Ανάπτυξη ισχυρού ψυχολογικού ανοσοποιητικού συστήματος

Να προσέχετε καθημερινά το ψυχολογικό σας ανοσοποιητικό σύστημα και να αρχίσετε να γεμίζετε τον εαυτό σας με θετικές σκέψεις, αυτοεκτίμηση, νέους στόχους και κατάλληλες στρατηγικές που βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή σας. Αξίζει τον κόπο.
Ανάπτυξη ισχυρού ψυχολογικού ανοσοποιητικού συστήματος

Τελευταία ενημέρωση: 07 Μαΐου, 2020

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός ισχυρού ψυχολογικού ανοσοποιητικού συστήματος; Στα άρθρα μας, σας μιλάμε πολύ συχνά για το πώς μπορείτε να φροντίζετε καθημερινά το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να αντιμετωπίσετε τους ιούς, τις λοιμώξεις και πολλούς τύπους ασθενειών.

Και τώρα, τι θα σκεφτόσασταν εάν σας λέγαμε ότι όλοι μας  μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ενός ψυχολογικού ανοσοποιητικού συστήματος;

Οι εμπειρογνώμονες στις επιστήμες συμπεριφοράς και υγείας, όπως ο Daniel Gilbert από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το έχουν επισημάνει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα.

Το ψυχολογικό σας ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσει μια σειρά αμυντικών μηχανισμών και στρατηγικών σαν να ήταν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το κάνει αυτό για να μπορέσει το σώμα να διαχειριστεί καλύτερα το στρες, το άγχος, τους φόβους, τις ανησυχίες και ούτω καθεξής.

Φυσικά, αν υπάρχει ένα πράγμα που όλοι το γνωρίζουμε, είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής πολύ καλύτερα από άλλους.

Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της ζωής τόσο καλά που αναρωτιόμαστε μερικές φορές: Πώς αισθάνεστε πάντα αισιόδοξοι και γιατί δεν δείχνετε “ολοκληρωτικά εξαντλημένοι”;

Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που είναι από τη φύση πιο ανθεκτικοί και έμπειροι στη διαχείριση των δυσκολιών. Ωστόσο, πρέπει να ξέρετε ότι όλοι μπορούμε να μάθουμε να το κάνουμε αυτό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένοι μηχανισμοί και στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε ένα υγιές, ισχυρό και αξιοπρεπές «ψυχολογικό» ανοσοποιητικό σύστημα.

Δείτε πώς.

Απλές στρατηγικές για την προώθηση ενός ψυχολογικού ανοσοποιητικού συστήματος

Όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να είμαστε ευτυχισμένοι. Επίσης, όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή.

Έχουμε τον έλεγχο της δικής μας ευημερίας. Επομένως, κάθε ισχυρό ψυχολογικό ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να υποστηρίζεται από την προσωπική ευθύνη, την ικανότητα λήψης αποφάσεων και τη σαφή βούληση να επενδύετε στον χρόνο και τους πόρους στις ακόλουθες πτυχές.

1.Η υψηλή αυτοεκτίμηση δεν αποτελεί σημάδι εγωισμού

γυναίκα, πρόσωπο, πουλί- ψυχολογικού ανοσοποιητικού συστήματος

Βεβαίως, συχνά  βάζουμε απρόθυμα τη δική μας ευημερία πριν από ορισμένα πράγματα και ακόμη και ορισμένους ανθρώπους.

Στην καθημερινή βάση είναι εξαντλητικό και καταστροφικό, και μας «καίει» και μας απομακρύνει από την ακεραιότητά μας.

Μη φοβάστε να αγαπάτε τον εαυτό σας όσο αξίζετε. Δεν πρέπει να φοβάστε να το κάνετε αυτό, διότι η αγάπη του εαυτού σας δεν είναι πράξη εγωισμού. Αντ ‘αυτού, είναι μια στρατηγική για την προώθηση της ψυχολογικής ευημερίας.

2.Σκεφτείτε θετικά: δεν κοστίζει τίποτα και έχετε πολλά οφέλη

Το να σκέφτεστε θετικά δεν σημαίνει να πέφτετε σε τυφλή αυτοπεποίθηση ή να σταματάτε να είστε ρεαλιστές.

Η θετική σκέψη σημαίνει να εξερευνήσετε τις ικανότητές σας έτσι ώστε να έχετε εμπιστοσύνη σ ‘αυτές. Με άλλα λόγια, αυτός ο τρόπος σκέψης μας επιτρέπει να πούμε στον εαυτό μας ότι είμαστε ικανοί πολλών πραγμάτων, ότι αξίζουμε καλά πράγματα και ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Όποιος παραδοθεί στην πεσιμισμό, αναπτύσσει ένα αδύναμο ψυχολογικό ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία, την απόρριψη, την κακή διάθεση και την πίστη ότι δεν έχετε τον έλεγχο της ζωής σας.

