10 συμβουλές για να ελέγξετε τη νόσο του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές προκειμένου να την ελέγξετε.
10 συμβουλές για να ελέγξετε τη νόσο του Crohn
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς μπορείτε να ελέγξετε τη νόσο του Crohn; Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε; Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Ωστόσο, τα αίτια της ασθένειας παραμένουν άγνωστα. Η ιατρική έρευνα πιστεύει πως στην ανάπτυξη της ασθένειας συμβάλλει ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εκτιμάται ότι πάνω από 780.000 Αμερικανοί πάσχουν από αυτή την πάθηση. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί ανησυχητικά αυτές οι περιπτώσεις.

Αυτή η ασθένεια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία οποιουδήποτε τμήματος του γαστρεντερικού συστήματος. Συχνά, προκαλεί φλεγμονή, διάρροια, κόπωση, και απώλεια όρεξης.

10 συμβουλές για να ελέγξετε τη νόσο του Crohn

Η νόσος του Crohn μπορεί να είναι από ήπια μέχρι σοβαρή με τα συμπτώματα να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Γενικά, για την αντιμετώπιση της νόσου απαιτείται ένας συνδυασμός φαρμάκων και αλλαγών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του ατόμου.

Παρακάτω έχουμε για εσάς 10 συμβουλές ώστε να διαχειριστείτε αυτή την ασθένεια.

1. Λάβετε τη φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τον/η γιατρό σας για να ελέγξετε τη νόσο του Crohn

Γυναίκα ετοιμάζεται να πάρει χάπι
Ακόμη και αν βελτιωθούν τα συμπτώματα, δε θα πρέπει να σταματήσετε τη λήψη φαρμάκων καθώς μπορεί να υπάρξει υποτροπή και να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Το πρώτο βήμα για τον έλεγχο της ασθένειας είναι ν’ ακολουθείτε αυστηρά τη φαρμακευτική αγωγή που σας έδωσε ο/η γιατρός σας. Ακόμη και αν αρχίσουν να βελτιώνονται τα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να συνεχίσετε την αγωγή για να μην υπάρξουν επιπλοκές.

2. Μην κάνετε αυτοθεραπεία

Η αυτοθεραπεία μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα σε αυτή την ασθένεια. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον/η γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε νέο φάρμακο.

Ορισμένα φάρμακα έχουν παρενέργειες και μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις όταν συνδυαστούν.

3. Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία για να ελέγξετε τη νόσο του Crohn

10 συμβουλές για να ελέγξετε τη νόσο του Crohn
Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη λειτουργία του γαστρεντερικού σας συστήματος.

Ένα σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης της νόσου του Crohn είναι ο έλεγχος της διατροφής. Είναι απαραίτητο να τρώτε υγιεινά και ν’ αλλάξετε τη διατροφή σας ώστε να αποτρέψετε ή να βελτιώσετε τις επιπλοκές που προκαλεί η ασθένεια.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να συμπεριλάβετε αυτές τις θρεπτικές ουσίες στη διατροφή σας:

 • Σύνθετους υδατάνθρακες (μέτριες μερίδες)
 • Βιταμίνες και μέταλλα
 • Πρωτεΐνες (από άπαχο κρέας, ψάρι, καθώς και φυτικής προέλευσης)

Από την άλλη, θα πρέπει ν’ αποφεύγετε τροφές που χειροτερεύουν τη φλεγμονή. Κάποιες από τις τροφές που θα πρέπει ν’ αποφεύγετε είναι τα κορεσμένα λιπαρά, το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, τα τηγανιτά φαγητά, τα πρόχειρα φαγητά, και η ζάχαρη.

4. Αποφύγετε τη χρήση παυσίπονων ή φαρμάκων που ανακουφίζουν από τον πόνο

Κάποια παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές σε άτομα που υποφέρουν από τη νόσο του Crohn. Έτσι, αν κριθεί απαραίτητο, σας συμβουλεύουμε να πάρετε φάρμακα με παρακεταμόλη.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον/η γιατρό σας πρώτα πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.

5. Αυξήστε την πρόσληψη προβιοτικών

Γάλα με προβιοτικά σε δοχείο
Τα προβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας, πράγμα που βοηθά στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της ασθένειας.

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων. Πρόκειται για καλά βακτήρια που βοηθούν στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας. Αυτός είναι και ο λόγος που σας βοηθούν να ελέγξετε τη φλεγμονή που προκαλεί η νόσος του Crohn.

Ορισμένες τροφές με προβιοτικά είναι:

6. Τρώτε τροφές με πρεβιοτικά

Η αύξηση της πρόσληψης πρεβιοτικών τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα της ασθένειας.

