Έλαιο σανταλόξυλου: Οφέλη, χρήσεις και παρενέργειες

Το αιθέριο έλαιο Σανταλόξυλο χρησιμοποιείται στην Αγιουρβεδική ιατρική για την υποστήριξη της θεραπείας διαφόρων προβλημάτων υγείας - διαβάστε παρακάτω και μάθετε περισσότερα!
Έλαιο σανταλόξυλου: Οφέλη, χρήσεις και παρενέργειες

Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιούλιος, 2022

Το έλαιο σανταλόξυλου είναι ένα έλαιο που λαμβάνεται από το ξύλο και τις ρίζες του δέντρου που ονομάζεται Santalum album. Καλλιεργείται κυρίως στην Ινδία, αλλά και στην Ινδονησία.

Ο φλοιός του είναι λείος και γκριζοκάστανος, ενώ το ξύλο έχει κίτρινους τόνους ώχρας. Επιπλέον, έχει μικρά μωβ ή ροζ λουλούδια.

Το φυτό έχει σημαντική σημασία στις ινδουιστικές και βουδιστικές τελετουργίες. Σε αυτές τις τελετουργίες, χρησιμοποιείται συχνά ως θυμίαμα. Ωστόσο, πέρα από αυτό, το έλαιό του έχει χρησιμοποιηθεί στην αγιουρβεδική ιατρική για τη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων υγείας.

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό; Παρακάτω, θα ρίξουμε μια ματιά σε όλες τις χρήσεις του.

Οφέλη από το έλαιο σανταλόξυλου

Το αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους θεραπευτικούς σκοπούς, ιδίως στην Αγιουρβεδική ιατρική και την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Ωστόσο, πολλές από τις εφαρμογές του βασίζονται μόνο σε ανεπίσημες ενδείξεις και δεν έχουν αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες. Ποια είναι λοιπόν τα πιθανά οφέλη του;

Άγχος

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε πτητικές ενώσεις, το έλαιο σανταλόξυλου έχει χρησιμοποιηθεί στην αρωματοθεραπεία για την εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος και τη μείωση του άγχους. Η εισπνοή του μέσω ενός διαχυτήρα προκαλεί μια χαλαρωτική επίδραση που μπορεί να εκδηλωθεί με βελτιωμένη διάθεση.

Στην πραγματικότητα, μια μικρή μελέτη που αναφέρθηκε στο Worldviews on Evidence-Based Nursing ανέφερε ότι μια συνεδρία αρωματοθεραπείας με σανταλόξυλο, λεβάντα, μέντα και πορτοκάλι ήταν χρήσιμη στη μείωση του άγχους σε μια ομάδα γυναικών που υποβλήθηκαν σε βιοψία μαστού.

Επούλωση πληγών

Παραδοσιακά, αυτό το έλαιο έχει χρησιμοποιηθεί σε μικρές δερματικές πληγές για να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης και να προωθήσει την επούλωση. Σε μια μελέτη από ερευνητές του Ruhr-Universität Bochum στη Γερμανία, διαπιστώθηκε ότι το δέρμα έχει έναν υποδοχέα για το σανταλόξυλο. Μόλις ενεργοποιηθεί, ενισχύει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων για να επιταχύνει την ανάρρωση.

Cicatriz tratada con sándalo.

Αντιφλεγμονώδες

Έρευνα στο ινδικό περιοδικό Dermatology Online Journal δείχνει ότι το σανταλόξυλο είναι αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να μεταβάλει τη σηματοδότηση των κυττάρων στο σώμα. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων φλεγμονωδών δερματικών διαταραχών, όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Η κύρια δραστική ένωση του ελαίου σανταλόξυλου, η α-σανταλόλη, έχει διερευνηθεί για τη δυνατότητά της να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Σε μια μελέτη στο Archives of Biochemistry and Biophysics, διαπιστώθηκε ότι το συστατικό αυτό συμβάλλει στην πρόκληση κυτταρικού θανάτου στα καρκινικά κύτταρα του δέρματος.

Παρά τα ευρήματα αυτά, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να θεωρηθεί το προϊόν αυτό ως θεραπεία για τον καρκίνο.

Παραδοσιακές χρήσεις του ελαίου σανταλόξυλου

Εκτός από τα παραπάνω οφέλη, το έλαιο σανταλόξυλου έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό μέσο για άλλες παθήσεις της υγείας. Και ενώ δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής για την αντιμετώπιση ασθενειών, μπορεί να θεωρηθεί συμπληρωματικό.

Ποιες είναι οι κύριες χρήσεις του;

  • Δερματικές παθήσεις. Συγκεκριμένα, οι αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητές του υποστηρίζουν τη θεραπεία της ακμής, των κονδυλωμάτων και της ψωρίασης.
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Διαθέτει αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες που υποστηρίζουν την ανακούφιση της κυστίτιδας και της ουρηθρίτιδας.
  • Αναπνευστικές παθήσεις. Οι πτητικές ενώσεις του συμβάλλουν στον καθαρισμό της αναπνευστικής οδού σε περίπτωση κρυολογήματος, γρίπης, βρογχίτιδας και παραρρινοκολπίτιδας.
  • Προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος. Τοπικά, χρησιμοποιείται ως φλεβικό τονωτικό για την υποστήριξη της θεραπείας των κιρσών και των αιμορροΐδων.
  • Στοματικές λοιμώξεις. Λόγω των αντιβακτηριακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, βοηθά στη μείωση των λοιμώξεων του στόματος και των ούλων.
  • Μύκητες των νυχιών. Εξωτερικά, βοηθά επίσης στον έλεγχο της ονυχομυκητίασης.

