Φυσικοί επαγωγείς κολλαγόνου: Χρήσεις και οφέλη

Οι φυσικοί επαγωγείς κολλαγόνου χορηγούνται με ένεση για να διεγείρουν την παραγωγή αυτής της πρωτεΐνης. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα οφέλη και τις πιθανές παρενέργειές τους.
Φυσικοί επαγωγείς κολλαγόνου: Χρήσεις και οφέλη
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι φυσικοί επαγωγείς κολλαγόνου είναι ουσίες που εγχέονται στο δέρμα για να ενεργοποιήσουν την παραγωγή αυτής της πρωτεΐνης. Αυτή είναι που δίνει τον όγκο, την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα στην ομαλή εμφάνιση του δέρματος.

Το σώμα συνθέτει κολλαγόνο με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, με την ηλικία, η αναπλήρωσή του μπορεί να μειωθεί ή η αποικοδόμησή του μπορεί να επιταχυνθεί. Εξαιτίας αυτού, αρχίζουν να εμφανίζονται διάφορα σημάδια γήρανσης: ρυτίδες, χαλάρωση και απώλεια υγρασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, εφαρμόζονται διάφορες αισθητικές διαδικασίες για την αναπλήρωση ή την αντιμετώπιση των ορατών επιπτώσεων. Μεταξύ αυτών των θεραπειών συγκαταλέγονται και οι φυσικοί επαγωγείς κολλαγόνου.

Η σημασία του κολλαγόνου

Αν και το συσχετίζουμε περισσότερο με το δέρμα, το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει επίσης στους μύες και τα οστά, καθώς και στους τένοντες και τους χόνδρους, ακόμη και στα μαλλιά και τον κερατοειδή.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο όλων των ανθρώπινων πρωτεϊνών. Σε γενικές γραμμές, η λειτουργία της είναι να παρέχει ευελιξία και αντοχή στους ιστούς.

Ωστόσο, μετά από μια ορισμένη ηλικία – μεταξύ 30 και 40 ετών – η ικανότητα του οργανισμού να την παράγει με φυσικό τρόπο αρχίζει να μειώνεται. Και, όταν η παρουσία του μειώνεται, αρχίζουμε να βλέπουμε τα σημάδια γήρανσης του δέρματος.

Επίσης, υπάρχουν ποικίλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την έλλειψη κολλαγόνου, όπως τα ακόλουθα:

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Τροφές για να αυξήσετε το κολλαγόνο

Τι είναι οι φυσικοί επαγωγείς κολλαγόνου και για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται;

Όπως υποδηλώνει και το ίδιο το όνομα, οι φυσικοί επαγωγείς κολλαγόνου είναι προϊόντα που εισάγονται για να διεγείρουν την παραγωγή της πρωτεΐνης. Συνήθως εγχέονται στο πρόσωπο, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος.

Συνήθως πρόκειται για νήματα χειρουργικών ραμμάτων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μήκος και το πάχος αυτών των νημάτων, η ποσότητα των νημάτων, καθώς και το υλικό, εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά του ασθενούς και την περιοχή όπου πρόκειται να εφαρμοστεί η θεραπεία.

Οι ουσίες που εισάγονται στο δέρμα για να χρησιμοποιηθούν ως φυσικοί επαγωγείς κολλαγόνου είναι βιοσυμβατά υλικά που μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Μεταξύ των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων είναι τα ακόλουθα:

 • Πολυγαλακτικό οξύ
 • Πολυκαπρολακτόνη
 • Υδροξυαπατίτης ασβεστίου
 • Β-φωσφορικό τριασβέστιο

Με τη χρήση αυτών των ενώσεων, ο σκοπός είναι να προκληθεί ίνωση (σύνθεση του ίδιου του κολλαγόνου), από την οποία μπορείτε να μειώσετε τη χαλάρωση ή να συσφίξετε το δέρμα.

Natural collagen inducers.
Οι ουσίες που προκαλούν κολλαγόνο συνήθως εγχέονται στο πρόσωπο για να διεγείρουν τη σύνθεση κολλαγόνου.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: 7 οφέλη του κολλαγόνου

Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία επαγωγής κολλαγόνου;

Πρώτα απ’ όλα, ο γιατρός που είναι εξειδικευμένος σε αυτή την τεχνική πρέπει να πραγματοποιήσει αξιολόγηση προκειμένου να προσδιορίσει την περιοχή που πρόκειται να θεραπευτεί και τον καταλληλότερο φυσικό επαγωγέα κολλαγόνου, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του ασθενούς.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη θεραπεία, πραγματοποιείται καθαρισμός της περιοχής. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται τοπική αναισθησία για να μειωθεί η δυσφορία που προκαλούν οι ενέσεις.

Οι ενέσεις εφαρμόζονται στις περιοχές που παρουσιάζουν χαλάρωση. Όπως αναφέρθηκε, μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στο πρόσωπο, αλλά και στα χέρια, την κοιλιά, τους μηρούς και τους γλουτούς.

Στο πρόσωπο, οι πιο συχνά θεραπευόμενες περιοχές είναι οι εξής:

 • Οι ρινοχειλικές πτυχές (κοινώς γνωστές ως γραμμές γέλιου)
 • Το περίγραμμα του πηγουνιού
 • Η υπογνάθια γραμμή
 • Η υποβλεννογόνια περιοχή
 • Τα ζυγωματικά

Από την άλλη πλευρά, συνήθως απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες, αν και αυτό εξαρτάται από την ουσία και τον επιθυμητό στόχο. Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Ανάμεσα σε κάθε συνεδρία μεσολαβεί διάστημα 1 μήνα.

