Τι να κάνετε όταν ο σύντροφός σας θυμώσει και δεν σας μιλάει

Μερικές φορές είναι δύσκολο να βρούμε λύσεις στις συγκρούσεις μας στις σχέσεις. Σήμερα, θα σας πούμε τι μπορείτε να κάνετε όταν ο σύντροφός σας θυμώσει και δεν σας μιλάει.
Τι να κάνετε όταν ο σύντροφός σας θυμώσει και δεν σας μιλάει
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Η σχέση κάθε ζευγαριού αναπόφευκτα βιώνει κατά καιρούς συγκρούσεις. Στην πραγματικότητα, αυτές οι συγκρούσεις συχνά καθορίζουν το επίπεδο δέσμευσης, ωριμότητας και σεβασμού που έχουν και οι δύο σύντροφοι ο ένας για τον άλλον. Όταν ο σύντροφός σας θυμώνει και δεν σας μιλάει, είναι φυσικό να μην ξέρετε πώς να ενεργήσετε, ειδικά όταν δεν γνωρίζετε ακριβώς τους λόγους του θυμού του.

Δεν είναι ασυνήθιστο να συμβαίνει αυτό. Χιλιάδες ζευγάρια σε όλο τον κόσμο πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται πάντα με τον σωστό τρόπο. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε ενσυναίσθηση με τον σύντροφό σας και να βάζετε τον εαυτό σας στη θέση του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αναλαμβάνετε όλη την ευθύνη ή δεν σέβεστε την ακεραιότητά σας.

Σήμερα, θα σας πούμε τι να κάνετε όταν ο σύντροφός σας θυμώσει και δεν σας μιλάει.

Τι να κάνετε όταν ο σύντροφός σας θυμώνει και δεν σας μιλάει

Οι ειδικοί και οι ερευνητές συμφωνούν ότι η επικοινωνία είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους κάθε υγιούς σχέσης. Στην πραγματικότητα, είναι συχνά τόσο σύμπτωμα ικανοποίησης όσο το σεξ ή η συναισθηματική οικειότητα. Όταν αυτό αλλάξει, αναμένεται ότι θα προκύψουν συγκρούσεις που απειλούν τη σταθερότητα της σχέσης.

Η σιωπή είναι μία από τις πολλές απαντήσεις που επιλέγει ένα άτομο ως απάντηση στον θυμό. Μερικοί επιλέγουν τη σιωπή για να αποφύγουν μια λεκτική σύγκρουση, έτσι μεταφράζουν την απογοήτευσή τους απομονώνοντας τον εαυτό τους από το πρόβλημα. Δηλαδή, το να κρύβεσαι πίσω από την έλλειψη επικοινωνίας είναι ο λόγος που παρακινεί τον σύντροφό σου να αποφασίσει να σπάσει το κανάλι επικοινωνίας.

Αυτό δεν είναι καθόλου υγιές, και είναι μερικές φορές ένα σύμπτωμα μικρής δέσμευσης στη σχέση. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι συγκρούσεις κακές, καθώς μπορεί να είναι υγιές να επιλύσετε συμπεριφορές που σας ενοχλούν και τους δύο. Το πρόβλημα είναι ότι η σιωπή μεταφράζεται συχνά σε αγανάκτηση και αποστασιοποίηση, για να μην αναφέρουμε την απογοήτευση και την ανασφάλεια που παράγει στο άλλο άτομο.

Εάν ο σύντροφός σας θυμώσει και δεν σας μιλάει πιθανότατα δεν ξέρετε πώς να ελέγξετε την κατάσταση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφύγετε είναι να αφομοιώσετε την ίδια στάση. Η επιλογή να ενεργήσετε με τον ίδιο τρόπο δεν θα λύσει τη σύγκρουση σε καμία περίπτωση.

