Τα 90 καλύτερα αποφθέγματα για την ευτυχία και τη χαρά

Ανακαλύψτε τις αρχές που διέπουν την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση και την ευδαιμονία μέσα από τις καλύτερες φράσεις για την ευτυχία και τη χαρά.
Τα 90 καλύτερα αποφθέγματα για την ευτυχία και τη χαρά
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 31 Μαΐου, 2023

Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο η ευτυχία είναι κάτι περισσότερο από ένας σκοπός και αποτελεί από μόνη της το νόημα της ζωής. Όλοι θέλουν να την επιτύχουν, αλλά λίγοι γνωρίζουν το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτήν. Αν θέλετε να εξασφαλίσετε ότι οι μέρες σας θα είναι γεμάτες με περισσότερη χαρά και ικανοποίηση, σας προσκαλούμε να διαβάσετε τα καλύτερα αποφθέγματα για την ευτυχία και τη χαρά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η ευτυχία συνδέεται στενά με την ψυχική ευεξία. Πράγματι, όσοι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως πιο δυστυχισμένο, συνήθως αναφέρουν επίσης επεισόδια άγχους, κατάθλιψης και άλλων συναφών διαταραχών. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι σκέφτονται κορυφαίοι συγγραφείς, φιλόσοφοι και στοχαστές στα παρακάτω αποφθέγματα για την ευτυχία και τη χαρά.

Τα καλύτερα αποφθέγματα για την ευτυχία και τη χαρά

Από όλες τις έννοιες που ακούγονται στην κοινωνία μας σήμερα, η ευτυχία είναι μία από τις πιο παρεξηγημένες. Όλοι νομίζουν ότι ξέρουν τι είναι – τουλάχιστον μέχρι κάποιος να τους ρωτήσει για τον ορισμό ή τα χαρακτηριστικά της. Θα σας προειδοποιήσουμε ότι σκοπός μας δεν είναι να μάθετε στο τέλος τα πάντα γι’ αυτήν, αλλά ίσως ανακαλύψετε μια διαφορετική οπτική γωνία που δεν είχατε σκεφτεί.

Πράγματι, υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσεγγίσει κανείς την ευτυχία και όλες τις έννοιες που συνδέονται με αυτήν (ικανοποίηση, χαρά, ευχαρίστηση, επιτυχία κ.ο.κ.). Ας κάνουμε μια περιήγηση στα παρακάτω αποφθέγματα για την ευτυχία και τη χαρά για να δούμε τι σκέφτηκαν μερικοί από εκείνους που αφιέρωσαν χρόνο φιλοσοφώντας πάνω σε αυτό το θέμα.

1. “Υπάρχει ένα είδος γλυκιάς αθωότητας στο να είσαι άνθρωπος, στο να μην χρειάζεται να είσαι μόνο ευτυχισμένος ή μόνο λυπημένος, στη φύση του να μπορείς να είσαι σπασμένος και ολόκληρος ταυτόχρονα.” (C. JoyBell C.)

Όπως θα ανακαλύψουμε, δεν υπάρχει μια κατάσταση πλήρους ευτυχίας. Όπως ακριβώς υπάρχουν ευτυχισμένες στιγμές, υπάρχουν και στενάχωρες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενδίδετε στην απαισιοδοξία κατά τη διάρκεια των κακών στιγμών. Η ζωή είναι μια μέση λύση, οπότε μάθετε να αγκαλιάζετε όλες τις αποχρώσεις της ως μέρος της.

2. “Επικεντρωθείτε στο ταξίδι, όχι στον προορισμό. Η χαρά δεν βρίσκεται στο τέλος μιας δραστηριότητας, αλλά στο να την κάνετε”. (Greg Anderson)

Και εδώ βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας μας: η επιτάχυνση του δρόμου προκειμένου να απολαύσουμε αυτό που βρίσκεται στο τέλος του.

Συχνά θα λάβετε μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εκτίμηση του τοπίου και της περιπέτειας του ταξιδιού παρά από την άφιξη στον προορισμό σας. Μη βιάζεστε, απολαύστε κάθε τι που κάνετε, αλλιώς δεν θα συναντήσετε ποτέ την αληθινή ευχαρίστηση.

3. “Υπάρχει χώρος στη ζωή σας για τα πράγματα που έχουν σημασία, για την οικογένεια και τους φίλους, την αγάπη και τη γενναιοδωρία, τη διασκέδαση και τη χαρά. Χωρίς αυτά, θα καείτε στα μέσα της καριέρας σας και θα αναρωτιέστε πού πήγε η ζωή σας”. (Jonathan Sacks)

Πολλοί άνθρωποι παραμερίζουν την ευτυχία ως δευτερεύοντα στόχο, επειδή επιδιώκουν άλλους στόχους στη ζωή τους (π.χ. εργασία). Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτόν τον κόσμο που, με λίγη οργάνωση, να σας εμποδίζει να συνδυάσετε άλλα σημαντικά πράγματα στη ζωή σας.

Όπως ακριβώς πρέπει να κάνετε χώρο για τη χαρά και την ευτυχία, πρέπει επίσης να κάνετε χώρο για την αγάπη, την οικογένειά σας και τη διασκέδαση- μεταξύ άλλων. Διαφορετικά, δεν μπορείτε να πείτε ότι απολαμβάνετε πραγματικά τη ζωή. Συνήθως, όσοι παραλείπουν να αφιερώσουν χώρο για όλα αυτά τα πράγματα το κάνουν με βάση πολλές δικαιολογίες.

4. “Η χαρά της ζωής προέρχεται από τις συναντήσεις μας με νέες εμπειρίες, και έτσι δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να έχεις έναν ορίζοντα που αλλάζει άπειρα, που κάθε μέρα έχει έναν νέο και διαφορετικό ήλιο”. (Christopher McCandless)

Το να ζούμε στη ζώνη άνεσής μας είναι πολύ εύκολο. Δεν λέμε ότι είναι λάθος να το κάνουμε, απλά να ξέρετε ότι πολλές από τις ευκαιρίες που οδηγούν στη χαρά ή την ευτυχία βρίσκονται έξω από αυτή.

Οι νέες εμπειρίες που προσθέτετε στη ζωή σας, οι προκλήσεις, τα προβλήματα και οι περιπέτειες, είτε είναι προγραμματισμένες είτε απρογραμμάτιστες, σας προσφέρουν πάντα μια άλλη ευκαιρία για ευτυχία.

5. “Ακόμα και μια ευτυχισμένη ζωή δεν μπορεί να είναι χωρίς ένα μέτρο σκότους, και η λέξη ευτυχισμένος θα έχανε το νόημά της αν δεν εξισορροπούσε τη θλίψη. Είναι πολύ καλύτερο να παίρνουμε τα πράγματα όπως έρχονται με υπομονή και ψυχραιμία.” (Carl Jung)

Εξάλλου, πώς θα μπορούσατε να ξέρετε ότι είστε ευτυχισμένοι αν δεν είχατε βιώσει στο παρελθόν θλιβερές στιγμές; Όλα είναι μέρος μιας κλίμακας, την οποία, κατά καιρούς, μπορείτε να γείρετε υπέρ σας προς την πλευρά της ευτυχίας.

Όπως θα δούμε και με άλλες φράσεις για την ευτυχία και τη χαρά, αυτή η κατάσταση δεν δωρίζεται, είναι κάτι που πρέπει να κερδίσετε με βάση τις πράξεις σας.

6. “Δεν υπάρχει ευτυχία σαν αυτή που είναι να αγαπιέσαι από τους συνανθρώπους σου και να νιώθεις ότι η παρουσία τους είναι μια προσθήκη στην άνεσή σου.” (Charlotte Brontë)

Συναντάμε μια από τις έννοιες που δίνουν νόημα στην ευτυχία: την αγάπη. Σύμφωνα με την Αγγλίδα συγγραφέα, μέρος της ευτυχίας συνίσταται στο να αγαπιέσαι από τους γύρω σου. Ο σύντροφός σας, η οικογένειά σας και οι φίλοι σας συμβάλλουν στο πότισμα του εσωτερικού σας φυτού της ευτυχίας.

Αν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση αυτή τη στιγμή, μπορείτε σοφά να πείτε ότι είστε ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, απλά δεν το είχατε δει έτσι μέχρι τώρα.

7. “Χαρά είναι αυτό που μας συμβαίνει όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αναγνωρίσει πόσο καλά είναι πραγματικά τα πράγματα.” (Marianne Williamson)

Οτιδήποτε- δηλαδή, όλα όσα έχετε και σας συμβαίνουν στη ζωή σας. Συχνά οι άνθρωποι υποτιμούν αυτό που έχουν ή αυτό που πετυχαίνουν στη ζωή τους, θέλοντας πάντα να αποκτήσουν κάτι καλύτερο.

Κάτι τέτοιο είναι η τέλεια συνταγή για τη δυστυχία. Τη στιγμή που αρχίζετε να εκτιμάτε τα πράγματα που έχετε, έχετε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα προς την ικανοποίηση.

8. “Η ευτυχία βρίσκεται στη χαρά του επιτεύγματος και στον ενθουσιασμό της δημιουργικής προσπάθειας” (Franklin Roosevelt)

Και για να κάνετε ένα επίτευγμα πρέπει να εργαστείτε σκληρά για να το πετύχετε. Πρέπει να σχεδιάσετε, να εργαστείτε σκληρά, μερικές φορές να αποτύχετε, να σηκωθείτε και να το κατακτήσετε. Έτσι συμπεριλαμβάνουμε την προσπάθεια ως ένα από τα δομικά στοιχεία της ευτυχίας.

