Ωορρηκτική δυσλειτουργία: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε;

Η δυσλειτουργία της ωορρηξίας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ορισμένοι από αυτούς είναι απόλυτα ελεγχόμενοι, όπως το υπερβολικό βάρος ή η υπερβολική σωματική δραστηριότητα. Σε άλλες περιπτώσεις, απαιτείται θεραπεία για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση.
Ωορρηκτική δυσλειτουργία: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 06 Νοεμβρίου, 2022

Η ωορρηκτική δυσλειτουργία είναι μια ανωμαλία στη φυσική διαδικασία ωορρηξίας μιας γυναίκας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ωορρηξία δεν συμβαίνει καθόλου και, σε άλλες, είναι ακανόνιστη, διακοπτόμενη ή μη φυσιολογική.

Όταν υπάρχει δυσλειτουργία της ωορρηξίας, είναι πολύ συχνό η γυναίκα να υποφέρει από ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση. Συνήθως, η γυναίκα είτε δεν έχει καθόλου περίοδο είτε έχει πολύ ακανόνιστη περίοδο. Αυτό οφείλεται σε ορμονικές μεταβολές.

Η ωορρηκτική δυσλειτουργία, ιδίως η απουσία ωορρηξίας, είναι μία από τις κύριες αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας. Ωστόσο, μερικές φορές η κατάσταση αυτή είναι φυσιολογική, όπως όταν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Άλλες φορές, οφείλεται σε προβλήματα του οργανισμού.

Τι είναι η ωορρηκτική δυσλειτουργία;

Ovulatory dysfunction.

Η δυσλειτουργία της ωορρηξίας είναι μια κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει ωορρηξία ή στην οποία η ωορρηξία συμβαίνει ακανόνιστα. Εάν υπάρχει απουσία ωορρηξίας ονομάζεται “ανωορρηξία”. Εάν η ωορρηξία είναι ακανόνιστη, αλλά όχι εντελώς απούσα, ονομάζεται “ολιγοωοθυλακιορρηξία”.

Κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού κύκλου μιας γυναίκας, απελευθερώνεται ένα ώριμο ωάριο. Αυτό μπορεί να γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο, οδηγώντας έτσι στη σύλληψη. Προφανώς, αν δεν υπάρχει ωάριο ή αν το ωάριο δεν είναι σε καλή κατάσταση, δεν μπορεί να γίνει ούτε γονιμοποίηση.

Υπολογίζεται ότι έως και το 40% των περιπτώσεων γυναικείας υπογονιμότητας οφείλεται σε δυσλειτουργία της ωορρηξίας. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι περιστασιακή ή χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η ανωμαλία μπορεί να οδηγήσει σε άλλα μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Αίτια για την ωορρηκτική δυσλειτουργία

Η ωορρηκτική δυσλειτουργία έχει πολλά διαφορετικά αίτια, από το στρες μέχρι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ταξινομήσει τα αίτια σε τρεις κύριες ομάδες, όπως θα δούμε παρακάτω.

Υποθαλαμική-υποφυσιακή ανεπάρκεια

Στην προκειμένη περίπτωση, η ωορρηκτική δυσλειτουργία οφείλεται σε αποτυχίες στην ορμονική έκκριση του υποθαλάμου και της υπόφυσης. Συγκεκριμένα, ο υποθάλαμος δεν παράγει αρκετή GnRH και η υπόφυση δεν απελευθερώνει αρκετές γοναδοτροπίνες. Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν τον έμμηνο κύκλο. Αντιστοιχεί στο 10% των περιπτώσεων.

Οι λόγοι για την ανεπάρκεια του υποθαλάμου ή της υπόφυσης είναι οι εξής:

 • Σύνδρομο Kallman
 • Υπογοναδοτροπικός υπογοναδισμός
 • Υπερβολική σωματική άσκηση
 • Αύξηση και απώλεια βάρους, ιδίως λόγω ανορεξίας ή βουλιμίας
 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
 • Χρόνια ηπατική νόσος
 • Άλλα συστηματικά νοσήματα

Ορμονικές μεταβολές

Σε αυτή την ομάδα έχουμε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που θεωρείται η πιο συχνή αιτία δυσλειτουργίας της ωοθυλακιορρηξίας. Πρόκειται για μια ενδοκρινική διαταραχή που προκαλεί απουσία εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες ή πολύ ακανόνιστους κύκλους.

Οι γυναίκες με αυτή τη διαταραχή έχουν διογκωμένες ωοθήκες και αδυνατούν να παράγουν ώριμα ωάρια. Τα σημάδια υπερανδρογονισμού, ή αρσενικά χαρακτηριστικά, είναι επίσης κοινά σε αυτές τις γυναίκες.

Εντός αυτής της ομάδας, υπάρχουν επίσης άλλες ασθένειες όπως η υπερπρολακτιναιμία ή τα πολύ υψηλά επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης, καθώς και διαταραχές του θυρεοειδούς. Και οι δύο αυτοί παράγοντες προκαλούν δυσλειτουργία της ωοθυλακιορρηξίας.

