Πέντε συνήθειες που επηρεάζουν το θυρεοειδή σας

Η καθιστική ζωή μπορεί να συνδεθεί με την παρουσία ορμονικών διαταραχών, όπως στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού
Πέντε συνήθειες που επηρεάζουν το θυρεοειδή σας
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνήθειες που επηρεάζουν το θυρεοειδή σας; Ο θυρεοειδής είναι ένας πολύ σημαντικός αδένας στο σώμα σας επειδή είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των απαραίτητων ορμονών για το μεταβολισμό σας. Αυτό σημαίνει ότι, αν οι ορμόνες αυτές είναι ελλιπείς, το σώμα σας δεν θα είναι ικανό να λειτουργήσει σωστά και δεν θα κάψει τις θερμίδες κανονικά. Κατά συνέπεια, θα αποκτήσετε επιπλέον βάρος χωρίς να το θέλετε, μια κατάσταση που θα προκαλέσει υποθυρεοειδισμό.

Υπάρχει επίσης μια διαταραχή που είναι η αντίθετη του υποθυρεοειδισμού, η οποία οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή μιας ορμόνης του θυρεοειδούς. Πρόκειται για τον υπερθυρεοειδισμό.

Τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό ή έχουν υποδραστήριο θυρεοειδή τείνουν να αποκτούν βάρος, το δέρμα τους γίνεται ξηρό, η καρδιά χτυπάει πιο αργά και ίσως αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα. Όλα αυτά κάνουν το μεταβολισμό να είναι πιο αργός και επομένως ανεπαρκής.

Έτσι, αν έχετε παρατηρήσει ότι αποκτάτε ή χάνετε βάρος χωρίς συγκεκριμένο λόγο, θα ήταν καλύτερο να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Εκείνος θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει την περίπτωση να πάσχετε από κάποια διαταραχή που συνδέεται με το θυρεοειδή αδένα.

Η μειωμένη καθώς και η υπερβολική παραγωγή ορμονών θα χρειαστεί κατάλληλη αγωγή. Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, το άτομο τείνει να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή για όλη του τη ζωή.

Αν και είναι αλήθεια ότι οι μεταβολές στον αδένα αυτό γενικά οφείλονται σε αυτοάνοσες παθήσεις, κληρονομικές νόσους, φάρμακα κ.λπ., είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν επίσης συνήθειες στον τρόπο ζωής που επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας, επιδρώντας με τον ίδιο τρόπο στο μεταβολισμό σας.

Ποιες είναι αυτές οι συνήθειες που επηρεάζουν το θυρεοειδή σας;

Καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή μπορεί να συνδεθεί με την παρουσία ορμονικών διαταραχών, όπως στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού. Και πάλι, να ακόμα ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη για ένα υγιές σώμα: όχι μόνο για να έχετε ένα λεπτό σώμα αλλά και ως τρόπος πρόληψης πολλών ασθενειών ή διαταραχών της υγείας.

Καφεΐνη

Πέντε συνήθειες που επηρεάζουν το θυρεοειδή σας

Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη πως οτιδήποτε σε υπερβολικό βαθμό είναι ανθυγιεινό. Αν λαμβάνετε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, θα πρέπει να σταματήσετε. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση ανωμαλιών στο θυρεοειδή αδένα σας. Περισσότερα για την επίδραση της καφεΐνης στην υγεία μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο των de Mejia, E. G., & Ramirez-Mares, M. V

Διαβάστε το άρθρο: Ο καφές με φίλους κάνει καλό στα συναισθήματα

Οινόπνευμα

Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος είναι μία από τις κοινές συνήθειες που επηρεάζουν το θυρεοειδή σας και το σώμα σας γενικά. Εφόσον όμως σήμερα εστιάζουμε στο θυρεοειδή, είναι καλό να γνωρίζετε ότι το οινόπνευμα μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό.

Καπνός

συνήθειες που επηρεάζουν το θυρεοειδή σας - καπνός

Αν είστε καπνιστές, συνιστούμε ιδιαίτερα να κόψετε τη συνήθεια. Πέρα από τον ατελείωτο αριθμό ασθενειών που προκαλεί το κάπνισμα, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να βλάψετε την υγεία σας λόγω της κακής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα σας.

Διαβάστε σχετικά: Πόσα χρόνια αφαιρεί το κάπνισμα από τη ζωή σας;

Ιώδιο

Το ιώδιο αποτελεί ένα ουσιαστικό στοιχείο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σας. Μια ανεπαρκής ποσότητα ιωδίου μπορεί να αποτελέσει αιτία μεταβολής της λειτουργίας του.

Σε ποια είδη τροφής μπορώ να βρω ιώδιο;

Μπορείτε να το βρείτε στα ψάρια, στα θαλασσινά, στο σκόρδο, στα λευκά φασόλια, στο γιαούρτι, στο τυρί, στο αγελαδινό γάλα, στα φύκια, στα πορτοκάλια, στα μήλα, στα παντζάρια, στα σέσκουλα, στα κρεμμύδια, στον ανανά, κ.λπ.. Να θυμάστε να βεβαιώνεστε πάντα ότι το συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας.

Αν δεν είστε σίγουροι σχετικά με το πώς να το συμπεριλάβετε σωστά καθώς και πώς να αποφύγετε την κατάχρησή του, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε ένα διατροφολόγο που θα ξέρει πώς να σας καθοδηγήσει προς μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, χωρίς την παράλειψη ή την κατάχρηση οποιωνδήποτε θρεπτικών ουσιών.

Οι συνήθειες που αναφέραμε παραπάνω δεν επηρεάζουν μόνο το θυρεοειδή σας. Η αλήθεια είναι ότι το σώμα σας γενικά επηρεάζεται από τις κακές συνήθειες. Μακροπρόθεσμα, θα υπάρξει τίμημα για το σώμα σας. Έχετε υπόψη σας πως ό,τι κάνετε σήμερα θα έχει συνέπειες αύριο, οι βλάβες θα συσσωρευτούν και θα αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Εξαλείψτε τις βλαπτικές συνήθειες από τη ζωή σας. Επιλέξτε ό,τι είναι φυσικό και ό,τι είναι υγιεινό. Το σώμα δεν είναι αιώνιο. Φροντίστε το με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.