Χωρίς αυτήν δεν μπορείτε ποτέ να την αγκαλιάσετε πλήρως. Ομοίως, πρέπει να προσπαθείτε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να διαιωνίζετε αυτή την κατάσταση χαράς και να μην την αφήνετε να ξεθωριάζει από τα χέρια σας.

9. “Η τέλεια ευτυχία είναι ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, το γέλιο ενός εγγονιού, η πρώτη χιονόπτωση. Είναι τα μικρά πράγματα που κάνουν τις στιγμές ευτυχισμένες, όχι τα μεγάλα γεγονότα.” (Sharon Draper)

Με λίγα λόγια, το αντίθετο από αυτό που έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε με την ευτυχία. Δεν έρχεται πάντα με ένα καινούργιο σπίτι, ένα αυτοκίνητο τελευταίας τεχνολογίας, μια ονειρεμένη δουλειά ή τον τέλειο σύντροφο.

Αντίθετα, τη βρίσκεις καθημερινά σε μικρές φευγαλέες στιγμές που μερικές φορές περνούν απαρατήρητες. Απλά πρέπει να είσαι ανοιχτόμυαλος και έτοιμος να την απολαύσεις.

10. “Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον κόσμο. Μπορούμε να ελέγξουμε (μόλις και μετά βίας) τις δικές μας αντιδράσεις. Η ευτυχία είναι σε μεγάλο βαθμό μια επιλογή, όχι ένα δικαίωμα ή ένα προνόμιο.” (David C. Hill)

Μείνετε με αυτά τα λόγια, γιατί αν το κάνετε θα έχετε πάρει ένα σπουδαίο μάθημα για την ευτυχία και τη χαρά. Μη νομίζετε ότι θα είστε ευτυχισμένοι επειδή αυτό είναι ένα δικαίωμα που σας αναλογεί μόνο και μόνο επειδή ζείτε, επειδή γεννηθήκατε ή επειδή είστε άνθρωπος.

Καθόλου. Είτε θα το κατακτήσετε με σκληρή δουλειά, είτε η αναμονή σας θα είναι ατελείωτη. Περισσότερο από δικαίωμα, χωρίς αμφιβολία, είναι ένα προνόμιο ή ένα δώρο που πολύ λίγοι είναι πρόθυμοι να δώσουν στον εαυτό τους.

11. “Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που αναζητούν τη θεαματική ευτυχία, ενώ απορρίπτουν την ικανοποίηση.” (Doug Larson)

Πόσες φορές έχετε απορρίψει μια μικρή δόση ευτυχίας, επειδή περιμένετε μια λαίλαπα από αυτήν; Πολλές φορές, απλώς δεν την έχετε συνειδητοποιήσει. Όπως μάθατε παραπάνω, αυτή έρχεται πάντα σε μικρές δόσεις.

Αν είστε πρόθυμοι να δεχτείτε μόνο τις μεγάλες σοδειές, δεν θα ικανοποιήσετε ποτέ πλήρως την όρεξή σας. Η ζωή έχει να κάνει με επιλογές, γι’ αυτό φροντίστε να μην γυρίσετε την πλάτη σας σε εκείνες τις μικρές στιγμές ή τα πράγματα που σας φέρνουν σταγόνες ικανοποίησης.

12. “Μάθετε να απολαμβάνετε κάθε λεπτό της ζωής σας. Να είστε ευτυχισμένοι τώρα. Μην περιμένετε κάτι έξω από εσάς για να σας κάνει ευτυχισμένους στο μέλλον.” (Earl Nightingale)

Αυτή είναι μία από τις καλύτερες σύντομες φράσεις για την ευτυχία και τη χαρά, καθώς σας διδάσκει δύο πράγματα με δύο λέξεις: μην αναβάλλετε πάντα την ευτυχία σας για το μέλλον και μην την εναποθέτετε σε κάποιον άλλον εκτός από εσάς.

Δυστυχώς, και τα δύο είναι δύο λάθη που γίνονται επανειλημμένα στην κοινωνία. Αν αναβάλλετε επ’ αόριστον την ευτυχία σας για αργότερα, τότε θα πεθάνετε χωρίς καν να την πλησιάσετε. Αν βασίζεστε αποκλειστικά σε κάποιον παράγοντα έξω από εσάς, όταν αυτός εκλείψει, θα είστε απελπιστικά δυστυχισμένοι.

13. “Έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι η ευτυχία δεν έρχεται ως αποτέλεσμα του να αποκτήσουμε κάτι που δεν έχουμε, αλλά του να αναγνωρίζουμε και να εκτιμούμε αυτό που έχουμε.” (Frederick Keonig)

Η εκτίμηση αυτού που έχουμε, με αυτόν τον τρόπο, είναι ένα άλλο κλειδί για να ζούμε μια ευτυχισμένη ζωή. Μέχρι στιγμής είναι μια σταθερά στις φράσεις μας, οπότε θα πρέπει να θυμάστε αυτή τη διδασκαλία για όλη σας τη ζωή. Σκεφτείτε για μια στιγμή ότι πολλά από τα πράγματα που έχετε σήμερα χθες ήταν το αντικείμενο της επιθυμίας σας.

14. “Η ευτυχία και η θλίψη τρέχουν παράλληλα. Όταν η μία ξεκουράζεται, η άλλη τείνει να πάρει την εξουσία.” (Hazelmarie Elliott)

Έτσι, αν και πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα για να απολαύσετε την ευτυχία σας, δεν πρέπει ποτέ να χαλαρώσετε, γιατί χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να καταρρεύσει απ’ ό,τι για να χτιστεί.

Πράγματι, αφού την επιτύχετε, περιμένετε να ξεκουραστείτε και ότι θα παραμείνει πάντα κοντά στη ζωή σας. Στην πραγματικότητα, το διάλειμμα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλειά της.

15. “Η ζωή είναι μια σειρά από χτυπήματα. Παρουσιάζει πολλές προκλήσεις. Παρουσιάζει πολλές δυσκολίες, αλλά οι άνθρωποι που μπορούν να δεχτούν αυτά τα χτυπήματα και να συνεχίσουν είναι αυτοί που έχουν πραγματικά μεγάλη επιτυχία και πολλή χαρά στη ζωή τους και πολλές ιστορίες να διηγηθούν” (Josh Turner)

Με δεδομένο το πλήθος των εμποδίων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας πιστεύουμε ότι δεν μας είναι δεδομένο να είμαστε ευτυχισμένοι. Σκεφτείτε ότι αυτά δεν αφορούν μόνο εσάς.

Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, απλώς η θέληση, η αποφασιστικότητα, το θάρρος ή η επιμονή κάνει κάποιους να μπορούν να τις ξεπεράσουν πιο γρήγορα.

16. “Η γνήσια ευτυχία πηγάζει από μέσα μας και συχνά προέρχεται από αυθόρμητα συναισθήματα χαράς”. (Andrew Weil)

Τόσο αυθόρμητα που δεν θεωρείτε δεδομένο ότι σχετίζονται με την ευτυχία. Δεν είναι κακό να αναζητάτε την ευτυχία εξωτερικά, αλλά να έχετε κατά νου ότι αυτή θα είναι πάντα ελλιπής αν δεν συνοδεύεται από εσωτερική ευτυχία.

Αργά ή γρήγορα αυτή η ανισορροπία θα καταλήξει να καταστρέψει τη ζωή σας ή ό,τι έχετε με κόπο κατακτήσει. Το να είστε σε ανακωχή με τα συναισθήματα, τις συγκινήσεις και την ψυχολογική σας ευεξία, για παράδειγμα, είναι μέρος αυτού.

17. “Η χαρά πάντα πέφτει πάνω μας σαν βραδινή δροσιά και μας χτυπάει σαν χαλάζι”. (John Paul)

Άλλη μια από τις φράσεις μας για την ευτυχία και τη χαρά που έχει ως στόχο να σας διδάξει να εκτιμάτε, να απολαμβάνετε και να χαίρεστε τις μικρές εκδηλώσεις της ευτυχίας. Οι περισσότερες από αυτές είναι απροσδόκητες, γεγονός που μας ενθαρρύνει να τις εκτιμήσουμε περισσότερο.

18. “Η επιτυχία και η ευτυχία σας βρίσκονται μέσα σας. Αποφασίστε να διατηρείτε τον εαυτό σας ευτυχισμένο και μαζί με τη χαρά θα σχηματίσετε μια ανίκητη στρατιά απέναντι στις δυσκολίες”. (Helen Keller)

Όλα ξεκινούν με μια απόφαση, την απόφαση να είμαστε ευτυχισμένοι. Το να το πεις δυνατά ή να το σκεφτείς δεν θα σου φέρει αυτό το συναίσθημα, αλλά αν σφραγίσεις την απόφαση ότι από εδώ και πέρα θα κάνεις ό,τι είναι δυνατόν για να το πετύχεις.

