Σκεπτόμενο άτομο: Ποια είναι τα 5 χαρακτηριστικά

Σκέφτεστε πριν ενεργήσετε; Δεν σας οδηγεί η παρόρμηση; Μπορεί να είστε σκεπτόμενο άτομο.
Σκεπτόμενο άτομο: Ποια είναι τα 5 χαρακτηριστικά
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Μπορεί όταν αναρωτιέστε αν είστε σκεπτόμενο άτομο ή όχι, η εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό είναι αυτή του Στοχαστή, εκείνο το γλυπτό που μπορείτε να δείτε στην πόλη του Παρισιού. Δεν έχετε εντελώς άδικο. Ένα σκεπτόμενο άτομο τείνει να κάνει ενδοσκόπηση για να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να αποφεύγει να ενεργεί παρορμητικά και να δρα με ψυχραιμία.

Τι σημαίνει να είστε σκεπτόμενο άτομο;

Αν και σας έχουμε ήδη δώσει κάποιες ενδείξεις, ένα σκεπτόμενο άτομο είναι κάποιος που δεν ενεργεί παρορμητικά, αλλά παίρνει χρόνο για να αναλύσει μια δεδομένη κατάσταση πριν αντιδράσει ή ενεργήσει. Αυτός ο τύπος ατόμου καλλιεργεί άριστα τον εσωτερικό του κόσμο, γεγονός που του επιτρέπει να γνωρίζει ποιος είναι, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, ώστε να αλλάξει αν χρειαστεί.

Είναι ζωτικής σημασίας να έχετε κατά νου ότι πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθεί αν δεν έχει αποκτηθεί. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γίνετε ένα σκεπτόμενο άτομο.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό, για παράδειγμα, ασκώντας διαλογισμό ή άλλες δραστηριότητες όπως η γιόγκα. Θα ακούσετε την εσωτερική σας φωνή, θα παρατηρήσετε τις σκέψεις σας και θα μειώσετε τις παρορμήσεις σας.

Σκεπτόμενο άτομο: Ποια είναι τα 5 χαρακτηριστικά
Ο διαλογισμός μας οδηγεί στο να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να εξερευνήσουμε τον εσωτερικό μας εαυτό.

Τα πλεονεκτήματα του να είστε σκεπτόμενο άτομο

Το να είστε σκεπτόμενο άτομο έχει τα πλεονεκτήματά του. Κατ’ αρχάς, δεν παίρνετε βιαστικές αποφάσεις, κάτι που συνήθως έχει σοβαρές συνέπειες.

Κάποιος που θέλει να αλλάξει δουλειά και το κάνει χωρίς να έχει κάνει προηγουμένως συνεντεύξεις για να μπορέσει να καταλάβει μια νέα θέση και να μην μείνει άνεργος, δεν είναι σκεπτόμενο άτομο. Η προσεκτική στάθμιση των επιλογών είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό.

Επίσης, άλλα πλεονεκτήματα είναι ότι, χάρη σε αυτή την έλλειψη παρορμητικότητας, οι άνθρωποι αυτοί φροντίζουν καλύτερα τις σχέσεις τους, αφού δεν λένε πράγματα που μπορεί να μετανιώσουν όταν τσακώνονται. Συνολικά, χάρη σε αυτή την ικανότητα προβληματισμού, οι αποφάσεις που λαμβάνουν είναι πιο συνεκτικές με το ποιοι είναι και τις αξίες που πρεσβεύουν.

Τα 5 χαρακτηριστικά για ένα σκεπτόμενο άτομο

Σε αυτό το σημείο, ίσως να έχετε πει στον εαυτό σας “ουάου, φαίνεται ότι μπορώ να γίνω ένα σκεπτόμενο άτομο”. Ωστόσο, θα σας εξηγήσουμε ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να βγείτε από την αμφιβολία. Αν και είναι πιθανό να έχετε κάποια πιο έντονα από άλλα, όλα αυτά αποτελούν μέρος της προσωπικότητας.