Ακολουθούν έξι ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

1. Ενημερώστε τον σύντροφό σας για το πώς νιώθετε

Si mi pareja se enfada y no me habla, es importante conversar y buscar el origen del problema
Η επικοινωνία είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους κάθε σχέσης, κάτι που πρέπει να θυμάστε σε περιόδους σύγκρουσης.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη σιωπή του συντρόφου σας είναι να τους ενημερώσετε για το πώς νιώθετε για αυτό. Αν και πιθανότατα θα θέλουν να αποφύγουν οποιοδήποτε κανάλι επικοινωνίας, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα που σας επιτρέπει να εκφράσετε τα συναισθήματά σας απέναντι σε αυτή τη στάση.

Αυτή η πρωτοβουλία είναι το αντίθετο από αυτό που εκφράζει ο σύντροφός σας. Δείχνει επίσης ότι είστε πρόθυμοι να μιλήσετε για τους λόγους του θυμού τους και να βρείτε μια λύση. Μια σχέση δεν μπορεί να χτιστεί από απόσταση, πόσο μάλλον από μίσος. Εάν θέλετε πραγματικά να έχετε μια υγιή σχέση, ακούστε τον εαυτό σας, εκφράστε τις ανάγκες σας και να ξέρετε ότι η σιωπή είναι μια πολύ αντιπαραγωγική στάση.

Μάθετε: Τι δεν πρέπει να επιτρέπετε στη σχέση σας

2. Να είστε ενσυναίσθητοι και στοχαστικοί

Όταν ο σύντροφός σας είναι πρόθυμος να δεσμευτεί στη σχέση, πρέπει επίσης να αναγνωρίσετε ότι δεν είναι τέλειος. Εδώ η ενσυναίσθηση και η στοχαστικότητα μπορούν να βοηθήσουν. Πρέπει να δείχνετε ενσυναίσθηση για τους λόγους του θυμού τους, να κατανοείτε τις αιτίες του, να τους κατανοείτε και να συνδέεστε με τα συναισθήματά τους.

Ομοίως, θα ήταν καλύτερο να υιοθετούσατε μια στοχαστική στάση. Χωρίς προβληματισμό, διατρέχετε τον κίνδυνο να υποθέσετε χωρίς κριτική τις λεπτομέρειες, οδηγώντας σε ένα αίσθημα ενοχής. Η ενσυναίσθηση και η στοχαστικότητα σίγουρα θα σας βοηθήσουν να λύσετε το πρόβλημα εάν ο σύντροφός σας είναι πρόθυμος να κάνει το βήμα και να μοιραστεί λίγα λόγια για την αιτία της σιωπής του.

3. Να είστε υπομονετικοί όταν ο σύντροφός σας θυμώνει και δεν σας μιλάει

Δυστυχώς, δεν θα μπορείτε πάντα να την/τον πείσετε να σας ανοιχτεί. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης που προκάλεσε τον θυμό τους, τη συναισθηματική τους ωριμότητα και τις εμπειρίες της ζωής τους, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι περιμένετε πριν αποφασίσουν να πάρουν μια ενεργή στάση.

Γι’ αυτό η υπομονή θα είναι ένας μεγάλος σύμμαχος από την πλευρά σας. Θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τις προσδοκίες σας, καθώς και να μην εξαρτήσετε τα αποτελέσματα σε αυτό που περιμένετε να συμβεί.

Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη διάθεσή τους με τον εαυτό τους, να το σκεφτούν και να ηρεμήσουν πριν κάνουν μια αποφασιστική συζήτηση. Όταν είμαστε θυμωμένοι, δεν επιλέγουμε πάντα τις σωστές λέξεις για να μιλήσουμε.

4. Αποφύγετε να εξαρτηθείτε από την αίσθηση της ενοχής

Εάν ο σύντροφός σας θυμώσει και δεν σας μιλάει, θα πρέπει να αποφύγετε να εσωτερικεύσετε το αίσθημα της ενοχής. Να θυμάστε ότι δεν είστε εσείς αυτός που αποφάσισε να αποφύγει το πρόβλημα, να απομονωθεί, να επιλέξει να σιωπήσει και να κρατήσει αποστάσεις. Οι ενήλικες λύνουν προβλήματα ως ενήλικες, επομένως δεν πρέπει ποτέ να εσωτερικεύετε μια στάση ενοχής που να δικαιολογεί αυτό που έχει κάνει ο σύντροφός σας.