Ο προγραμματισμός, η σκληρή δουλειά και η συγκομιδή των πρώτων επιτυχιών έρχεται πάντα αργότερα. Η αρχή βρίσκεται πάντα στην απόφαση. Πείτε μας, έχετε ήδη αποφασίσει ότι σας αξίζει να είστε ευτυχισμένοι;

19. “Μια ευτυχισμένη ζωή πρέπει σε μεγάλο βαθμό να είναι μια ήσυχη ζωή, γιατί μόνο σε μια ατμόσφαιρα ησυχίας μπορεί κανείς να ζήσει την αληθινή χαρά”. (Bertrand Russell)

Συναντιόμαστε ξανά στις φράσεις μας για την ευτυχία και τη χαρά με μια αδελφή έννοια: την ησυχία. Αν και πρόκειται φυσικά για διαφορετικές ιδέες, διατηρούν κάποια παρόμοια χαρακτηριστικά.

Σε τέτοιο βαθμό που κάθε ευτυχισμένος άνθρωπος συνήθως χαρακτηρίζει τη ζωή του ως ήρεμη και το αντίστροφο. Σκεφτείτε το προσεκτικά, ίσως αυτές οι λέξεις να είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να διαβάσετε για να ανακαλύψετε ότι η ζωή σας είναι πιο ευτυχισμένη απ’ ό,τι περιμένατε.

20. Αποσπάσματα για την ευτυχία: “Από καιρό σε καιρό είναι καλό να κάνουμε μια παύση στην αναζήτησή μας για ευτυχία και απλά να είμαστε ευτυχισμένοι”. (Guillaume Apollinaire)

Las frases de felicidad y alegría son únicas
Μερικές φορές ξοδεύουμε πολύ χρόνο προσπαθώντας να είμαστε ευτυχισμένοι χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι η καλύτερη πηγή χαράς βρίσκεται στις μικρές στιγμές.

Πολλοί άνθρωποι είναι ακούραστα αφοσιωμένοι στην αναζήτηση της ευτυχίας. Όταν βρίσκουν ένα μέρος που τους προσφέρει λίγη από αυτήν, το εγκαταλείπουν με αμεσότητα αναζητώντας κάτι καλύτερο.

Αν το κάνετε αυτό, η αναζήτησή σας θα είναι χωρίς νόημα και τα επακόλουθά της μπορούν να εξαντλήσουν τη ζωή σας σωματικά και ψυχολογικά. Μερικές φορές πρέπει να σταματήσετε και να είστε απλά ευτυχισμένοι.

21. “Όλοι βρίσκουμε χαρά και λάμψη και λόγο να συνεχίσουμε ακόμα και στις πιο τρομερές συνθήκες. Ακόμα και μέσα στο χάος και την τρέλα, υπάρχει ακόμα μια ομορφιά που προέρχεται απλά από τη ζωτικότητα ενός άλλου ανθρώπινου πνεύματος”. (Ishmael Beah)

Θυμηθείτε αυτά τα λόγια την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να περάσετε μια δυσάρεστη στιγμή. Ακόμη και στα πιο σκοτεινά μέρη θα βρείτε πάντα ένα φως που θα σας δώσει λόγο να είστε ευτυχισμένοι. Απλά πρέπει να είστε πρόθυμοι να το βρείτε και να αποφασίσετε ότι αξίζει να βγείτε από το σκοτάδι για να έρθετε πιο κοντά στο φως.

22. “Τρία μεγάλα απαραίτητα στοιχεία για την ευτυχία σε αυτή τη ζωή είναι κάτι να κάνεις, κάτι να αγαπάς και κάτι να ελπίζεις”. (Joseph Addison)

Αναμφίβολα μία από τις καλύτερες σύντομες φράσεις. Κάτι να κάνεις, κάτι να αγαπάς και κάτι να προσδοκάς είναι μια συνταγή που μπορεί να σε βοηθήσει να κατευθύνεις τη ζωή σου προς αυτές τις καταστάσεις.

Να θυμάσαι ότι πρέπει να αγαπάς κάτι και όχι κάποιον. Αν και φυσικά δεν αποκλείεται η παρέα ενός προσώπου, το κάτι περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από έναν άνθρωπο. Η ζωή σας μπορεί να έχει νόημα εφόσον η αγάπη αποτελεί μέρος της, ανεξάρτητα από το πού τοποθετείται.

23. “Αν ψάχνετε στους άλλους για ικανοποίηση, δεν θα ικανοποιηθείτε ποτέ. Αν η ευτυχία σας εξαρτάται από τα χρήματα, δεν θα είστε ποτέ ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας. Να είστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχετε, να χαίρεστε με τον τρόπο που είναι τα πράγματα. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι δεν σας λείπει τίποτα, ο κόσμος σας ανήκει”. (Lao Tse)

Αυτά τα λόγια σας προσφέρουν δύο κλειδιά για να είστε ευτυχισμένοι: αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με την ευτυχία και τα επιτεύγματα των άλλων και μην τοποθετείτε αυτό το συναίσθημα μόνο γύρω από τα χρήματα. Φυσικά, τα χρήματα είναι ένα από τα μέσα με τα οποία μπορείτε να εξασφαλίσετε την ευτυχία σας- αλλά δεν πρέπει να είναι το μοναδικό.

24. “Καθώς οι άνθρωποι στρέφονται όλο και πιο γρήγορα στο κυνήγι της προσωπικής ευτυχίας, εξαντλούνται στη μάταιη προσπάθεια να κυνηγήσουν τον εαυτό τους”. (Andres Delbanco)

Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι η ευτυχία βρίσκεται μέσα τους. Μερικές φορές έχουμε τα πράγματα που θέλουμε μπροστά στα μάτια μας, αλλά δεν εστιάζουμε αρκετά για να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι εκεί.

25. Αποσπάσματα για την ευτυχία: “Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να επιδιώξεις στη ζωή: πρώτα, να αποκτήσεις αυτό που θέλεις και μετά να το απολαύσεις. Μόνο οι πιο σοφοί πετυχαίνουν το δεύτερο”. (Logan P. Smith)

Αν και μπορεί να φαίνεται έτσι, πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Το να απολαμβάνετε τα πράγματα που παίρνετε στη ζωή είναι ένα βήμα που δεν πρέπει ποτέ να παραλείψετε. Η προσπάθεια και η δουλειά που κρύβεται πίσω από αυτά είναι κάτι που πρέπει να εκτιμήσετε.

Είναι ένας τρόπος να συγχαρείτε τον εαυτό σας για όλα όσα έπρεπε να κάνετε. Προσπαθήστε να εφαρμόζετε αυτή τη συμβουλή ακόμη και στα πιο μικρά πράγματα.

26. “Η ευτυχία είναι μια συνεχής εργασία σε εξέλιξη, επειδή η επίλυση προβλημάτων είναι μια συνεχής εργασία σε εξέλιξη. Οι λύσεις στα σημερινά προβλήματα θα θέσουν τα θεμέλια για τα αυριανά προβλήματα, και ούτω καθεξής. Η αληθινή ευτυχία εμφανίζεται μόνο όταν βρίσκετε τα προβλήματα που σας αρέσει να έχετε και απολαμβάνετε να τα λύνετε”. (Mark Manson)

Άλλη μια φράση για την ευτυχία και τη χαρά που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που συνήθως πιστεύεται γι’ αυτήν. Η προσπάθεια για τη διατήρησή της είναι μια συνεχής εργασία. Όχι μόνο για μερικές μέρες, μήνες ή χρόνια, αλλά διαιωνίζεται έτσι ώστε να διαιωνίζεται και η ίδια η ευτυχία.

27. “Όταν είστε ευτυχισμένοι κοιτάξτε βαθιά μέσα στην καρδιά σας και θα διαπιστώσετε ότι μόνο αυτό που σας προκάλεσε πόνο σας δίνει χαρά. Όταν είστε λυπημένοι κοιτάξτε ξανά μέσα στην καρδιά σας και θα διαπιστώσετε ότι πράγματι κλαίτε γι’ αυτό που ήταν η χαρά σας”. (Khalil Gibran)

Αν και φυσικά βρίσκουμε εξαιρέσεις, σε γενικές γραμμές αυτά τα λόγια είναι αληθινά. Πολλά από τα πράγματα που σας φέρνουν ευτυχία απαιτούν κάποιου είδους προσπάθεια, ιδρώτα, δέσμευση ή αφοσίωση προκειμένου να τα αποκτήσετε.

Αντίθετα, πολλά από τα πράγματα που σας κάνουν να λυπάστε σχετίζονται στην πραγματικότητα με στιγμές, ανθρώπους ή αντικείμενα που σας έφερναν ευτυχία μέχρι πολύ πρόσφατα.

28. “Όταν είστε ευτυχισμένοι, βρίσκετε καθαρή χαρά στη ζωή σας. Δεν υπάρχουν τύψεις σε αυτή την κατάσταση ευτυχίας, και αυτό είναι ένα αντικείμενο για το οποίο αξίζει να προσπαθείτε σε όλους τους τομείς της ζωής σας”. (Suze Orman)

Στις φράσεις μας για την ευτυχία και τη χαρά συμπεριλαμβάνουμε το γεγονός ότι η ευτυχία είναι μια κατάσταση που θα πρέπει να εκδηλώνεται σε διάφορους τομείς της ζωής σας.

Αν θέλετε να πείτε δυνατά ότι είστε ευτυχισμένοι, τότε αυτό το συναίσθημα θα πρέπει να κατακλύζει πολλά σημαντικά πράγματα στη ζωή σας. Η εργασία, η σχέση σας, η υγεία σας, η οικονομική σταθερότητα και οι κοινωνικές σχέσεις είναι ένα καλό παράδειγμα.