Στις τροφές με πρεβιοτικά περιλαμβάνονται οι μπανάνες, τα σπαράγγια, και τα πράσα. Αυτές οι τροφές προμηθεύουν με θρεπτικές ουσίες τα υγιή βακτήρια του εντέρου και προάγουν την ανάπτυξή τους.

7. Θέστε υπό έλεγχο το άγχος σας

10 συμβουλές για να ελέγξετε τη νόσο του Crohn
Το άγχος συνδέεται με την υγεία του εντέρου σας.

Τα εντερικά προβλήματα μπορούν να χειροτερέψουν σε περιόδους άγχους. Αν και ίσως ακούγεται τραβηγμένο, το άγχος επηρεάζει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Γι’ αυτό, σας προτείνουμε να εξασκείτε χαλαρωτικές μεθόδους όπως γιόγκα, διαλογισμό, ή τάι τσι.

8. Αποφύγετε τον καπνό για να ελέγξετε τη νόσο του Crohn

Οι καπνιστές/ριες δυσκολεύονται περισσότερο να ελέγξουν τη νόσο του Crohn. Τα τοξικά συστατικά του καπνού ερεθίζουν όλο και περισσότερο το έντερο και αυξάνουν τις πιθανότητες υποτροπής.

Θα πρέπει ν’ αναζητήσετε επαγγελματική βοήθα για να κόψετε το κάπνισμα.

9. Αναζητήστε βοήθεια

Γιατρός μιλά με ασθενή
Αναζητήστε υποστήριξη από τον/η γιατρό, την οικογένεια, και τους φίλους σας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η νόσος του Crohn μπορεί, κάποιες φορές, να μην επηρεάζει μόνο το σώμα. Μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη.

Γι’ αυτό, καλό θα ήταν τα άτομα που υποφέρουν από αυτή τη νόσο ν’ αναζητήσουν επαγγελματική υποστήριξη και να έχουν ισχυρή υποστήριξη από τους φίλους, την οικογένεια, και άλλους ανθρώπους οι οποίοι έχουν περάσει ανάλογες καταστάσεις.

10. Γνωρίστε τις τροφές που οξύνουν τη νόσο του Crohn

Παρότι η νόσος του Crohn δεν προκαλείται από κάποια συγκεκριμένη τροφή και δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν ότι ενεργοποιείται από κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο, υπάρχουν τροφές οι οποίες μπορούν να οξύνουν την ασθένεια και να δυσκολέψουν τον έλεγχό της.

Αν δυσκολεύεστε να ελέγξετε την νόσο του Crohn, ίσως θα ήταν προτιμότερο ν’ αποφύγετε τις ακόλουθες τροφές:

 • Επεξεργασμένες τροφές ή πρόχειρο φαγητό
 • Επεξεργασμένα άλευρα
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά
 • Αξεφλούδιστα λαχανικά
 • Φρούτα πλούσια σε ίνες
 • Ζαχαρώδη ροφήματα και αναψυκτικά

Πάσχετε από τη νόσο του Crohn; Αν ναι, τότε καλό θα ήταν ν’ ακολουθήσετε αυτές τις 10 συμβουλές για να την ελέγξετε καλύτερα. Αν υποψιάζεστε ότι ίσως έχετε την ασθένεια, συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας και αναφέρετε τα συμπτώματα που βιώνετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Lichtenstein, G. R., Loftus, E. V., Isaacs, K. L., Regueiro, M. D., Gerson, L. B., & Sands, B. E. (2018). ACG Clinical Guideline: Management of Crohn’s Disease in Adults. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2018.27
 • Kammermeier, J., Morris, M. A., Garrick, V., Furman, M., Rodrigues, A., & Russell, R. K. (2016). Management of Crohn’s disease. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/archdischild-2014-307217
 • Donnellan, C. F., Yann, L. H., & Lal, S. (2013). Nutritional management of Crohn’s disease. Therapeutic Advances in Gastroenterology. https://doi.org/10.1177/1756283X13477715
 • Roy, D. (2011). Probiotics. In Comprehensive Biotechnology, Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-088504-9.00317-2
 • Narula, N., & Fedorak, R. N. (2009). Does smoking reduce infliximab’s effectiveness against Crohn’s disease? Canadian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1155/2009/431349
 • A., S., L., W., J., H., & P., K. (2017). Smoking is associated with risk for developing inflammatory bowel disease including late onset ulcerative colitis: a prospective study. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1080/00365521.2017.1418904
 • Veauthier, B., & Hornecker, J. R. (2018). Crohn’s disease: Diagnosis and management. American Family Physician.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.