Τι είναι η ανεπάρκεια DAO και ποιες είναι οι συνέπειές της;

Το ένζυμο DAO παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα. Η ανεπάρκειά του μπορεί να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα. Θα τα μάθετε σε αυτό το άρθρο.
Τι είναι η ανεπάρκεια DAO και ποιες είναι οι συνέπειές της;
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Σας έχει τύχει ποτέ να φάτε κάτι και την επόμενη μέρα να έχετε πονοκέφαλο, ναυτία ή φαγούρα; Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε ανεπάρκεια DAO, δηλαδή του ενζύμου που είναι γνωστό ως διαμινοξειδάση (DAO). Αυτό είναι υπεύθυνο για την αποικοδόμηση της ισταμίνης, μιας δραστικής ένωσης που σε ορισμένες ποσότητες θα μπορούσε να βλάψει τον οργανισμό.

Μια δυσλειτουργία της DAO ή μια χημική παρεμπόδιση της δράσης της από φάρμακα ή αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει την αποικοδόμηση της ισταμίνης. Η περίσσεια αυτής της αμίνης στο αίμα προέρχεται από ορισμένες τροφές ή από ορισμένα κύτταρα όπου είναι αποθηκευμένη.

Τι είναι η ανεπάρκεια DAO;

Πριν εξηγήσουμε τι είναι η ανεπάρκεια DAO, πρέπει να επισημάνουμε ότι τα πεπτικά ένζυμα είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών και την προετοιμασία τους για την απορρόφηση από το έντερο. Ένα από αυτά είναι η DAO ή διαμινοξειδάση, η οποία είναι υπεύθυνη για τον μεταβολισμό της ισταμίνης.

Η ανεπάρκεια DAO είναι η έλλειψη της διαμινοξειδάσης στο έντερο. Όταν δεν υπάρχει η DAO, δημιουργείται ανισορροπία μεταξύ της προσλαμβανόμενης και της απελευθερούμενης ισταμίνης. Έτσι, η αμίνη συσσωρεύεται στο πλάσμα και εμφανίζονται οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η έναρξη των συμπτωμάτων δεν συμβαίνει αμέσως μετά την κατάποση τροφών πλούσιων σε ισταμίνη. Εμφανίζονται αργότερα, από τη διαρκή συσσώρευση αυτού του μορίου στο αίμα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Τα οφέλη της τσουκνίδας

Τι είναι η ισταμίνη;

Η ισταμίνη είναι ένα μη πρωτεϊνικό αζωτούχο μόριο που κατατάσσεται στις βιογενείς αμίνες.

Οι ενώσεις αυτές προκύπτουν από τον μετασχηματισμό ορισμένων ελεύθερων αμινοξέων, όπως η ιστιδίνη.

Οι αμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι εξωτερικών παραγόντων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της ισταμίνης, αποτελεί μεσολαβητή αλλεργικών ασθενειών, με αποτέλεσμα η κατανάλωση τροφίμων που την περιέχουν να μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αλλεργικές διεργασίες. Αν και συχνά συγχέονται, δεν είναι ίδιες καταστάσεις.

Όταν η παραγωγή DAO είναι ανεπαρκής, η ισταμίνη δεν διασπάται και περνά απευθείας στο αίμα. Η αύξηση της συγκέντρωσής της μπορεί να προκαλέσει διάρροια, κνίδωση και ημικρανία.

Από πού προέρχεται η ισταμίνη;

Γενικά, η παρουσία βιογενών αμινών στα τρόφιμα αποδίδεται σε ορισμένα βακτήρια που αποδομούν τις πρωτεΐνες της πρώτης ύλης. Σύμφωνα με το Instituto de Productos Lácteos de Asturias, οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορεί να είναι τα βακτήρια γαλακτικού οξέος που χρησιμοποιούνται για την παραλαβή ζυμωμένων τροφίμων.

Ωστόσο, οι βιογενείς αμίνες μπορούν επίσης να σχηματιστούν σε μολυσμένα τρόφιμα, όπως οι αντιδράσεις σε κάποια τυριά.

Ο Martucelli και άλλοι ειδικοί εξηγούν ότι κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, οι πρωτεΐνες αποικοδομούνται για να απελευθερωθούν τα αμινοξέα. Στη συνέχεια, ορισμένα αποκαρβοξυλώνονται για να σχηματίσουν τις βιογενείς αμίνες.

Η ισταμίνη αποθηκεύεται σε ορισμένα κύτταρα, όπως τα βασεόφιλα και τα μαστοκύτταρα. Με την παρουσία ενός αντιγόνου, απελευθερώνεται στο αίμα.