29. “Η ευτυχία φαίνεται πάντα μικρή όταν την έχετε στα χέρια σας, αλλά αφήστε την να φύγει και θα μάθετε πόσο μεγάλη και πολύτιμη είναι”. (Maxim Gorky)

Αν και όταν το κάνετε θα είναι πολύ αργά για να την απολαύσετε, και ακριβώς εκείνη τη στιγμή θα σας πλημμυρίσει θλίψη. Γι’ αυτό σας λέμε ότι πρέπει να ξέρετε να εκτιμάτε την ευτυχία που βρίσκετε σε κάθε στιγμή. Μόνο τότε θα είστε σίγουροι ότι θα την εκτιμήσετε πλήρως.

30. Αποσπάσματα για την ευτυχία: “Ο κόσμος είναι γεμάτος με πολύ φόβο, πολύ αρνητισμό και πολλή κρίση. Απλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να στρέφονται προς τη χαρά και την ευτυχία. Όσο κι αν ακούγεται τετριμμένο, πρέπει να κάνουμε μια αλλαγή”. (Ellen DeGeneres)

Το θέμα δεν είναι να γυρίσετε την πλάτη σας σε αυτά τα συναισθήματα ή στα άσχημα πράγματα της ζωής. Απλώς είναι πολύ πιο παραγωγικό για εσάς να αντιμετωπίσετε τη ζωή από ένα πιο θετικό πρίσμα, με ευτυχία και χαρά, παρά να το κάνετε από την αντίθετη πλευρά.

31. “Για την ευτυχία χρειάζεσαι ασφάλεια, αλλά η χαρά μπορεί να ανθίσει σαν λουλούδι ακόμα και από τους γκρεμούς της απόγνωσης”. (Anne M. Lindbergh)

Ακόμα και σε στιγμές που έχετε κάθε λόγο στον κόσμο να μην είστε ευτυχισμένοι. Πάντα θα έχετε δικαιολογίες, εμπόδια και καταστάσεις που θα σας εμποδίζουν να είστε ευτυχισμένοι. Απλά πρέπει να έχετε την αυτοπεποίθηση και το θάρρος να τα αντιμετωπίσετε αυτά για να κατακτήσετε αυτό το πολυπόθητο συναίσθημα.

32. “Είναι μια απλή αλλά μερικές φορές ξεχασμένη αλήθεια ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της σημερινής χαράς και των μεγάλων ελπίδων είναι η καλλιέργεια της αναδρομικής πικρίας”. (Robert Menzies)

Όποιος σπέρνει μέσα του μόνο δυστυχία, πικρία, περιφρόνηση, απάθεια, αδιαφορία και απαισιοδοξία, δεν μπορεί να περιμένει ότι η ζωή θα του επιστρέψει το αντίθετο.

Αν και το να είσαι θετικός, να αντιμετωπίζεις τη ζωή με ευτυχία και να προσπαθείς να είσαι χαρούμενος δεν εγγυάται ότι η ζωή θα σου επιστρέψει το ίδιο, τουλάχιστον δεν απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από ό,τι στην πρώτη περίπτωση. Μια στάση μπορεί να κάνει αβυσσαλέα διαφορά στη συναισθηματική σας ευημερία.

33. “Αν θέλετε πραγματικά να λάβετε χαρά και ευτυχία, τότε υπηρετήστε τους άλλους με όλη σας την καρδιά. Σηκώστε το βάρος τους και το δικό σας βάρος θα είναι ελαφρύτερο”. (Ezra Taft Benson)

Μέσα από αυτά τα λόγια αρχίζουν οι φράσεις για την ευτυχία και τη χαρά που σας ενθαρρύνουν να βοηθάτε τους άλλους, ώστε να ανθίσει η δική σας ευτυχία.

Κάποιοι βρίσκουν πραγματική χαρά και ευχαρίστηση στο να βοηθούν τους άλλους, είτε με μικρές είτε με μεγάλες πράξεις. Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, είναι ένας από τους τρόπους για να επιτύχετε την ευτυχία που ανταμείβει και την κοινωνία.

34. “Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι αν περιμένουμε να ζούμε στο υψηλότερο σημείο έντασης όλη την ώρα. Η ευτυχία δεν είναι θέμα έντασης, αλλά ισορροπίας, τάξης, ρυθμού και αρμονίας”. (Thomas Merton)

Αν η φιλοσοφία της ζωής σας δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση, δεν θα μπορέσετε ποτέ να πείτε ότι βρίσκεστε σε κατάσταση πλήρους ευτυχίας. Είναι σαν ένα τρενάκι του λούνα παρκ, έχει σκαμπανεβάσματα και μετά συνεχίζει ευθεία. Πρέπει να μάθετε να τα αντιμετωπίζετε, είναι μέρος της ίδιας της ζωής.

35. Αποσπάσματα για την ευτυχία: “Πολλοί άνθρωποι χάνουν το μερίδιο της ευτυχίας που τους αναλογεί. Όχι επειδή δεν την βρήκαν ποτέ, αλλά επειδή δεν σταμάτησαν ποτέ να την απολαμβάνουν”. (William Feather)

Λέξεις που συμβαδίζουν με άλλες φράσεις που έχουμε ήδη επισημάνει. Περισσότερο από το να φτάσετε σε αυτό το συναίσθημα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το απολαμβάνετε. Μερικές φορές το πιάνετε στα χέρια σας, αλλά δεν είστε έτοιμοι να το εκμεταλλευτείτε 100%. Όταν συμβαίνει αυτό, όλη η προσπάθεια που έχετε καταβάλει πάει χαμένη.

36. “Εφόσον παίρνετε περισσότερη χαρά δίνοντας χαρά στους άλλους, θα πρέπει να σκεφτείτε καλά την ευτυχία που μπορείτε να δώσετε”. (Eleanor Roosevelt)

Εν μέρει επειδή δεν έχει νόημα να είστε ευτυχισμένοι αν οι γύρω σας είναι δυστυχισμένοι. Αν η οικογένειά σας, οι φίλοι, οι γείτονες και οι συνάδελφοί σας είναι επίσης ευτυχισμένοι, ένα μέρος αυτού του συναισθήματος θα μεταδοθεί και σε εσάς.

Δεν χρειάζεται πολλή δουλειά για να φτάσει ο κύκλος σας σε αυτή την κατάσταση, μερικές φορές αρκεί ένα χαμόγελο και πολλή θετικότητα για να επέλθει η αλλαγή.

37. “Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ανοίξεις τις ειδήσεις και, μέσα σε πέντε λεπτά, θα είσαι σε κατάθλιψη με την κατάσταση του κόσμου. Η επιλογή της χαράς είναι μια πλήρως ενεργή επιλογή. Δεν συμβαίνει απλά και μόνο. Δεν μπορείς απλώς να πεις ότι θέλω να είμαι ευτυχισμένος. Πρέπει να κάνεις κάτι”. (Billy Porter)

Έτσι, αποφεύγοντας κάποια πράγματα και επιλέγοντας άλλα αντί γι’ αυτά, μπορείτε να σπείρετε τον σπόρο που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανθίσει σε ευτυχία. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Αν και υπάρχουν βέβαια πράγματα που δεν εξαρτώνται από τις δικές σας επιλογές, μερικές φορές μπορείτε να επιλέξετε να απομακρυνθείτε από πράγματα που σας φέρνουν δυστυχία και να στραφείτε αντίθετα προς πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους.

38. “Η πεποίθηση ότι μπορούμε να βασιστούμε σε σύντομους δρόμους για την ευτυχία, τη χαρά, την έκσταση και την άνεση, αντί για το δικαίωμα σε αυτά τα συναισθήματα μέσω της άσκησης των προσωπικών αρετών και δυνάμεων, οδηγεί σε στρατιές ανθρώπων που, εν μέσω μεγάλου πλούτου, λιμοκτονούν πνευματικά”. (Martin Seligman)

Κατά μήκος του δρόμου προς την ευτυχία θα συναντήσετε πολλούς σύντομους δρόμους. Κάποιοι είναι κερδοφόροι για εσάς, άλλοι μπορεί να είναι επιζήμιοι μακροπρόθεσμα.

Μια παράκαμψη δεν είναι πάντα ο συντομότερος δρόμος προς το στόχο, να το θυμάστε πάντα αυτό. Η ζωή είναι επιλογές, και μπορείτε πάντα να αποφασίσετε αν θέλετε να ακολουθήσετε μία ή να επιμείνετε στο αρχικό σας σχέδιο.

39. “Αν υπήρχε σήμερα στον κόσμο ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επιθυμούσαν τη δική τους ευτυχία περισσότερο από ό,τι τη δυστυχία των άλλων, θα μπορούσαμε να έχουμε έναν παράδεισο σε λίγα χρόνια”. (Bertrand Russell)

Δεν το συνειδητοποιείτε, επειδή οι άνθρωποι δεν το φωνάζουν δυνατά, αλλά υπάρχουν πολλοί που επιθυμούν μόνο τη δυστυχία των άλλων. Περιστοιχίστε τον εαυτό σας με εκείνους που είναι πρόθυμοι να σας συνοδεύσουν, να σας δώσουν λόγια ενθάρρυνσης και συμβουλές- και κρατήστε μακριά εκείνους που αποτελούν μόνο εμπόδιο κατά την πρόοδό σας.

