα βάρους, όπως επίσης και εκείνους με φλεγμονή στις αρθρώσεις.

4. Βελτιώνει το δέρμα

Το κρύο νερό είναι η καλύτερη θεραπεία ομορφιάς για το δέρμα επειδή έχει μια τονωτική και συσφικτική δράση η οποία καταπολεμά το σακούλιασμα του δέρματος και τις ρυτίδες.

Επιπλέον, το κρύο νερό βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, όπως επίσης προλαμβάνει το άγχος και την κυτταρίτιδα.

5. Λαμπερά μαλλιά

λαμπερά μαλλιά και κρύα μπάνια

Πέραν της βελτίωσης της υγείας και της εμφάνισης του δέρματος, το κρύο νερό ωφελεί και τα μαλλιά μας, αν το χρησιμοποιήσουμε για λίγα δευτερόλεπτα ή στο κάτω μέρος του κεφαλιού μας. Θα αποκτήσουμε πιο λαμπερά μαλλιά και θα τα προστατεύσουμε από την τριχόπτωση.

Όμως, η θερμοκρασία του νερού που θα χρησιμοποιήσετε για το κεφάλι σας θα πρέπει να είναι απλά κρύα, όχι πολύ κρύα.

6. Ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος

Τα κρύα μπάνια ενεργοποιούν τον ρυθμό της καρδιάς και συστέλλουν τους μυς. Αυτά τα δύο ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα.

Η καλή κυκλοφορία μας παρέχει με άμεση αίσθηση ευεξίας όπως επίσης και αρκετά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.

7. Αυξάνει τις άμυνες

λευκο αιμοσφαιριο κρύα μπάνια

Βελτιώνοντας το λεμφικό σύστημα, το κρύο νερό βελτιώνει επίσης και τις άμυνες του δέρματος. Έτσι, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως τα καθημερινά κρύα μπάνια δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς θα πρέπει να κάνουμε μπάνιο;

Όταν χρησιμοποιούμε το κρύο νερό για μπάνιο, θα πρέπει να ξεκινούμε πάντα από τα πόδια. Ένα ξαφνικό κρύο μπάνιο, μπορεί να βλάψει την υγεία μας στην πραγματικότητα, ειδικά τους πνεύμονες και την καρδιά.

  • Θα πρέπει να ξεκινούμε και από τα δύο πόδια και να ανέβουμε σιγά-σιγά προς τον λαιμό και το πρόσωπο, αποφεύγοντας οπωσδήποτε το υπόλοιπο κεφάλι.
  • Μπορούμε να πάρουμε και μια εναλλακτική διαδρομή και να ξεκινήσουμε από το δεξί πόδι, ανεβαίνοντας προς τον λαιμό, και έπειτα πάμε προς τα κάτω, στο αριστερό μας πόδι.
  • Το κρύο ξέβγαλμα θα πρέπει να διαρκέσει ανάμεσα σε 30 δευτερόλεπτα με ένα λεπτό. Μπορούμε επίσης να κάνουμε εναλλαγές με ζεστό νερό.

Σημαντικές συμβουλές

Παρακάτω, έχουμε ορισμένες σημαντικές συμβουλές για να κάνουμε κρύα μπάνια με τον σωστό τρόπο:

  • Αν και το κρύο νερό έχει εξαιρετικά οφέλη για το σώμα μας, θα πρέπει ν’ αποφεύγουμε πάντα το κεφάλι.
  • Αν έχουμε συνηθίσει να κάνουμε πάντα μπάνιο με ζεστό νερό, θα πρέπει να κάνουμε σταδιακές αλλαγές. Θα πρέπει να κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σταδιακά και να κάνουμε εναλλαγές μεταξύ ζεστού και κρύου νερού.
  • Όπως αναφέραμε νωρίτερα στο άρθρο μας, τα κρύα μπάνια είναι απίστευτα ωφέλιμα όταν τα παίρνουμε το πρωί, χάρη στη διεγερτική τους επίδραση.

Από την άλλη, το ζεστό νερό προτείνεται για νυχτερινό μπάνιο καθώς μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε καλύτερα.

Σημείωση: Άτομα τα οποία υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα ή υπερθυρεοειδισμό θα πρέπει ν’ αποφεύγουν τα πολύ κρύα μπάνια. Μπορούν να συνδυάσουν το ζεστό με το κρύο νερό, ή ακόμη και να χρησιμοποιήσουν απλώς χλιαρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Butts CL, McDermott BP, Buening BJ, et al. Physiologic and Perceptual Responses to Cold-Shower Cooling After Exercise-Induced Hyperthermia. J Athl Train. 2016;51(3):252–257. doi:10.4085/1062-6050-51.4.01
  • Buijze GA, Sierevelt IN, van der Heijden BC, Dijkgraaf MG, Frings-Dresen MH. The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial [published correction appears in PLoS One. 2018 Aug 2;13(8):e0201978]. PLoS One. 2016;11(9):e0161749. Published 2016 Sep 15. doi:10.1371/journal.pone.0161749
  • Goto Y, Hayasaka S, Kurihara S, Nakamura Y. Physical and Mental Effects of Bathing: A Randomized Intervention Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:9521086. Published 2018 Jun 7. doi:10.1155/2018/9521086

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.