Συμβουλές για την ανακούφιση από τον πόνο των κιρσών

Σχεδόν το 50% του γυναικείου πληθυσμού πάσχει από κιρσούς. Εκτός από την ανεπιθύμητη εμφάνισή τους, οι κιρσοί μπορεί επίσης να είναι άβολοι. Ελέγξτε μερικές από αυτές τις φυσικές θεραπείες για να καταπολεμήσετε τη δυσφορία που προκαλούν οι κιρσοί και να βοηθήσετε να φύγουν.
Συμβουλές για την ανακούφιση από τον πόνο των κιρσών
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιανουαρίου, 2024

Οι κιρσοί είναι πολύ συνηθισμένοι στις ενήλικες γυναίκες, επηρεάζοντας περίπου το 50% του γυναικείου πληθυσμού. Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία. Αν οι κιρσοί σας πάλλονται τη νύχτα και σας δυσκολεύουν στον ύπνο ή αν δεν σας αρέσει η όψη τους, τότε διαβάστε αυτό το άρθρο για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και τον πόνο των κιρσών.

Τι είναι οι κιρσοί και γιατί πονάνε;

Συμβουλές για την ανακούφιση από τον πόνο των κιρσών

Οι κιρσοί είναι βασικά διεσταλμένες φλέβες που φλεγμαίνουν και βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Έχουν σκούρο μπλε ή μωβ χρώμα και σε ορισμένες περιπτώσεις προεξέχουν αρκετά από το πόδι. Μπορούν να προκαλέσουν κράμπες, αίσθηση βάρους στα πόδια, ακόμη και έντονο πόνο. Ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν επίσης φαγούρα και πόνο όταν ξύνουν το πόδι τους.

Οι κιρσοί συμβαίνουν λόγω φλεβικής ανεπάρκειας και κακής κυκλοφορίας. Όταν η ροή του αίματος πίσω στην καρδιά δεν είναι καλή, το υγρό παραμένει σε ορισμένες περιοχές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, οιδήματα και κιρσούς.

Ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στην ανάπτυξη κιρσών είναι η γενετική. Αν υπάρχουν περιπτώσεις κιρσών στην οικογένειά σας, είναι πιθανό να υποφέρετε και εσείς από αυτές κάποια στιγμή στη ζωή σας, ειδικά αν η μητέρα ή η γιαγιά σας έχει αυτή την πάθηση.

Συμβουλές για να ανακουφιστείτε από τον πόνο των κιρσών και να μειώσετε τα συμπτώματα

Τώρα, θα σας δώσουμε 6 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προλάβετε τον πόνο των κιρσών ή να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα όταν νιώθετε κράμπες ή βάρος στα πόδια σας:

1. Κάντε ελαφριά άσκηση για να ανακουφιστείτε από τον πόνο των κιρσών

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος της υγείας.

Αν οι κιρσοί υπάρχουν στην οικογένειά σας, σας συνιστούμε να κάνετε μια άσκηση χαμηλής έντασης, όπως γιόγκα, κολύμπι ή ποδηλασία.

Το περπάτημα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Μην κάνετε δραστηριότητες που είναι πολύ έντονες, επειδή οι απότομες κινήσεις ή τα άλματα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

2. Φορέστε άνετα παπούτσια

Συμβουλές για την ανακούφιση από τον πόνο των κιρσών

Ενώ τα τακούνια μπορεί να είναι χαριτωμένα και να κάνουν τα πόδια σας να φαίνονται πανέμορφα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα υγείας αν έχετε κιρσούς.

Αν τα παπούτσια σας είναι πολύ στενά, το αίμα δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα, γεγονός που δυσκολεύει την επιστροφή του στην καρδιά. Αυτό ισχύει επίσης για τις στενές κάλτσες και τα στενά παντελόνια, επειδή ασκούν επίσης πίεση στα πόδια σας.

Σας συνιστούμε να φοράτε άνετα παπούτσια για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ειδικά αν πρέπει να στέκεστε όρθιοι για αρκετές ώρες.

Αν πρέπει να φοράτε τακούνια για τη δουλειά, τότε μπορείτε να τα μεταφέρετε ξεχωριστά όταν πηγαίνετε εκεί και να τα φορέσετε όταν φτάσετε.

3. Ανυψώστε τα πόδια σας

Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να σηκώσετε τα πόδια σας. Αυτό μπορεί να πονέσει λίγο ή να είναι λίγο άβολο στην αρχή. Μπορεί επίσης να νιώσετε τις γάμπες σας να μουδιάζουν. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά: το αίμα σας προσπαθεί να κατέβει.

Αν κάθεστε στον καναπέ, βάλτε τα πόδια σας μπροστά σας σε ένα τραπέζι. Αν είστε ξαπλωμένοι, μπορείτε να στηρίξετε τις φτέρνες σας βάζοντάς τις στον τοίχο. Και όταν είστε στο κρεβάτι, μπορείτε να βάλετε μερικά μαξιλάρια κάτω από τα πόδια σας.

