7 επιπλοκές που προκαλούν οι διαταραχές του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που Στο παρακάτω άρθρο θα σας εξηγήσουμε ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές που προκαλούν οι διαταραχές του θυρεοειδούς και ποιες μεθόδους αντιμετώπισης μπορείτε να εφαρμόσετε.
7 επιπλοκές που προκαλούν οι διαταραχές του θυρεοειδούς

Τελευταία ενημέρωση: 13 Δεκεμβρίου, 2019

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα οδηγούν σε μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων και επιπλοκών που συχνά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Αναμφίβολα πρόκειται για τις πιο συνηθισμένες παθήσεις που παρουσιάζονται ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αν και υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των διαταραχών του θυρεοειδούς, συνήθως αυτοί περιλαμβάνουν ιδιαίτερα μακροχρόνιες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων χρόνιων αγωγών και χειρουργικών επεμβάσεων.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ο αδένας με σχήμα πεταλούδας συμμετέχει σε αμέτρητες μεταβολικές διαδικασίες. Κάθε μειωμένη ή υπερβολική παραγωγή ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές οι οποίες μπορεί να μπερδευτούν με άλλες νόσους.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο είναι αρκετά συνηθισμένο οι ασθενείς να αισθάνονται κούραση χωρίς να γνωρίζουν γιατί ή να συσχετίζουν την αύξηση του βάρους τους με το άγχος.

Δεν υπάρχουν πολλές ασθένειες οι οποίες προκαλούν τόσες επιπλοκές όσες οι διαταραχές του θυρεοειδούς, επομένως είναι σημαντικό να ξέρετε ποιες είναι αυτές. Οπωσδήποτε αξίζει να τις γνωρίζετε για χάρη της υγείας και της ευεξίας σας.

Σήμερα θα δούμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλούν οι διαταραχές του θυρεοειδούς.

1. Δυσκοιλιότητα, πεπτικά προβλήματα ή ευερέθιστο έντερο

διαταραχές του θυρεοειδούς - Γυναίκα με δυσκοιλιότητα

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς συχνά προκαλούν μια ευρεία ποικιλία αλλαγών στο πεπτικό σύστημα.

Πριν λάβετε διάγνωση για κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς, συνήθως αντιμετωπίζετε φάσεις δυσπεψίας ή ακόμα και κρίσεων ευαισθησίας στο παχύ έντερο.

Από την άλλη πλευρά, τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση του συγκεκριμένου προβλήματος του θυρεοειδούς σας:

 • Υποθυρεοειδισμός:

– Δυσκοιλιότητα

– Ανεπαρκής απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

– Δυσπεψία

 • Υπερθυρεοειδισμός:

– Διάρροια

– Πόνος στο στομάχι

– Διάταση κοιλιάς

– Περιστασιακοί εμετοί

2. Διαταραχές του θυρεοειδούς: Προβλήματα με την εμμηνορρυσία και πιθανή στειρότητα

Οι ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση είναι συνηθισμένες σε ασθενείς με διαταραχές του θυρεοειδούς όπως αναφέρει και στην έρευνά του ο Δρ. Δημήτριος Κούτρας.

 • Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, οι κύκλοι της εμμηνορρυσίας τείνουν να διαρκούν περισσότερο και να είναι πιο οδυνηροί.
 • Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που υποφέρουν από υπερθυρεοειδισμό συνήθως έχουν πιο σύντομο κύκλο και πιο συχνό ή, κάτι ακόμα χειρότερο, φτάνουν νωρίς στην εμμηνόπαυση.

Πρόκειται οπωσδήποτε για μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές των διαταραχών του θυρεοειδούς αδένα. Ωστόσο, συνήθως παρουσιάζεται στις γυναίκες που δεν έλαβαν έγκαιρη διάγνωση ή σε εκείνες που δεν ακολουθούν κάποια αποτελεσματική αγωγή αντιμετώπισης.

3. Προβλήματα στους μύες και στις αρθρώσεις

διαταραχές του θυρεοειδούς - Γυναίκα με πόνο στον καρπό

Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που προκαλούν οι διαταραχές του θυρεοειδούς. Ωστόσο είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα εξής:

 • Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, συνήθως υποφέρουν από επίμονο πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που τους εξαντλεί τόσο πολύ που μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση, όπως για παράδειγμα σε διάγνωση ινομυαλγίας. Ωστόσο με τη βοήθεια θεραπευτικής αγωγής το σύμπτωμα αυτό μειώνεται σημαντικά. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι με διαταραχές του θυρεοειδούς συχνά παρουσιάζουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή πελματιαία απονευρωσίτιδα.
 • Οι άνθρωποι με υπερθυρεοειδισμό αισθάνονται πόνο και αδυναμία στους βραχίονες και στα πόδια.

4. Διαταραχές του θυρεοειδούς: Υψηλή χοληστερίνη

Πρόκειται για ακόμα ένα σύμπτωμα, όπως αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, και μπορεί να προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς από μας. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο τον έλεγχο της κακής χοληστερίνης, ή LDL.

 • Αυτό συνήθως ισχύει όταν ορισμένοι ασθενείς δεν καταφέρνουν να μειώσουν τη χοληστερίνη τους παρά τη δίαιτα, την άσκηση και ακόμα και τη λήψη στατινών. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνήθως έχουμε να κάνουμε με υποθυρεοειδισμό.
 • Από την άλλη πλευρά, ένα πολύ χαμηλό επίπεδο χοληστερίνης (που δεν είναι απαραίτητα κάτι καλό) μπορεί να δείχνει υπερθυρεοειδισμό.

