Τι σημαίνει το λευκό έκκριμα πριν από την έμμηνο ρύση;

Το λευκό έκκριμα πριν από την έμμηνο ρύση είναι σημάδι καλής αναπαραγωγικής υγείας. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία. Αλλά ορισμένα σημάδια μπορεί να προειδοποιούν για κάποιο πρόβλημα.
Τι σημαίνει το λευκό έκκριμα πριν από την έμμηνο ρύση;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Το λευκό έκκριμα πριν από την έμμηνο ρύση θεωρείται απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο. Οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που είναι συνυφασμένες με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας, εκτός εάν συνοδεύεται από άλλα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά.

Το κολπικό έκκριμα υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και αλλάζει καθώς εξελίσσεται ο κύκλος. Ένα λευκό έκκριμα πριν από την έμμηνο ρύση είναι μια τέτοια συνηθισμένη αλλαγή.

Τις ημέρες που προηγούνται της περιόδου σας ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται. Αυτό είναι που προκαλεί την υπόλευκη εμφάνιση του εκκρίματος.

Πώς είναι ένα φυσιολογικό λευκό έκκριμα;

Ένα λευκό κολπικό έκκριμα είναι γνωστό ως λευκόρροια και αποτελείται από υγρό και βακτήρια από τον κόλπο. Εμφανίζεται φυσιολογικά κάθε μέρα, αλλά παρουσιάζει κάποιες αλλαγές κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, καθώς και πριν και μετά την έμμηνο ρύση.

Η λευκόρροια θεωρείται είτε φυσιολογική είτε παθολογική. Η ονομασία καθορίζει μόνο το χρώμα της έκκρισης. Άλλα σημάδια και συνθήκες θα καθορίσουν αν υπάρχει διαταραχή ή όχι.

Είναι φυσιολογικό να έχετε λευκές εκκρίσεις πριν από την έμμηνο ρύση. Το υπόλοιπο του μήνα, το έκκριμα αυτό είναι λευκό ή διαυγές, αλλά πιο υγρό σε σύσταση. Πριν από την περίοδο γίνεται κρεμώδες και παχύρρευστο.

Είναι επίσης φυσιολογικό αυτό το είδος έκκρισης να έχει μια ελαφριά κιτρινωπή απόχρωση. Συνήθως εμφανίζεται λίγο πριν από την έμμηνο ρύση, αλλά είναι επίσης πιθανό να εμφανιστεί λίγες ημέρες πριν. Αν είναι φυσιολογικό, δεν θα υπάρχουν συμπτώματα όπως πόνος, κνησμός ή φαγούρα στην περιοχή.

Οι αιτίες για το λευκό έκκριμα πριν από την έμμηνο ρύση

Το λευκό έκκριμα πριν από την έμμηνο ρύση είναι συνήθως ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα του εμμηνορροϊκού κύκλου, όπως έχουμε ήδη εξηγήσει. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό να είναι συνέπεια κάποιας διαταραχής (παθολογική λευκόρροια).

Εμμηνορροϊκός κύκλος και λευκό έκκριμα

Η βασική αιτία της λευκής έκκρισης πριν από την έμμηνο ρύση είναι οι ορμόνες του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η αυξημένη παραγωγή προγεστερόνης κάνει το έκκριμα να γίνεται πιο πυκνό και θολό ή υπόλευκο. Αυτό συμβαίνει τόσο στην αρχή της περιόδου όσο και στο τέλος.

Αυτός ο τύπος εκκρίματος έχει λευκό χρώμα και κρεμώδη σύσταση. Δεν έχει οσμή και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, κνησμό ή παρόμοια δυσφορία.

Η φυσιολογική λευκόρροια θεωρείται σημάδι κανονικότητας στον τακτικό κύκλο κάθε γυναίκας.

Ορμονικά αντισυλληπτικά

Η χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών μπορεί να προκαλέσει αλλαγή του κολπικού εκκρίματος, καθιστώντας το πιο πυκνό και λευκό. Αυτό συμβαίνει λόγω των αλλαγών στη συγκέντρωση των ουσιών στο σώμα. Είναι πιο συνηθισμένο να συμβαίνει αυτό όταν μια γυναίκα αρχίζει να παίρνει ένα νέο αντισυλληπτικό.

Βακτηριακή κολπίτιδα

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια άλλη αιτία λευκών εκκρίσεων πριν από την έμμηνο ρύση. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει επίσης άσχημη οσμή, παρόμοια με ψάρι, και κνησμός ή κάψιμο κατά την ούρηση.

Το έκκριμα μπορεί να έχει πρασινωπή ή γκριζωπή απόχρωση. Εμφανίζεται όταν υπάρχει ανισορροπία στα βακτήρια που υπάρχουν στον κόλπο.

