Ένα γράμμα στο συναισθηματικά πληγωμένο παιδί

Μην ανησυχείς. Το τρομαγμένο, συναισθηματικά πληγωμένο παιδί που είσαι τώρα θα δώσει τη θέση του σε έναν ενήλικα με δύναμη και ψυχικό σθένος. Ο ενήλικας αυτός θα γνωρίζει πώς να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με χαμόγελο. Θα μάθεις να αξιοποιείς τις πιο πολύτιμες στιγμές της ζωής.
Ένα γράμμα στο συναισθηματικά πληγωμένο παιδί

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οπωσδήποτε βιώνεις κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Είσαι ένα συναισθηματικά πληγωμένο παιδί μόλις 8 ετών, όμως έχεις μάθει να κρύβεις επιδέξια τα συναισθήματά σου και να βρίσκεις δύναμη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Είσαι ένα παιδί με πληγωμένη ψυχή. Όλος ο πόνος οφείλεται σε ατυχείς συνθήκες που αναγκάστηκες να αντιμετωπίσεις σε πολύ μικρή ηλικία.

Ίσως η σχέση των γονιών σου να μην είναι υγιής. Ίσως έγινες μάρτυρας των καβγάδων τους, του μίσους του ενός για τον άλλον. Ίσως ακόμα και να σε παρέσυραν στις συζυγικές μάχες τους χωρίς να το θέλεις.

Ίσως να μην έχουν χρόνο για σένα, ή ίσως απλώς να έχουν άλλες προτεραιότητες που θεωρούν σημαντικότερες από σένα, όπως η σταδιοδρομία ή η ξεκούρασή τους.

Έτσι, σε αφήνουν με τη γιαγιά και τον παππού και, στις σπάνιες περιπτώσεις που είναι μαζί σου, δεν σου αφιερώνουν τον ποιοτικό χρόνο που χρειάζεσαι.

Ένα συναισθηματικά πληγωμένο παιδί έχει πληγές που πονούν συνεχώς

Συναισθηματικά πληγωμένο παιδί σε κλουβί

Παρ’ όλα αυτά, κανένας δεν καταλαβαίνει ότι όσα συμβαίνουν γύρω σου σε επηρεάζουν.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα παιδιά ζουν τη στιγμή και ξεχνούν εύκολα, όπως για παράδειγμα τις οδυνηρές καταστάσεις. Υποστηρίζουν ότι τα παιδιά “ζουν στον κόσμο τους”.

Όμως εσύ ξέρεις πόσο πονάς. Ακόμα και αν οι συνέπειες αυτής της οδύνης και αυτού του πόνου δεν εκδηλώνονται άμεσα, αργά ή γρήγορα θα κάνουν οπωσδήποτε την εμφάνισή τους.

Υποφέρεις. Υπάρχει μια πληγή που σε πονάει και επιδεινώνεται συνεχώς, επειδή κανένας δεν σε βοηθάει να τη θεραπεύσεις. Απλώς δεν ξέρεις πώς να θεραπευτείς. Δεν διαθέτεις τα κατάλληλα εργαλεία για να το κάνεις. Εξάλλου, είσαι νεό και άπειρο στο παιχνίδι της ζωής.

Μερικές φορές κλαις. Κλαις στο κρεβάτι σου, μέσα στο σκοτάδι, ενώ ίσως ακόμα ένας βασανιστικός καβγάς έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους γονείς σου.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Η ανατροφή των παιδιών με αγάπη εξουδετερώνει τους φόβους τους.

 

Φοράς την ψεύτικη μάσκα ενός ενήλικα, η οποία σου επιτρέπει να αντέχεις τον πόνο

Συναισθηματικά πληγωμένο παιδί στην παραλία

Για να αντιμετωπίσεις την τόση σύγχυση και τον τόσο πόνο, που ο κόσμος θα προτιμούσε να αγνοεί, φοράς μια συναισθηματική μάσκα ενήλικα. Δεν κλαις δημοσίως, δεν κάνεις σκηνές και δεν δείχνεις τη δυστυχία σου…

Απλώς παρακολουθείς με θλίψη όσα συμβαίνουν γύρω σου και παραδίδεσαι στην τρέχουσα κατάσταση. Δυστυχώς, είσαι ένα συναισθηματικά πληγωμένο παιδί που δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί κανένας δεν σε παίρνει στα σοβαρά. Είσαι τόσο νεαρό, όμως ταυτόχρονα η κατάσταση σου έχει κλέψει τα νιάτα σου και σε έχει αναγκάσει να φέρεσαι σαν ενήλικας.

