Αποφασίστε να λέτε με θάρρος ναι ή όχι

Αν δεν φροντίσουμε τον εαυτό μας, κανένας άλλος δεν θα το κάνει. Γι'αυτό πρέπει να εκφράζουμε την άποψή μας με θάρρος και να τολμάμε πάντα να λέμε τι μας ενοχλεί ώστε να παίρνουμε γενναίες αποφάσεις.
Αποφασίστε να λέτε με θάρρος ναι ή όχι

Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαρτίου, 2019

Να λέτε με θάρρος ναι ή όχι ! Το να ζούμε χωρίς τον φόβο ότι θα κριθούμε ή θα απορριφθούμε κάποια στιγμή δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Φοβόμαστε ότι θα μας χαρακτηρίσουν για τις σκέψεις μας και ότι θα μας απαξιώσουν για αυτό που είμαστε και για τις επιλογές που κάνουμε.

Δεν υπάρχει χειρότερος φόβος από τον φόβο που προκαλούν οι πεποιθήσεις μας και ποτέ δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Αυτές περιλαμβάνουν τις περιοριστικές νοοτροπίες, τις ανασφάλειες και τις εμμονές μας.

Η απελευθέρωση από όλα αυτά θυμίζει ένα γέρικο φίδι που αλλάζει το ενοχλητικό, φθαρμένο δέρμα του. Το να απαλλαγούμε από τον φόβο βρίσκοντας θάρρος είναι χωρίς αμφιβολία η καλύτερη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε στη ζωή μας.

Είτε το πιστεύουμε είτε ότι, έρχεται πάντα η ώρα που τελικά λέτε με θάρρος ναι ή όχι.

Στο παρακάτω άρθρο σάς προσκαλούμε να σκεφτείτε πάνω σε αυτήν την ιδέα έτσι ώστε να βρείτε θάρρος και να εξελιχθείτε προσωπικά με βάση την ομοιότητα ανάμεσα σε όσα αισθάνεστε και όσα κάνετε.

Όλοι ζούμε σύμφωνα με διαφορετικές αξίες και συστήματα πεποιθήσεων. Για παράδειγμα, το σπίτι και η οικογένειά τείνουν να αποτελούν το πρωταρχικό κοινωνικό μας σύστημα. Αυτό περιορίζει τις επιλογές μας και τις προσωπικές μας ανάγκες.

 • Πρέπει να λέμε ή να κάνουμε ορισμένα πράγματα επειδή φοβόμαστε τις πιθανές αντιδράσεις των άλλων.
 • Αν επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι, φοβόμαστε ότι θα απογοητεύσουμε τους γονείς μας.
 • Στενοχωριόμαστε αν δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από μας.

Όπως βλέπουμε, όλα αυτά είναι παραδείγματα πραγμάτων που πολλοί από μας έχουμε αισθανθεί κάποια στιγμή. Πρόκειται για πολύ κατανοητές καταστάσεις που όμως δεν θα έπρεπε ποτέ να προκύπτουν.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Το να μην παίρνετε αποφάσεις είναι χειρότερο από το να κάνετε λάθη.

 

Δεν θα πρέπει ποτέ να φτάνουμε στο ακραίο σημείο του να εξυπηρετούμε απλώς τους άλλους παραμελώντας τον εαυτό μας.

λέτε με θάρρος

Σας προτείνουμε να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω απλά κλειδιά για να ζείτε χωρίς φόβο. Έτσι θα είστε περισσότερο διεκδικητικοί και πιο ειλικρινείς με τα βαθιά σας συναισθήματα.

Το να λέμε “ναι” όταν θέλουμε να πούμε “όχι”, να λέτε με θάρρος ναι ή όχι

Γιατί το κάνουμε αυτό; Κάποιος σας ζητάει να πάτε στο σπίτι του για να τον βοηθήσετε, να αναλάβετε ένα καθήκον στη δουλειά ή να βγείτε με φίλους. Αν και δεν θέλετε, λέτε “ναι”.