Αιτίες για την ανεπάρκεια DAO

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν έλλειμμα του ενζύμου διαμινοξειδάση:

 • Γενετική αλλοίωση: Αυτός θεωρείται ο πιο κοινός παράγοντας ανεπάρκειας DAO.
 • Φαρμακολογικοί λόγοι: Ορισμένα κοινά φάρμακα, όπως τα αναλγητικά, τα αντιισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιυπερτασικά, τα διουρητικά και τα αντιβιοτικά εμποδίζουν τη δραστηριότητα του ενζύμου.
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Η αιθανόλη είναι ένας ισχυρός αναστολέας της οξειδωτικής δραστηριότητας του ενζύμου DAO.
 • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου: Αυτές περιλαμβάνουν τη νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα ή την κοιλιοκάκη.
DAO deficiency.

Τροφές που περιέχουν ισταμίνη και που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα

Μεταξύ όλων των τροφών που αποτελούν πηγές ισταμίνης, βρίσκουμε τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και στα οποία εμπλέκονται βακτήρια γαλακτικού οξέος:

 • Ωριμασμένα τυριά: Όπως γκούντα, μπρι, παρμεζάνα και ροκφόρ, μεταξύ άλλων. Περιέχουν από 80 έως 4500 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό τυριού.
 • Ζυμωμένα λαχανικά: Μπορούμε να αναφέρουμε εδώ το λάχανο τουρσί.
 • Λουκάνικα και άλλα παράγωγα κρέατος: Αυτά μπορεί να περιέχουν έως και 300 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό τροφίμου.
 • Φρέσκα, παστά και κονσερβοποιημένα ψάρια: Αυτά έχουν μια αξία που κυμαίνεται από 1500 έως 5000 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό.
 • Κρασί και μηλίτης: Περιέχουν από 5 έως 130 χιλιοστόγραμμα ανά 100 χιλιοστόλιτρα.
 • Μπύρα: 2,8 έως 13 χιλιοστόγραμμα ανά 100 χιλιοστόλιτρα.

Σύμφωνα με τον FDA, τα τρόφιμα που απελευθερώνουν ισταμίνες από τα μαστοκύτταρα είναι τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, ο ανανάς, το ακτινίδιο, τα θαλασσινά, η σοκολάτα και η σάλτσα ντομάτας. Το χοιρινό κρέας, το ασπράδι αυγού και τα μανιτάρια διεγείρουν επίσης αυτή την απελευθέρωση.

Ορισμένα πρόσθετα, όπως τα θειώδη, τα νιτρώδη, το γλουταμινικό μονονάτριο, το βενζοϊκό και οι χρωστικές ουσίες της κίτρινης σειράς αποτελούν εναύσματα για τα κύτταρα να απελευθερώσουν ισταμίνη.

Συνέπειες από την ανεπάρκεια DAO

Οι συνέπειες της ανεπάρκειας DAO θα εξαρτηθούν από τη συσσωρευμένη ισταμίνη. Στο περιοδικό Food Chemistry επισημαίνουν ότι η ισταμίνη και η τυραμίνη προκαλούν δηλητηρίαση σε διαφορετικά όργανα:

 • Κεντρικό νευρικό σύστημα: Ημικρανία, πονοκέφαλος και ζάλη.
 • Καρδιαγγειακό σύστημα: Διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, χαμηλή αρτηριακή πίεση, πονοκέφαλος και έξαψη του προσώπου.
 • Δέρμα: Εκζέματα, δερματίτιδα, κνίδωση.
 • Πεπτικό σύστημα: Ερεθισμένο κόλον, διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία, έμετος.
 • Μύες: Οξύς πόνος.
 • Οστικός ιστός: Οστεοπαθητικοί πόνοι.
 • Αναπνευστικό σύστημα: Άσθμα.

Ποιος είναι ο κίνδυνος δηλητηρίασης;

Όπως επισημαίνεται στη βιβλιογραφία, δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σχετικά με την ελάχιστη δόση ισταμίνης που μπορεί να προκαλέσει τοξικές επιδράσεις στο γενικό πληθυσμό. Στη δηλητηρίαση από ισταμίνη, τα επίπεδα που περιέχονται στα τρόφιμα πρέπει να είναι πολύ υψηλά, με περισσότερα από 600 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό.

Ωστόσο, σε άτομα με δυσανεξία ή σε άτομα με ανεπάρκεια DAO, πολύ μικρότερη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα. Αυτές οι οριακές τιμές κυμαίνονται από 50 μικρογραμμάρια (μια μερίδα κρασιού 125 χιλιοστόλιτρων) έως 75 χιλιοστόγραμμα.

Η παρουσία άλλων αμινών σε τρόφιμα ή ποτά μπορεί να αυξήσει την τοξικότητα της ισταμίνης. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές, υπάρχει η υποψία ότι αυτό συμβαίνει λόγω του ανταγωνισμού των υποδοχέων στο έντερο.

A glass of wine.
Το αλκοόλ στο κρασί, για παράδειγμα, αυξάνει τις επιδράσεις της ισταμίνης σε άτομα με ανεπάρκεια DAO.

