8 τρόποι να καταπολεμήσετε την οσμή του ιδρώτα

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε την περίπτωσή σας και να ενεργήσετε αναλόγως, λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο του δέρματός σας, για να καταπολεμήσετε την οσμή του ιδρώτα.
8 τρόποι να καταπολεμήσετε την οσμή του ιδρώτα
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν στην αγορά πολλά προϊόντα για την καταπολέμηση της εφίδρωσης. Ωστόσο, αν και προωθούνται με επιτυχία στην αγορά, συχνά δεν είναι αποτελεσματικά. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι η υπερβολική οσμή του ιδρώτα σε πολλά σημεία του σώματος. Υπερβολική εφίδρωση μπορεί να παρατηρηθεί στο πρόσωπο, στις μασχάλες, στα πόδια ή σε άλλα σημεία του σώματος.

Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις. Η έντονη οσμή του ιδρώτα είναι κάτι που γίνεται αμέσως αντιληπτό, όπως και οι λεκέδες στα ρούχα.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για μερικές από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους που πρέπει να γνωρίζετε για να καταπολεμήσετε την οσμή του ιδρώτα.

Η καταπολέμηση της εφίδρωσης δεν περιλαμβάνει μόνο την αντιμετώπιση των λεκέδων στα ρούχα αλλά και την εξάλειψη της δυσάρεστης οσμής του ιδρώτα επιτρέποντας στους πόρους του δέρματος να αναπνέουν.

8 αποτελεσματικές μέθοδοι για να καταπολεμήσετε την οσμή του ιδρώτα

1. Αντιβακτηριακό τζελ

Καταπολεμήστε την οσμή του ιδρώτα με αντιβακτηριακό τζελ

Συχνά, ειδικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, αρχίζουμε να ιδρώνουμε υπερβολικά. Αυτό είναι πολύ δυσάρεστο, τόσο για την ενόχληση που προκαλεί η εφίδρωση όσο και για τον οσμή του ιδρώτα.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν δεν έχετε την ευκαιρία να πλυθείτε ή να κάνετε μπάνιο τη στιγμή εκείνη, μια ιδέα είναι να τρίψετε τις μασχάλες σας με λίγο αντιβακτηριακό τζελ. Αυτό θα μειώσει την οσμή του ιδρώτα και θα σκοτώσει τα βακτήρια.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πείτε αντίο στα ρούχα που μυρίζουν άσχημα με αυτά τα 6 φυσικά κόλπα.

 

2. Οξυγονούχο ύδωρ

Το οξυγονούχο ύδωρ είναι ένα αντισηπτικό προϊόν που καταπολεμά την οσμή του ιδρώτα εξαλείφοντας τα βακτήρια.

Για να καταπολεμήσετε την οσμή του ιδρώτα με αυτό το προϊόν, χρειάζεται απλώς να αναμείξετε ένα κουταλάκι του τσαγιού οξυγονούχο ύδωρ και μισό φλιτζάνι νερό. Έπειτα απλώστε το μείγμα στην περιοχή της μασχάλης.

3. Μαγειρική σόδα

Μια άλλη πιο γρήγορη λύση για να εξαλείψετε την οσμή του ιδρώτα είναι μια σπιτική συνταγή με μαγειρική σόδα, νερό και ζάχαρη.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 5 τρόποι να κάνετε απολέπιση στο δέρμα με μαγειρική σόδα .

 

4. Φλοιός βελανιδιάς

Ο φλοιός βελανιδιάς είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά για την αποφυγή της υπερβολικής εφίδρωσης. Μπορείτε να τον βρείτε στα φαρμακεία και σε άλλα καταστήματα.

Μπορείτε να φτιάξετε έγχυμα με ένα λίτρο βραστό νερό και πέντε κουταλιές της σούπας τριμμένο φλοιό βελανιδιάς. Όταν το νερό βράσει, αφήστε το μείγμα να εκχυλιστεί για δύο ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε. Πρόκειται για μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία.

Ένας άλλος τρόπος να αξιοποιήσετε το συγκεκριμένο έγχυμα είναι να το βάλετε σε παγοθήκες. Αφήστε το να παγώσει στην κατάψυξη. Στη συνέχεια μπορείτε εύκολα να τρίψετε ένα παγάκι πάνω στη μασχάλη σας.

5. Κρύσταλλος αλουνίτη

Καταπολεμήστε την οσμή του ιδρώτα με κρύσταλλο αλουνίτη

Ο κρύσταλλος αλουνίτη είναι ένα ορυκτό με αντιιδρωτικές ιδιότητες. Δεν επιτρέπει την εμφάνιση οσμών και λεκέδων στα ρούχα και είναι ένα εντελώς φυσικό προϊόν.

Ο κρύσταλλος αλουνίτη είναι πολύ ωφέλιμος σε περίπτωση υπερβολικής εφίδρωσης, επειδή διαθέτει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Βοηθάει επίσης στην τόνωση του δέρματος, ενώ δεν φράσσει τους πόρους. Μια άλλη ωφέλεια είναι ότι δεν αφήνει σημάδια στις μασχάλες, όπως κάνουν τα χημικά προϊόντα.

6. Χλωρίδιο του αλουμινίου

Η χρήση αντιιδρωτικών και αποσμητικών προϊόντων που περιέχουν χλωρίδιο του αλουμινίου είναι μία από τις μεθόδους στις οποίες καταφεύγουν οι άνθρωποι για να καταπολεμήσουν την οσμή του ιδρώτα.

Ανάλογα με την περίπτωση, η ποσότητα χλωριδίου του αλουμινίου μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να είναι τοξικό σε μερικές περιπτώσεις. Μάλιστα, μπορεί να αποτελέσει αιτία καρκίνου.

7. Μπότοξ

Καταπολεμήστε την οσμή του ιδρώτα με μπότοξ

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υπερβολικής εφίδρωσης, μη φυσιολογικής οσμής του ιδρώτα και λεκέδων στα ρούχα, μία λύση είναι να κάνετε μπότοξ στις συγκεκριμένες περιοχές σε κάποιο κέντρο ευεξίας.

Το μπλοκάρισμα των νευρικών απολήξεων στους ιδρωτοποιούς αδένες σας και η χρήση μπότοξ έχουν μεγάλη επιτυχία. Η δράση του μπότοξ διαρκεί μεταξύ έξι και δώδεκα μηνών, έτσι η θεραπεία πρέπει να εφαρμοστεί ξανά.

8. Λέιζερ

Μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος είναι η θεραπεία με λέιζερ. Το λέιζερ συρρικνώνει τους ιδρωτοποιούς αδένες και σταματά τη λειτουργία τους.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Maillard, H., & Dumont, P. (2012). Hiperhidrosis. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/S1761-2896(12)63516-X
  • Instituto Médico Láser. (2013). Cuidados antes, durante y después de la depilación láser.
  • Hornberger, J., Grimes, K., Naumann, M., Glaser, D. A., Lowe, N. J., Naver, H., … Stolman, L. P. (2005). Identificación, diagnóstico y tratamiento de la hiperhidrosis primaria localizada. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/S1761-2896(05)43302-6

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.