Συγχωρέστε τον εαυτό σας για τα λάθη του παρελθόντος

3 Νοεμβρίου 2018
Πρέπει να ξέρουμε πώς να αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν, όταν κάποιο πρόβλημα αρχίζει να γίνεται ένα βάρος που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε μπροστά, να βελτιωθούμε και να είμαστε ευτυχισμένοι.

Τα λάθη του παρελθόντος. Όσα συνέβησαν στο παρελθόν δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στα συναισθήματα που βιώνετε σήμερα. Αν και είναι αλήθεια ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα λάθη μας ως μαθήματα, πολλοί άνθρωποι δεν συγχωρούν τον εαυτό τους για τα λάθη του παρελθόντος, έτσι απλώς δεν μπορούν να προχωρήσουν μπροστά. Θα πρέπει να μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας για τα λάθη του παρελθόντος.

Συγχωρέστε τον εαυτό σας για τα λάθη του παρελθόντος

Αν και μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, είναι αλήθεια ότι “κανείς δεν είναι τέλειος” και ότι όλοι κάνουμε λάθη. Ωστόσο αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το αν αποδεχόμαστε τα λάθη μας καθώς και το αν επιλέγουμε να μάθουμε από αυτά.

Δεν μας ωφελεί σε τίποτα το να μένουμε σπίτι και να κλαίμε καθώς σκεφτόμαστε και αναμασάμε τι κάναμε λάθος, αν παράλληλα δεν αναζητάμε κάποιες διεξόδους. Το να κατηγορούμε ή το να τιμωρούμε τον εαυτό μας δεν μας οδηγεί πουθενά.

Η ουσία είναι να κατανοήσουμε τι συνέβη και να βρούμε τρόπους να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί ή να μας επηρεάσει αρνητικά ξανά.

Δεν είναι εύκολο να συγχωρούμε τους άλλους ή τον εαυτό μας. Τα λάθη του παρελθόντος συχνά μας ακολουθούν και αρνούνται να μας αφήσουν ήσυχους. Η συγχώρεση εξαρτάται από την ικανότητά μας να τα αφήνουμε πίσω μας μέσα από στοχασμό, αυτοσυνείδηση και γνώση.

Όταν κάνουμε κάποια λάθη, αισθανόμαστε ηττημένοι, απελπισμένοι και αγχωμένοι. Μοιάζει με το να καρφώνουμε το δάχτυλό μας με ένα σφυρί και να αφαιρούμε το καρφί μονάχα για να το καρφώσουμε ξανά. Έτσι το καρφί μάς πληγώνει και μας βαραίνει για πάντα.

Φυσικά, η πράξη της συγχώρεσης του εαυτού μας δεν είναι εύκολη, όμως αξίζει τον κόπο. Θα αισθανθείτε μεγάλη ανακούφιση αν απομακρύνετε αυτό το τεράστιο βάρος από τους ώμους σας και αν δεν επιτρέψετε την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος στο μέλλον.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Αξίζει να ζείτε στο τώρα, όχι στο παρελθόν.

 

Συμβουλές για να συγχωρέσετε τα λάθη του παρελθόντος

Αν θέλετε να συγχωρέσετε τον εαυτό σας, πρέπει να κοιτάξετε πίσω και να αναλάβετε την ευθύνη των λαθών που κάνατε.

Αν και μπορεί να μην το πιστεύετε, συχνά είμαστε οι πιο σκληροί κριτές του εαυτού μας, κρίνοντας τον εαυτό μας πιο αυστηρά από ό,τι τους άλλους. Αρχίστε από σήμερα να συγχωρείτε τον εαυτό σας και να θυμάστε ότι κάθε λάθος είναι μια ευκαιρία για εξέλιξη.

1. Αναζητήστε (και βρείτε) τη θετική πλευρά των πραγμάτων

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι, υπάρχει πάντα κάτι καλό σε κάθε γεγονός. Ο πόνος, η αποτυχία και τα λάθη πρέπει να μας επιτρέπουν να εξελισσόμαστε, να ωριμάζουμε και να καταλαβαίνουμε καλύτερα τη ζωή. Όταν τα κάνετε θάλασσα, σκεφτείτε για λίγο: πώς μπορώ να αξιοποιήσω αυτό το γεγονός;

Για να αποτρέψετε την επανάληψη του ίδιου λάθους, πρέπει να ανακαλύψετε το “μάθημα”. Σκεφτείτε όσο χρειαστεί μέχρι να βρείτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων και έπειτα συγχωρέστε τον εαυτό σας.

2. Προσδιορίστε το “γιατί” της συγχώρεσης

Η συγχώρεση είναι πολύ σημαντική πράξη επειδή μας απελευθερώνει από μια φυλακή στην οποία πολλές φορές μπαίνουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε, παγιδεύοντας τον εαυτό μας.

Ίσως αισθάνεστε ένοχοι ή υπεύθυνοι για κάτι που συνέβη και λόγω αυτού δεν μπορείτε να συγχωρέσετε τον εαυτό σας. Οι αναμνήσεις μπορεί να είναι πολύ οδυνηρές, όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, αν και οι συνέπειες ήταν αρνητικές, έχετε χρόνο να αποκαταστήσετε τα πράγματα και να βρείτε λύσεις.

Δείξτε ότι είστε ικανοί να αλλάζετε και να βελτιώνεστε και ότι λυπάστε για ό,τι έγινε. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να συγχωρέσετε τον εαυτό σας.

