7 μύθοι για την απώλεια μαλλιών: Εσείς τους πιστεύετε;

Υποφέρετε από απώλεια μαλλιών; Μάθετε τους 7 μύθους γύρω από αυτή.
7 μύθοι για την απώλεια μαλλιών: Εσείς τους πιστεύετε;
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Υποφέρετε από αλωπεκία; Θα πρέπει να ξέρετε πως υπάρχουν κάποιοι μύθοι για την απώλεια μαλλιών. Η αλωπεκία, γνωστή ως φαλάκρα, είναι μια συνέπεια της αφύσικης απώλειας μαλλιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επηρεάζει μόνο το κεφάλι, ενώ σε άλλους επηρεάζει και άλλα σημεία, όπως τα φρύδια, τις βλεφαρίδες, τα γεννητικά όργανα ή το μούσι. Πέρα από το κοινωνικό και ψυχολογικό βάρος που έρχεται με αυτή, η φαλάκρα είναι συνηθισμένο ζήτημα, ειδικά στους άνδρες.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, προκαλείται από ορμονική ανισορροπία και γενετικούς παράγοντες. Συνήθως είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει ότι γίνονται ορισμένες μεταβολικές αλλαγές. Σε άλλες περιπτώσεις, ξεκινά σε συγκεκριμένη ηλικία, από γενιά σε γενιά.

Ασχέτως από το πόσο κοινή είναι, υπάρχουν πολλές λανθασμένες πεποιθήσεις για την αλωπεκία. Σήμερα θα σας πούμε ποιοι είναι οι μύθοι για την απώλεια μαλλιών και θα βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

7 μύθοι για την απώλεια μαλλιών

1. Τα ακουστικά βλάπτουν το κεφάλι σας

Μύθοι για την απώλεια μαλλιών - Γυναίκα ακούει μουσική με ακουστικά

Μια από τις πιο κοινές πεποιθήσεις είναι πως τα μαλλιά “πνίγονται” από τα καπέλα, τα κράνη, τα ακουστικά, ή τα ζελέ μαλλιών. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα πράγματα επηρεάζουν μόνο την όψη των μαλλιών. Δεν έχουν καμία σχέση με το πόσο δυνατά είναι τα μαλλιά.

2. Το συχνό λούσιμο προκαλεί απώλεια μαλλιών

Μύθοι για την απώλεια μαλλιών υπάρχουν πολλοί, και ένας από αυτούς είναι πως το συχνό λούσιμο συνδέεται άμεσα με αυτή. Ωστόσο, τα σαμπουάν είναι σχεδιασμένα για τοπική χρήση μόνο, έτσι δεν μπορούν να διεισδύσουν στο κρανίο, να προκαλέσουν την πτώση των μαλλιών ή την ενδυνάμωσή τους. Γι’ αυτό, κανένα σαμπουάν δε μπορεί να εξουδετερώσει την αλωπεκία.

3. Το κούρεμα βοηθά την ανάπτυξη των μαλλιών, μύθοι για την απώλεια μαλλιών

Μύθοι για την απώλεια μαλλιών - Κούρεμα μαλλιών

Εδώ ρίχνουμε μια ματιά στον μύθο για την απώλεια μαλλιών ο οποίος δε σχετίζεται τόσο με την ανάπτυξή τους, αλλά με αυτό που επιβάλλει η σημερινή “μόδα” που λέει ότι τα βοηθά να μεγαλώσουν.

Όπως και τα σαμπουάν δεν έχουν καμία επίδραση στην ανάπτυξη των μαλλιών κάτω από το δέρμα, έτσι και το κούρεμαΤο να κόβετε τα μαλλιά σας συχνότερα δεν τα κάνει πιο δυνατά, ούτε προκαλεί την πτώση τους.

4. Οι θεραπείες με λέιζερ τα λύνουν όλα

Αν και πολλές κλινικές και κέντρα αισθητικής πλέον προσφέρουν θεραπείες με λέιζερ, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις πίσω από αυτή την πρακτική για την απώλεια μαλλιών.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι η φαλάκρα δεν είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα, είναι μια βιολογική πάθηση και έτσι απαιτεί τη βοήθεια πιστοποιημένου δερματολόγου.

5. Το άγχος θα σας  κάνει να χάσετε τα μαλλιά σας

Το άγχος επιταχύνει τη διαδικασία απώλειας μαλλιών, αλλά δεν θα αποτελέσει ποτέ αιτία για να χάσετε τα μαλλιά σας. Η φαλάκρα είναι κάτι το οποίο κληρονομείτε από τη μητέρα σας, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν κάποιοι. Αν τα γονίδιά σας λένε ότι θα χάσετε τα μαλλιά σας, το άγχος δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

6. Η περούκες προκαλούν τη φαλάκρα

Οι μύθοι για την απώλεια μαλλιών αγγίζουν και τις περούκες. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι αν χρησιμοποιείτε περούκα ή περουκίνι, τα μαλλιά σας θα αρχίσουν να πέφτουν επειδή το δέρμα σας δε μπορεί ν’ αναπνεύσει. Αλλά, αυτό δεν παύει να είναι απλά ένας ακόμη μύθος. Η αλήθεια είναι ότι τα μαλλιά σας παίρνουν οξυγόνο μέσα από το αίμα στο κρανίο σας. Γι’ αυτό, αν χρησιμοποιείτε περούκα ή περουκίνι δε θα χάσετε τα μαλλιά σας πιο γρήγορα.

7. Ο πολύς ήλιος κάνει κακό στα μαλλιά σας, μύθοι για την απώλεια μαλλιών

Μύθοι για την απώλεια μαλλιών - Άνδρας με φαλάκρα

Λέγεται επίσης ότι αν δέχεται πολύ ήλιο το κεφάλι σας, θα επιταχύνεται τη διαδικασία της φαλάκρας. Κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε ν’ απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Ο πολύς ήλιος δεν προκαλεί απώλεια μαλλιών. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε προϊόντα μαλλιών τα οποία διατηρούν τις ίνες τους και δεν αποδυναμώνονται. Επίσης, να χρησιμοποιείτε αρκετό αντηλιακό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.