 • Μερικές φορές συμφωνούμε να κάνουμε κάτι επειδή συμπαθούμε το συγκεκριμένο άτομο. Φοβόμαστε μήπως προσβάλουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε και φοβόμαστε μήπως παραμελήσουμε τη φιλία μας ή προσβάλουμε τους φίλους μας λέγοντας “όχι”.
 • Επίσης λέμε “ναι” όταν θέλουμε να ανήκουμε στην ομάδα. Έτσι αισθανόμαστε ότι γινόμαστε αποδεκτοί και ότι δεν μας απορρίπτουν.
 • Αυτό το είδος συμπεριφοράς οδηγεί σε αίσθημα ανημποριάς. Σταματάμε να είμαστε ο εαυτός μας. Με το να λέμε “ναι” συνεχώς οι άλλοι θεωρούν ότι είμαστε περιποιητικοί και ότι δεν έχουμε δικές μας ανάγκες να καλύψουμε.

 

Ανακαλύψτε το άρθρο: 5 λόγοι για τους οποίους είστε ήδη μια ολοκληρωμένη γυναίκα.

 

Είτε το πιστεύουμε είτε όχι, μια άρνηση πότε-πότε μας επιτρέπει να διατηρούμε μια καλή ισορροπία.

Γυναίκα κάτω από λουλουδένιο θόλο

Κάντε το βήμα: πείτε “όχι” χωρίς ενοχή

Θα κάνουμε μια μικρή άσκηση οραματισμού για να περιγράψουμε τη μεγάλη ωφέλεια του να λέμε “όχι”. Θα γυρίσουμε πίσω τη μηχανή του χρόνου στην εποχή της ζωής μας στην οποία ενεργούσαμε ενάντια στη θέλησή μας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε απλά παραδείγματα για να ακολουθήσετε και να κατανοήσετε ότι δεν πειράζει να λέτε “όχι” χωρίς να αισθάνεστε ενοχή:

 • Οραματίζομαι τη μέρα που συμφώνησα να κάνω μια χάρη για ένα συγκεκριμένο άτομο.

Εξηγώντας την απόφασή μου φαντάζομαι τον εαυτό μου να αρνείται με σιγουριά. Λέω “όχι” επειδή το αίτημά σου είναι εγωιστικό, επειδή δεν μου φέρεσαι καλά και επειδή όλα είναι για δικό σου όφελος.

 • Επίσης, οραματίζομαι μία από τις πολλές στιγμές στις οποίες ο/η σύντροφός μου με ρώτησε, “θα σε πείραζε να μου κάνεις μια χάρη;”. Εγώ απάντησα, “όχι, δεν θα με πείραζε”.

Τώρα φαντάζομαι τον εαυτό μου πιο λογικό. Απαντώ ότι θα με πείραζε και ότι εγώ πάντα ανταποκρίνομαι στις περισσότερες υποχρεώσεις και ευθύνες. Υποστηρίζω ότι ζευγάρι σημαίνει ομαδικό πνεύμα και αμοιβαίος σεβασμός.

 

λέτε με θάρρος

Η ανάγκη να λέτε “ναι” χωρίς φόβο

Το να λέμε “ναι” όταν το έχουμε ανάγκη και όταν το θέλουμε είναι ένας τρόπος αυτοεπιβεβαίωσης. Κάθε δήλωση που προέρχεται απευθείας από την καρδιά σας συμβάλλει στο να προσδιορίσετε ποιοι είστε στους άλλους έτσι ώστε να σας γνωρίσουν καλύτερα.

 • Θα πω “ναι” στα όνειρα και στους στόχους μου χωρίς φόβο.
 • Σε πολλούς ανθρώπους μπορεί να μην αρέσει το “ναι” μου, όμως το καταλαβαίνω αυτό. Εκείνοι που με δέχονται όπως είμαι με όλες τις ιδέες, τις επιθυμίες και τις επιλογές μου το κάνουν επειδή με σέβονται και θέλουν να είμαι πιστός στον εαυτό μου.

Ξεκινώντας σήμερα, θα λέω “ναι” χωρίς να φοβάμαι και “όχι” χωρίς να αισθάνομαι ενοχή προκειμένου να διατηρώ μια ισορροπία στη ζωή μου.

Συνύπαρξη σημαίνει το να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον όπως είναι.

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Gilbert, C. Dr. Chris Gilbert – Author | Physician, Speaker, and Author. Retrieved 3 January 2021, from https://drchrisgilbert.com/
 • Albrecht, J. M. (1999). Saying yes and saying no: Individualist ethics in Ellison, Burke, and Emerson. Publications of the Modern Language Association of America, 46-63.
 • Bishop, S. (2013). Develop your assertiveness (Vol. 10). Kogan Page Publishers.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.