3. Αγαπήστε τον εαυτό σας πάνω από όλα

Λάθη του παρελθόντος- γυναικα

Επιτιθέμεθα στον εαυτό μας περισσότερο από ό,τι στους άλλους χωρίς να τον υπερασπιζόμαστε. Μερικές φορές είμαστε υπερβολικά επικριτικοί με τα σφάλματά μας και δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε τα λάθη του παρελθόντος επειδή δεν αγαπάμε αρκετά τον εαυτό μας.

Η αυτοεκτίμηση δεν είναι συνώνυμο του ναρκισσισμού, ούτε είναι η πεποίθηση ότι αξίζουμε θείο έλεος. Αντί αυτού, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε, να συμπονέσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας ακόμα και με τις ατέλειές του.

Προσπαθήστε να αγαπήσετε τον εαυτό σας για να δημιουργήσετε μια γέφυρα προς τη συγχώρεση και θα δείτε πόσο καλύτερα θα αισθανθείτε για τον εαυτό σας.

4. Σκεφτείτε το μέλλον

Το να ζούμε υπερβολικά στο παρελθόν δεν μας επιτρέπει να στραφούμε προς το μέλλον. Το να αλυσοδένουμε τον εαυτό μας στο χτες είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που μας κρατούν “πάντα στο ίδιο μέρος”. Ένας καλός τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτό το βάρος είναι να σχεδιάζουμε και να θέτουμε στόχους.

Αν κρατάτε το βλέμμα σας στραμμένο στους στόχους σας, το να θυμάστε τι κάνατε στο παρελθόν δεν έχει τόση σημασία, ή τουλάχιστον δεν καταλαμβάνει τόσο σημαντική θέση στις σκέψεις σας.

Μπορείτε ακόμα και να χρησιμοποιήσετε τα λάθη σας ως έναυσμα για δράση, μόλις ξέρετε τι πρέπει να αποφύγετε για να μπορέσετε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας.

5. Ξεκινήστε από το μηδέν

Λάθη του παρελθόντος - γυναικα με ανοιχτα χέρια

Το “ξεκίνημα από την αρχή” είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συγχωρέσετε τον εαυτό σας για τα λάθη του παρελθόντος. Θα πρέπει να είστε σαν τον φοίνικα και να αναγεννιέστε από τις στάχτες σας.

Αφήστε στην άκρη τον πόνο και τα προβλήματα που σας εμπόδιζαν να εξελιχθείτε. Εστιάστε στον “καινούργιο εαυτό” σας, που δεν φοβάται ούτε υποφέρει, αλλά βιώνει και αποκτά σοφία.

Αφήστε το παρελθόν ακριβώς εκεί όπου ανήκει: στο παρελθόν. Δείτε τα λάθη του παρελθόντος ως μαθήματα και εφαρμόστε όσα μάθατε στο παρόν σας έτσι ώστε το μέλλον να είναι τέλειο.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ωριμότητα σημαίνει να μπορείτε να χαμογελάτε με το παρελθόν σας.

 

6. Εξελιχθείτε πνευματικά

Ίσως χρειάζεστε “εξωτερική” βοήθεια για να αποδεχτείτε ό,τι συνέβη, αν έχετε ήδη προσπαθήσει αρκετές φορές να συγχωρέσετε τον εαυτό σας χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Ποιες είναι οι επιλογές σας; Αρκετές: διαλογιστείτε, προσευχηθείτε, τηρείτε κάποια πνευματική ιεροτελεστία, πηγαίνετε σε ψυχολόγο… Όλα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε πνευματικά και συναισθηματικά.

Φυσικά, μπορείτε πάντα να αφιερώνετε ένα-δυο λεπτά τη μέρα για να στοχάζεστε και να σκέφτεστε θετικά (όχι τα λάθη του παρελθόντος αλλά, αντίθετα, το πώς θα ξεπεράσετε την κατάσταση).

Αναζητήστε στιγμές κατά τις οποίες κανένας δεν θα σας ενοχλήσει: για παράδειγμα, πριν κοιμηθείτε ή αμέσως μόλις ξυπνάτε, ή ακόμα και όταν κάνετε ντους.

7. Εκτιμήστε τη ζωή σας όπως είναι τώρα

Λάθη του παρελθόντος - γυαλιά

Η υπερβολική ενασχόληση με το παρελθόν ή το μέλλον δεν κάνει καλό σε κανέναν, επειδή μας γεμίζει λύπη ή αμφιβολία (ανάλογα με την περίπτωση). Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, είναι κρίσιμο να απολαμβάνετε το τώρα όσο περισσότερο μπορείτε και να προσπαθείτε να είστε συνεπείς σε αυτό.

Σκεφτείτε: ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σας αυτή τη στιγμή; Για ποια πράγματα θα πρέπει να αισθάνεστε ευγνώμονες και ευλογημένοι;

Είναι πολλά. Εκτιμήστε τα!

 

Ευγενική παραχώρηση εικόνων: © wikiHow.com

 

  • Romero Ariza, M., & Perez Ferra, M. (2018). CÓMO MOTIVAR A APRENDER EN LA UNIVERSIDAD: UNA ESTRATEGIA FUNDAMENTAL CONTRA EL FRACASO ACADÉMICO EN LOS NUEVOS MODELOS EDUCATIVOS. Educational Psychology. https://doi.org/10.1080/01443410.2018.1412604<;/p>

  • Colaboradores sobre Creación de empresas. (2010). Las 5 causas más frecuentes del fracaso empresarial. Emprendalia Magazine.

  • Suárez, J., Albisu, L. M., Sotolongo, N., & Blanco, F. (2007). Factores de éxito y fracaso en el comportamiento innovador de las empresas ganaderas cubanas. (Spanish). Pastos y Forrajes.