Ωοθηκική ανεπάρκεια

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια είναι μια άλλη αιτία δυσλειτουργίας της ωοθυλακιορρηξίας. Υπολογίζεται ότι το 4% έως 5% των περιπτώσεων οφείλεται σε αυτόν τον λόγο. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι οι ωοθήκες μιας γυναίκας σταματούν να λειτουργούν πριν από την ηλικία των 40 ετών, δηλαδή χωρίς να έχουν φτάσει στη μέση ηλικία εμμηνόπαυσης.

Έτσι, τα επίπεδα ορμονών είναι σχετικά επαρκή, αλλά οι ωοθήκες αδυνατούν να παράγουν ώριμα ωάρια. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει ανεπάρκεια οιστρογόνων.

Συμπτώματα και διάγνωση

Το κύριο σύμπτωμα της ωορρηκτικής δυσλειτουργίας είναι η απουσία ή η διακοπτόμενη έμμηνος ρύση. Ομοίως, σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχουν συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και δεν υπάρχει άφθονη και ελαστική τραχηλική βλέννα, η οποία είναι χαρακτηριστική των γόνιμων ημερών στις γυναίκες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες με ωορρηκτική δυσλειτουργία έχουν εμμηνόρροια, αλλά έχει κάποιες ιδιαιτερότητες:

 • Κύκλοι που διαρκούν λιγότερο από 21 ημέρες ή περισσότερο από 36 ημέρες
 • Η διάρκεια του κύκλου ποικίλλει σημαντικά από μήνα σε μήνα
 • Ανώμαλη αιμορραγία

Επίσης, ορισμένες γυναίκες με αυτή τη διαταραχή δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Αντιλαμβάνονται ότι έχουν αυτή την πάθηση μόνο όταν προσπαθούν να μείνουν έγκυες και δεν τα καταφέρνουν.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες ενέργειες:

 • Παρακολούθηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος
 • Εξέταση αίματος προγεστερόνης
 • Υπερηχογράφημα

Ωορρηκτική δυσλειτουργία: Θεραπεία

A happy woman.
Μια γυναίκα μπορεί να πάσχει από ωορρηκτική δυσλειτουργία ανεξάρτητα από την ηλικία της.

Η θεραπεία της ωορρηκτικής δυσλειτουργίας εξαρτάται από το τι την προκαλεί. Ορισμένες φορές αρκεί μια αλλαγή στον τρόπο ζωής, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση του στρες, τη ρύθμιση της διατροφής, την απώλεια βάρους ή τη μετριοπαθή σωματική δραστηριότητα.

Εάν υπάρχει ορμονική ανισορροπία, φάρμακα γονιμότητας συνταγογραφούνται συχνότερα. Συνήθως χρησιμοποιείται το Clomid. Υπολογίζεται ότι το φάρμακο αυτό προκαλεί ωορρηξία σε ποσοστό έως και 80% των γυναικών που δεν έχουν ωορρηξία.

Εάν υπάρχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να συνταγογραφηθεί μετφορμίνη. Μερικές φορές χρησιμοποιείται επίσης η μυοϊνοσιτόλη, ένα συμπλήρωμα που χορηγείται χωρίς συνταγή. Εάν οι ουσίες αυτές δεν αποδώσουν, μπορεί να συνδυαστούν με φάρμακα γονιμότητας. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας.

Εάν η αιτία της ωορρηκτικής δυσλειτουργίας είναι η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, τα φάρμακα πιθανότατα δεν θα λειτουργήσουν. Σε αυτή, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις στις οποίες η θεραπεία δεν είναι επιτυχής, η εναλλακτική λύση είναι να δοκιμάσει κανείς την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η ανίχνευση μιας ανωμαλίας σημαίνει να γνωρίζει κανείς το σώμα του

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι γυναίκες με αυτή τη δυσλειτουργία δεν σταματούν να έχουν έμμηνο ρύση, ούτε μερικώς ούτε εντελώς. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσέχουμε τη διάρκεια των κύκλων και την αιμορραγία, προκειμένου να ανιχνεύσουμε μια πιθανή ανωμαλία.

Ο τρόπος ζωής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Συγκεκριμένα, πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας και να διατηρείτε μια ήρεμη ψυχική κατάσταση. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της ωορρηξίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Magendzo, N. A. (2010). Anovulación y disfunción ovulatoria e infertilidad. Revista Médica Clínica Las Condes, 21(3), 377-386.
 • Sánez, H. A. M., Arroyo, L. H., & Madrigal, D. M. M. (2012). Hipotiroidismo e infertilidad femenina. Revista Mexicana de Medicina de la Reproducción, 4(1), 3-6.
 • Masoli, I. D. (2010). Diagnóstico de la infertilidad: estudio de la pareja infértil. Revista Médica Clínica Las Condes, 21(3), 363-367.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.