40. Αποσπάσματα για την ευτυχία: “Ακριβώς όπως ένας προσεκτικός επιχειρηματίας αποφεύγει να επενδύσει όλο το κεφάλαιό του σε μια και μόνο επένδυση, η σοφία θα μας παρότρυνε πιθανώς επίσης να μην προσδοκούμε όλη την ευτυχία μας σε ένα μέρος”. (Sigmund Freud)

Πρέπει λοιπόν να μάθετε να κατανέμετε το μερίδιο της ευτυχίας σας σε πολλά πράγματα. Αυτό είναι ένα λάθος όσων ασκούν παθολογική προσκόλληση σε μια σχέση. Όταν αυτή φτάνει στο τέλος της, ο κόσμος μοιάζει να καταρρέει ελλείψει αυτού που έφερε την ευτυχία.

41. “Η χαρά μπορεί να είναι πραγματική μόνο αν οι άνθρωποι θεωρούν τη ζωή τους ως υπηρεσία και έχουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο στη ζωή έξω από τον εαυτό τους και την προσωπική τους ευτυχία”. (Leo Tolstoy)

Χωρίς προγραμματισμό στη ζωή σας θα την περνάτε απλώς χαμένοι, άσκοπα και χωρίς κανένα σκοπό. Το ίδιο ισχύει και για την ευτυχία. Πρέπει να ορίσετε τα αντικείμενα που σας κάνουν ευτυχισμένους, μόνο τότε θα μπορέσετε να τα επιτύχετε. Αν δεν ξέρετε, δεν θα κάνετε τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας ότι είστε δυστυχισμένοι χωρίς να ξέρετε το γιατί.

42. “Η ευτυχία είναι σαν μια πεταλούδα που, όταν την κυνηγάμε, είναι πάντα εκτός της εμβέλειάς μας, αλλά, αν καθίσετε ήσυχα, μπορεί να προσγειωθεί πάνω σας”. (Nathaniel Hawthorne)

Μία από τις καλύτερες μεταφορές που μπορείτε να διαβάσετε. Αυτό είναι το τέλειο παράδειγμα για το πόσο μάταιο είναι να κυνηγάς την ευτυχία, όταν το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καθίσεις και να την απολαύσεις.

Ναι, μερικές φορές θα πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να την κάνεις να φωτίσει τη ζωή σου- αλλά άλλες φορές στέκεσαι ακριβώς δίπλα της και η εμμονή σου να την αρπάξεις σε εμποδίζει να την αντιληφθείς.

43. “Πολύ συχνά στη ζωή κάτι συμβαίνει και κατηγορούμε άλλους ανθρώπους που δεν είμαστε ευτυχισμένοι, ικανοποιημένοι ή γεμάτοι. Το θέμα λοιπόν είναι ότι όλοι έχουμε επιλογές και παίρνουμε την απόφαση να αποδεχτούμε ανθρώπους ή καταστάσεις ή να μην τις αποδεχτούμε”. (Tom Brady)

Όπως το νόημα της ευτυχίας βρίσκεται στον εαυτό σας, εκεί βρίσκεται και το νόημα της δυστυχίας. Εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορείτε ποτέ να κατηγορείτε τους άλλους για τους λόγους της δυστυχίας σας.

Είστε ο κύριος της ζωής σας, των αποφάσεών σας και του πεπρωμένου σας. Οι πράξεις σας, και μόνο οι πράξεις σας, έχουν τον τελευταίο λόγο στο να παραμερίσετε τη δυστυχία και να επιλέξετε την ικανοποίηση.

44. “Ο υπέροχος πλούτος της ανθρώπινης εμπειρίας θα έχανε μέρος της χαράς του, αν δεν υπήρχαν περιορισμοί που πρέπει να ξεπεραστούν. Η ανάβαση στην κορυφή του λόφου δεν θα ήταν ούτε κατά το ήμισυ τόσο υπέροχη αν δεν υπήρχαν σκοτεινές κοιλάδες”. (Helen Keller)

Εξάλλου, αν ήταν τόσο εύκολο να επιτευχθεί η ευτυχία, όλοι οι άνθρωποι θα ήταν ευτυχισμένοι. Αν το σκεφτείτε λίγο, τα περισσότερα πράγματα που αξίζουν πραγματικά, απαιτούν αφοσίωση, σκληρή δουλειά και το ξεπέρασμα των δυσκολιών.

45. Αποσπάσματα για την ευτυχία: “Όταν φέρεστε στον εαυτό σας με την ευγένεια και την υψηλή εκτίμηση που θα δίνατε σε έναν από τους πνευματικούς σας ήρωες, το σώμα σας γίνεται το επίκεντρο της ήρεμης χαράς και όχι πεδίο μάχης για το εγώ”. (Debbie Ford)

Εν ολίγοις, το καλύτερο μέρος για να καλλιεργήσετε την ευτυχία και τη χαρά είναι μέσα σας. Όχι έξω, όχι προς τους άλλους- μέσα στον εαυτό σας. Αν δεν είστε χαρούμενοι με τον εαυτό σας, αν δεν εκτιμάτε την προσπάθειά σας, δεν ασκείτε την αυτοαγάπη και δεν σέβεστε την ακεραιότητά σας, πώς μπορείτε να περιμένετε να το κάνετε αυτό με τους άλλους; Οι απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα βρίσκονται μερικές φορές μέσα σε όλους μας.

46. “Στον άνθρωπο αρέσει να λέει τα προβλήματά του, αλλά όχι τις χαρές του. Αν τις μετρούσατε όπως θα έπρεπε, θα βλέπατε ότι υπάρχει αρκετή ευτυχία”. (Fyodor Dostoyevsky)

Όλοι πρέπει να περάσουμε δύσκολες στιγμές στη ζωή μας, αλλά έχουμε και καλές στιγμές που μας φέρνουν ευτυχία. Αν επικεντρωθείτε μόνο στις πρώτες, είναι φυσικό να σκεφτείτε ότι η ζωή σας είναι γεμάτη ατυχίες. Είναι βολικό να είστε αντικειμενικοί όταν αξιολογείτε τα τελευταία σας χρόνια με ισορροπημένο τρόπο.

47. “Επιτυχία είναι να παίρνεις αυτό που θέλεις, ευτυχία είναι να θέλεις αυτό που παίρνεις”. (W. P. Kinsella)

Δώστε προσοχή σε αυτές τις λέξεις, γιατί αν και αναφέρονται σε παρόμοιες ιδέες, είναι πολύ διαφορετικές. Είναι αλήθεια ότι η επιτυχία είναι μία από τις πρώτες εκδηλώσεις για την ευτυχία. Αυτή συνίσταται στην επίτευξη εκείνων των πραγμάτων που έχετε σχεδιάσει για τη ζωή σας.

Ωστόσο, η ευτυχία είναι κάτι πολύ περισσότερο από την απόκτηση αυτών για τα οποία έχετε αγωνιστεί. Όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, το να είσαι ευτυχισμένος σημαίνει να θέλεις και να εκτιμάς αυτό που παίρνεις. Όχι μόνο αυτά που έχεις προγραμματίσει, αλλά και αυτά που δεν έχεις.

48. “Κανείς δεν έχει τον έλεγχο της ευτυχίας σας εκτός από τον εαυτό σας. Επομένως, έχετε τη δύναμη να αλλάξετε οτιδήποτε στη ζωή σας που επιθυμείτε να αλλάξετε”. (Barbara DeAngelis)

Αρκεί να το βάλεις στο μυαλό σου και να είσαι πρόθυμος να παλέψεις γι’ αυτό. Το μονοπάτι που οδηγεί στην ευτυχία δεν είναι εύκολο, αλλά η αδράνεια δεν θα σου επιτρέψει ποτέ να το περπατήσεις. Μερικές φορές πρέπει απλώς να έχεις το θάρρος και την προθυμία να αποφασίσεις να κάνεις το πρώτο βήμα.

49. “Κάντε επιλογές που φέρνουν αγάπη και χαρά στο σώμα σας. Δεν έχει να κάνει με την τελειότητα- έχει να κάνει με την αγάπη και την ευγνωμοσύνη για ένα καταπληκτικό σώμα που δουλεύει σκληρά και αξίζει τον σεβασμό σας”. (Alysia Reiner)

Δεν το αναφέραμε στις προηγούμενες φράσεις για την ευτυχία και τη χαρά, αλλά η ευτυχία έχει να κάνει και με το να είσαι σε αρμονία με το σώμα σου. Με αυτό δεν εννοούμε ότι το συναίσθημα συνδέεται με ένα τέλειο σώμα, κάθε άλλο.

Το να είστε άνετα με το σώμα σας, να το αποδέχεστε και να μην το αρνείστε είναι μέρος της επίτευξης της ευτυχίας. Κάνοντας τις επιλογές που οδηγούν στη φροντίδα του, επίσης. Γι’ αυτό η άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι μια ακόμη έκφραση της αγάπης και της εκτίμησης του σώματός σας.

50. “Αυτό που κερδίζουμε από αυτή την περιπέτεια είναι η καθαρή χαρά. Και η χαρά είναι, τελικά, το τέλος της ζωής. Δεν ζούμε για να τρώμε και να βγάζουμε χρήματα”. (George L. Mallory)

Αυτό ισχύει παρόλο που πολλοί συνδέουν και τις δύο ενέργειες με την ευτυχία. Όπως έχετε ήδη μάθει, μπορείτε να πείτε ότι είστε ευτυχισμένοι μόνο όταν αυτό το συναίσθημα κατακλύζει πολλές πτυχές της ζωής σας, όχι μόνο μία.

