Οι ανησυχίες σας κρατούν ξύπνιους; 6 Συμβουλές

Μία από τις πιο κοινές αιτίες αϋπνίας είναι η ανησυχία. Mας οδηγούν σε μια κατάσταση εγρήγορσης που μας εμποδίζει να κοιμηθούμε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν όταν οι ανησυχίες σας κρατούν ξύπνιους.
Οι ανησυχίες σας κρατούν ξύπνιους; 6 Συμβουλές

Τελευταία ενημέρωση: 21 Νοεμβρίου, 2021

Οι περισσότεροι από εμάς, σε κάποιο σημείο της ζωής μας, έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα στον ύπνο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν το μυαλό είναι γεμάτο με σκέψεις που προκαλούν ανησυχία, άγχος, φόβο και στρες. Ευτυχώς, εδώ, θα σας πούμε τι να κάνετε όταν οι ανησυχίες σας κρατούν ξύπνιους.

Γενικά, τα συναισθήματα μας εμποδίζουν να κοιμηθούμε. Η λειτουργία τους είναι να μας κρατούν σε εγρήγορση και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε απειλές ή να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Οι συνθήκες που μας φέρνουν σε αυτήν την κατάσταση συνήθως σχετίζονται με οικονομικά, εργασιακά, οικογενειακά και προβλήματα υγείας.

Ταυτόχρονα, το χειρότερο μέρος αυτού του προβλήματος είναι ότι το να μην μπορείς να κοιμηθείς επειδή ανησυχείς γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Έχει αποδειχθεί ότι, μακροπρόθεσμα, αυτή η δυναμική προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να παρέμβετε εγκαίρως.

Συμβουλές που θα σας αποσπάσουν από τις ανησυχίες σας το βράδυ

Ας ρίξουμε μια ματιά σε 6 χρήσιμες συμβουλές για να αφήσετε τις νυχτερινές ανησυχίες και να κοιμηθείτε. Μπορείτε να εφαρμόσετε οποιαδήποτε από αυτές στην πράξη ή να τις συνδυάσετε, ανάλογα με τις ανάγκες και τα γούστα σας.

1. Κρατήστε ένα πρόγραμμα ύπνου εάν οι ανησυχίες σας κρατούν ξύπνιους

Προσπαθήστε να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Ένα συνηθισμένο λάθος που διαταράσσει τον ρυθμό της ξεκούρασης είναι να κοιμάστε αργά το βράδυ και να σηκώνεστε αργά τα Σαββατοκύριακα. Στη συνέχεια, προσπαθείτε να κοιμηθείτε τη συνηθισμένη ώρα τα βράδια της Κυριακής αλλά δεν μπορείτε.

Ιδανικά, πηγαίνετε για ύπνο νωρίς και σηκωθείτε νωρίς. Προσπαθήστε να είστε συνεπείς με αυτό το πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνηθίσετε το σώμα σας και θα προετοιμαστεί για ύπνο όταν είναι ώρα.

Μια γυναίκα που δεν μπορεί να ξυπνήσει το πρωί.
Οι συνεχείς αλλαγές στη ρουτίνα του ύπνου σας δεν είναι ευνοϊκές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πιο δύσκολο να ξυπνάτε νωρίς κάθε μέρα.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 7 στοιχεία για το άγχος που ίσως αγνοείτε

2. Γράψτε τις σκέψεις σας πριν κοιμηθείτε

Ένας τρόπος για να βγάλετε τις ενοχλητικές σκέψεις από το μυαλό σας είναι να τις γράψετε. Το να κάνετε αυτή τη δραστηριότητα λίγα λεπτά πριν πάτε για ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να σας ανακουφίσει και να σας εμποδίσει να διακόψετε την ξεκούρασή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μπορείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο ανησυχίας, στο οποίο καταγράφετε όλες εκείνες τις καταστάσεις που σας στενοχωρούν. Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η τεχνική μπορεί να είναι αποτελεσματική στη διαχείριση του άγχους.

Απλώς γράψτε τις ανησυχίες σας. Επίσης, αναθεωρήστε τις σημειώσεις σας μετά από μερικές ημέρες και αναρωτηθείτε αν όντως συνέβη αυτό που σας ανησυχούσε. Με τον καιρό, θα παρατηρήσετε ότι τα περισσότερα από αυτά δεν γίνονται πραγματικότητα.

3. Αν οι ανησυχίες σας κρατούν ξύπνιους, σηκωθείτε από το κρεβάτι

Αν και μπορεί να φαίνεται αντίθετο, όσο περισσότερο προσπαθείτε να κοιμηθείτε, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να κοιμηθείτε. Γιατί το να ξαπλώνεις στο κρεβάτι προσπαθώντας να κοιμηθείς ανεπιτυχώς προκαλεί περισσότερο άγχος.