Το μεγάλο πρόβλημα με το να κατηγορείς τον εαυτό σου είναι να δικαιολογείς αυτό που κάνουν. Φυσικά, ισχύει να θυμώνεις για κάτι και να θέλεις λίγο χώρο για να το σκεφτείς, αλλά αργά ή γρήγορα, πρέπει να το συζητήσεις. Εάν αυτή η συζήτηση δεν έρθει ποτέ, δεν πρέπει να νομίζετε ότι είναι δικό σας λάθος.

5. Σεβαστείτε τον εαυτό σας όταν ο σύντροφός σας θυμώνει και δεν σας μιλάει

Si mi pareja se enfada y no me habla, es importante valorarse
Το να αναλογιστούμε τι μπορεί να έχει συμβεί στη σχέση και πώς μας επηρεάζει είναι σημαντικό να προχωρήσουμε.

Επεκτείνοντας την προηγούμενη υπόθεση, θυμηθείτε να σέβεστε τον εαυτό σας μπροστά σε οποιεσδήποτε αβάσιμες κατηγορίες. Φυσικά, θα πρέπει να είστε ανοιχτοί στο να παραδεχτείτε τα λάθη σας, να ζητήσετε συγγνώμη, να σκεφτείτε τη στάση σας και να τροποποιήσετε ορισμένες λεπτομέρειες για χάρη της σχέσης.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε κατηγορία που σας δίνει ο σύντροφός σας θα είναι έγκυρη εάν είναι αβάσιμη. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι θυμωμένοι επειδή κάποιος άλλος σας φλέρταρε (χωρίς εσύ να απαντήσεις στο φλερτ). Είστε υπεύθυνοι για αυτά που κάνετε ή λέτε, όχι για όσα κάνουν ή λένε οι άλλοι. Το να το έχετε υπόψη σας σημαίνει σεβασμό της ακεραιότητάς σας.

6. Επανεξετάστε τα όρια των σχέσεων και τις συμφωνίες

Τέλος, αν ο σύντροφός σας θυμώσει και δεν σας μιλάει, ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναθεωρήσετε τη σχέση. Άλλωστε, μια στάση όπως αυτή που διαρκεί μέρες και μέρες δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σύμπτωμα συναισθηματικής ανωριμότητας.

Είναι επίσης μια στάση που χρησιμοποιείται μερικές φορές για να σας χειραγωγήσει. Θα πρέπει να γνωρίζετε τα κίνητρα πίσω από αυτό, ώστε να αποφύγετε να πέσετε σε ένα παιχνίδι γεμάτο παγίδες. Ανεξάρτητα από το πόση αγάπη, στοργή και σεβασμό τρέφετε για αυτό το άτομο, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να αποφασίσετε ότι δεν είναι αρκετά αφοσιωμένοι στη σχέση. Μερικές φορές η καλύτερη επιλογή είναι να κάνετε ένα βήμα πίσω.

Με αυτόν τον τελευταίο προβληματισμό, ελπίζουμε να έχουμε ξεκαθαρίσει τι πρέπει να κάνετε όταν ο σύντροφός σας θυμώνει και δεν σας μιλάει. Τελικά, ο καλύτερος τρόπος για να λύσετε το πρόβλημα είναι να μιλήσετε και να τους ενημερώσετε ότι η αποστασιοποίηση δεν ωφελεί κανέναν από τους δύο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bailey, S. Couple relationships: Communication and conflict resolution. MSU Extension. 2009; 17(2).
  • Mena-Rodríguez E, Aranda-Garrido M, Jiménez Perona M. Análisis de las asimetrías de género en las relaciones de parejas. Un estudio piloto. Málaga: Universidad de Málaga, 2020.
  • Yoo, H., Bartle-Haring, S., Day, R. D., & Gangamma, R. Couple communication, emotional and sexual intimacy, and relationship satisfaction. Journal of sex & marital therapy. 2014; 40(4): 275-293.
  • Wiley, A. R. Connecting as a couple: Communication skills for healthy relationships. In The Forum for Family and Consumer Issues. 2007; 12 (1): 1-9.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.