Μετά τη θεραπεία με φυσικούς επαγωγείς κολλαγόνου, συνιστάται η αποφυγή της άσκησης και του πολύ ζεστού νερού, τουλάχιστον για τις πρώτες 24 ώρες. Ομοίως, θα πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις όσον αφορά την έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία για μία εβδομάδα.

Φυσικοί επαγωγείς κολλαγόνου: Σε ποιους ανθρώπους συνιστώνται;

Οι φυσικοί επαγωγείς κολλαγόνου συνιστώνται σε άτομα που αρχίζουν να παρατηρούν χαλάρωση ή έλλειψη απαλότητας στο δέρμα. Μπορούν επίσης να εφαρμοστούν όταν υπάρχει απώλεια όγκου στο πρόσωπο για διάφορους λόγους (π.χ. λόγω δίαιτας αδυνατίσματος).

Μπορεί να γίνει σε ασθενείς από την ηλικία των 35 ετών. Ωστόσο, δεν θεωρούνται χρήσιμες σε άτομα πολύ μεγάλης ηλικίας, τα οποία έχουν μικρή ικανότητα αναγέννησης κολλαγόνου.

Πότε αρχίζετε να παρατηρείτε τα αποτελέσματα;

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία μπορεί να παρατηρήσουν άμεση βελτίωση του όγκου του προσώπου. Πρόκειται όμως για ένα παροδικό αποτέλεσμα που εξαφανίζεται μετά από 48 ώρες.

Κανονικά, μετά από 15 έως 20 ημέρες, αρχίζουν να δρουν οι φυσικοί επαγωγείς του κολλαγόνου, διεγείροντας την παραγωγή της πρωτεΐνης. Το οριστικό αποτέλεσμα της θεραπείας μπορεί να φανεί μετά από 3 έως 4 εβδομάδες. Ανάλογα με αυτό, η επόμενη συνεδρία μπορεί να είναι απαραίτητη ή όχι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, τα νήματα θα απορροφηθούν εκ νέου.

Τα αποτελέσματα μπορούν να παραμείνουν για 6 μήνες έως 1 έτος. Αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον ασθενή ή το πόσο επηρεασμένη είναι η περιοχή. Υπάρχουν επίσης τρόποι παράτασης των αποτελεσμάτων, όπως η καλή διατροφή και ενυδάτωση, η προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες και η αποφυγή του καπνίσματος.

Οι φυσικοί επαγωγείς κολλαγόνου λέγεται ότι παρέχουν πολλά οφέλη:

 • Διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου τύπου 1 και 3
 • Είναι συμβατοί με διαφορετικούς τύπους δέρματος
 • Δεν επηρεάζουν τη φυσική σας έκφραση
 • Βοηθούν στον καθορισμό του περιγράμματος του προσώπου
 • Αποτρέπουν την απώλεια σφριγηλότητας
 • Μειώνουν τη χαλάρωση
A woman looking at her wrinkles.
Τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν από 6 μήνες έως 1 έτος. Αυτό θα καθορίσει αν θα υπάρξουν επόμενες συνεδρίες.

Φυσικοί επαγωγείς κολλαγόνου: Πιθανές παρενέργειες και αντενδείξεις

Οι ειδικοί μας διαβεβαιώνουν ότι η θεραπεία με φυσικούς επαγωγείς κολλαγόνου προκαλεί λίγες παρενέργειες ή αντιδράσεις. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες έχουν αναφέρει την εμφάνιση υποδόριων οζιδίων μετά την εφαρμογή υδροξυαπατίτη ασβεστίου. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρξουν ορισμένες παρενέργειες, όπως πόνος, ερυθρότητα, πρήξιμο και μώλωπες στην περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία. Αυτές εμφανίζονται σπάνια και δεν αποτελούν σοβαρές αντιδράσεις που εμποδίζουν τον θεραπευόμενο ασθενή να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Όσον αφορά τις αντενδείξεις, η εφαρμογή των φυσικών επαγωγέων κολλαγόνου δεν συνιστάται σε περιπτώσεις στις οποίες η χαλάρωση του δέρματος οφείλεται σε συσσώρευση λίπους, σε ασθενείς που είναι υπερβολικά υπέρβαροι ή σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, θεωρείται ασφαλής θεραπεία, υπό την προϋπόθεση ότι εκτελείται από εξειδικευμένο γιατρό με τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alcalá D, Martínez G. Rellenos faciales: efectos adversos. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2013; 11(1): 36-41.
 • Borstein P, Sage H. Structurally distinct collagen types.  Annual Review of Biochemistry. 1980; 49: 957-1003. https://doi.org/10.1146/annurev.bi.49.070180.004521.
 • Bravo Jaime F. Síndrome de Ehlers-Danlos con especial énfasis en el síndrome de hiperlaxitud articular. Rev. méd. Chile. 2009; 137(11): 1488-1497.
 • Sandhu S, Gupta S, Bansal H, Singla K. Collagen in Health and Disease. Journal of Orofacial Research. 2012; 2(3): 153-159.
 • Tamayo C, Cuastumal F, García B, et al. Rejuvenecimiento facial por reposición volumétrica con sustancias de relleno. Cuba y Salud. 2021; 16(1): 87-95.
 • Villegas Fernández C, Burón Álvarez I, Fernández-Tresguerres A, Alfageme Roldán F. Ecografía cutánea y rellenos dermatológicos. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2015; 106(S1); 87-95.
 • Wahl D, Czernuszka J. Collagen-hydroxyapatite composites for hard tissue repair. European Cells and Materials. 2006; 11: 43-56.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.