Φύλλα μουστάρδας: Τα οφέλη για την υγεία

Θα σας παρουσιάσουμε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των φύλλων μουστάρδας, ένα τρόφιμο που είναι ευεργετικό για την υγεία μεσοπρόθεσμα.
Φύλλα μουστάρδας: Τα οφέλη για την υγεία

Τελευταία ενημέρωση: 12 Ιουνίου, 2023

Το να συμπεριλάβετε φύλλα μουστάρδας στη διατροφή μπορεί να επιφέρει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Πρόκειται για ένα στοιχείο φυτικής προέλευσης που ανήκει σε ένα φυτό του ίδιου γένους με το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Οι πράσινες ποικιλίες έχουν έντονη, πικρή και πικάντικη γεύση. Συνήθως, υφίστανται μια διαδικασία μαγειρέματος για να βελτιώσουν την πεπτικότητα αλλά και τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συμπερίληψη μπαχαρικών ή φυτικών τροφών στη διατροφή συνιστάται ιδιαίτερα. Χάρη σε αυτές τις τροφές μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων και σύνθετων παθολογιών. Συγκεντρώνουν στο εσωτερικό τους αντιοξειδωτικά, στοιχεία απαραίτητα για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η φλεγμονή στο εσωτερικό περιβάλλον.

Φύλλα μουστάρδας: Τα οφέλη για την υγεία
Βιολογικά ωμά χόρτα μουστάρδας

Θρεπτικό προφίλ

Τα φύλλα μουστάρδας είναι ένα τρόφιμο χαμηλής θερμιδικής αξίας καθώς παρέχουν μόνο περίπου 15 θερμίδες ανά 50 γραμμάρια προϊόντος. Έχουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα. Τα λιπαρά, σε αυτή την περίπτωση, είναι ελάχιστα. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ένα βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου.

Ωστόσο, τα χόρτα μουστάρδας είναι σε θέση να παρέχουν αρκετά υψηλή δόση διαφόρων βιταμινών. Αυτές περιλαμβάνουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, ακόμη και χαλκό, ένα στοιχείο που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού σε κορυφαίους αθλητές. Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε τα προαναφερθέντα φυτοχημικά, ενώσεις που είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη σύνθετων παθολογιών.

Φύλλα μουστάρδας: Οφέλη

Η συμπερίληψη των φύλλων μουστάρδας στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ας τα αναλύσουμε ένα προς ένα παρακάτω.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών

Όπως έχουμε αναφέρει, τα φύλλα αυτά ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε και φυτοχημικά συστατικά. Και τα δύο στοιχεία εξουδετερώνουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και τη συνακόλουθη συσσώρευσή τους στους ιστούς του σώματος. Η επίδραση αυτή σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Medicinal Chemistry.

Τα φύλλα μουστάρδας βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων

Η βιταμίνη Κ είναι το κλειδί για την υποβοήθηση της πήξης του αίματος. Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και των οστών. Μάλιστα, η έλλειψη του θρεπτικού συστατικού θα μπορούσε να οδηγήσει, μεσοπρόθεσμα, σε οστεοπόρωση, όπως αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gynecological Endocrinology.

Για να διαφυλάξουμε τη δομή των οστών, είναι ζωτικής σημασίας η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Η τελευταία μπορεί να συντίθεται από τον οργανισμό μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως. Για να επιτευχθεί αυτό, αρκεί να βρίσκεστε στον ήλιο στο μέσο της ημέρας για 20 λεπτά κάθε 2 ημέρες κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Some spices.
Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα φύλλα μουστάρδας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Βελτίωση της ανοσίας

Συνεχίζοντας με τα μικροθρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η βιταμίνη C είναι σε θέση να ενεργοποιήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Η διατήρηση του στοιχείου σε επαρκή επίπεδα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει την έμφυτη και προσαρμοστική ανοσία. Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης μολυσματικών παθολογιών. Μπορεί ακόμη και να βιώσετε ευκολότερη διαχείριση των συμπτωμάτων σε περίπτωση που τα εμφανίσετε.

Επιπλέον, η ουσία αυτή ενισχύει την ενδογενή σύνθεση του κολλαγόνου, της πιο άφθονης πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελεί μέρος σχεδόν όλων των δομών και η παραγωγή του αρχίζει να μειώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών. Αυτός είναι ο λόγος, για παράδειγμα, για τη μεγαλύτερη τάση εμφάνισης ρυτίδων στο δέρμα.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Οι θερμίδες και οι πρωτεΐνες από κάθε κομμάτι κοτόπουλου

Τα φύλλα μουστάρδας προάγουν την υγεία των ματιών

Τα φύλλα μουστάρδας αποτελούν πηγή βιταμίνης Α. Αυτή η θρεπτική ουσία συμβάλλει στην καταπολέμηση των προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία των ματιών, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας μεσοπρόθεσμα. Η βέλτιστη, αλλά όχι υπερβολική, πρόσληψη είναι σημαντική. Πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό που έχει τοξικό δυναμικό αν υπερβούν τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις. Για το λόγο αυτό, συνήθως δεν συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων.

Μουστάρδα, ένα τρόφιμο που προάγει την υγεία

Όπως είδατε, η μουστάρδα είναι ένα τρόφιμο που προάγει την υγεία. Μπορείτε να μαγειρέψετε και να φτιάξετε σάλτσες και ντρέσινγκ με αυτά, εκμεταλλευόμενοι τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Το προϊόν αυτό περιέχει πολλές ποιοτικές ενώσεις και θρεπτικά συστατικά, οπότε η ένταξή του στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής θεωρείται θετική.

Τέλος, είναι βασικό να σχολιάσουμε ότι τα τρόφιμα με πικάντικη γεύση έχουν συχνά την ιδιότητα να διεγείρουν την απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στην παρουσία καψαϊκίνης στο εσωτερικό τους, μιας ουσίας που αυξάνει ελαφρώς τη θερμοκρασία του σώματος. Από αυτό το σημείο και μετά, η ημερήσια ενεργειακή δαπάνη θα αυξηθεί, γεγονός που θα διευκολύνει τη δημιουργία ενός ελλείμματος που θα διεγείρει την κινητοποίηση και την οξείδωση των λιπών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Capozzi, A., Scambia, G., Migliaccio, S., & Lello, S. (2020). Role of vitamin K2 in bone metabolism: a point of view and a short reappraisal of the literature. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology36(4), 285–288. https://doi.org/10.1080/09513590.2019.1689554
  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.