Πώς πρέπει να είναι η διατροφή σε μια ανεπάρκεια DAO;

Οι δίαιτες για τη θεραπεία της ανεπάρκειας DAO δεν πρέπει να βασίζονται μόνο στη χαμηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη, αλλά πρέπει να προσαρμόζεται και ο συνδυασμός ορισμένων τροφίμων. Οι προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές είναι καλά τεκμηριωμένες.

Ορισμένοι συνιστούν την εξάλειψη των τροφίμων που περιέχουν περισσότερα από 20 χιλιοστόγραμμα ισταμίνης ανά κιλό προϊόντος. Ενώ άλλοι είναι πιο αυστηροί και θεωρούν ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται τρόφιμα με μέγιστο όριο 1 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό.

Η δίαιτα θα πρέπει να αποκλείει τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα λουκάνικα, το σαλάμι, το τσορίθο, τα ώριμα τυριά, τα ψάρια σε κονσέρβα ή τα φρέσκα ψάρια με σκούρο κρέας. Ορισμένα λαχανικά, όπως το ξινολάχανο και η σόγια που έχουν υποστεί ζύμωση, πρέπει επίσης να αποφεύγονται.

Τα αλκοολούχα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση ή απόσταξη πρέπει να αποσύρονται από τη δίαιτα. Συνιστάται μάλιστα να μη συνδυάζονται ορισμένα τρόφιμα με αυτά τα ποτά λόγω της ανασταλτικής τους δύναμης στην DAO.

Αν και ελάχιστες ποσότητες ισταμίνης αναφέρονται στα σέσκουλα, τις ντομάτες, τις ελιές, τα όσπρια και τα δημητριακά, η παρουσία αυτή είναι περιστασιακή και δεν πρέπει να εξαλείφονται από τη διατροφή. Το σπανάκι θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Veciana Nogués MT, Vidal Carou MC. Dieta baja en histamina. En: Salas-Salvadó J, Bonada Sanjaume A, Trallero Casaña R, Saló Solà M, Burgos Peláez R, editores. Nutrición y dietética clínica. 2.ª ed. Barcelona: Ediciones Elsevier España; 2008. p. 443-8.
 • Ruiz-Capillas, C., Jiménez-Colmenero, F. Biogenic amine content in Spanish retail market meat products treated with protective atmosphere and high pressure. Eur Food Res Technol 218, 237–241 (2004). https://doi.org/10.1007/s00217-003-0848-3
 • Claudia Ruiz-Capillas Pérez y Francisco Jiménez-Colmenero. AMINAS BIÓGENAS: IMPORTANCIA TOXICOLÓGICA. Electron J Biomed 2010;3:58, Disponible en: https://biomed.uninet.edu/2010/n3/ruiz-capillas.pdf
 • MARÍA FERNÁNDEZ Y MIGUEL A. ÁLVAREZ. INSTITUTO DE PRODUCTOS LÁCTEOS DE ASTURIAS (CSIC). CARRETERA DE INFIESTO, S/N. 33.300 VILLAVICIOSA. ASTURIAS. Las aminas biógenas en los alimentos. Disponible en: https://digital.csic.es/bitstream/10261/5771/1/IPLA_AGROCSIC_2.pdf?
 • Martuscelli, M.; Esposito, L.; Mastrocola, D. Biogenic Amines’ Content in Safe and Quality Food. Foods 2021, 10, 100. https://doi.org/ 10.3390/foods10010100
 • Beatriz del Rio, Begoña Redruello, Daniel M. Linares, Victor Ladero, Maria Fernandez, Maria Cruz Martin, Patricia Ruas-Madiedo, Miguel A. Alvarez,
 • The dietary biogenic amines tyramine and histamine show synergistic toxicity towards intestinal cells in culture, Food Chemistry, Volume 218, 2017, Pages 249-255, ISSN 0308-8146, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.046.
 • KAROVIČOVÁ and Z. KOHAJDOVÁ. Biogenic Amines in Food. Chem. Pap. 59 (1) 70—79 (2005). Disponible en: https://www.chempap.org/file_access.php?file=591a70.pdf
 • Stratta, Paolo & Badino, Guido. (2012). Scombroid poisoning. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne. 184. 674. 10.1503/cmaj.111031.
 • Ortolani C, Pastorello EA. Food allergies and food intolerances. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2006;20:467-83. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16782524/
 • Jee Hee Son, Bo Young Chung, Hye One Kim, Chun Wook Park. A Histamine-Free Diet Is Helpful for Treatment of Adult Patients with Chronic Spontaneous Urticaria. Annals of Dermatology 2018; 30(2): 164-172.
 • Esposito, F.; Montuori, P.; Schettino, M.; Velotto, S.; Stasi, T.; Romano, R.; Cirillo, T. Level of Biogenic Amines in Red and White Wines, Dietary Exposure, and Histamine-Mediated Symptoms upon Wine Ingestion. Molecules 2019, 24, 3629.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.