1. Ξέρει να ακούει

Η ενεργητική ακρόαση σε ορισμένους τομείς είναι θεμελιώδης. Όπως εξηγεί η Ισπανική Ένωση Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας (AEESME), η εστίαση σε αυτά που λέει ο άλλος, η ενσυναίσθηση της κατάστασής του και η αποδοχή της χωρίς κριτικές εκτιμήσεις ή κρίσεις είναι το κλειδί. Δεν είναι όλοι σε θέση να το κάνουν αυτό και, για το λόγο αυτό, είναι ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό.

2. Μαθαίνει από τα λάθη του

Ένα σκεπτόμενο άτομο δεν φοβάται να παραδεχτεί ότι έχει κάνει ένα λάθος, να ζητήσει συγχώρεση και να μάθει από αυτό το γεγονός προκειμένου να μην το ξανακάνει. Η άρνηση των λαθών είναι πολύ πιο συνηθισμένη από ό,τι νομίζουμε, αλλά ίσως δεν το έχετε κάνει ποτέ αυτό.

Τότε, ίσως ανήκετε σε εκείνους που απολαμβάνουν τεράστια προσωπική ανάπτυξη χάρη σε αυτή την ικανότητα να κάνετε λάθη, να αναλαμβάνετε την ευθύνη και να μαθαίνετε.

3. Έχει καλή συναισθηματική διαχείριση

Ένα από τα πολλά κλειδιά για μια σωστή συναισθηματική διαχείριση είναι να μην ενεργείτε εν βρασμώ ψυχής. Αυτό δεν είναι εύκολο.

Κανείς δεν μας διδάσκει από μικρή ηλικία να μην παρασυρόμαστε από θυμό, εκδίκηση ή μίσος. Αν είστε σε θέση να σκέφτεστε προτού ενεργήσετε και μιλήσετε, δεν αφήνετε τα συναισθήματά σας να σας κυριαρχήσουν. Έτσι, αισθάνεστε πιο ικανοποιημένοι με την αντίδρασή σας.

4. Απολαμβάνετε υψηλή ικανότητα ανάλυσης

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των σκεπτόμενων ανθρώπων είναι ότι η ικανότητά τους για ανάλυση είναι πολύ υψηλή. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια συγκεκριμένη κατάσταση, αξιολογούν γρήγορα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της για να λάβουν μια υγιή και σωστή απόφαση, σύμφωνα με τις δικές τους αξίες.

Το να ξέρετε πώς να σταματάτε και να παίρνειτε αποστάσεις δεν είναι πάντα εύκολο. Ωστόσο, αν είστε έτσι, είμαι σίγουρος ότι σας έρχεται φυσικά.

Σκεπτόμενο άτομο: Ποια είναι τα 5 χαρακτηριστικά
Το να είστε αναλυτικοί στο σωστό μέτρο προάγει τη λήψη καλών αποφάσεων.

5. Η υπομονή ως αρετή

Η υπομονή σε αυτόν τον τύπο ανθρώπου είναι ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό. Χάρη σε όλα τα παραπάνω, είναι ήρεμοι, επειδή δεν βιάζονται να επιτύχουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ούτε συνήθως υποφέρουν από προκαταβολικό άγχος, αυτόν τον φόβο που εμφανίζεται πριν συμβεί κάτι, επειδή η σκέψη του ήδη ανεβάζει άμεσα τα επίπεδα κορτιζόλης.

Μπορείτε να είστε ένα σκεπτόμενο άτομο

Ανακαλύψατε ότι είστε ένα σκεπτόμενο άτομο; Συγχαρητήρια! Έχετε μια προσωπικότητα με πολλαπλά πλεονεκτήματα που θα σας επιτρέψει να αναπτυχθείτε σε προσωπικό επίπεδο, να φροντίσετε τις σχέσεις σας και να νιώσετε ότι απολαμβάνετε μια γεμάτη ζωή.

Αλλά μην ανησυχείτε αν έχετε συνειδητοποιήσει ότι είστε το αντίθετο. Υπάρχουν πτυχές που μπορούν να δουλευτούν στη θεραπεία, όπως η μείωση των παρορμήσεων ή η βελτίωση της επικοινωνίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ayala, A. E. G. (2012). Trastornos de ansiedad: agorafobia y crisis de pánico. Farmacia profesional26(6), 32-39.
  • De la Cuesta-Benjumea, C. (2011). La reflexividad: un asunto crítico en la investigación cualitativa. Enfermería clínica21(3), 163-167.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.