Φυσικά, είναι αδύνατο κάθε πορεία ζωής να είναι ευτυχισμένη. Ωστόσο, τίποτα δεν σας εμποδίζει να προσπαθείτε να επιτύχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισορροπία προς αυτή την κατάσταση.

51. “Πιστεύω ότι η ικανοποίηση ή οποιαδήποτε διαρκής περίοδος χαράς που δεν εμπνέει σκέψεις που οδηγούν σε δράση σχεδόν αμέσως είναι άχρηστη”. (Henry Rollins)

Δηλαδή, δεν μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι μόνο με το μυαλό σας. Πρέπει να υλοποιήσετε αυτές τις σκέψεις, κάτι που μπορείτε να κάνετε μέσω της δράσης. Αν αφήσετε στην άκρη αυτή την απαίτηση, οι ονειροπολήσεις σας δεν θα περάσουν ποτέ τα όρια της πραγματικότητας.

52. “Υπάρχουν δύο τρόποι για να είμαστε ευτυχισμένοι: να μειώσουμε τις ανάγκες μας ή να αυξήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του και να κάνει αυτό που είναι ευκολότερο”. (Benjamin Franklin)

Μειώστε τις προσδοκίες σας για τη ζωή και αυξήστε τα μέσα με τα οποία θέλετε να επιτύχετε τα όνειρά σας. Το πρώτο είναι μια εύκολη απόφαση, το δεύτερο απαιτεί σκληρή δουλειά και πολλή προσπάθεια. Στο τέλος η επιλογή είναι πάντα δική σας, πρέπει να επιλέξετε αυτό που πιστεύετε ότι θα σας φέρει τη μεγαλύτερη ευτυχία.

53. “Σε γενικές γραμμές, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι φαίνεται να είναι εκείνοι που δεν έχουν κανέναν ιδιαίτερο λόγο να είναι ευτυχισμένοι, εκτός από το ότι είναι ευτυχισμένοι”. (William R. Inge)

Κάτι που σίγουρα έχετε παρατηρήσει σε διάφορες στιγμές της ζωής σας. Κάποιες φορές συναντάμε ανθρώπους που είναι ευτυχισμένοι χωρίς να υπάρχει κάποιος απτός λόγος για να είναι ευτυχισμένοι.

Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν μάθει να πίνουν την ευτυχία από διάφορες πηγές και όχι μόνο από μία. Μόνο μέσω αυτής της μεθόδου αποκτούν αφθονία.

54. “Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να είναι σίγουροι ότι είναι δυστυχισμένοι παρά να ρισκάρουν να είναι ευτυχισμένοι”. (Robert Antohony)

Επειδή το να είσαι ευτυχισμένος απαιτεί πάντα ένα ορισμένο ρίσκο. Ο πρώτος, και ίσως ο σημαντικότερος, είναι η απογοήτευση ή η αποτυχία. Η αποτυχία τη στιγμή που είσαι ευτυχισμένος είναι πάντα μια πιθανότητα, τόσο πραγματική όσο και ο θρίαμβος. Το να το γνωρίζετε αυτό πριν ξεκινήσετε τον αγώνα θα σας απαλλάξει από απρόσμενες απογοητεύσεις.

55. Αποσπάσματα για την ευτυχία: “Έμαθα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που ζουν μια ολοκληρωμένη ζωή επιτρέπουν πραγματικά στον εαυτό τους να μαλακώσει μέσα στη χαρά και την ευτυχία. Επιτρέπουν στους εαυτούς τους να το βιώσουν”. (Brene Brown)

Άλλη μία από τις φράσεις για την ευτυχία και τη χαρά που σας παραπέμπει σε ένα απαραίτητο μάθημα στην αναζήτησή σας για αυτό το συναίσθημα. Αυτοί που είναι πραγματικά ευτυχισμένοι δεν το επιδεικνύουν, προσπαθούν μόνο να το απολαύσουν οι ίδιοι ή ανάμεσα σε αυτούς που συνθέτουν τον κύκλο τους. Μερικές φορές αξίζει να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε με ποιους μοιράζεστε τα επιτεύγματά σας.

56. “Η μεγάλη χαρά, ειδικά μετά από μια ξαφνική αλλαγή των συνθηκών, τείνει να είναι σιωπηλή και κατοικεί περισσότερο στην καρδιά παρά στη γλώσσα”. (Henry Fielding)

Λέξεις που συντονίζονται με την προηγούμενη πρόταση. Όταν νιώθετε αληθινή χαρά αρκεί να τη νιώθετε μέσα σας. Με αυτό δεν εννοούμε ότι την καταπιέζετε, αλλά ότι αποφεύγετε να το κάνετε με όλους.

Όπως σας έχουμε ήδη προειδοποιήσει, υπάρχουν εκείνοι που απολαμβάνουν να κάνουν τους άλλους δυστυχισμένους.

57. “Αν θέλετε να βιώσετε τη χαρά στη ζωή σας, πρέπει να είστε σε θέση να βγείτε έξω από τον εαυτό σας και να γίνετε μέρος ενός σκοπού που είναι πολύ μεγαλύτερος από εσάς- ενός σκοπού που φέρνει μεγαλύτερο καλό σε μια ευρύτερη κοινότητα”. (Srikumar Rao)

Με άλλα λόγια, βρείτε έναν σκοπό που βοηθάει τους άλλους να είναι ευτυχισμένοι. Επισημάναμε ότι για ορισμένους αυτό αποτελεί μία από τις πηγές ευτυχίας. Αν το κάνετε αυτό μέσα στην κοινότητά σας, μπορείτε να ωφεληθείτε άμεσα, γιατί τίποτα δεν αυξάνει την ικανοποίηση περισσότερο από το να βλέπετε ότι οι γύρω σας είναι επίσης ευτυχισμένοι.

58. “Υπάρχει κάτι τρομερά νοσηρό στη σύγχρονη συμπάθεια για τον πόνο. Θα έπρεπε να συμπάσχει κανείς με τον πόνο, την ομορφιά, τη χαρά της ζωής. Όσο λιγότερα λέγονται για τις πληγές της ζωής, τόσο το καλύτερο”.(Oscar Wilde)

Η κοινωνία μας έχει θέσει τον πόνο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο πόνος είναι απλώς ένα ακόμη συναίσθημα, ένα εξίσου σημαντικό με τη χαρά, την ευτυχία και όλα τα άλλα. Η ζωή δεν είναι μόνο ασπρόμαυρη, έχει και τα γκρίζα της. Ωστόσο, είναι πάντα καλύτερο να ψάχνουμε τα φωτεινά της μέρη από εκείνα που είναι πιο σκοτεινά.

59. “Πολλοί άνθρωποι έχουν μια λανθασμένη ιδέα για το τι συνιστά την αληθινή ευτυχία. Δεν επιτυγχάνεται μέσω της αυτοϊκανοποίησης, αλλά μέσω της πίστης σε έναν άξιο σκοπό”. (Helen Keller)

Το να είσαι πιστός σε έναν άξιο σκοπό είναι άλλο ένα από τα διδάγματα που μπορείς να αντλήσεις από τα αποφθέγματα μας για την ευτυχία. Θα πρέπει πάντα να επιδιώκετε αυτό που θέλετε να πετύχετε, αυτό που σας κόβει την ανάσα και αυτό που λαχταράτε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή.

Αν ξέρετε πώς να στρέψετε την πυξίδα σας προς αυτό και είστε πρόθυμοι να ξεπεράσετε τις δυσκολίες, δεν θα αργήσετε να το φτάσετε.

60. Αποσπάσματα για την ευτυχία: “Ποτέ δεν θα είσαι ευτυχισμένος αν συνεχίσεις να ψάχνεις τι είναι η ευτυχία. Δεν θα ζήσετε ποτέ αν ψάχνετε για το νόημα της ζωής”. (Albert Camus)

Όσοι αναρωτιούνται συνεχώς τι είναι η ευτυχία είναι προορισμένοι να αποτύχουν. Το ίδιο συμβαίνει και με το ερώτημα ποιο είναι το νόημα της ζωής. Αντί να αναρωτιέστε τι είναι, είναι καλύτερα να σταματήσετε, να ζήσετε και να είστε ευτυχισμένοι.

61. “Το πραγματικό μυστικό της ευτυχίας έγκειται στο να δείχνουμε γνήσιο ενδιαφέρον για όλες τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής”. (William Morris)

Σε όλες, ακόμα και σε αυτές που είναι ασήμαντες. Μιλάμε για γνήσιο ενδιαφέρον, όχι για προσποιητό. Εξάλλου, είναι μέρος αυτού που είναι η ίδια η ζωή. Η ζωή δεν είναι μόνο να κάνεις μια βόλτα στις διακοπές, να διασκεδάζεις με τους αγαπημένους σου ή να παίζεις με το κατοικίδιό σου. Κάθε λεπτό της ζωής σας, ό,τι κι αν κάνετε μαζί τους, πρέπει να τα αντιμετωπίζετε με την απόλυτη αισιοδοξία της ευτυχίας.

62. “Η ικανότητά μας να αντλούμε ευτυχία από αισθητικά αντικείμενα ή υλικά αγαθά φαίνεται στην πραγματικότητα να εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από την πρώτη ικανοποίηση ενός σημαντικότερου φάσματος συναισθηματικών ή ψυχολογικών αναγκών, μεταξύ των οποίων η ανάγκη για κατανόηση, αγάπη, έκφραση και σεβασμό”. (Alain De Botton)

Εν ολίγοις, πρέπει πρώτα να δουλέψετε από μέσα σας προτού λάβετε τα εύσημα για την ευτυχία από έξω. Κάθε επιτυχία, όποια κι αν είναι αυτή, προέρχεται από την ικανοποίηση των συναισθηματικών αναγκών. Αν όχι, πρόκειται για ένα ισόβιο βάρος που αργά ή γρήγορα θα σαμποτάρει ανεπανόρθωτα την πρόοδό σας.