Επιπλέον, το μυαλό σας θα συνδέσει το κρεβάτι με αυτήν την οδυνηρή κατάσταση. Κατά συνέπεια, την επόμενη φορά που θα κοιμηθείτε, θα θυμηθείτε τη δυσάρεστη εμπειρία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να σηκωθείτε από το κρεβάτι, να φύγετε από το δωμάτιο και να ασχοληθείτε με άλλη δραστηριότητα μέχρι να αντιμετωπίσετε τον ύπνο. Αποφύγετε να κάνετε πράγματα που σας ταράζουν, όπως άσκηση, δουλειές του σπιτιού ή ημιτελή εργασία. Αντ ‘αυτού, ξεφυλλίστε ένα περιοδικό, χρωματίστε μάνταλα, πλέξτε, διαλογιστείτε κ.λπ.

4. Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο

Ώρες πριν πάτε για ύπνο, αποφύγετε να εκτεθείτε στις οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, tablet). Ειδικά όταν οι ανησυχίες σε κρατούν ξύπνιο.

Υπάρχει απόδειξη ότι το φως που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές μεταβάλλει τους βιολογικούς ρυθμούς και την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των κύκλων ύπνου-αφύπνισης.

5. Εκτελέστε τεχνικές χαλάρωσης όταν οι ανησυχίες σας κρατούν ξύπνιους

Κάθε μέρα, αφιερώστε μια στιγμή για να χαλαρώσετε. Αποφύγετε να δικαιολογείτε τον εαυτό σας λέγοντας ότι είστε πολύ απασχολημένοι για αυτό.

Εάν το πιστεύετε, τότε η ανάγκη σας για λίγα λεπτά στον εαυτό σας είναι ακόμη πιο επείγουσα. Αυτό δεν χρειάζεται να διαρκέσει περισσότερο από 20 λεπτά. Το σημαντικό είναι να το κάνετε συνήθεια.

Εκτελέστε τεχνικές όπως ο διαλογισμός, η προοδευτική χαλάρωση των μυών, η γιόγκα, η καθοδηγούμενη οπτικοποίηση ή οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής. Πραγματοποιήστε τα κατά τη διάρκεια της ημέρας και όταν σας είναι δύσκολο να κοιμηθείτε γιατί οι ανησυχίες σας κρατούν ξύπνιους.

Είναι σημαντικό να μην εγκαταλείψετε αυτές τις πρακτικές όταν αρχίσετε να κοιμάστε καλύτερα. Είναι επίσης τρόποι πρόληψης της αϋπνίας και του άγχους.

6. Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη πριν πάτε για ύπνο

Όταν πηγαίνετε για ύπνο, αντί να επικεντρώνεστε σε οτιδήποτε αρνητικό που προκαλεί άγχος στη ζωή σας, σκεφτείτε το καλό που σας περιβάλλει, όσο μικρό και αν είναι, και να είστε ευγνώμονες για αυτό. Έχει αποδειχθεί ότι η ευγνωμοσύνη αυξάνει τα επίπεδα ευημερίας και ικανοποίησης από την ύπαρξή μας.

Μπορείτε να είστε ευγνώμονες για πράγματα τόσο απλά όσο να έχετε ένα άνετο κρεβάτι, καλό καφέ το πρωί ή να έχετε δοκιμάσει ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Το να τα έχετε στο μυαλό σας και να είστε ευγνώμονες για αυτά μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που εξασκούνται με συνέπεια την ευγνωμοσύνη έχουν καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερο ύπνο.

Μια γυναίκα με τα χέρια πάνω από την καρδιά της, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη.
Εάν καταφέρετε να διαθέσετε ένα μικρό χρονικό διάστημα στον διαλογισμό πριν πάτε για ύπνο, μπορεί να είστε σε θέση να απαλλαγείτε από ανησυχίες και να ξεκουραστείτε.

Ανακαλύψτε: Αϋπνία λόγω άγχους: Τι μπορείτε να κάνετε

Πότε να δείτε έναν επαγγελματία εάν οι ανησυχίες σας κρατούν ξύπνιους

Η έλλειψη ύπνου, που επιδεινώνεται από το άγχος, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών που επηρεάζουν την υγεία και τη γενική ευημερία, όπως τα ακόλουθα:

Τούτου λεχθέντος, εάν οι ανησυχίες σας σας έχουν κρατήσει ξύπνιους για αρκετές ημέρες, πρέπει να δείτε έναν ειδικό. Μην περιμένετε να χειροτερέψει η κατάσταση.

Το να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία υγείας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις υποκείμενες αιτίες και να εφαρμόσετε την καταλληλότερη θεραπεία για την περίπτωση. Αυτός μπορεί να είναι ο έμπιστος γιατρός σας, ένας ειδικός σε διαταραχές ύπνου ή ένας ψυχοθεραπευτής.

Η καλή ξεκούραση είναι πυλώνας υγείας και ευεξίας

Τα προβλήματα ύπνου δεν πρέπει να υποτιμούνται. Μόλις εμφανιστούν, είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσετε την ξεκούραση.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η εφαρμογή των συμβουλών που μόλις παρουσιάσαμε. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα επιμένει, είναι καλύτερο να δείτε έναν επαγγελματία. Η αϋπνία μπορεί να είναι δείκτης άλλων πιο σοβαρών προβλημάτων, όπως διαταραχή άγχους ή κατάθλιψη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.