Οι κίνδυνοι και οι πιθανές παρενέργειες του ελαίου σανταλόξυλου

Σε γενικές γραμμές, το έλαιο σανταλόξυλου είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους , εφόσον χρησιμοποιείται σωστά και στη σωστή δοσολογία.

Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης επιστημονικών μελετών, συνιστάται η αποφυγή του στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εγκυμοσύνη και γαλουχία
  • Παιδιά κάτω των έξι ετών
  • Άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση (συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας)
  • Ασθενείς με γαστρίτιδα, ηπατική νόσο και νευρολογικές παθολογίες

Από μόνο του, το αιθέριο έλαιο μπορεί να είναι ερεθιστικό για το δέρμα. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να το αναμειγνύετε με ένα έλαιο φορέα, όπως λάδι καρύδας, ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο.

Επιπλέον, καλό είναι να κάνετε ένα patch test για να αποκλείσετε τυχόν αντιδράσεις. Για να το κάνετε αυτό, απλά τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα σε μια περιοχή του δέρματος. Εάν δεν υπάρχει ερεθισμός ή δυσφορία μετά από 12 ώρες, μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Sándalo para la psoriasis.

Πώς να επιλέξετε ένα υψηλής ποιότητας έλαιο σανταλόξυλου;

Όταν αγοράζετε έλαιο σανταλόξυλου στην αγορά, πρέπει να επαληθεύσετε ότι πληροί ορισμένα χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο, η καθαρότητα και οι ιδιότητές του είναι εγγυημένες. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να είναι χωρίς αλκοόλ στο 90%.

Η ετικέτα πρέπει να αναφέρει ότι προέρχεται από το είδος Santalum album. Αν έχει ονομασίες όπως “αρωματικό έλαιο” ή “έλαιο με ουσία σανταλόξυλου”, είναι πιθανό να πρόκειται για συνθετικές εκδόσεις με μείγματα άλλων ελαίων.

Το αιθέριο έλαιο σανταλόξυλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αρωματοθεραπεία, να εφαρμοστεί σε μασάζ ή σε κάψουλες. Σε κάψουλες διατίθενται συνήθως σε μορφή των 20 έως 50 mg. Συνιστάται η λήψη 3 ή 4 την ημέρα, ανάλογα με την πάθηση.

Άλλοι τρόποι χρήσης του είναι οι εξής:

  • Σε διαχυτές αρώματος.
  • Αναμεμειγμένο με αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας για μασάζ στο δέρμα.
  • Προστίθεται σε αρώματα, κρέμες σώματος ή λοσιόν (περίπου 3 έως 5 σταγόνες).
  • Σε βραστό νερό (εισπνοή σε περίπτωση αναπνευστικών προβλημάτων).

Τι πρέπει να θυμάστε για το έλαιο σανταλόξυλου

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν όλα τα οφέλη που αποδίδονται στο έλαιο σανταλόξυλου. Ακόμα κι έτσι, πρόκειται για ένα καλά ανεκτό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία. Στην αρωματοθεραπεία και τοπικά, είναι μια καλή επιλογή για τη χαλάρωση του σώματος και του νου.

Εκτός από τα παραπάνω, τα συστατικά του ευνοούν τη φροντίδα του δέρματος και βοηθούν στην άμβλυνση των συμπτωμάτων κοινών παθήσεων, όπως το κρυολόγημα. Το έχετε μήπως δοκιμάσει;

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Αιθέριο έλαιο σταφυλιού: Οφέλη και χρήσεις
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Αιθέριο έλαιο σταφυλιού: Οφέλη και χρήσεις

Το αιθέριο έλαιο σταφυλιού χρησιμοποιείται για την παρασκευή των βινεγκρέτ. Ανακαλύψτε τις ιδιότητες και τις χρήσεις του για το δέρμα.



  • Trambert R, Kowalski MO, Wu B, Mehta N, Friedman P. A Randomized Controlled Trial Provides Evidence to Support Aromatherapy to Minimize Anxiety in Women Undergoing Breast Biopsy. Worldviews Evid Based Nurs. 2017 Oct;14(5):394-402. doi: 10.1111/wvn.12229. Epub 2017 Apr 10. PMID: 28395396.
  • Sandalwood scent facilitates wound healing and skin regeneration. (2014).
    eurekalert.org/pub_releases/2014-07/rb-ssf070814.php
  • Rajsmita B, Keshavamurthy V. Re-discovering Sandalwood: Beyond Beauty and Fragrance. Indian Dermatol Online J. 2019 May-Jun;10(3):296-297. doi: 10.4103/idoj.IDOJ_357_18. PMID: 31149575; PMCID: PMC6536050.
  • Dickinson, S. E., Olson, E. R., Levenson, C., Janda, J., Rusche, J. J., Alberts, D. S., & Bowden, G. T. (2014). A novel chemopreventive mechanism for a traditional medicine: East Indian sandalwood oil induces autophagy and cell death in proliferating keratinocytes. In Archives of Biochemistry and Biophysics (Vol. 558, pp. 143–152). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.abb.2014.06.021
  • Moy RL, Levenson C. Sandalwood Album Oil as a Botanical Therapeutic in Dermatology. J Clin Aesthet Dermatol. 2017 Oct;10(10):34-39. Epub 2017 Oct 1. PMID: 29344319; PMCID: PMC5749697.