63. “Η ευτυχία της ζωής αποτελείται από τις μικρές χειρονομιίες ενός φιλιού ή ενός χαμόγελου, ενός ευγενικού βλέμματος, ενός ειλικρινούς κομπλιμέντου”. (Samuel Taylor Coleridge)

Από μικρά πράγματα που συχνά θεωρούμε δεδομένα ή που αφήνουμε να περάσουν χωρίς να εκτιμήσουμε τι σημαίνουν. Μόνο όταν δεν έχουμε αυτό το φιλί, αυτό το χαμόγελο, αυτό το βλέμμα ή αυτό το κομπλιμέντο νιώθουμε πόσο μας λείπουν.

Μην περιμένετε να έρθει αυτή η στιγμή για να αφεθείτε στη λύπη. Αντιθέτως, φροντίστε να τις απολαύσετε όσο καλύτερα μπορείτε.

64. “Η ευτυχία είναι η εμπειρία του να αγαπάς τη ζωή. Το να είσαι ευτυχισμένος σημαίνει να είσαι ερωτευμένος με αυτή τη στιγμιαία εμπειρία. Και αγάπη είναι να κοιτάς κάποιον ή ακόμα και κάτι και να βλέπεις το καλύτερο σε αυτόν/αυτήν. Αγάπη είναι η ευτυχία με αυτό που βλέπεις. Έτσι, η αγάπη και η ευτυχία είναι στην πραγματικότητα το ίδιο πράγμα, απλώς εκφράζονται διαφορετικά”. (Robert McPhillips)

Για τη σχέση μεταξύ αγάπης και ευτυχίας σας έχουμε ήδη μιλήσει. Σε αυτή την περίπτωση, ο συγγραφέας θεωρεί ότι και τα δύο δεν είναι τίποτα περισσότερο από διαφορετικές εκδηλώσεις του ίδιου συναισθήματος.

Αν το καλοσκεφτείτε, κάθε ευτυχισμένος άνθρωπος απολαμβάνει την αγάπη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- και όποιος είναι ερωτευμένος θα χαρακτηρίζει πάντα το παρόν του ως πολύ ευτυχισμένο.

65. Αποσπάσματα για την ευτυχία: “Μη σπαταλάτε το χρόνο σας με θυμό, λύπη, ανησυχίες και μνησικακίες. Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να είστε δυστυχισμένοι”. (Roy T. Bennett)

Las frases de felicidad y alegría nos permiten lograr un mejor estado de ánimo
Το να ξέρουμε πώς να αφήνουμε τα άσχημα και να εκμεταλλευόμαστε τις πιο όμορφες στιγμές του παρόντος μπορεί να μας χρησιμεύσει πολύ στην αναζήτηση της ευτυχίας.

Και ένα από τα χειρότερα λάθη που μπορείτε να κάνετε στη ζωή είναι να συνειδητοποιήσετε στο τέλος των ημερών σας ότι σπαταλήσατε το χρόνο σας με συναισθήματα που ποτέ δεν σας έφεραν καλά πράγματα. Εσείς αποφασίζετε με ποια στάση θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα, οπότε μπορείτε πάντα να επιλέξετε να τα αντιμετωπίσετε με πιο θετικά συναισθήματα.

66. “Αν το επιθυμείτε, κάθε μέρα μπορεί να είναι γεμάτη με περισσότερη χαρά από την προηγούμενη. Αν το θέλετε, ακόμα και τα πιο φαινομενικά τυχαία γεγονότα μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ σας”. (Ralph Marston)

Εφόσον η επιθυμία συνοδεύεται από ενέργειες που την ευνοούν. Όλα ξεκινούν με την προθυμία, αυτό θα πρέπει να είναι πάντα το σημείο εκκίνησής σας.

67. “Για να είσαι ευτυχισμένος πρέπει να φανταστείς ότι όλα όσα έχεις είναι ένα δώρο και ότι είσαι ο εκλεκτός, παρόλο που δούλεψες μέχρι τέλους για κάθε λεπτομέρεια”. (Robert Brault)

Μπορείτε να ξεκινήσετε με το να είστε ευγνώμονες που είστε ζωντανοί. Για πολλούς ανθρώπους αυτός είναι ο κύριος λόγος για να είναι ευτυχισμένοι: η ζωή και η υγεία. Πρόκειται για δύο δώρα που τα θεωρούμε δεδομένα, τόσο που δεν σταματάμε καν να τα σκεφτόμαστε.

68. “Η ευτυχία είναι το αποτέλεσμα της σχετικής δύναμης των θετικών και των αρνητικών συναισθημάτων και όχι της απόλυτης ποσότητας του ενός ή του άλλου”. (Norman Bradburn)

Και τα δύο είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, οι οποίες λειτουργούν όπως το γιν και το γιανγκ. Δεν είναι δυνατόν να καταπιέσετε εντελώς τα αρνητικά συναισθήματα- πάντα θα υπάρχουν.

Το κλειδί είναι να βρείτε την ισορροπία και ότι εσείς είστε αυτός που μπορεί να επιλέξει πότε το ένα ή στο άλλο. Το αντίθετο θα ήταν να σας ελέγχουν αυτά.

69. “Λοιπόν, η μεγαλύτερη χαρά προέρχεται σίγουρα από το να κάνεις κάτι για κάποιον άλλο, ειδικά όταν αυτό έγινε χωρίς αντάλλαγμα”. (John Wooden)

Όταν κάνετε κάτι για τους άλλους, δεν πρέπει ποτέ να το κάνετε με το σκεπτικό ότι θα λάβετε κάτι σε αντάλλαγμα. Ο μόνος σας στόχος πρέπει να είναι το καλό, τίποτε άλλο.

70. Αποσπάσματα για την ευτυχία: “Για να έχεις μεγάλη ευτυχία, πρέπει πρώτα να έχεις μεγάλο πόνο και δυστυχία- αλλιώς, πώς θα ξέρεις πότε είσαι ευτυχισμένος;” (Leslie Caron)

Διαφορετικά, δεν θα ήσουν καθόλου σε θέση να καταλάβεις ότι περνάς μια περίοδο χάριτος. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, είναι οι θλιβερές στιγμές που μας κάνουν να θυμόμαστε, να νοσταλγούμε και να αγωνιζόμαστε να επιστρέψουμε ξανά στην κορυφή της ευτυχίας.

71. “Αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι, βάλτε έναν στόχο που να ελέγχει τις σκέψεις σας, να απελευθερώνει την ενέργειά σας και να εμπνέει τις ελπίδες σας”. (Andrew Carnegie)

Ελέγξτε τις σκέψεις σας στο βαθμό που να τις κατευθύνετε προς συναισθήματα που θα σας κάνουν ευτυχισμένους και απελευθερώστε την ενέργειά σας ώστε να τη χρησιμοποιήσετε για ενέργειες που θα σας οδηγήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σας.

72. “Δεν μπορείτε να κρίνετε τι πρέπει να δίνει χαρά στους άλλους και οι άλλοι δεν μπορούν να κρίνουν τι πρέπει να δίνει χαρά σε εσάς”. (Alan Cohen)

Αναμφίβολα μία από τις φράσεις για την ευτυχία και τη χαρά που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη συχνότερα. Αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους δεν χρειάζεται να κάνει τους άλλους ευτυχισμένους και το αντίστροφο. Το να μην αμφισβητείς το αντικείμενο της ευτυχίας είναι ένας κανόνας που πρέπει να βάλουν όσοι επιθυμούν να επιδιώξουν αυτή την κατάσταση.

73. “Υπάρχει μόνο μία αιτία της δυστυχίας: οι λανθασμένες πεποιθήσεις που έχετε στο κεφάλι σας, πεποιθήσεις τόσο διαδεδομένες, τόσο κοινά αποδεκτές, που δεν σας περνάει ποτέ από το μυαλό να τις αμφισβητήσετε”. (Anthony de Mello)

Κάποιες από αυτές προσπαθήσαμε να τις ξορκίσουμε στα σχόλιά μας. Δεν είναι ένας εύκολος δρόμος, αφού η παραμερισμός των προκαταλήψεων δεν είναι κάτι που μπορείτε να πετύχετε εύκολα. Αν θέλετε πραγματικά να είστε ευτυχισμένοι, είναι η μόνη επιλογή που έχετε.

74. “Οι στιγμές ευτυχίας που απολαμβάνουμε μας εκπλήσσουν. Δεν είναι ότι τις αρπάζουμε εμείς, αλλά αυτές μας αρπάζουν”. (Ashley Montagu)

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα αναλογία που δεν συμπεριλάβαμε στα παραπάνω αποφθέγματα. Μερικές φορές δεν είναι γραφτό να αγκαλιάσετε την ευτυχία, αλλά αυτή θα σας αγκαλιάσει. Όταν το κάνει, θα είναι πάντα μια απροσδόκητη στιγμή.

75. Αποσπάσματα για την ευτυχία: “Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για την ευτυχία και αυτός είναι να σταματήσουμε να ανησυχούμε για πράγματα που είναι πέρα από τη δύναμη της θέλησής μας”. (Επίκτητος)

Ανησυχήστε για τα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε, που είναι δική σας ευθύνη- όχι των άλλων. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τι κάνουν ή τι λένε οι άλλοι.