Όλες αυτές οι επιλογές είναι καλές για να επιστρέψει το αίμα στην καρδιά σας.

4. Αλλάξτε θέσεις για να ανακουφίσετε τον πόνο των κιρσών

Πολλές δουλειές περιλαμβάνουν καθιστή ή όρθια στάση για πολλές ώρες. Και οι δύο στάσεις είναι κακές για την υγεία των ποδιών σας και αποτελούν επίσης πιθανή αιτία κιρσών.

Έτσι, θα πρέπει να αλλάζετε τη στάση του σώματός σας όσο το δυνατόν περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για παράδειγμα, αν εργάζεστε στο γραφείο σας, μπορείτε να σηκωθείτε για να μιλήσετε στο τηλέφωνο όταν βρίσκεστε στο γραφείο ή, αν εργάζεστε σε ένα κατάστημα, εκμεταλλευτείτε τις λιγότερο πολυσύχναστες ώρες για να καθίσετε για λίγο.

5. Κάντε μασάζ

Δεν χρειάζεται να πάτε σε μασέρ γι’ αυτό. Μπορείτε να κάνετε το δικό σας μασάζ στο σπίτι! Προσέξτε όμως πολύ να μην ασκείτε υπερβολική πίεση!

Το μασάζ είναι απλό: πιέστε απαλά την πάσχουσα περιοχή και τις προεξέχουσες φλέβες. Επαναλάβετε αυτό κάθε μέρα για περίπου 15 λεπτά κάθε φορά.

Για να έχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια όπως θυμάρι, δεντρολίβανο ή λεβάντα. Όλα έχουν ιδιότητες που τονώνουν την κυκλοφορία. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οποιοδήποτε μείγμα ελαίων πρέπει να γίνεται με λάδι βάσης για την καλύτερη χρήση του.

6. Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή

maintain a balanced diet

Η μέτρια κατανάλωση λιπών, υδατανθράκων και σακχάρων είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσετε τις φλέβες σας υγιείς και να αποφύγετε να γίνετε υπέρβαροι, κάτι που δεν είναι καλό για τα πόδια σας.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή καφέ και να φροντίζετε να πίνετε 2 λίτρα νερό την ημέρα.

Η διατροφή σας θα πρέπει να αποτελείται από καλή ποσότητα φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και καλίου. Η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσπαθήσετε να μειώσετε το βάρος στα πόδια σας και να βελτιώσετε την εμφάνισή τους.

Σπιτικές θεραπείες για την ανακούφιση από τα συμπτώματα και τον πόνο των κιρσών

Παράλληλα με την αλλαγή των καθημερινών σας συνηθειών, υπάρχουν ορισμένα φυτά, φρούτα και έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και τον πόνο των κιρσών:

Κατιφές για τον πόνο των κιρσών

Ο κατιφές (Καλέντουλα) βελτιώνει τον τόνο των φλεβών σας και τις καθιστά λιγότερο ευάλωτες στον εκφυλισμό. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνει το πρήξιμο και επιδιορθώνει τους κατεστραμμένους ιστούς.

Κάντε μασάζ στα πόδια σας με κρέμα κατιφέ πριν κοιμηθείτε για να ανακουφιστείτε από τον πόνο των κιρσών αν σας ενοχλεί.

Φουντουκιά

relieve varicose vein pain with witch hazel

Η φουντουκιά είναι ένα στυπτικό που μπορεί να βοηθήσει το κυκλοφορικό σας σύστημα. Μπορεί να μειώσει και να ανακουφίσει το αίσθημα βάρους που προκαλούν οι κιρσοί. Είναι εύκολο να βρείτε αιθέριο έλαιο φουντουκιού στα περισσότερα καταστήματα με βότανα.

Θα πρέπει να το εφαρμόζετε με απαλό μασάζ κάθε βράδυ.

Βατόμουρα

Πρόκειται για ένα τέλειο φρούτο για κάθε πρόβλημα του κυκλοφορικού συστήματος. Έχει εκπληκτικές αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες και μπορεί να ενισχύσει τα τοιχώματα των φλεβών σας. Τα βατόμουρα παρέχουν επίσης στον οργανισμό σημαντικές βιταμίνες και βιοφλαβονοειδή.

Μη διστάσετε να τρώτε μια χούφτα την ημέρα το πρωί ή ως επιδόρπιο.

Κυπαρίσσι

Το κυπαρίσσι είναι καλό για σχεδόν κάθε πάθηση που αφορά το κυκλοφορικό σύστημα και τη φλεγμονή των φλεβών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα του κυπαρισσιού για να φτιάξετε ένα τσάι, το οποίο μπορείτε να πιείτε ή να εφαρμόσετε με μια μπατονέτα στις πληγείσες περιοχές των ποδιών σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.