5. Διαταραχές του θυρεοειδούς: Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου

διαταραχές του θυρεοειδούς - Γυναίκα με αϋπνία

Μία από τις συνέπειες που επηρεάζουν περισσότερο την ποιότητα ζωής των ασθενών με διαταραχές του θυρεοειδούς είναι η ανεπαρκής ανάπαυση. Ωστόσο οι διαταραχές του θυρεοειδούς δεν επηρεάζουν τη διάρκεια του ύπνου αλλά περισσότερο προκαλούν τα εξής:

 • Μερικές φορές οι ασθενείς ξυπνούν κουρασμένοι και αδύναμοι, παρόλο που έχουν κοιμηθεί δέκα ώρες την προηγούμενη νύχτα.
 • Κάποιες φορές η αίσθηση της ανεπαρκούς ανάπαυσης κάνει τους ασθενείς να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της μέρας ή για ολόκληρα σαββατοκύριακα. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Σε άλλες περιπτώσεις, εξάλλου, οι ασθενείς μπορεί να ξαπλώνουν και να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν λόγω ταχυκαρδίας, αυξημένης νευρικότητας ή ανησυχίας.

6. Αλλαγές στο δέρμα

Πέρα από την τριχόπτωση, συνήθως παρατηρούνται ορατές αλλαγές στο δέρμα.

 • Το δέρμα μπορεί να είναι πιο τραχύ και πιο ξηρό και να ξεφλουδίζει, ειδικά στους αστραγάλους, στα γόνατα και στους αγκώνες. Πρόκειται για καταστάσεις που συνδέονται με τον υποθυρεοειδισμό.
 • Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού το δέρμα μπορεί να γίνει λεπτό και πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

7. Κατάθλιψη και ανησυχία

Ο υποθυρεοειδισμός είναι αποτέλεσμα ενός λιγότερου δραστήριου θυρεοειδούς, κάτι που μπορεί κατά συνέπεια να οδηγήσει σε αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές. Η μείωση της σεροτονίνης ή της ντοπαμίνης μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Από την άλλη πλευρά, όταν ένας ασθενής με καταθλιπτική διαταραχή παρουσιάζει αντίσταση στα ψυχιατρικά φάρμακα, είναι πιθανό ότι υποφέρει από διαταραχές του θυρεοειδούς.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι πολλές από τις διαταραχές του θυρεοειδούς από τις οποίες υποφέρουν πολλοί άνθρωποι ευθύνονται για προβλήματα που συνδέονται με τη διάθεση, τον νυχτερινό ύπνο ή τον πόνο στις αρθρώσεις. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να δείχνουν ότι υπάρχει κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς που δεν έχει ακόμα διαγνωσθεί ή δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Έχετε τα παραπάνω συμπτώματα υπόψη σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kline, G., & Sadrzadeh, H. (2017). Thyroid disorders. In Endocrine Biomarkers: Clinicians and Clinical Chemists in Partnership. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803412-5.00002-1
 • Mintziori, G., Anagnostis, P., Toulis, K. A., & Goulis, D. G. (2012). Thyroid diseases and female reproduction. Minerva Medica. https://doi.org/10.1111/j.1365-2265.2007.02752.x
 • Squizzato, A., Gerdes, V. E. A., Brandjes, D. P. M., Büller, H. R., & Stam, J. (2005). Thyroid diseases and cerebrovascular disease. Stroke. https://doi.org/10.1161/01.STR.0000181772.78492.07
 • Ebert EC. The thyroid and the gut. Journal of Clinical Gastroenterology. 2010.
 • Ajmani, N. S., Sarbhai, V., Yadav, N., Paul, M., Ahmad, A., & Ajmani, A. K. (2016). Role of Thyroid Dysfunction in Patients with Menstrual Disorders in Tertiary Care Center of Walled City of Delhi. Journal of obstetrics and gynaecology of India, 66(2), 115–119. https://doi.org/10.1007/s13224-014-0650-0
 • Aydın, H., Fındıklı, H. A., Tutak, A. S., Aydın, B., & Algın, A. (2017). MUSCULAR HYPERTROPHY AS ATYPICAL INITIAL PRESENTATION OF HYPOTHYROIDISM. Acta endocrinologica (Bucharest, Romania : 2005), 13(4), 506–508. https://doi.org/10.4183/aeb.2017.506
 • Rizos, C. V., Elisaf, M. S., & Liberopoulos, E. N. (2011). Effects of thyroid dysfunction on lipid profile. The open cardiovascular medicine journal, 5, 76–84. https://doi.org/10.2174/1874192401105010076
 • Louwerens M, Appelhof BC, Verloop H, Medici M, Peeters RP, Visser TJ, et al. Fatigue and fatigue-related symptoms in patients treated for different causes of hypothyroidism. Eur J Endocrinol. 2012;
 • Puri N. A study on cutaneous manifestations of thyroid disease. Indian Journal of Dermatology. 2012.
 • Bauer M, Heinz A, Whybrow PC. Thyroid hormones, serotonin and mood: Of synergy and significance in the adult brain. Molecular Psychiatry. 2002.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.