Φαίνεται τόσο απλό και εύκολο να αφομοιωθεί, αλλά αυτή είναι η πηγή εκατομμυρίων ανησυχιών σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, τέτοια περιστατικά έχουν άμεσο αντίκτυπο στη δυστυχία σας.

76. “Μερικές φορές η χαρά σας είναι η πηγή του χαμόγελου σας, αλλά μερικές φορές το χαμόγελό σας είναι η πηγή της χαράς σας”. (Thich Nhat Hanh)

Γι’ αυτό θα πρέπει να προσπαθείτε να χαμογελάτε πιο συχνά. Κλείστε τα μάτια σας για λίγα λεπτά και απαντήστε με ειλικρίνεια σε μία ερώτηση: πόσο συχνά χαμογελάτε;

77. “Μπορείτε να ανάψετε χίλια κεριά με ένα κερί και η ζωή του κεριού δεν θα κοπεί. Η ευτυχία δεν μειώνεται ποτέ όταν μοιράζεται”. (Βούδας)

Έτσι μπορείτε να βάλετε ως έναν από τους στόχους σας να εξασφαλίσετε την ευτυχία των άλλων με τη δική σας. Δεν θα σας κοστίσει τίποτα και θα ωφεληθείτε κι εσείς έμμεσα. Αν και οι γύρω σας ακτινοβολούν φως, θα έχετε λιγότερα περιθώρια να πέσετε στο σκοτάδι.

78. “Οι δύο εχθροί της ευτυχίας είναι ο πόνος και η πλήξη”. (Arthur Schopenhauer)

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον πρώτο (τουλάχιστον όχι εντελώς), αλλά μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να αντιμετωπίσετε τον δεύτερο. Για πολλούς ανθρώπους η πηγή της δυστυχίας τους έγκειται στο ότι δεν έχουν τίποτα να κάνουν. Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, απλώς πρέπει να μοιράσετε τον χρόνο σας με πράγματα που σας προκαλούν ευχαρίστηση και χαρά.

79. “Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος όπου κι αν βρίσκεσαι”. (Joel Osteen)

Μια υπενθύμιση που θα σας οδηγήσει στο να μην εξαρτάτε την ευτυχία σας από έναν γεωγραφικό χώρο. Μπορούμε να επιστρέψουμε σε έναν τόπο, αλλά όχι στη στιγμή. Εφόσον η ευτυχία έχει να κάνει πάντα με τη δημιουργία νέων στιγμών που σας δίνουν ικανοποίηση, μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι όπου κι αν βρίσκεστε.

80. Αποσπάσματα για την ευτυχία: “Ο λόγος που οι άνθρωποι δυσκολεύονται τόσο πολύ να είναι ευτυχισμένοι είναι επειδή βλέπουν πάντα το παρελθόν καλύτερο από ό,τι ήταν, το παρόν χειρότερο από ό,τι είναι και το μέλλον περισσότερο περίπλοκο από ό,τι θα είναι”. (Marcel Pagnol)

Μήπως αυτή είναι η πηγή κάθε δυσαρέσκειας; Για πολλούς ναι, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία. Θυμηθείτε αυτά τα λόγια και προσπαθήστε να τα διαλογιστείτε εκτός αυτού του χώρου για να διαπιστώσετε αν είστε ένας από εκείνους που πέφτουν σε αυτή τη θανάσιμη παγίδα.

81. “Ο ανόητος αναζητά την ευτυχία από μακριά, ο σοφός την καλλιεργεί κάτω από τα πόδια του”. (James Oppenheim)

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να αναβάλλετε την ευτυχία σας για το μέλλον και στο να κάνετε πράγματα σήμερα που θα σας εξασφαλίσουν να τη βρείτε αργότερα. Σήμερα πρέπει να σπείρετε τον σπόρο που αύριο θα θερίσετε.

Είτε με μικρές είτε με μεγάλες πράξεις, είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσετε προς αυτήν. Η επίτευξη αυτής της κατάστασης απαιτεί χρόνο, γι’ αυτό πρέπει να είστε υπομονετικοί στην πορεία.

82. “Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε τόσο ευτυχισμένοι όσο αποφασίζουμε να είμαστε”. (Williams Adams)

Η ευτυχία ξεκινά πάντα με την απόφαση να είστε ευτυχισμένοι. Δεν είναι κάτι που μπορείτε να αποφασίσετε στο λεπτό, καθώς μερικές φορές οι πιθανότητες θα είναι εναντίον σας.

83. “Όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει μια άλλη- αλλά συχνά κοιτάμε τόσο πολύ την κλειστή πόρτα που δεν βλέπουμε εκείνη που έχει ανοίξει για μας”. (Helen Keller)

Μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από την προηγούμενη, αλλά θα είναι πάντα εκεί. Απλά πρέπει να είστε σε επιφυλακή για να την εντοπίσετε και να σπεύσετε να την ανοίξετε. Να θυμάστε ότι οι ευκαιρίες έχουν ημερομηνία λήξης, δεν διαρκούν για πάντα.

84. “Το μεγαλύτερο μέρος της ευτυχίας ή της δυστυχίας μας εξαρτάται από τη διάθεσή μας και όχι από τις περιστάσεις”. (Martha Washington)

Επειδή στις περιστάσεις θα βρίσκουμε πάντα λόγους για να μην προχωρήσουμε μπροστά. Πολλοί άνθρωποι που πέτυχαν την επιτυχία, την ευτυχία ή την ικανοποίηση ξεκίνησαν με δυσμενείς συνθήκες και κατέληξαν να επιβληθούν με βάση τη διάθεσή τους.

85.  “Ας είμαστε ευγνώμονες στους ανθρώπους που μας κάνουν ευτυχισμένους- είναι οι γοητευτικοί κηπουροί που κάνουν την ψυχή μας να ανθίζει”. (Marcel Proust)

Περιτριγυριστείτε μαζί τους και γίνετε μέρος της ευτυχίας τους. Να θυμάστε, επίσης, ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν κανέναν να ποτίσει τον κήπο τους. Μπορείτε να γίνετε ένας από αυτούς, ώστε να ανταποδώσετε αυτό που σας έχουν δώσει.

86. “Η πρώτη συνταγή για την ευτυχία είναι να αποφεύγετε να διαλογίζεστε πολύ καιρό για το παρελθόν”. (Andre Maurois)

Σε αυτό θα βρεις όλες τις αγκυλώσεις, τις δικαιολογίες και τα εμπόδια που θα σε εμποδίσουν να περπατήσεις το μονοπάτι. Αφήστε το παρελθόν στο παρελθόν, αυτό που έχει σημασία είναι το σήμερα.

87. “Η ευτυχία είναι κάτι που μπαίνει στη ζωή μας μέσα από πόρτες που δεν θυμόμαστε καν ότι αφήσαμε ανοιχτές”. (Rose Lane)

Σε αυτό το σημείο η αλληγορία της σποράς ενός σπόρου για να δρέψει τον καρπό του στις επόμενες γενιές αποκτά νόημα. Όσο περισσότερους σπόρους σπέρνεις, τόσο περισσότερους καρπούς θα θερίσεις.

88. “Η ευτυχία βρίσκεται εκεί που τη βρίσκουμε, αλλά σπάνια είναι εκεί που την αναζητούμε”. (J. Petit Senn)

Αν και αυτά τα λόγια μπορεί να κρύβουν ένα παράδοξο, πολλοί από τους αναγνώστες μας σίγουρα θα το επιβεβαιώσουν. Μερικές φορές η ευτυχία δεν βρίσκεται εκεί που την αναζητήσατε, αλλά τη βρίσκετε σε χώρους που δεν είχατε καν σκεφτεί να εξερευνήσετε.

89. “Η ευτυχία συνίσταται στο να ζεις κάθε μέρα σαν να ήταν η πρώτη μέρα του μήνα του μέλιτος και η τελευταία μέρα των διακοπών σου”. (Λέων Τολστόι)

Ίσως εκεί βρίσκεται ένα από τα κλειδιά για να ζήσετε μια ζωή που σας ικανοποιεί απόλυτα. Αυτό είναι ένα από τα σύντομα αποφθέγματα για την ευτυχία και τη χαρά που πρέπει να απομνημονεύσετε.

90. Αποσπάσματα για την ευτυχία: “Η αισιοδοξία είναι ένας μαγνήτης για την ευτυχία. Αν παραμείνετε θετικοί, τα καλά πράγματα και οι καλοί άνθρωποι θα έλκονται από εσάς”. (Mary Lou Retton)

Κλείνουμε την επιλογή μας με τα αποφθέγματα για την ευτυχία και τη χαρά υπενθυμίζοντάς σας ότι η αισιοδοξία είναι ένα χαρτί που παίζει πάντα υπέρ σας όταν πρόκειται για την ευτυχία και τη χαρά. Είναι ένα χαρτί που έχετε πάντα στο τσεπάκι σας, απλά πρέπει να είστε πρόθυμοι να το παίζετε συνέχεια.

Με αυτό το τελευταίο σχόλιο κλείνουμε τους προβληματισμούς για την ευτυχία μέσα από φράσεις χαράς. Σημειώστε αυτές που σας άρεσαν περισσότερο και εφαρμόστε τις ως φιλοσοφία ζωής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.