3.Δώστε νόημα στην ζωή σας

πρόσωπο, βλέμμα, λουλούδια - ψυχολογικού ανοσοποιητικού συστήματος

Η ζωή δεν έχει μόνο ένα νόημα. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να το δούμε με διαφορετικούς τρόπους και όλα εξαρτώνται από το νόημα που θέλουμε να δώσουμε σε αυτά.

Η εύρεση αυτού του νοήματος είναι πολύ σημαντική, διότι θα μας καθοδηγήσει. Ουσιαστικά, θα δουλέψει ως καθημερινή έμπνευση.

Μπορεί να θέλετε να πετύχετε στο χώρο εργασίας, να αισθανθείτε ανεξάρτητοι ή ίσως να δώσετε το καλύτερο στα παιδιά σας ή να φιλοδοξείτε να έχετε μια άνετη και ήσυχη ζωή με τον ή την σύντροφό σας.

Σκεφτείτε το και δώστε στη ζωή το δικό σας νόημα.

4.Πρακτική της απόσπασης για την ανάπτυξη ενός ψυχολογικού ανοσοποιητικού συστήματος

Η πρακτική της απόσπασης δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλειδώσετε τον εαυτό σας μακριά από τα πάντα και όλους. Αντ ‘αυτού, η απόσπαση σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε εξαρτημένοι ή να είμαστε σκλάβοι του τίποτα ή κανενός, ούτε να ξεχνάμε τη δική μας ευημερία.

Η απόσπαση σημαίνει να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν ανήκει σε εμάς και ότι εμείς οι ίδιοι δεν ανήκουμε σε κανέναν ή τίποτα.

Η υποχρέωσή μας είναι να προωθήσουμε την ευημερία και την ευτυχία όλων, τόσο του εαυτού μας όσο και των άλλων.

5.Καταλάβετε τι έχει προτεραιότητα και τι είναι δευτερεύον στη ζωή σας

γυναίκα, πουλί, ουρανός- ψυχολογικού ανοσοποιητικού συστήματος

Να θυμάστε ότι αυτό που σκέφτονται οι άλλοι για σας είναι δευτερεύον. Αυτό που σκέφτεστε εσείς για τον εαυτό σας είναι η προτεραιότητα. Αυτό που οι άλλοι περιμένουν από εσάς δεν είναι σημαντικό, το βασικό είναι αυτό που περιμένετε εσείς οι ίδιοι από τον εαυτό σας. Αυτό που λένε άλλοι για το τι χρειάζεστε για να είστε ευτυχισμένοι δεν έχει σημασία. Το σημαντικό είναι να δείτε εσείς τι σας λείπει για την ευτυχία.

Εν κατακλείδι, ξέρουμε ότι ίσως ήδη γνωρίζετε αυτές τις σημαντικές έννοιες. Ωστόσο, πρέπει επίσης να καταλάβετε ότι εάν κάποια από αυτές τις στρατηγικές αποτύχει, θα καταρρεύσουν και οι υπόλοιπες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν στερείστε αυτοεκτίμησης, αυτό σας κάνει να είστε προσκολλημένοι με άλλους με άσχημο τρόπο. Αναμένετε από αυτούς να συμπληρώσουν τα κενά σας και να ενισχύσουν τις αδυναμίες σας.

Αυτό δεν είναι το σωστό πράγμα. Προσέχετε καθημερινά το ψυχολογικό σας ανοσοποιητικό σύστημα και αρχίστε να γεμίζετε τον εαυτό σας με θετικές σκέψεις, αυτοεκτίμηση, νέους στόχους και κατάλληλες στρατηγικές που βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή σας.

Αξίζει τον κόπο για την ανάπτυξη ενός ψυχολογικού ανοσοποιητικού συστήματος!

Οι εικόνες είναι μια ευγενική προσφορά της Kelsey Beckett.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Wilson, T. D., & Gilbert, D. T. (2005). Affective forecasting: Knowing what to want. Current directions in psychological science, 14(3), 131-134.
  • Wilson, T. D., & Gilbert, D. T. (2008). Explaining away: A model of affective adaptation. Perspectives on Psychological Science, 3(5), 370-386.
  • Gilbert, D. T., Pinel, E. C., Wilson, T. D., Blumberg, S. J., & Wheatley, T. P. (1998). Immune neglect: a source of durability bias in affective forecasting. Journal of personality and social psychology, 75(3), 617.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.