Καντιντίαση και λευκό έκκριμα πριν την περίοδο

Η καντιντίαση είναι μια μυκητιασική λοίμωξη, δηλαδή προκαλείται από μύκητες. Συγκεκριμένα, από τη δράση του μύκητα Candida albicans.

Υπολογίζεται ότι έως και το 75% των γυναικών την εμφανίζουν μία φορά στη ζωή τους. Εκτός από ένα λευκό έκκριμα, προκαλεί ερυθρότητα, κνησμό και κάψιμο στην περιοχή του κόλπου.

Κολπίτιδα

Η κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας. Προκαλείται από μύκητες, βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς.

Ένα από τα συμπτώματα είναι το λευκό έκκριμα πριν από την έμμηνο ρύση, το οποίο συνοδεύεται από δυσάρεστη οσμή, πρήξιμο και κόκκινες ή λευκές κουκκίδες στον βλεννογόνο του κόλπου ή στον τράχηλο της μήτρας. Οι τελευταίες μπορούν να γίνουν αντιληπτές μόνο από γιατρό με κολποσκόπηση.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Σχεδόν όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα προκαλούν αλλαγές στο χρώμα και την υφή των κολπικών εκκρίσεων. Αυτό μπορεί να γίνει λευκό ή κιτρινωπό, μερικές φορές με πολύ δυσάρεστη οσμή.

Οι πιο συχνές λοιμώξεις είναι η χλαμυδίαση, η γονόρροια και η τριχομονάδα. Μερικές φορές υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως κνησμός, πόνος ή αιμορραγία εκτός περιόδου.

Εγκυμοσύνη

Μερικές φορές, ένα λευκό έκκριμα πριν από την έμμηνο ρύση είναι σημάδι εγκυμοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει επίσης μεγάλη αύξηση της προγεστερόνης και αυτό προκαλεί την αλλαγή των χαρακτηριστικών του εκκρίματος. Δεν υπάρχει οσμή, αλλά το έκκριμα έχει πιο παχιά υφή από το συνηθισμένο.

Τι να κάνετε για το λευκό έκκριμα;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το λευκό έκκριμα πριν από την έμμηνο ρύση είναι φυσιολογικό και, επομένως, δεν απαιτεί καμία θεραπεία. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υιοθετήσετε πρακτικές φροντίδας της περιοχής για την πρόληψη δυσφορίας ή σχετικών ασθενειών.

Πολλοί ειδικοί συνιστούν τη χρήση προβιοτικών συμπληρωμάτων για την προώθηση και τη διατήρηση μιας υγιούς κολπικής χλωρίδας

Τα ακόλουθα μέτρα είναι ενδεδειγμένα:

 • Καλή υγιεινή. Η περιοχή των γεννητικών οργάνων πρέπει να παραμένει καθαρή και στεγνή.
 • Βαμβακερά εσώρουχα. Οι συνθετικές ίνες ευνοούν τις κολπικές λοιμώξεις.
 • Σκούπισμα από μπροστά προς τα πίσω. Αυτό αποτρέπει τη μετάβαση των βακτηρίων από τον πρωκτό στον κόλπο.
 • Αποφύγετε τις πλύσεις. Η πλύση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.
 • Αποφύγετε τα αρωματικά κολπικά προϊόντα. Τα αποσμητικά ή τα αρωματικά μαντηλάκια προκαλούν μερικές φορές ερεθισμό.
 • Κάντε ασφαλές σεξ. Η χρήση προφυλακτικού αποτρέπει την εξάπλωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
A tampon.
Τα ταμπόν προάγουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κολπίτιδα και αλλαγές στο έκκριμα.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό;

Η παρουσία λευκού εκκρίματος πριν από την έμμηνο ρύση αποτελεί αιτία για ιατρική συμβουλή μόνο εάν επιμένει ή συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα. Οι κυριότερες ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας είναι οι εξής:

 • Πόνος στην πύελο, κατά την ούρηση ή κατά τη διάρκεια του σεξ
 • Πόνος ή κάψιμο μέσα ή κοντά στον κόλπο
 • Αφρώδες ή σβολιασμένο έκκριμα
 • Πληγές ή εξάνθημα
 • Αιμορραγία
 • Δυσάρεστη οσμή

Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποιο είδος κολπικής λοίμωξης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ένα από τα σημάδια είναι οι αλλαγές στις εκκρίσεις, οπότε είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση τυχόν αλλαγών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sánchez-Hernández, J. A., Castellanos-Vázquez, S., & Rivera-Tapia, J. A. (2013). Leucorrea como signo de infecciones cérvicovaginales. Revista Costarricense de Salud Pública, 22(1), 56-60.
 • Síntomas, A. Z. Picazón y flujo vaginal en mujeres adultas y adolescentes.
 • Duncan, J. G., Béjar, V., Cáceres, A., & Valencia, E. (2000). Variedades de Candida en mujeres con flujo vaginal anormal. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 61, No. 1, pp. 51-54). Universidad Nacional Mayor de San Marcos.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.