Τι θα πρέπει να ξέρετε ως ανύπαντρη μητέρα

Το να είστε ανύπαντρη μητέρα μπορεί να είναι μια απόφαση που πήρατε μόνη σας ή μπορεί να είναι κάτι που σας επιβλήθηκε. Εδώ θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές.
Τι θα πρέπει να ξέρετε ως ανύπαντρη μητέρα

Τελευταία ενημέρωση: 06 Ιουνίου, 2023

Δεν είναι εύκολο να είσαι ανύπαντρη μητέρα. Ωστόσο, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν ανύπαντρες μητέρες. Αυτές οι εκπληκτικές γυναίκες μεγαλώνουν και εκπαιδεύουν τα παιδιά τους μόνες τους ή με λίγη βοήθεια. Υπάρχουν εκατομμύρια ανύπαντρες μητέρες που έχουν μεγαλώσει ευτυχισμένα παιδιά, τα οποία στη συνέχεια έγιναν ευτυχισμένοι ενήλικες.

Το να είσαι ανύπαντρη μητέρα

Η μητρότητα είναι ένα υπέροχο κομμάτι του να είσαι γυναίκα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, μπορεί να είναι πολύπλοκη περίοδος. Αν βασίζεστε στη βοήθεια του συντρόφου σας μπορεί να είναι πιο υποφερτή, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Μια τοξική σχέση δεν αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που αποφάσισαν να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη τους παρά το γεγονός ότι έχουν χωρίσει με τον πατέρα του μωρού.

Single mother lying next to baby, being a single mother
Το να είσαι ανύπαντρη μητέρα έχει τις προκλήσεις αλλά και τα οφέλη του.

Παρόλο που το να είναι ανύπαντρες μητέρες ίσως δεν ήταν στα αρχικά τους σχέδια και μπορεί να τις φοβίζει αρκετά, πολλές γυναίκες αναλαμβάνουν την πρόκληση με αγάπη και γενναιότητα.

Μια άλλη τάση που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής είναι οι γυναίκες να καταφεύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση με άγνωστη δότη σπέρματος προκειμένου να γίνουν μόνες τους μητέρες. Έχουν απογοητευτεί από τις σχέσεις τους ή δεν έχουν βρει τον κατάλληλο άνθρωπο και το βιολογικό τους ρολόι χτυπάει.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, η απόφαση να γίνετε ανύπαντρη μητέρα συνοδεύεται από τις προκλήσεις και τις ανταμοιβές της.

Οι προκλήσεις του να είσαι ανύπαντρη μητέρα

Αν αποφασίσατε να μεγαλώσετε μόνη σας τα παιδιά, τότε είστε πλέον ανύπαντρη μητέρα. Η απουσία πατέρα σίγουρα δεν πρέπει να αποτελεί στίγμα για τα παιδιά σας. Θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά όλα μπορούν να επιλυθούν. Είστε απόλυτα ικανή να μεγαλώσετε υγιή, αγαπημένα και ευτυχισμένα παιδιά.

Σίγουρα, είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι αν είχατε σύντροφο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Οι βασικές συστάσεις είναι οι εξής:

Οργανώστε το δίκτυο υποστήριξής σας

Το πιθανότερο είναι ότι δεν είστε εντελώς μόνη σας.

Σκεφτείτε και βρείτε ποιοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να σας υποστηρίξουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της φροντίδας του παιδιού. Οι γονείς σας, τα αδέλφια, τα ξαδέλφια ή οι φίλοι σας είναι το δίκτυο υποστήριξής σας.

Αν ο σύντροφός σας έχει αγνοήσει τις ευθύνες του, προσπαθήστε να μην νιώσετε απελπισία. Σίγουρα, μπορεί να έχετε γύρω σας ένα σωρό ανθρώπους που είναι ενθουσιασμένοι που θα γίνετε μητέρα και θα είναι έτοιμοι να σας υποστηρίξουν με ό,τι μπορούν.

Κάποιοι θα μπορούν να σας υποστηρίξουν με πολύπλοκες εργασίες, άλλοι με πιο απλά πράγματα, αλλά κάθε μικρή υποστήριξη θα βοηθήσει τον όλο ρόλο να φανεί πολύ πιο εύκολος.

Οργανώστε τη δουλειά σας, το χρόνο και τον προϋπολογισμό σας

Όλα τα έξοδα για την ανατροφή ενός παιδιού θα βγουν από το λογαριασμό σας, οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια για αυτοσχεδιασμούς. Είναι πολύ πιθανό να συνδυάζετε την εργασία σας με το να είστε μητέρα και να φροντίζετε τα παιδιά σας.

Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η δουλειά σας είναι συμβατή με την ευθύνη για τα παιδιά. Θα πρέπει να είστε σε θέση να τα πηγαίνετε και να τα παίρνετε από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο, να τα βοηθάτε με τα μαθήματά τους, να τα πηγαίνετε στον γιατρό κ.λπ.

mother drawing with daughter being a single mother
Είναι σημαντικό να σχεδιάζετε προσεκτικά όταν αποφασίζετε να γίνετε γονέας, και ακόμη περισσότερο αν σκοπεύετε να γίνετε ανύπαντρη μητέρα.

Έτσι, ο προϋπολογισμός σας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη πράγματα όπως η ιατρική περίθαλψη, η διατροφή, τα ρούχα, η εκπαίδευση και φυσικά η ψυχαγωγία και οι διασκεδαστικές μέρες.