Κανένας δεν σε καταλαβαίνει και κανένας δεν μπορεί να σε δει όπως είσαι πραγματικά. Αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι οι αντιλήψεις των ανθρώπων καθορίζονται από ό,τι φαίνεται εξωτερικά. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται μόνο για την επιφάνεια.

Όμως η οικογένειά σου θα έπρεπε να σε καταλαβαίνει. Θα έπρεπε να ξέρει ότι απλώς προσποιείσαι πως όλα είναι εντάξει, όταν στην πραγματικότητα μέσα σου συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Η οικογένειά σου θα έπρεπε να ανησυχεί για σένα, στα αλήθεια θα έπρεπε! Γιατί επιτρέπει σε αυτήν την τρομερή κατάσταση να σε πληγώνει και δεν κάνει κάτι για αυτό;

Τελικά, αρχίζεις να υποψιάζεσαι ότι όλοι νοιάζονται μονάχα για τον εαυτό τους. Ενδιαφέρονται για το δικό τους συμφέρον και πνίγονται στη δική τους απελπισία, αγνοώντας όλους τους άλλους γύρω τους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Διδάξτε με αγάπη και όχι με υπακοή που βασίζεται στο φόβο και τους περιορισμούς.

 

Όλες οι εμπειρίες, καλές ή κακές, έχουν έναν σκοπό

Συναισθηματικά πληγωμένο παιδί στο παράθυρο

Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη ή δυστυχισμένη ήταν η παιδική σου ηλικία, κάθε εμπειρία που βίωσες θα σε ωφελήσει.

Θα ωριμάσεις και θα μάθεις. Πάνω από όλα, θα γίνεις ένα άτομο που παίρνει την οδύνη και τη μετατρέπει σε κάτι καλό. Αυτό θα σε οδηγήσει μπροστά προς το μέλλον με θετική νοοτροπία.

Θα αποκτήσεις στα αλήθεια ψυχικό σθένος. Θα καταλάβεις την αξία του να ξέρεις πότε να εκφράζεσαι και του να αναγνωρίζεις ξεκάθαρα τα συναισθήματά σου. Θα μάθεις να τα διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά και, πάνω από όλα, θα μάθεις να συγχωρείς.

Ευτυχώς, θα συγχωρέσεις τους γονείς σου, επειδή δεν ήξεραν να κάνουν κάτι καλύτερο. Επίσης θα συγχωρέσεις τον εαυτό σου για τις στιγμές που αισθανόσουν ενοχές. Πραγματικά, δεν υπήρχε κανένας λόγος να αισθάνεσαι ενοχές τις στιγμές εκείνες.

Όταν συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει ένα τραύμα στην ψυχή σου, θα μπορέσεις να το θεραπεύσεις. Το τραύμα θα δώσει τη θέση του σε μια ουλή, την οποία θα μάθεις να αγαπάς. Θα μάθεις να την αγαπάς επειδή σου εξασφάλισε εμπειρία.

Τα συναισθηματικά τραύματα της παιδικής ηλικίας είναι τα πιο οδυνηρά και εκείνα που θεραπεύονται δυσκολότερα. Ωστόσο δεν θα είναι τα μοναδικά συναισθηματικά τραύματα που θα έχεις να αντιμετωπίσεις.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωή σου θα πρέπει να αντιμετωπίζεις τραύματα. Αυτά ίσως θα ανοίξουν πληγές που πίστευες ότι είχαν κλείσει από καιρό.

Μην ανησυχείς. Το τρομαγμένο, συναισθηματικά πληγωμένο παιδί που είσαι τώρα θα δώσει τη θέση του σε έναν ενήλικα με δύναμη και ψυχικό σθένος. Ο ενήλικας αυτός θα γνωρίζει πώς να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με χαμόγελο. Θα μάθεις να αξιοποιείς τις πιο πολύτιμες στιγμές της ζωής. Γνωρίστε το συναισθηματικά πληγωμένο παιδί!

 

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Williams, J. G. (2013). The Psychology of Childhood to Maturity. Butterworth-Heinemann.
  • Hunt, T. K., Slack, K. S., & Berger, L. M. (2017). Adverse childhood experiences and behavioral problems in middle childhood. Child abuse & neglect, 67, 391-402.
  • McDougall, T. (2011). Mental health problems in childhood and adolescence. Nursing Standard (through 2013), 26(14), 48.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.