Τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες

Τα συναισθηματικά προβλήματα, το στρες και το άγχος στις γυναίκες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες. Μερικές φορές μπορεί να συγχέονται με άλλες καταστάσεις.
Τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Η στεφανιαία νόσος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σήμερα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστούν με σχεδόν καθόλου εμφανή συμπτώματα. Ποια είναι τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες;

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθετε περισσότερα για αυτές τις παθήσεις και να μάθετε πώς να τις παρατηρείτε και να αναγνωρίζετε τα συμπτώματά τους, όσο μικρά κι αν είναι. Αξίζει να το έχετε υπόψη σας, γι’ αυτό θέλουμε να σας δείξουμε τις πληροφορίες ξεκάθαρα και απλά.

Σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό εάν έχετε συμπτώματα από τις ακόλουθες ασθένειες. Οι ενδείξεις που περιγράφονται εδώ δεν αντικαθιστούν τις ενδείξεις ενός γιατρού.

Οι αιτίες της στεφανιαίας νόσου μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ των φύλων. Οι γυναίκες μερικές φορές είναι πιο επιρρεπείς στο να υποφέρουν από ορισμένες ασθένειες ανάλογα με τον τρόπο ζωής τους.

Μερικές φορές, μπορεί να μην νιώθουμε τίποτα περισσότερο από μια ελαφριά κούραση που υποθέτει ότι οφείλεται στην πίεση των καθημερινών υποχρεώσεων… Ωστόσο, αυτά είναι μικρά συμπτώματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ειδικά αν είστε γυναίκα.

Τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες

1. Στηθάγχη

Η στηθάγχη εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν λαμβάνει αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο.

Στους άνδρες, εμφανίζεται ως μια αρκετά ισχυρή πίεση στο στήθος που μπορεί να φτάσει μέχρι το χέρι.

Ωστόσο, στις γυναίκες, τείνει να είναι διαφορετικό. Τείνει να εκδηλώνεται ως κάψιμο, απροσδιόριστη πίεση, που εντοπίζεται περισσότερο στον αυχένα, τη γνάθο, το λαιμό, την κοιλιά, ακόμη και την πλάτη. Είναι επίσης πιο διάχυτη στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

  • Ένα σημαντικό γεγονός που πρέπει να θυμάστε: Όταν οι άνδρες πάσχουν από στηθάγχη, αισθάνονται περισσότερο πόνο κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, αλλά ανακουφίζεται όταν είναι σε ηρεμία. Το αντίθετο ισχύει για τις γυναίκες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από στηθάγχη ενώ κοιμούνται.
  • Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα συναισθηματικά προβλήματα, το στρες και το άγχος αυξάνουν τον κίνδυνο αυτού του τύπου καρδιακής νόσου στις γυναίκες.

2. Πόνος στο στήθος: Τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες

Το πιο κοινό σύμπτωμα που προηγείται της καρδιακής προσβολής είναι ο πόνος στο στήθος. Ωστόσο, σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, μόνο οι μισές γυναίκες έχουν δυσφορία ή πίεση σε αυτό το μέρος του σώματος.

Θα πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψη τα ακόλουθα δεδομένα:

  • Μερικές φορές, η καρδιακή νόσος στις γυναίκες συγχέεται με άλλες καταστάσεις. Προσέχετε για συνεχή πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα, δυσπεψία, καούρα, ναυτία, υπερβολική κόπωση και δύσπνοια όταν ανεβαίνετε σκάλες.
  • Η ζάλη και ο ίλιγγος είναι επίσης πολύ χαρακτηριστικά σημάδια καρδιακής προσβολής στις γυναίκες. Οι άντρες, από την άλλη, υποφέρουν συχνά από κρύο ιδρώτα και πόνο στο αριστερό χέρι.

3. Καρδιοπάθειες στις γυναίκες: Καρδιακή ανεπάρκεια

Υποφέρουμε από καρδιακή ανεπάρκεια όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για το σώμα μας. Ως αποτέλεσμα, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Πώς επηρεάζει τις γυναίκες;

Δώστε προσοχή στα πόδια σας, τους αστραγάλους σας, τις φλέβες στο λαιμό σας. Εάν είναι πάντα πρησμένα και νιώθετε πολύ κουρασμένες, επισκεφθείτε το γιατρό σας για έλεγχο.

Πιστεύουμε ότι θα θέλατε να διαβάσετε: Τα οφέλη του να σηκώνετε τα πόδια σας για 20 λεπτά την ημέρα

4. «Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς», ή μυοκαρδιοπάθεια από στρες

Το “σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς” ή η μυοκαρδιοπάθεια από στρες, είναι προσωρινή μυοκαρδιοπάθεια παρόμοια με ένα οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, αν και αναστρέψιμη. Γενικά έχει καλή πρόγνωση. Επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες, γι’ αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη.

Αυτό το σύνδρομο οφείλεται σε ακραίο συναισθηματικό στρες που καταλήγει να επηρεάζει τη λειτουργικότητα της καρδιάς μας. Συνήθως δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι αρτηρίες είναι φραγμένες, αλλά τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια με καρδιακή προσβολή.

Είναι μια από τις πιο πρόσφατα εντοπισμένες καρδιακές παθήσεις και σήμερα έχει πολλά περιστατικά. Συνδέεται επίσης με έντονο συναισθηματικό στρες: απώλεια, πολύ υψηλό καθημερινό άγχος, προσωπικά προβλήματα κ.λπ.

Αυτό το επίπεδο στρες κάνει την καρδιά μας να παρουσιάζει μια διόγκωση της άκρης της αριστερής κοιλίας λόγω υπερδιέγερσης. Τα συμπτώματα του λεγόμενου «συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς» είναι πνιγμός και κούραση.

Εάν περνάτε μια περίπλοκη κατάσταση στη ζωή σας και νιώθετε μια συνεχή αίσθηση πνιγμού, πηγαίνετε στο γιατρό για εξέταση. Το ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με αυτήν την ασθένεια είναι χαμηλό, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στη λειτουργία της καρδιάς μας.

Αυτή η ασθένεια επηρεάζει κυρίως γυναίκες. Για να το αποτρέψετε, μάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας, εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης ή κάντε λίγη σωματική άσκηση για να απελευθερώσετε την ένταση. Είναι απαραίτητο για την υγεία σας. Μην το ξεχνάτε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.