Θα πρέπει να οργανώσετε το πρόγραμμά σας χωρίς να υπερφορτώνετε τον εαυτό σας. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε και διαθέτετε αρκετό χρόνο για τις υποχρεώσεις σας αλλά και για να διασκεδάσετε. Και επιπλέον, θα χρειαστείτε πολλή υπομονή για τις περιπτώσεις που τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως ελπίζατε.

Ό,τι δεν κάνατε σήμερα, μπορείτε να το κάνετε αύριο.

Προετοιμαστείτε για τη μεγάλη ερώτηση

Αποφύγετε να νιώσετε άβολα όταν σας ρωτήσουν για τον πατέρα του παιδιού σας. Δεν έχει νόημα να επηρεάζεστε από αυτό, ή ακόμα χειρότερα, να επηρεάζεται το παιδί σας.

Αν πήρατε την απόφαση να ακολουθήσετε την οδό της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τότε θα πρέπει να είστε σε θέση να μιλήσετε γι’ αυτό με φυσικό τρόπο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα χρειαστεί να το κάνετε όταν θα πείτε στα παιδιά σας από πού προέρχονται.

Αν ο σύντροφός σας σας εγκατέλειψε ή πέθανε, θα πρέπει να είστε σε θέση να μιλήσετε γι’ αυτό χωρίς να νιώθετε άσχημα. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά θα φτάσετε σε ένα σημείο όπου θα μπορείτε να μιλάτε γι’ αυτό χωρίς πόνο ή θυμό.

Να θυμάστε ότι θα υπάρξουν πολλές φορές που θα χρειαστεί να μιλήσετε για τον πατέρα των παιδιών σας, ακόμη και στα ίδια τα παιδιά σας.

Αποφύγετε τις κατηγορίες

Αν είχατε μια ατυχή σχέση με τον πατέρα του παιδιού σας, αποφύγετε να νιώσετε απογοήτευση, θυμό ή να κρατάτε κακία.

Αποφύγετε ιδιαίτερα να κατηγορείτε τα παιδιά σας για την κατάσταση. Δεν έχουν καμία ευθύνη για εσάς και δεν είναι ο λόγος που η σχέση σας δεν πήγε καλά.

Τα παιδιά σας έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν από πού προέρχονται και έχετε την ευθύνη να τους δώσετε τις πιο ακριβείς και ουδέτερες πληροφορίες που μπορείτε. Αποφύγετε να δώσετε στο παιδί σας αρνητικές εντυπώσεις για τον πατέρα τους. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να το θυμάστε, ο πατέρας είναι υπεύθυνος για το 50% της ζωής του παιδιού σας.

Αφήστε τα να γνωρίζουν με ειλικρίνεια και να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν το παιδί σας συνελήφθη με εξωσωματική γονιμοποίηση με άγνωστο δότη. Αργά ή γρήγορα, θα ρωτήσουν πού είναι ο πατέρας τους.

Μάθετε να συγχωρείτε

Είναι εύκολο να το λέτε, αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολο να συγχωρήσετε πραγματικά έναν απόντα πατέρα.
Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Μπορεί να πείτε ότι τον συγχωρείτε στην αρχή, αλλά θα περάσει πολύς καιρός μετά μέχρι να τον συγχωρήσετε πραγματικά.

Single mother kissing baby good night, being a single mother
Το να είσαι ανύπαντρη μητέρα μπορεί να είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία.

Αν ο σύντροφός σας έχει πεθάνει ή αν σας έχει εγκαταλείψει, δεν πρέπει να συγχωρήσετε μόνο εκείνον, αλλά και τον εαυτό σας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε υπεύθυνη για ό,τι έχει συμβεί.

Αποφασίσατε να αποκτήσετε παιδί με αυτό το άτομο και ήταν εκείνος που σας έδωσε αυτή την υπέροχη ευκαιρία να γίνετε μητέρα. Συγχωρήστε τον εαυτό σας.

Με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να μάθετε να συγχωρείτε, πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να συγχωρεί τόσο εσάς όσο και τον πατέρα του. Η συγχώρεση είναι μια μεγάλη έκφραση αγάπης, που θα σας φέρει πιο κοντά στο παιδί σας, το οποίο είναι το πιο σημαντικό πράγμα.

Αναζητήστε υποστήριξη

Μια σούπερ μαμά δεν είναι αυτή που μπορεί να κάνει τα πάντα. Μια σούπερ μαμά είναι μια μαμά που ξέρει πότε να ζητήσει επιπλέον βοήθεια. Αν χρειάζεστε ψυχολογική βοήθεια για τον εαυτό σας ή τα παιδιά σας, μη διστάσετε να την αναζητήσετε.

Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι προσπαθούν να κρύψουν τα συναισθήματά τους, αυτό δεν κάνει καλό σε εσάς και τα παιδιά σας. Η οικογενειακή θεραπεία θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να επιλύσετε τις συναισθηματικές σας προκλήσεις.

Αν δεν έχετε τον προϋπολογισμό να πληρώσετε για μια τέτοια υπηρεσία, ψάξτε για τοπικές ομάδες υποστήριξης, ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή οικογενειακούς συμβούλους που μπορούν να σας προτείνουν κοινωνικά κέντρα.

Μια τελευταία σημείωση

Αν και δεν θα μπορέσετε ποτέ να αντικαταστήσετε έναν πατέρα, δώστε τον καλύτερο εαυτό σας ως μητέρα. Για να μεγαλώσετε ένα παιδί όντας ανύπαντρη μητέρα πρέπει να δώσετε διπλάσια αγάπη, υπομονή, κατανόηση και αφοσίωση.

Είναι δύσκολο, αλλά μπορείτε να το κάνετε και τα παιδιά σας θα σας ευγνωμονούν γι’ αυτό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.